גם בפרויקט של רייסדור ברחוב הירקון כל מיני אנשים ניסו לעשות ''אקזיטים'' ועכשיו הם מנסים למכור ולהפסיד כמה שפחות...הבנתי שבבני ברק הירידה דרמטית מאוד
בגינות דוד יש דירות שנמכרות ב 24 למטר
גם בפרויקט של רייסדור ברחוב הירקון כל מיני אנשים ניסו לעשות ''אקזיטים'' ועכשיו הם מנסים למכור ולהפסיד כמה שפחות...הבנתי שבבני ברק הירידה דרמטית מאוד
בגינות דוד יש דירות שנמכרות ב 24 למטר
מה יקרה עכשיו? היזמים יספגו את הנזק בדירות שכבר נרכשו וישליכו את זה על הרוכשים הבאים בתור?קבלנים
קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס
חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס • תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים • בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"
ענת דניאלי לבפורסם: 05:50עודכן: 09:20
בזמנים רגילים, יזמי נדל"ן סוגרים מול קבלני הביצוע את המחיר הסופי עבור הקמת פרויקט, ולכל היותר מצמידים אותו למדד תשומות הבנייה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטסטיקה מדי חודש. אבל אנחנו לא בזמנים רגילים, והיזמים נאלצים כיום לפתוח מחדש גם חוזים סגורים, כדי לעדכן כלפי מעלה את מחירי הביצוע - וממילא גם להקטין את הרווח שהם יראו מהפרויקט.
בדוחות שפירסמה אפריקה ישראל מגורים, הוסיפה החברה התייחסות חריגה לתשלומים הנוספים שדורשים ממנה קבלני הביצוע. "על מנת לעמוד בלוחות זמנים למסירת דירות בפרויקטים של החברה או צמצום תקופת האיחור במסירה, אשר מקורה בקשיים שנגרמו בשל סגירת אתרי בנייה, צמצום כוח האדם (בשל איסור כניסה של עובדים פלסטינים) וייקור עלויות הביצוע, בוחנת החברה דרישות תשלום שקיבלה מקבלנים ביחס למספר פרויקטים בסכומים לא מהותיים. להערכת החברה העיכוב בהתקדמות העבודות בעקבות המלחמה וההוצאות לצמצומו אינם צפויים להיות מהותיים", נאמר בדוח.
עד כה, אישר דירקטוריון החברה תשלום בסך מצטבר של כ־2.1 מיליון שקל לדניה סיבוס (שגם היא מקבוצת אפריקה ישראל), בגין שני פרויקטים שבהם משמשת דניה סיבוס קבלן ראשי. נוסף לכך, אושר תשלום לשני קבלנים נוספים שאינם קשורים לחברה או לבעלי השליטה בה. בדוח ציינו כי התקבלו דרישות נוספות, והחברה בוחנת אותם.
מדד הלמ"ס לא משקף את ההתייקרות
לפי גורמים רבים, פתיחת חוזים ותשלום נוסף לקבלני הביצוע הופכת לתופעה נפוצה. הקבלן אמנם "תקוע" עם חוזה סגור, אבל הוא מבהיר ליזם שרק תוספת תשלום תאפשר לו להשלים את הפרויקט במועד או בכלל, ו"אם לא נהיה תלויים אחד בשני, נהיה תלויים אחד ליד השני".
דניה סיבוס, מקבלני הביצוע הגדולים בישראל, התייחסה אף היא בדוחותיה לדרישות התשלום הנוספות. "במגזר הפרטי, החברה הגיעה בחלק מהפרויקטים להסכמות על מתווה פיצוי מוסכם. במגזר הציבורי, גופים ממשלתיים שונים פועלים להצגת מתווה ראשוני ו/או הסדרות רלוונטיות אחרות, שניתן להסתמך עליהם באופן חלקי ושעל בסיסם ייתכן ותוכל החברה להגיע להסכמות רחבות יותר בהמשך", נאמר שם. גורם בדניה סיבוס מציין כי "היזמים הבינו שהם מעדיפים להכניס יד לכיס ולפצות את דניה, במקום להתעכב עם פרויקטים. מזמינים גדולים פיצו אותנו בסכום של עד 5% יותר מהעלות בהסכמים. חברות יזמיות שפנינו אליהן והראינו להן את המספרים - שילמו את התוספות. מדובר על כ־140 מיליון שקל בכלל הפרויקטים".
גורמים בדניה סיבוס שולחים אצבע מאשימה ללשכה המרכזית לסטטסטיקה ול"עיוותים במדד תשומות הבנייה בישראל". לדבריהם, המדד הרבה יותר מזה שעליו מדווחת הלמ"ס (2.4% במדד תשומות הבנייה למגורים בשנה אחרונה) ובבחינה שביצענו הגענו לפערים משמעותיים". החברה מנהלת "דין ודברים" מול הלמ"ס, ובחודש הבא צפויה להתכנס ישיבת מועצה מיוחדת לדון בסוגיה, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ בנושא".
"פועל סיני כבר מרוויח 1,600 שקל ליום"
יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה בחברת אאורה, אומר כי ברבים מן המקרים הדרישות לתוספות תשלום מצד הקבלנים התבררו כמוצדקות. לדבריו, "במקומות שבהם יש דרישה מוצדקת של הקבלנים - אנחנו הולכים לקראתם. בפרויקטים שלנו שעובדים עם קבלני ביצוע גדולים ואיכותיים, הסטיות מינוריות ומתנהלים בצורה הוגנת בינינו ובין הקבלנים שעובדים איתנו".
בעלים של חברת נדל"ן אחרת, מספר שתוספת התשלום מגיעה לעד 5% מהעלויות: "פותחים הרבה חוזים. לפעמים זה נגמר בהחלפת החברה ולפעמים נגמר בהסכמה בטוב, תלוי בסיטואציה. בפרויקט שאנחנו מקימים בתל אביב קבלן הביצוע סיפר שאין לו רווחיות וקיבל תוספת של 1.5 מיליון שקל בהסכמה. הוא בונה בעוד שני פרויקטים שלנו. צריך להיות גם בן אדם ולא הגיוני שאני ארוויח והוא יסייים בלי שקל. פתחנו חוזי ביצוע בעוד מגה פרויקט, אבל לבסוף החלפנו את חברת הביצוע".
"המבצעים שוחקים את הרווח"
בתחום ההתחדשות העירונית, שם היזם משלם במהלך הבנייה את עלויות שכר הדיירים למפונים, הלחץ לסיים את פרויקט הוא לא פעם גבוה יותר, וממילא גם הדרך להבנות חדשות מול הקבלן קצרה יותר.
אלכס מריאש, מנכ"ל חברת הכשרת היישוב התחדשות עירונית, מדגיש כי "בשנה האחרונה ישנה ירידה בקצב הבנייה, משך הבנייה מתעכב, והוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים, בנוסף למבצעי המימון שגם הם נוגסים ברווח. אבל מהצד השני, גם הקבלנים המבצעים נכנסו עם ציפייה לרווח קבלני מסוים. אנחנו כיזמים רואים את השחיקה שלהם, שנגרמת בעיקר בגלל העלייה בעלויות כוח האדם. אם בעבר היו משלמים לפועלים סביב 600־700 שקל ליום עבודה, היום כבר נתקלתי בפועלים סינים שמקבלים 1,600 שקל ליום עבודה. לצפות מהקבלן שמבצע להתמודד עם זה לבד, זה לא סביר. ויחד עם זאת, הפתרונות הם לא בהכרח להגדיל את הסכומים שמקבל הקבלן, אלא גם להקדים תשלומים ולהקל תזרימית".
אתם לא מפחדים להקדים תשלומים, ובסוף יקרוס קבלן הביצוע?
"אנחנו תמיד חוששים ובוחנים את האלטרנטיבות. בכל מקרה, בתימחורים חדשים של קבלני הביצוע אנחנו כבר רואים עליית מחירים".
יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה בחברת אאורה, אומר כי ברבים מן המקרים הדרישות לתוספות תשלום מצד הקבלנים התבררו כמוצדקות.
היא בכלל היערכות להעליית המחירים הבאה שהם מתכננים:לצפות מהקבלן שמבצע להתמודד עם זה לבד, זה לא סביר. ויחד עם זאת, הפתרונות הם לא בהכרח להגדיל את הסכומים שמקבל הקבלן, אלא גם להקדים תשלומים ולהקל תזרימית".
בתימחורים חדשים של קבלני הביצוע אנחנו כבר רואים עליית מחירים".
כן, לצערי הכתבה הזו מאותתת על עליית מחירים צפויה - לפחות בציבור הכללי.מה יקרה עכשיו? היזמים יספגו את הנזק בדירות שכבר נרכשו וישליכו את זה על הרוכשים הבאים בתור?
ואלי ההיענות הנלהבת של היזמים:
היא בכלל היערכות להעליית המחירים הבאה שהם מתכננים:
יש מידע יותר מדויק?גם בפרויקט של רייסדור ברחוב הירקון כל מיני אנשים ניסו לעשות ''אקזיטים'' ועכשיו הם מנסים למכור ולהפסיד כמה שפחות...
זה נכון מאודכן, לצערי הכתבה הזו מאותתת על עליית מחירים צפויה - לפחות בציבור הכללי.
בציבור החרדי הקלאסי (לא חוצניקים) - יתכן שבאמת הגענו לתקרת זכוכית מסויימת.
מעולה!מתווך בב''ב בשם קובי טורנהיים מודה שיש ירידת מחירים
לפי ההיגיון הזה המושג של ירידת מחירים אמיתית לא יכול להתקיים. לאור זה שירידת מחירים משמעותית קרתה מספיק פעמים, לפחות בעולם, הרי שהוא לא נכון. הטעם לכך הוא, שלא מעט פעמים אומרים אותם אלפי אנשים לעצמם כמו שחיכינו וירד נחכה עוד קצת ומאותן סיבות\סיבות אחרות ירד עוד. ומה שיקבע זה כמה אופציית הירידה הנוספת מול אופציית העלייה\הישארות במקום תיראה ריאלית.מעולה!
עכשיו הגיע הזמן להפנות זרקור למושג 'התכווצות הבועה' לעומת 'התפוצצות הבועה'.
הצלחת לשכנע אותנו שיש ירידת מחירים בבני ברק!
אבל!
אני משוכנע לחלוטין שיש מאות אם לא אלפי משפחות בבני ברק שמחכים על הגדר בדיוק לזה, שדירת 4 חדרים תעלה 2.2M, שדירת 3 חדרים תעלה 1.95M וברגע שזה יקרה כל מי שיצליח לתפוס דירה כזו יזנק אל השוק, ומה יקרה אז?
במילים אחרות - עד שלא תשכנע את כל באי ארץ הקודש לוותר על קנית דירה המחיר כל פעם ירד מעט ויקפא מיד שוב - במקרה הטוב.
אה, אלא אם כן תגדיל את ההיצע.
@קובי טורנהייםמתווך בב''ב בשם קובי טורנהיים מודה שיש ירידת מחירים
אכן.לפי ההיגיון הזה המושג של ירידת מחירים אמיתית לא יכול להתקיים. לאור זה שירידת מחירים משמעותית קרתה מספיק פעמים, לפחות בעולם, הרי שהוא לא נכון. הטעם לכך הוא, שלא מעט פעמים אומרים אותם אלפי אנשים לעצמם כמו שחיכינו וירד נחכה עוד קצת ומאותן סיבות\סיבות אחרות ירד עוד. ומה שיקבע זה כמה אופציית הירידה הנוספת מול אופציית העלייה\הישארות במקום תיראה ריאלית.
א. בבני ברק בשנה רגילה נמכרו בממוצע +- 1100 דירותמעולה!
עכשיו הגיע הזמן להפנות זרקור למושג 'התכווצות הבועה' לעומת 'התפוצצות הבועה'.
הצלחת לשכנע אותנו שיש ירידת מחירים בבני ברק!
אבל!
אני משוכנע לחלוטין שיש מאות אם לא אלפי משפחות בבני ברק שמחכים על הגדר בדיוק לזה, שדירת 4 חדרים תעלה 2.2M, שדירת 3 חדרים תעלה 1.95M וברגע שזה יקרה כל מי שיצליח לתפוס דירה כזו יזנק אל השוק, ומה יקרה אז?
במילים אחרות - עד שלא תשכנע את כל באי ארץ הקודש לוותר על קנית דירה המחיר כל פעם ירד מעט ויקפא מיד שוב - במקרה הטוב.
אה, אלא אם כן תגדיל את ההיצע.
נתונים באמת יפים ואגב, פרושים בצורה מקצועית. השאלה היא: איפה זה יעצר? אתה חושב שפנינו להתפוצצות?א. בבני ברק בשנה רגילה נמכרו בממוצע +- 1100 דירות
בשנתיים האחרונות זה ירד לכ+-700 בשנה
רוב הביקוש לבני ברק הוא פנימי בשונה מבית שמש וכדו' שכל זו"צ מנסה מזלו שם
בבני ברק כרגע יש 1830 דירות חדשות לא מכורות + כ1000 יד שניה לא מכורות
ועוד מעל אלף דירות פינוי בינוי בשלבי טרום אישור או עליה לקרקע בכל האזורים בעיר
בנוסף הרבה מאוד שיושבים על הגדר ומחכים למכור ולקנות בתוך העיר ונבלמו בגלל עליית המחיר בעצם סיבוב בתוך העיר משום שכל רכישה משמעותה מכירה של דירה נגדית בעיר
לכן להערכתי יש מספיק דירות לכמה שנים של ביקוש בבני ברק
אם בעבר הפרקטיקה הייתה קודם לקנות / לתפוס דירה ורק אח"כ למכור, היום במצב הנוכחי כולם מבינים שזה הימור
וקודם מנסים למכור ואח"כ לקנות ואם המחיר ימשיך לרדת כולם בסוף יורידו את האף כדי למכור לכן סביר שזה יתעצם
איני חושב שתהיה קריסה פיצוץ וכדו' אבל תיקון משמעותי בהחלט
בסוף זה גם עניין של יכולת גם לקומבינות והונאה עצמית יש גבול
ואין הרבה אנשים שיכולים לשלם משכנתאות של 8000-10000 ש"ח
זה פשוט נגמר בסוף ,
אינני נביאנתונים באמת יפים ואגב, פרושים בצורה מקצועית. השאלה היא: איפה זה יעצר? אתה חושב שפנינו להתפוצצות?
נכון.רוב הביקוש לבני ברק הוא פנימי בשונה מבית שמש וכדו' שכל זו"צ מנסה מזלו שם
שבוע שעבר התפרסמה כתבה על שני קבוצות מחו"ל שרכשו דירות בבית שמש, יודע לומר לי באיזה פרוייקטים הם רכשו ?נכון.
ועל כך יש להוסיף שיש חילוק נוסף, מהותי מאד, בין השוק בב"ב לשוק בבי"ש ובירושלים למשל, והוא הרכישות של תושבי חוץ (שיש להם כיסים עמוקים). בעוד שבבי"ש ובירושלים יש הרבה חוצניקים שקונים (ועל הדרך דוחפים כל הזמן את המחירים כלפי מעלה), בב"ב כמדומני שההתעניינות מצד תושבי חוץ היא אפסית ממש, מה שגורם לשוק שם להיות חשוף הרבה יותר לירידת מחירים.
אני לא יודע, אבל ברמה ד' כמעט אין עכשיו שיווקים (בד'5 נתיב עצר כאמור את השיווק, ובד'4 כמעט הכל כבר שווק).שבוע שעבר התפרסמה כתבה על שני קבוצות מחו"ל שרכשו דירות בבית שמש, יודע לומר לי באיזה פרוייקטים הם רכשו ?
שבוע שעבר התפרסמה כתבה על שני קבוצות מחו"ל שרכשו דירות בבית שמש, יודע לומר לי באיזה פרוייקטים הם רכשו ?
כתבות יח"צ ותו לא. (ניפוח בלון של כמה משקיעים בודדים, המנסים להביא את חבריהם מדרום אמריקה)אני לא יודע, אבל ברמה ד' כמעט אין עכשיו שיווקים (בד'5 נתיב עצר כאמור את השיווק, ובד'4 כמעט הכל כבר שווק).
לכן, זה או בפרוייקטים החדשים בנווה שמיר (וולפסון, נתיב, נווה עמים, אייקון), או בפרוייקטים החדשים ברמת אברהם (רוטשטיין, הרמוני, ועוד).
מגובה בנתונים. ראה כאן בכתבה המצורפת. 87 דירות בחודש זו כמות משמעותית ביותר (הגבוהה בארץ)כתבות יח"צ ותו לא. (ניפוח בלון של כמה משקיעים בודדים, המנסים להביא את חבריהם מדרום אמריקה)
שכחתי שיש גם אופציה שלישית: הפרוייקטים של ההתחדשות העירונית בצפון העיר.אני לא יודע, אבל ברמה ד' כמעט אין עכשיו שיווקים (בד'5 נתיב עצר כאמור את השיווק, ובד'4 כמעט הכל כבר שווק).
לכן, זה או בפרוייקטים החדשים בנווה שמיר (וולפסון, נתיב, נווה עמים, אייקון), או בפרוייקטים החדשים ברמת אברהם (רוטשטיין, הרמוני, ועוד).
אני לא יודע, אבל ברמה ד' כמעט אין עכשיו שיווקים (בד'5 נתיב עצר כאמור את השיווק, ובד'4 כמעט הכל כבר שווק).
לכן, זה או בפרוייקטים החדשים בנווה שמיר (וולפסון, נתיב, נווה עמים, אייקון), או בפרוייקטים החדשים ברמת אברהם (רוטשטיין, הרמוני, ועוד).
כתבות יח"צ ותו לא. (ניפוח בלון של כמה משקיעים בודדים, המנסים להביא את חבריהם מדרום אמריקה)
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:
19.11
י"ח חשוון
פתיחת
קורס בינה מלאכותית - חדשנות ב AI
קורס מקוצר
25.11
כ"ד
פתיחת
קורס פרסום קופי+
מלגות גבוהות!
26.11
כ"ה חשוון
אירוע שיתופים ייחודי
בוטים מספרים על עצמם
בואו לשמוע בוגרים מובילים שלנו משתפים אתהסיפור מאחורי הבוטים הייחודיים שהם פיתחו.הצצה מרתקת לעולמות האוטומציה, החדשנות והפתרונות החכמים,עם הזדמנות ללמוד איך גם אתם יכולים לקחת חלק במהפכה הטכנולוגית.
הכניסה חופשית!
27.11
כ"ו חשוון
נפתחה ההרשמה!
קורס צילום חוץ, אירועים וסטודיו - עם בינה מלאכותית!
מלגות גבוהות!
27.11
כ"ו חשוון
פתיחת
קורס פיתוח בוטים ואוטומציות עסקיות
מלגות גבוהות!
27.11
כ"ו חשוון
פתיחת
קורס עיצוב גרפי ודיגיטל - בסילבוס חדש ומטורף!
מלגות גבוהות!
תהילים פרק קכו
א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו: