הסתימה השתחררה: עשרות אלפי דירות ישווקו בביתר ובית שמש
הסכם שנחתם בין הממשלה לרשות המים בעלות של מיליארד שקל פתר את משבר הבנייה בפרוזדור ירושלים | ההסכם יאפשר את הקמתן של עשרות אלפי דירות בערים כגון ביתר עילית ובית שמש | תאגיד המים מי שמש זכה ויוביל את הפרויקט שישמש את כל סובב ירושלים
חזקי ניימן |
חדשות בארץ26.10.2022 | 19:29
אילוסטרציה | צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90
בתחילת השבוע נחתם הסכם להקמה של תשתיות ביוב בהיקף של כמיליארד שקל, שבעקבותיו תתאפשר הקמה של 44 אלף דירות בצור הדסה, ביתר עילית, בית שמש וגוש עציון, כך דווח היום ב'כלכליסט'.
הצדדים להסכם הם משרד האוצר, משרד השיכון, רשות המים ותאגיד המים מי שמש, שמשרת את העיר בית שמש. ההסכם נדרש לאחר שתשתיות הביוב, בעיקר מכוני טיהור שפכים וקווי מאסף באזור, הגיעו לרוויה כך שאי אפשר היה לשווק את המגרשים לבניית עשרות אלפי הדירות, אף על פי שתוכניות הבנייה אושרו לפני שנים. ההקמה של תשתיות הביוב לקליטת השפכים במקום יקרה כל כך בעיקר בשל הטופוגרפיה ההררית.
ההסכם שנחתם בתחילת השבוע מסדיר את מקורות המימון לכמה פרויקטים שעלותם יחד כמיליארד שקל, והם יושלמו בתוך כמה שנים. אבל כבר עתה, בעקבות הסדרת התקציב, רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון יוכלו לשווק את המגרשים לקבלנים.
תאגיד המים מי שמש הוא הגוף שינהל את הפרויקטים, והוא נבחר בשל העובדה שהוא קרוב גיאוגרפית אך גם בזכות הערכה ברשות המים כי זה אחד מתאגידי המים הבודדים שמסוגלים לעמוד בהיקף ההתחייבויות. בעתיד הקרוב מי שמש יספק שירותים לתושבי היישובים שכלולים בהסכם. גידול באוכלוסייה שהתאגיד משרת ועדכון תעריפי המים יאפשרו לממן כ־500 מיליון שקל בפרויקט. 350 מיליון שקל יגיעו מהכנסות משיווק המגרשים לקבלנים, ו־150 מיליון שקל מענקים מרשות המים וממשרדי האוצר והשיכון.
על פי הדיווח של אמיתי גזית ב'כלכליסט', הנעת פרויקטי הביוב האלה תאפשר לשווק מגרשים לבניית 14 אלף דירות בצור הדסה כך שהיישוב יגדל פי שניים; לביתר עילית יתווספו 5,000 דירות; ולבית שמש 10,000 דירות. בנוסף התשתיות החדשות ישרתו את גוש עציון ויאפשרו בניית כ־15 אלף דירות, רובן בבנייה רוויה, ומעט בבנייה הכפרית.
הפרויקטים שנכללים בהסכם הם קו מאסף שפכים כסלון, שייתן מענה ליחידות הדיור המתכוננות ביישובים מבשרת ציון, אבו גוש, הר אדר, קריית יערים ויישובי מטה יהודה; קו מאסף עציונה, שישרת את יחידות הדיור המתכוננות ביישובי גוש עציון, באפרת, צור הדסה, ביתר עילית, יישובי מטה יהודה ואף יישובים ברשות הפלסטינית.
מכון טיהור שפכים הל"ה עתיד לשרת את השפכים המוזרמים מקו מאסף עציונה וכן משכונות בעיר בית שמש. המכון החדש יאפשר לסגור את זה שבגוש עציון ויקלוט גם שפכים שמוזרמים כיום למכון בשורק.
מכון טיהור שמשון עתיד לתת מענה לשכונות ד' וה' בבית שמש שהוקמו במסגרת הסכם הגג שנחתם ב־2016 עם העיריה, בעתיד הוא ישרת שכונות שייבנו בהרחבת בית שמש וביישובים אחרים בסביבה. (כל רגע)