כל מילה!!!שדכנות זו עבודה לא פשוטה. יכולה להיות שוחקת ועם הרבה טלטלות רגשיות, בעיקר לאלה שנכנסים לזה עם הרבה מעורבות רגשית.
הערכה רבה מגיעה למאמצים של השדכנים! נראה לי שראוי לתגמל אותם כספית מעבר למקובל - לפי המצב והמאמץ.
אך לא לפי פגישות, כי כמו שכתבתי בעבר זה יכול להוסיף הרבה קשיים על אלו הקיימים כבר היום.
מעבר לעניין הכספי, יש דבר שיכול מאוד להקל על ההתנהלות -
תאום ציפיות.
מה קורה פעמים רבות?
קראו את הדוגמא הבאה (ואל תתפסו אליה, היא רק באה להסביר את העיקרון):
בחורה אחרי פגישה ראשונה מתלבטת מאוד, אומרת לשדכנית: אתן לך מחר תשובה, אני צריכה לחשוב.
שדכנית: לא, אל תדחי את זה, בקושי שכנעתי אותו לגשת. ואם תתעכבי בתשובה, ייתכן שלא ירצה יותר.
בחורה: אבל אין לי עדיין תשובה.
שדכנית: לפחות להגיד לו שמאוד נהנית והתרשמת וכו'.
בחורה: אולי פגישה אחת זה לא מספיק וכדאי לנסות עוד, אבל לא מאוד נהניתי. כמובן לא צריך לומר לו במילים האלה, אבל להעביר לו כביכול התלהבתי, זה לא לעניין. גם הוא הרגיש שיש בינינו פערים. ובכל מקרה כרגע אין לי עדיין תשובה.
שדכנית: עד שהוא מסכים להיפגש! עבדנו על זה קשה!
וכן הלאה והלאה.
באיזשהו שלב ההצעה יורדת, מחליטים לא להמשיך.
כאן באה מצד השדכנית סוג של שיחת מוסר עם השבלונות הידועות, ממקום מאוד מאוכזב ומתוסכל.
מה בעצם קורה כאן? -
לשדכנית היתה מטרה אחת - להצליח לחתן את המועמדים הספציפיים האלה זה עם זו.
למען המטרה הזו, היא עובדת קשה לשכנע את הבחור להיפגש. לאחר מכן היא רוצה מהבחורה תשובה מיידית, כדי שהוא לא יתקרר ח"ו וירד מהסיפור. היא גם רוצה לשדר לבחור התלהבות והנאה כביכול של הבחורה מהפגישה, בעוד שזה לא כך. היא רוצה לחמם את העסק, ולא לעשות שום דבר, שיכול אולי 'לקלקל'.
למועמדים עצמם יש מטרה שונה לגמרי - לבדוק אם הם מתאימים, ואם הם בכלל רוצים להתקדם.
כשהיינו שואלים גדולי תורה שאלות עבור בחורים ובחורות בשידוכים, הרגשנו בתשובות שלהם בדיוק את המטרה הזו - לעמוד על העניין, האם כדאי להמשיך או לא. מעולם לא הרגשנו שהמטרה שלהם לגרום לשידוך להיסגר. הם שאלו שאלות, ואמרו מה הם ממליצים, והאם כדאי להמשיך או לא.
אם יש שדכן שהמטרה העומדת בפניו היא לדחוף את ההצעה שלו לסגירה, לפעמים על ידי כל מיני לחץ ופטנטים -
ואלו המוצעים המטרה שלהם היא לבדוק אם ההצעה מתאימה או לא -
יש כאן שתי מטרות שונות, שלא תואמות זו לזו ומקשות על ההתנהלות. במקרה הטוב נגרמת אי נעימות, במקרה הפחות טוב עגמת נפש, ובמקרה הגרוע - שבר.
לכן מאוד חשוב לתאם ציפיות - מה המטרה של כל הנוגעים בדבר - והאם המטרה באמת זהה.
לפעמים, לאחר כמה פגישות, נראה למועמדים שהם יכולים להתאים, ואין משהו שדוחה אותם, אבל עדיין יש איזו זרות שמפריעה להחלטה הסופית. כאן יש מקום לעבוד על חימום מסוים של האווירה. בשלב זה, כאשר המטרה הזו מקובלת על כולם - יש לה מקום. וגם אז היא אמורה להיות ממקום כן.
שדכן שמציע משוכנע שההצעה שלו היא ה'באשערט' של בני הזוג - אם לא כך לא היה מציע, לפעמים 'נעלב' כשאומרים לו בעדינות, שההצעה טובה אך לא מתאימה.
הגדילה לעשות שדכנית, שאמרה לי, באותו יום שהצעתי לכם, הצעתי לזוג נוסף, והנה הם כבר עומדים 'לסגור', חבל שאתם לא שומעים להצעתי.
לא בכל מצב כדאי להשקיע שכנועים וכו'