יש לי שאלה לחסכנים שפה,
מה עדיף מבחינה כלכלית, [חסכונית] לקנות דירה ולגור בה, או לשכור דירה?
אודה לתשובות מנומקות.
בא נמקד את השאלה כרגע, במשהו ספציפי,[תאורטי לחלוטין, אולי בהמשך נעלה עוד דוגמאות]
אנחנו זוג צעיר, ויש לנו הורים לארג'ים ונתנו לנו 1,300,000 ש"ח להתחיל את החיים.
ואנחנו מתלבטים מה עדיף מבחינה כלכלית? האם לקנות דירת 3 חדרים בבית שמש [ללא משכנתא] או לקחת את הכסף, ולהשקיע אותו בשוק ההון, ולגור בדירה שכורה.
מה אומרים?
יפה, אז אני באה רק להסביר את זה במספרים.אם זו שאלה חסכונית נטו, נניח דירה להשקעה:
מבחינת טווח: בשוק ההון צריך להשקיע לטווח ארוך לפחות 18-20 שנה.
מבחינת סיכון : שוק ההון יותר תנודתי , שוק הנדלן יותר מסוכן מבחינות מסוימות (כן, כי דירה ספציפית היא מסוכנת, אי אפשר לדעת מה יהיה איתה ספציפית, עם הבנין הזה בדיוק והשכונה הזו)
והשאלה הגדולה - מבחינת תשואה : אני לא יודעת.
אני נוטה להאמין שכנראה שוק ההון ישיא תשואה גדולה יותר , כי הממוצע שלו לאורך זמן הוא בערך 7.4% ריאלי אחרי אינפלציה.
קשה להאמין ששוק הנדל"ן באיזורים בהם הוא מיצה את עצמו ישיא תשואה כזו, בפריפריה - אולי.
את מבינה שאין אף אחד בעולם שיכול להגיד מה יהיה בעתיד.
אפשר רק לדעת שהתשואה משכירות כנראה תשאר 3% ואולי גם תעלה.
אני יכולה לומר לך שעד היום ברוב התקופות מי שהשקיע בנדלן מול שוק ההון לטווח ארוך - שוק ההון השיא יותר. אבל זה לא תקף לעשור האחרון , ואי אפשר לדעת מה יהיה בעתיד מבחינת מחיר הדירה והשכירות.
אגב, עם כל התאוריות שלי קניתי דירה למגורים, מהסיבות הפסיכולוגיות וגם בגלל שזה פשוט כסף של ההורים והם בוחרים למה הם נתנו אותו.
דירה שאני קונה לגור בה זה בדר"כ ל20 שנה [אולי מרחיבים]
ובהנחה ואנחנו לא יודעים לחזות את העתיד בשוק הנדל"ן, [אם ימשיכו הירידות או לא, ולכמה זמן]
אבל בשוק ההון, בתיק סולידי לחלוטין, [כשהרוב אגרות חוב] הצפי לתשואה שנתית הוא מינימום 5% [בממוצע],
אז ככה כמה בעצם אנחנו מרוויחים כשקנינו דירה?
והתשובה פשוטה: את הכסף שחסכנו כשלא שילמנו עליה שכירות.
ובחישוב שנתי, כמה עולה לשכור דירת 3 חדרים בבית שמש? הכי הרבה 3,500 ש"ח לחודש, כפול 12 חודשים הגענו ל42,000 ש"ח בשנה, וזה הסכום שאנו נרוויח כל שנה על הדירה, [אותם האחוזים בערך מהשווי של הדירה],
ובאחוזים כמה הרווחנו על 1,300,000 ש"ח שהדירה עלתה? 3.230% בשנה.
עכשיו כמה היינו מרוויחים בשוק ההון אם היינו משקיעים בו בצורה סולידית, את 1,300,000 ש"ח במספרים?
[כאמור 5%] 65,000 ש"ח!!
זאת אומרת, שאם היינו בוחרים את החלופה השנייה, והיינו שוכרים את הדירה בבית שמש במקום לקנות אותה, היינו מרוויחים כל שנה 23,000 ש"ח!! יותר מאשר בקניית דירה, שזה כמעט 2000 ש"ח לחודש!!!
אז מה אני רוצה להגיד בזה?
שטיפשי לקנות דירה?
לא, אני רק רוצה שתהיו מודעים לזה, שבעצם בזה שאני גר בדירה משלי, אני מפסידה אלפי שקלים כל חודש, ובמקרה שלנו כמעט 2000 ש"ח בחודש, וכשתחליטו אם לקנות דירה או לא, תעשו את זה בצורה קצת יותר מושכלת, [ותדעו שעל הפסיכולוגיה הזאת, אתם משלמים סכומים גדולים]
ועוד לא דיברתי על ריבית דריבית, אבל זה בעז"ה בהזדמנות אחרת.