התייעצות אולי הגיע הזמן להקים קבוצה טכנולוגית חרדית

מצב
הנושא נעול.

א.ש. אמיתי

משתמש מקצוען
נכון סקרים הנעשים בכיכר השבת וכדו'
וכמו"כ לפי הסקרים לרוב החרדים יש גישה לרשתות חברתיות ולומדים באוניברסיטה
מי שאין לו גישה לכיכר השבת, לא יודע.
מי שיש לו גישה לכיכר השבת, מאמין.
לא הצלחתי להבין לאיזו קטגוריה אתם משתייכים... :rolleyes:

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
נכון סקרים הנעשים בכיכר השבת וכדו'
וכמו"כ לפי הסקרים לרוב החרדים יש גישה לרשתות חברתיות ולומדים באוניברסיטה
לא מדברת על סקרים ברמת כיכר השבת, אלא על סקרים ברמת קצת יותר מקצועית, כמו למ"ס, או הסקר החברתי, או נתוני חברות תקשורת.
לפי הסקרים, אגב, רוב החרדים לא לומדים באוניברסיטה :) רחוק מאד מאד מזה.

ctrlaltdel

משתמש צעיר
לא מדברת על סקרים ברמת כיכר השבת, אלא על סקרים ברמת קצת יותר מקצועית, כמו למ"ס, או הסקר החברתי, או נתוני חברות תקשורת.
לפי הסקרים, אגב, רוב החרדים לא לומדים באוניברסיטה :) רחוק מאד מאד מזה.
שוב תמציא לי אחד עם טלפון כשר שאין לו מחשב בבית שפעם ענה על כל הסקרים האלו

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
שוב תמציא לי אחד עם טלפון כשר שאין לו מחשב בבית שפעם ענה על כל הסקרים האלו
קודם כל אתה צודק, בסקרים יש בעיה שנקראת 'טעות השבה' - אנחנו יודעים רק על מי שהשיב ולא יודעים על מי שלא השיב.
סקרים שמתקיימים באמצעות מילוי פרטים במייל/אתר סובלים מהם יותר מאשר סקרים שנערכים בטלפון.
גם לגבי סקרים שנערכים בטלפון יש לנו סיבה טובה לחשוב שאנשים יותר שמרנים פחות יטו לשתף פעולה עם חברת סקרים בטלפון מאשר אנשים שנחשבים ליותר 'פתוחים' (השתמשתי בהגדרות המקובלות, לאו דווקא אוהבת אותן).
עדיין, אחרי הבאת הדברים בחשבון, יש לנו נתוני למ"ס שאיתם כידוע חייבים לשתף פעולה, על פי חוק, כך שהם די מספקים תמונת מצב אמינה,
יש נתוני חברות תקשורת,
יש קצת 'בשר' יותר אמין. לא מושלם.
עדיין המספרים כל כך מובהקים, שקשה לערער עליהם.

גדול מרבן שמו

משתמש מקצוען
המשתמש נחסם
ממש לא הבנתי מה יש בנגן על סמארטפון שאין בנגן של סאמוויקס (הסאנדיסק זה מה שתנוח דעתכם? אה?).
מצלמות החדשות של קנון עוקפות באיכות צילום כל הסמארטפונים, הסרטת 4K, חיישן 1" וכדו'
במצלמות בשלב זה אכן אין בעיה, כי אין 'רגולציה'.
ניתן לקנות כל מצלמה שרוצים.

בנושא הנגנים לדוגמא, אם רוצים איכות אודיופילית, בלוטות' ברמה גבוהה, העברת נתונים מהירה (USB 3.1 ומעלה), שלא לדבר על רזולוציית מסך וכו', אין שום דבר כשר.

גדול מרבן שמו

משתמש מקצוען
המשתמש נחסם
חייבים לשתף פעולה
במקרים מסויימים מאד.
אני כבר 5 שנים מחכה 'לשמוע מהעו"ד שלהם' אחרי שסירבתי לענות לסוקר שהגיע אלי הביתה בהצהרות מפוצצות על חובתי החוקית לענות לו.

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
במקרים מסויימים מאד.
אני כבר 5 שנים מחכה 'לשמוע מהעו"ד שלהם' אחרי שסירבתי לענות לסוקר שהגיע אלי הביתה בהצהרות מפוצצות על חובתי החוקית לענות לו.
כן, אני יודעת שאין לזה באמת שינים :)
לא חושבת שאי פעם הם שמו מישהו בכלא בגלל שהוא לא ענה להם לסקר.

ctrlaltdel

משתמש צעיר
במצלמות בשלב זה אכן אין בעיה, כי אין 'רגולציה'.
ניתן לקנות כל מצלמה שרוצים.
לא הבנתי איזה רגולציה
מישהו מונע מכם לקנות אייפוד? דווקא במצלמות קיים חורבן די גדול - המצלמות החדשות לפי מה שהבנתי יש שמה דברים לא טובים וויפיי וכדו'

מוטי mmm

משתמש פעיל
בנושא הנגנים לדוגמא, אם רוצים איכות אודיופילית, בלוטות' ברמה גבוהה, העברת נתונים מהירה (USB 3.1 ומעלה), שלא לדבר על רזולוציית מסך וכו', אין שום דבר כשר.
איכות אודיופילית אין כיום בשום סמארטפון. זה לא הכיוון שלהם. זה אמנם יותר איכותי מסאמוויקס, אבל לא הרבה יותר מנוקיה C2. (מה שכן הרמקולים של הסמארטפונים הטובים נותנים סאונד איכותי מאוד, ביחס לרמקולים של נגנים או פלאפונים. אבל זה רחוק מסאונד לאודיופיל)
נגנים לאודיופילים עולים 1000-3000 ש''ח ונראים כמו טייפ מנהלים של אולימפוס עם מסך צבעוני וגדול יותר. אתה מוזמן לקנות. אין לזה שום בעיה ברחוב החרדי.
בלוטות' ברמה גבוהה - לדעתי עם אוזניות איכותיות באמת גם בלוטוס כמו של C2 ודומיו יעשה את העבודה בלי הרבה הבדל. ועם אוזניות לא משהו לא יעזור בלוטוס 5.1...
העברת נתונים מהירה (USB 3.1 ומעלה) - זה כל כך חשוב? אני מעביר שירים לנגן פעם בכמה שבועות. ובכל מקרה זה לא כ''כ נורא לחכות עוד כמה דקות... באמת...
רזולוציית מסך - משמעותי בעיקר בוידאו...

אורי כדורי

משתמש פעיל
צילום מקצועי
לפי האשכולות שנפתחים בפרוג כל שני וחמישי על "איזה טלפון כשר נורמלי אפשר לקנות" לא ממש נראה שרוב הציבור מרוצה מרמת המכשירים הכשרים.
כמה בדיוק נפתחים ?? רוב הציבור אין לו גישה לאינטרנט ולא מכיר את פרוג, כך שזה לא ראיה
הרבה דווקא מסתדרים עם הטלפונים הסבירים
לפי דעתך בעצם רק מי שבפרוג יש לו בעיה עם המכשירים הכשרים???
הרי זה לא קשור אחד לשני
אלא שפה אנחנו יכולים לראות מדגם של הציבור
ואדרבה אם רק בפרוג יש כ"כ הרבה שלא מרוצים
תחשבו כמה יש בכל הציבור

עברי אנכי

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
עריכה תורנית
במיוחד מאז עידן הקורונה.
אני יודעת שכמו שקורונה מהווה מאיץ טכנולוגי בהמון תחומים (למשל למידה מרחוק, עבודה מהבית, קניות אונליין ועוד הרבה) היא גם (ואולי אפילו יותר) האיצה תהליכי דיגיטציה במגזר החרדי.
אני לא באה להביעה דעה על העניין אבל זאת עובדה.
ויש כבר מי שעושה על זה סקרים ומחקרים...
למשל בכתבה הזאת
בזק מדווחת על תעבורת אינטרנט בציבור החרדי שצמחה ב-40% ועל עלייה ניכרת בביקושים להתקנות

מגמה הולכת וגוברת של ביקוש לאינטרנט בציבור החרדי בעקבות משבר הקורונה - כך עולה מסקר שערכה חברת בזק, שמצא כי הביקוש לתעבורת אינטרנט קפץ ב-40% לעומת ימי שגרה.
לדברי בזק, הנתונים החד-משמעיים מעידים על שינויים חסרי תקדים באופן השימוש של הציבור החרדי בדיגיטל במגוון תחומי החיים - החל מצריכת חדשות, דרך לימודים ועסקים וכלה בקניות ברשת.
סמנכ"לית השיווק והחדשנות בבזק, קרן לייזרוביץ', אמרה כי "הציבור החרדי חווה אל מול איום הקורונה שינויים טקטוניים במובנים רבים, כשכולם דוחקים בו לשימוש גובר באמצעי הדיגיטל הרבים שעד היום כמעט ולא חדרו אל הציבור. עתה, הצורך הקיומי מוביל לאחד מתהליכי אימוץ האינטרנט המהירים ביותר שראינו. הגידול העצום בנתוני השימוש ברשת, לצד הגידול החד של המצטרפים החדשים, מהווים עדות לאימוץ המהיר. לצד כל זאת, אנו רואים בסקר העומק שביצענו כי החרדים ימשיכו לעשות שימוש בכלים אלה גם לאחר סיום המגפה, כך שמדובר בשינוי עמוק שעשוי להשפיע על אורח חיי החרדים, יגביר את החיבור לאוכלוסייה הכללית ויתרום לצמיחת המשק".
לענ''ד הכתבה מכורה עבור אדם שמתפרנס מדיגיטציה וקורסים דיגיטליים.
אין שום הכרח שיש קשר בין ה''מצולמים'' לכתבה..

שמיט

משתמש מקצוען
יש כאלו שהיהדות שלהם הולכת עם שמרנות.
כל חידוש מאיים עליהם. אני בטוחה שהיו כאלו שהוכיחו באותות ומופתים כשהמכונה נכנסה, שכביסה ידנית נקיה יותר. עד שהם ניסו פעם אחת - אבל זה לא היה עניין יהדותי.

יש טכנולוגיה שימושית, להקלת התפקוד. אין בה פאן.
ויש טכנולוגיה שהיא לא הכרחית לתפקוד ועיקרה פאן.
מזאת, שבסוג האחרון יש מי שמפחד מאד.

באופן אישי כל טכנולוגיה "כשרה" כמעט מגיעה לילדים שלי, כי לדעתי עצם האישו סביב זה לא טוב, וחלק מהלהיטות עצומה נובע מעצם איסור הדבר. אך מאחר ואני מכירה סביבי הרבה כאלו שאכן חושבים שמצלמות, נגנים וכד' לילדים ובני נוער - בדגש על בנים לומדי תורה. הם לא ראויים. אני מצידה את דעתם.
נניח שאתם צודקים וגם למכונת כביסה הייתה התנגדות,
אבל אי אפשר לדמות את הטלפון והאינטרנט למכונת כביסה,

ההתקדמות הטכנולוגית מביאה היום את ה'רע' למרחק נגיעה מאיתנו
כל מי שנצרך לזה מביא אותו במרחק נגיעה ממנו כי אי אפשר להרחיק, אבל עושים מחיצה קטנה, סוג של חסימה
אם המחיצה נופלת... או אם ילד או בוגר מצליח להפיל אותה... באותו רגע הוא חשוף לדברים קשים מאוד
לכן הקו לעת עתה של רוב הקהילות החרדיות המאורגנות, הוא להשאיר את ה'רע' רחוק מאיתנו, וזה על ידי מניעה מטכנולוגיה עד כמה שניתן.
מי שחייב חייב, וגם הוא רק עם חסימה ועוד הגבלות.
למה? למה להקשות על החיים. כדי לשמור מרחק.
אי שמירת מרחק, מקשה יותר על החיים. אומרים אלו המחנכים שעסוקים בהצלת אלו שלמגינת לב נפלו.

לכן יש פעולות הרחקה שנעשות למרות שאין בענין עצמו כל בעיה, רק ההנחה כעת שצריכים לייצר מרחק, בין מי שרוצה להישאר חרדי מוגן לבין טכנולוגיה, גם הכשרה

אני מנחש שאתם לא מבינים על מה אני מדבר, גם אני לא ממש, אבל שמעתי מכמה מחנכים שזה אמיתי לגמרי.
הרבה שהיו על הגבול צנחו להם ילדים לתהום פתאום (יותר מאלו ששמרו ופתאום ילד ברח להם...כפי שרגילים לומר שתמיד זה קורה למי ששומר יותר...)

אין ספק שהדילמה הזו, מה לעשות עם עולם מתקדם בטכנולוגיה שהיא בבסיסה בעייתית לנו, האם להישאר מאחור ולקחת סיכון שזה יברח לנו, או לבצע עידכונים יזומים, זו דילמה קשה ביותר.

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
לענ''ד הכתבה מכורה עבור אדם שמתפרנס מדיגיטציה וקורסים דיגיטליים.
אין שום הכרח שיש קשר בין ה''מצולמים'' לכתבה..
אני מסכימה, הכתבה מאוד מוכוונת מטרה.
יש מצב שהנתונים האמיתיים הרבה פחות 'צבעוניים'. עדיין, יש משהו שבכל זאת קורה, במציאות בשטח, והנתונים הקשיחים (לא סקרים) מגבים אותה.

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
הרבה שהיו על הגבול צנחו להם ילדים לתהום פתאום (יותר מאלו ששמרו ופתאום ילד ברח להם...כפי שרגילים לומר שתמיד זה קורה למי ששומר יותר...)
אני מכירה די מקרוב את הסטטיסטיקה של הנוער הנושר, כי אני עובדת בארגון שענף מסוים שלו עוסק בתחום. האחוזים המאד גבוהים נמצאים בקרב קבוצות אוכלוסיה מסוימות, ואני לא חושבת שיהיה נכון כאן לפרט, אבל זה לא קשור בהכרח לטכנולוגיה. כמובן, הצעד הראשון של כל נער שפוזל החוצה לקנות סמארטפון שמאיץ את קצב ההידרדרות שלו בטילים :(
אבל ההתחלה לאו דווקא מתחילה שם.

קצרה

משתמש מקצוען
אסביר את הידוע לי. האינטרנט עובד על שרתים לכל מדינה יש שרת שלה עם סיומת נפרדת למשל לישראל יש שרת שהסיומת שלו הוא co. il חוץ מיזה יש שרת עולמי שהסיומת שלו הוא com.
בעצם כל חיבור לאינטרנט הוא חיבור לשרת גדול, והמעברים בין אתר אחד לשני זה כמו לעבור בתוך קובץ אחד ענק מעמוד לעמוד. מי שמחובר לשרת מחובר להכל.
כמשתמשים בשרת הרגיל של המדינה צריך לעשות עבודת חסימה מטורפת כמו של נט פרי.
להקים שרת חדש זה אומר להקים שרת נפרד שהאתרים שבו יהיו ייעודיים לציבור החרדי בלבד, בלי אפשרות בכלל לעבור לכתובות אחרות כיון שזה לא בשרת הזה.
זה אומר שבנק למשל שמקים אתר מקים גם בשרת של המדינה וגם בשרת של החרדים.

מפליא אותי שאני הראשונה שמתייחסת אחרי כל כך הרבה זמן לחוסר ההבנה הטכנולוגית ולכך שמדובר בעצם בדבר קיים.

איך באמת עובד האינטרנט??

לכל מחשב המחובר לרשת (כולל השרת) יש כתובת IP . הכתובת היא מספר הניתן לה מהרשת.
כל מחשב יכול להיות "שרת" - פשוט את צריכה להחליט מה את מתירה לחשוף לעולם ומי שיש לו את הכתובת IP שלך - יוכל לגשת למחשב שלך כ"שרת".
כשאדם רוצה בכל זאת אתר "מסחרי" - הוא בוחר לו שם "דומיין" - שלא יהיה מספרי אלא ברור וקליט - גם אם אני בישראל ובא לי לקרוא לאתר שלי בסיומת UK - אין שום בעיה אני אקנה שם שמסתיים בUK והאתר שלי יראה אנגלי.
השמות הם מוסכמות שעוזרות לאדם לזהות האם מדובר בחברה (CO) או באתר ממשלתי (GOV) ובאיזו מדינה השרת ממוקם - וכל חברה מעוניינת לקנות שם מתאים שיזהה את מיקומה ומהותה לפי השם. אבל הן לא מצביעות באמת על מיקומו של השרת (=המחשב שנקנה עבורו שם קליט) ברשת.

בעצם ההצעה שלך היא שיטת חסימה מקובלת כמו ב"נתיב". (ולהערכתי גם בנטפרי ואתרוג) כשהמחשב מתחבר יש לו גישה רק לשרת אחד בלבד - השרת של נתיב שהוא יוצר עבורו את הגישה לרשימה ה"לבנה" של שרתים אחרים בדוקים.

יש מקומות הקוראים לשיטה בה דרך החיבור לרשת או דרך המחשב - מותרת הגישה רק לשרת החוסם בלבד שמנתב הלאה לרשימה לבנה של אתרים - אינטרנט "צפון קוריאה" -
כי היא אכן לא ניתנת לעקיפה אלא אם כן בחרת להחליף ספק / להסיר תוכנה.

נערך לאחרונה ב:

תקליט אור

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
סאונד והפקות אולפן
בעצם ההצעה שלך היא שיטת חסימה מקובלת כמו ב"נתיב". (ולהערכתי גם בנטפרי ואתרוג) כשהמחשב מתחבר יש לו גישה רק לשרת אחד בלבד - השרת של נתיב שהוא יוצר עבורו את הגישה לרשימה ה"לבנה" של שרתים אחרים בדוקים.
לכאורה מה שהציעו שם זה להקים רשת אינטרנט חדשה ונפרדת - חרדית, שלא מחוברת בכלל לרשת האינטרנט הכללית הקיימת כיום.
לדעתי האישית זה לא ריאלי בכלל, כי כל מה שעושה את האינטרנט לאינטרנט זה יכולת האיתור והגישה למידע שנאסף ונוצר מכל העולם, ולא ממאתיים אתרים ייעודיים שהוקמו לציבור החרדי. אבל לכאורה זאת כוונת ההצעה שצוטטה.

דדד

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
מה כואב לי?
שבמקום דיון רציני על התקדמות טכנולוגית והתאמתה למגזר החרדי,
שלוקח בחשבון את כל הדעות:
את בעלי העסקים שחייבים צרכים מסוימים
את הקהל הרחב שנמאס לו להתייבש בתחנה עם "קל קו"
את הפרימיטיביות של המכשירים הקיימים
את העולם שלא מתחשב בצרכים שלנו
את הטינוף שמסתובב ברשת
את בני הנוער הקלילים
את החינוך החרדי

במקום להסתכל לבעיה בשתי העיניים ולראות שני צדדים,
יש מי ששואל "מי זה הרבנים" (בדור הבא ישאלו אותו: "מי זה הקב"ה?")
מה מצלם יותר טוב: הסמארטפון או מצלמה ביתית (אנחנו הולכים כל יום לספארי ושולחים את התמונות לנשיונל גאורגרפיק)

תהיו אחראים, על כל הצדדים, תקדמו פתרונות ברוח נכונה ואפשרית.
ואולי באמת כמו שכתבו לפניי, הכל רוח עד שמישהו מכאן ירים את הכפפה.

נערך לאחרונה ב:

קצרה

משתמש מקצוען
לכאורה מה שהציעו שם זה להקים רשת אינטרנט חדשה ונפרדת - חרדית, שלא מחוברת בכלל לרשת האינטרנט הכללית הקיימת כיום.
לדעתי האישית זה לא ריאלי בכלל, כי כל מה שעושה את האינטרנט לאינטרנט זה יכולת האיתור והגישה למידע שנאסף ונוצר מכל העולם, ולא ממאתיים אתרים ייעודיים שהוקמו לציבור החרדי. אבל לכאורה זאת כוונת ההצעה שצוטטה.

התכוונו לחפור באדמה כבלים חדשים (כולל את כל הכבלים הקיימים בין מדינות) או לייצר אנטנות חדשות ויחודיות??
אומממ... לא התרשמתי שהכוונה היתה לפרוייקט גרנדיוזי שכזה.

הכותב/ת סברה שהאינטרנט עובד כך שכל האתרים מאוחסנים בשרת שאליו כולם ניגשים.
והציעה לעשות אחד כזה חרדי. ולאחסן עליו אתרים יעודיים.

מה שלא ממש נכון אלא כל המחשבים מחוברים לרשת - וכל מחשב יכול להיות שרת.

נערך לאחרונה ב:

קצרה

משתמש מקצוען
מה כואב לי?
שבמקום דיון רציני על התקדמות טכנולוגית והתאמתה למגזר החרדי,
שלוקח בחשבון את כל הדעות:
את בעלי העסקים שחייבים צרכים מסוימים
את הקהל הרחב שנמאס לו להתייבש בתחנה עם "קל קו"
את הפרימיטיביות של המכשירים הקיימים
את העולם שלא מתחשב בצרכים שלנו
את הטינוף שמסתובב ברשת
את בני הנוער הקלילים
את החינוך החרדי

במקום להסתכל לבעיה בשתי העיניים ולראות שני צדדים,
מתוכחים פה על האם על מכונת הכביסה היו גם דיונים (אתם באמת משווים אינטרנט למכונת כביסה?)
יש מי ששואל "מי זה הרבנים" (בדור הבא ישאלו אותו: "מי זה הקב"ה?")
מה מצלם יותר טוב: הסמארטפון או מצלמה ביתית (אנחנו הולכים כל יום לספארי ושולחים את התמונות לנשיונל גאורגרפיק)

תהיו אחראים, על כל הצדדים, תקדמו פתרונות ברוח נכונה ואפשרית.
ואולי באמת כמו שכתבו לפניי, הכל רוח עד שמישהו מכאן ירים את הכפפה.

זה כואב לך כי לקחת צד בדיון מראש.
ואתה לא סופר את הצד השני.
מבחינתך קיים רק הצד שדורש התקדמות טכנולוגית מותאמת
ולא קיים הצד שגורס ש"קל קו" אינו התייבשות - אלא פתרון מצוין ללא שימוש בהתקדמות טכנולוגית ....

על איזה 2 צדדים אתה מדבר במשפט הבא אחרי שסיכמת שנדרשת התקדמות טכנולוגית כאן ועכשיו ?? - הצד שדורש התקדמות טכנולוגית מול הצד שדורש התקדמות טכנולוגית??

דדד

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
זה כואב לך כי לקחת צד בדיון מראש.
ואתה לא סופר את הצד השני.
מבחינתך קיים רק הצד שדורש התקדמות טכנולוגית מותאמת
ולא קיים הצד שגורס ש"קל קו" אינו התייבשות - אלא פתרון מצוין ללא שימוש בהתקדמות טכנולוגית ....

על איזה 2 צדדים אתה מדבר במשפט הבא אחרי שסיכמת שנדרשת התקדמות טכנולוגית כאן ועכשיו ?? - הצד שדורש התקדמות טכנולוגית מול הצד שדורש התקדמות טכנולוגית??
את, לא אתה.
אשמח לשמוע מה העמדה שראית ממילותי, אחרי שהצהרתי שאני נגד בעיטה ברבנים ובהחלטותיהם,
ואחרי שהבנתי לכאבם של בעלי עסקים שזקוקים לטכנולוגיה עודפת.
תודה

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  107  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה