שינוי תזונה בבית

חנון

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
לא פחות חשוב מתזונה בריאה חשוב מאוד ללכת לישון מוקדם ולקום מוקדם
כשערים בלילה מחפשים מה אפשר לנשנש
 

להרגיש בבית

משתמש סופר מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
אני רק רוצה להוסיף ששינוי תזונה צריך לבוא לא רק מנקודה של ח"ו להמנע מהמחלה הארורה ההיא. שינוי בתזונה מביא עימו הרבה תופעות מבורכות כמו הרגשה כללית טובה יותר, ערנות, חיוניות, פתרון לבעיות ריכוז וקשב קלות עד קשות, מערכת עיכול שחוזרת לתפקד כמו שצריך, חוסר בכבדות ועייפות אחרי האוכל ועוד ועוד.
לצערי יש לי כמה קרובי משפחה קרובים מאוד ששמרו על תזונה בריאה ואכלו בעיקר ירקות, פרות וקטניות. בלי חומרים משמרים ובלי תוספות מלאכותיות ונפטרו דווקא מגידולים במערכת העיכול. כך שהכל בגדר השתדלות.

עיקרון נוסף לשינוי התזונה שלא עלה כאן הוא פשוט מאוד אבל קשה ליישום במרוץ החיים המטורף שלנו: אכילה מסודרת!
-הקפידו על 3 ארוחות מסודרות ביום. אל תדלגו על ארוחת בוקר.
-אכלו ארוחת צהרים בשעות הצהרים ולא אחרי הצהרים.
-אל תנשנשו סתם בין הארוחות אלא בזמנים מוגדרים ואוכל נורמלי.
-ארוחת ערב לא אחרי 7 בערב. או כמה שיותר מוקדם שלאוכל יהיה זמן להתעכל.
-לכו לישון בזמן ולא מאוחר. מה שפותח פתח לנישנושים ליליים שהופכים את השינה לכבדה ולא בריאה. ידעתם שזמן העיכול הכי טוב הוא שעות הלילה?
-שבו בזמן האוכל...

הערה בקשר לעוגות מקמח מלא- אפשרי בהחלט להכין עוגות מקמח מלא בלי להרגיש בשינוי. צריך רק למצוא את המתכון הנכון לך ולבני ביתך. אם תבדקי את המרכיבים מהם עשוי הלחם הפשוט שאת נותנת לילדיך תגלי שעוגה מקמח מלא שהכנת לבד בבית יוצאת בריאה יותר....

בהצלחה!
 

פוינט

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
כמו שטוליפ כתבה,
אם אכן את מבשלת ומכינה הכל בבית,
המצב הבסיסי שלך הרבה יותר טוב,
קצת שיפורים, והמטבח שלך בע"ה מושלם.

שינוי בתזונה אמור להגיע מרצון חיובי לתזונה בריאה,
כך השינוי יחזיק מעמד הרבה יותר מאשר שינוי שמגיע מפחד.

יש סדרה לשמיעה של הרב אשרוב "מי הרופא",
אחרי ששומעים ומתחברים לדברים - קל יותר ליישם,
גם לא חייבים לקחת את כל ההמלצות שלו - רק מה שאת ודאי יודעת שזה אפשרי.

מאחר ומדובר בבית עם ילדים, וב"ה אין לחץ לבצע שינוי עכשיו ומיד,
חשוב שהשינוי יבוא בהדרגה, כל תקופה משהו קטן,
ראיתי משפחות שהלכו על "הכל" - וחזרו אחרי פרק זמן למצב הקודם.

עוד נקודה, חשוב לתת לילדים (וגם לנו) מידי פעם את שלהם,
לדוג' אם החלטתם שאין יותר חטיפים, אז כשילד ירצה פעם חטיף - לקנות לו, או להחליט שקונים חטיפים לטיולים.
אם החלטת שאין שתיה מתוקה, לשאול מידי פעם את הילדים אם הם רוצים, ולקנות להם את מה שליבם חפץ.
עדיף לוותר על העקרונות מידי פעם, כדי להשיג שלמות נפשית במהלך.

מידי פעם רצוי לבחון: האם אני שמחה בשינוי, כדאי גם לשאול את הבעל והילדים, לוודא שהם איתך, ושהם לא מאוכזבים ממשהו...

המון הצלחה ובריאות לכל בית ישראל
 

מרשימה

משתמש סופר מקצוען
פסטה מקמח מלא - מנסיוני הפסטות הדקות (כמו ספגטי) טעימות ממש כמו פסטה רגילה.
העבות יותר (כמו מסולסלים) טעימות רק עם רוטב עסיסי.

אבקת מרק - במרק עם הרבה ירקות עלים זה ממש לא נחוץ
וברוב התבשילים האחרים, אם שמים מספיק מלח ותבלינים זה מיותר לחלוטין.
אין לי תבלין ספציפי שמחליף אבקת מרק, בכל תבשיל מה שמתאים.
 

artline

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
1. יש למישהו מושג מה התחליף למרק עוף? אני משתמשת המון המון , בכל דבר.
2. פיצה שאני מכינה בבית , זה ג"כ גרוע מאד?
3. איזה אוכל בריא אני יכולה להכין לילדים חוץ מירקות , נאמר לארוחת ערב?
4. ומאד יהיה קשה בלי פסטה או פתיתים , שמידי פעם מאד אוהבים אצלי לארוחת ערב, או במרק אני שמה אטריות סבתא מידי פעם.
יש לזה תחליף בריא? פסטה מקמח מלא או משהו , מישהו ניסה? זה טעים בכלל?

:)
הלואי ויהיה שינוי כללי בציבור, משום מה, נראה לי שבציבור החרדי נושא הממתקים והתזונה הקלוקלת, פרוץ יותר מבציבור הכללי שיש שם יותר מודעות וחיבור לנושא
אני בעצמי בקטע של כל הזמן להשתפר בנושא, לפע' יש עליות ולפע' מורדות
בד"כ אחרי שקוראים ספרים בנושא אז מתלהבים אבל כשיש כ"כ הרבה פיתויים מסביב זה מה שקשה, להיות יוצא דופן,
(יש לי מנוי לבוסתן, יש שם הרבה מתכונים, מאמרים וכו', זה מוסיף ידע וכח...)
לבן שלי עשיתי מבצע שהחזיק מעמד מאוד יפה, הוא ויתר על כל הממתקים שמקבלים במוסדות הלימוד, בחפץ לב - פשוט לא לקח ועשה רשימה של הויתורים, (הם מקבלים כמויות הזויות, גם בשבת כל ה'חברה' וכו'...)
אבל לאחרונה נחלשה לו המוטיציה ויש נפילות ואני לא יודעת מה אפשר לעשות, כי כמה אפשר להיות יחיד מול רבים?
כשאני מציעה בבוקר לקחת ירקות, הילדים שלי פשוט מתביישים להביא לחיידר ירקות. זה לא עצוב?
כל החברים מביאים שקיות מלאות בחטיפים ופחמימות והם לא רוצים להיות יוצאי דופן,
מחכה לשינוי כללי... :) אולי מכאן...

לגבי השאלות ששאלת:
פיצה ביתית בכלל לא כ"כ גרוע לדעתי, כמובן בלי לשים תבלינים ומחזקי טעם ועדיף להמיר גבינה צהובה במלוחה. ולשים מעט פתיתי גבינה צהובה כך אין הבדל במראה.
לארוחת ערב מאוד בריא דיסת קוואקר או דייסת קינואה, אפשר גם דייסת בורגול (אני לא נגד חלביי.)
ובמקום פסטה אצלנו מאוד אוהבים בורגול, לפע' עם אטריות (צהוב) ולפע' עם ירקות
אגב,
לא יודעת אם אמרו פה אבל שינוי השמנים הוא גם נושא חשוב מאוד,
להחליף שמן קנולה בשמן זית - אפשרי כמעט בכל המתכונים, וזה גם סור מרע וגם עשה טוב...
כמובן צריך להשיג שמן זית איכותי (לא מזויף) ובכבישה קרה ועדיף חמיצות עד 0.5 / 0.8)
הרבה בריאות...
 

לא אני

משתמש סופר מקצוען
כשהורי ראו שהתרופות רק ממכרות ולא משפרות את המצב הם עברו שינוי תזונה ממש מהקצה לקצה ,
השינוי כלל הורדת תבלינים כמעט לאפס
תבלינים?
יש תבלינים נהדרים ובריאים שמוסיפים המון טעם ובריאות, אולי את מתכוונת לאבקות מרק?
(ולא, אני לא מרוקאית)
 

אהבת עולם

משתמש סופר מקצוען
D I G I T A L
נקניקיות עוף זה מוצר מעובד, מאד מאד כדאי להוציא.
1. אבקת מרק עוף? אני מורידה מהכל וזה פשוט לא חסר, לאוכל יש טעם יותר טבעי (תיזכרי בפסח..)
אפשר לשים תבלינים במקום כמו כורכום וכמון במקומות שזה מתאים ( או אבקת בצל)
2. פיצה יכולה להיות מעולה, מה רע?
3. מה את מכינה היום?
4. מה רע בפסטה ופתיתים? זה הרבה יותר בריא מלחם...
פסטה מיוצרת מחיטת דורום שהיא חיטה מעולה, וחוץ מקמח אין בה כלום.
לעומת לחם שהוא מורכב מעוד הרבה חומרים תעשייתים, שמן , סוכר , מלח מייצבים.
אני חושבת שבשלב זה לא כדאי לסמן את הקמח הסוכר והשמן כאויבים.
כן כדאי להמעיט, אבל לא להסחף.
לדעתי קמח לבן בכלל לא כל כך גרוע, זה לא שיש בו חומרים מעובדים , פשוט הוציאו ממנו את הסובין, לעומת זה, חומרים מייצבים הם בוודאות חומר כימי.
ולכן אם את שואלת אותי מה עדיף, פסטה מקמח לבן או לחם מהחנות מקמח מלא , אני מעדיפה בוודאות פסטה.

אצלי יש כמה סדרי עדיפויות:

1.אוכל שהוא לא אוכל, מכיל רק רעלים ולא נותן לגוף שום דבר בתמורה
(למשל: רטבים (סויה, צילי, טריאקי) אבקות מרק, מנה חמה, ג'לים, במבליק, צבע מאכל, חומרים משמרים)
- לא נכנס לבית עד כמה שניתן .
2. אוכל מעובד שמשלב רעלים + מזון , משתדלת לא להכניס הביתה
למשל בסלי, בייגאלאך , שניצלים ונקניקיות קפואים, תבלינים כמו גריל
3. אוכל מזין שמעובד בצורה גרועה -
סוכר, שמן מזוכך , קמח ומלח.
אני משתמשת , ומשתדלת להחליף ולהמעיט.
שמן זית למשל, (לסוכר חום אין הרבה משמעות) , ועדיין בלי נקיפות מצפון כשיש בפשטידה שמן קנולה, כן משתדלת לעשות מה שפחות עוגות ולהתרגל לאוכל אחר במקום
(עוגות בריאות אין כמעט חיה כזו, ומה שכן מאד יקר)
4. אוכל מזין אמיתי - כמו ירקות פירות, שמן זית , עופות, מוצרי גבינה וחלב, אוכלים בכיף ובלי הגבלה.
(אני יודעת שיש אלפי טענות נגד מוצרי חלב , למשל, אבל עדיין אצלי זה עדיף מכל השאר)
5. אוכל מזין ולא רעיל בכלל - את זה אני שומרת לימות המשיח:
ירקות ופירות אורגנים, עופות ובשר אורגני וכו'...

למשל פיצה, שמשלבת בצק מקמח ושמן, רוטב עגבניות ביתי, וגבינה צהובה, בעיני זה בסדר גמור.
אולי לא על בסיס יומיומי בגלל הקמח השמן והסוכר, אבל עדיין לא גרוע מלחם קנוי..
 

טוליפ

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
תחליף לאבקת מרק: אני קונה בחנות תבלינים תערובת ירקות מיובשים ללא שמן, טוחנת את זה ויש לי אבקת מרק ללא תוספות מזיקות.
מלבד זאת - תבלינים ועשבי תיבול אלו מחזקי הטעם הכי טעימים.

לגבי חטיפים וממתקים לילדים, אני לא בעד למנוע מהם, או להבטיח להם פרס תמורת ויתור: א. כי ילד צריך את זה. ב. כי זה גורם לו לרצות יותר כשאסור
אבל בבית קונים חטיפים רק לשבת אחד לפני הדלקת נרות ואחד אחר הצהריים בשבת. בעדיפות לחטיפים שאין בהם מונוסדיום, ולא סוכריות וג'לי. יותר?: במבה נוגט, שוקולד, צ'יפס טבעי
והאמת: שממתקים שהם מקבלים מהמוסדות או שקית ממתקים בהזדמנויות, הם מתחילים לאכול ובאמצע עוזבים או מחלקים לאחים ונשארים חצאי שקיות שבשמחה רבה ובהסכמתם מגיע לאשפה.
 
נערך לאחרונה ב:

אהבת עולם

משתמש סופר מקצוען
D I G I T A L
ובאופן כללי, כדאי לך פשוט ללמוד לקרוא רכיבים.
ופשוט תיווכחי, שכמעט כל מה שקנוי, לא בריא...
אבל יש המון דברים שכדאי לקרוא.
למשל - סילאן יש כאלו שהם 100% תמרים, לעומת סילאן שהוא מאד לא טבעי
חמאת בוטנים ועוד.
 

שירי כהן

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
איור וציור מקצועי
צילום מקצועי
וגם... גישה חיובית :)
התחלתי ברוך ה' את החלק השני של 'המסע האמיץ של אביגדור',
ובדיוק בפרק הקודם ערכתי טיול בחשבון ה'בנק' של הגוף -
משיכות, הפקדות... ויש גם כאלה שנכנסים לאוברדראפט,
עליזה דשם נשברת מזה שהיא לא מצליחה, ו'ליבו' לוקח אותה לסיור בנקאי.

הרעיון היה של בעלי, בתקופה שהתקשיתי מאד להישמר מכל הדברים המזיקים,
ומה שנקרא - נפלתי, שוב ושוב,
ואז יש תחושה רעה כזו של 'מה כבר שווה הכל', ו'מה זה משנה'.
ואם כבר נפלתי, אז לעג לרש עכשיו לעשות התעמלות, או לאכול סלט.
באמת. סלט בתוך ים של שטויות.
אבל הוא אמר לי בפשטות לחשוב שזה כמו חשבון בנק.. כל כסף שאת מכניסה,
את משפרת את המאזן.
כל דבר טוב שאת עושה, עוזר.
וזה ממש עזר לי!

בנוסף, גילו שאנשים שמלקים את עצמם, וכל הגישה שלהם (לא רק בדיאטה) היא בכעס,
בבוז עצמי, (אני פשוט לא יכולה להתאפק, אני אפס. אני לא שווה כלום. כמו ילדה קטנה. וכד')
נופלים באמת לתוך הבורות שהם עצמם כל כך לא רוצים להיות בתוכם, ועמוק כל כך - שקשה לצאת,
בריאות זה חשוב, בשמחה הכי חשוב, (לבריאות!)
לקחת הכל באהבה וברגיעה, לא להיות קשה עם עצמך,
לא להלחם עם עצמך,
להבין שאת והרצון לאורח חיים בריא - הם אותו אחד.
וגם הרצון לאכול שטווית - הוא גם את.
זה לא שתי ישויות שצריכות להלחם זו בזו.
מקווה שכתבתי ברור ושעזרתי משהו.. :)
בהצלחה!!!
 

שישיה

משתמש סופר מקצוען
הלואי ויהיה שינוי כללי בציבור, משום מה, נראה לי שבציבור החרדי נושא הממתקים והתזונה הקלוקלת, פרוץ יותר מבציבור הכללי שיש שם יותר מודעות וחיבור לנושא
אני בעצמי בקטע של כל הזמן להשתפר בנושא, לפע' יש עליות ולפע' מורדות
בד"כ אחרי שקוראים ספרים בנושא אז מתלהבים אבל כשיש כ"כ הרבה פיתויים מסביב זה מה שקשה, להיות יוצא דופן,
(יש לי מנוי לבוסתן, יש שם הרבה מתכונים, מאמרים וכו', זה מוסיף ידע וכח...)
לבן שלי עשיתי מבצע שהחזיק מעמד מאוד יפה, הוא ויתר על כל הממתקים שמקבלים במוסדות הלימוד, בחפץ לב - פשוט לא לקח ועשה רשימה של הויתורים, (הם מקבלים כמויות הזויות, גם בשבת כל ה'חברה' וכו'...)
אבל לאחרונה נחלשה לו המוטיציה ויש נפילות ואני לא יודעת מה אפשר לעשות, כי כמה אפשר להיות יחיד מול רבים?
כשאני מציעה בבוקר לקחת ירקות, הילדים שלי פשוט מתביישים להביא לחיידר ירקות. זה לא עצוב?
כל החברים מביאים שקיות מלאות בחטיפים ופחמימות והם לא רוצים להיות יוצאי דופן,
מחכה לשינוי כללי... :) אולי מכאן...
הבנים שלי גם התביישו כי החברים כנ"ל. דיברנו הרבה על הנושא ששמירת הגוף היא מצווה ומי שרוצה לעשות רצון ה' וגם להיות בריא צריך לאכול אוכל בריא וזה חילחל.
קניתי להם את הקומיקס "המסע האמיץ של אביגדור" והם הפנימו את המסר.
בן ה11 שלי מספר שאחרי שהתחיל להביא ירקות וגם לא להסתיר ולהתבייש בהם, ולמי ששאל/לעג/קינטר הוא ענה שהוא אוכל ירקות כדי להיות בריא, התחילו עוד הרבה ילדים להביא ירקות לחיידר.
 

שישיה

משתמש סופר מקצוען
תחליף לאבקת מרק: אני קונה בחנות תבלינים תערובת ירקות מיובשים ללא שמן, טוחנת את זה ויש לי אבקת מרק ללא תוספות מזיקות.
מלבד זאת - תבלינים ועשבי תיבול אלו מחזקי הטעם הכי טעימים.
איזו תערובת, ממה עשויה או איך זה נקרא?
 

שירים במעלות

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
בפסח חשבתי לעצמי איזה כיף עם התזונה הטבעית והבריאה הזו!
בלי אבקות, בלי דגני בוקר, בלי מוצרי טבעול וכל המתועשים למיניהם!
רציתי מאוד להמשיך את פסח לכל השנה
אבל--
בפסח יש חופש
והרבה זמן פנוי להכין אוכל טעים
ולחתוך סלטים בריאים.
יש גם את ההרגשה הזאת כאילו 'בפסח אין מה לאכול'
ואז נרתמים להיכנס למטבח ולהכין אוכל. כי אם לא נכין אז מה נאכל?

אבל בימי השגרה הברוכים,
בקושי יש זמן לאכול
איפה אמצא את הזמן להכין מה לאכול?
אוכל איכותי ולא מתועש?

והילדים יוצאים מידי יום לבית הספר.
חייבים שקית 'מזונות' ביד.
אין לי זמן לאפות
אז לוקחים דברים קנויים.
דגני בוקר, עוגיות וכו'
פירות וירקות הם אוהבים רק חתוך
לי אין זמן לחתוך בבוקר
ואם נחתוך מהלילה, הם יתקמטו ויאבדו צורה.

אני לא שמחה מזה בכלל
אבל לא רואה איך אפשר לשנות את זה?
 

artline

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
יש לנו את "המסע האמיץ של אביגדור"....
באמת הילדים מאוד נהנו לקרוא בספר, הוא מרתק
יצא עכשיו גם ספר נוסף לילדים (קומיקס) בנושא הבריאות "הפופיטים"
מישהו מכיר / ממליץ?
 

אהבת עולם

משתמש סופר מקצוען
D I G I T A L
אבל בימי השגרה הברוכים,
בקושי יש זמן לאכול
איפה אמצא את הזמן להכין מה לאכול?
אוכל איכותי ולא מתועש?
זה באמת לוקח זמן.
אין מה לעשות..
אבל אם זה באמת חשוב, אפשר להקציב 5 דקות בבוקר, לא?
 

שירים במעלות

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
זה באמת לוקח זמן.
אין מה לעשות..
אבל אם זה באמת חשוב, אפשר להקציב 5 דקות בבוקר, לא?
לי לוקח בבוקר יותר מ-5 דקות לחתוך ירקות ל-5 ילדים.
חצי שעה על הכריכים, משתדלת להשקיע... כל אחד יוצא עם 2 כריכים, אחד לצהריים.
הילדים גם יוצאים מהבית נורא מוקדם (7:20)
כך שאני צריכה לקום ב-5:00 אם אני רוצה להספיק הכל.
אבל בגלל שאני מטופלת בתינוקת שקמה בלילות
אני לא מסוגלת להחלץ מהמיטה לפני 6:30
 

אהבת עולם

משתמש סופר מקצוען
D I G I T A L
לי לוקח בבוקר יותר מ-5 דקות לחתוך ירקות ל-5 ילדים.
חצי שעה על הכריכים, משתדלת להשקיע... כל אחד יוצא עם 2 כריכים, אחד לצהריים.
הילדים גם יוצאים מהבית נורא מוקדם (7:20)
כך שאני צריכה לקום ב-5:00 אם אני רוצה להספיק הכל.
אבל בגלל שאני מטופלת בתינוקת שקמה בלילות
אני לא מסוגלת להחלץ מהמיטה לפני 6:30
וואו
את גם מקלפת ? אני חותכת לעצמי סלט שלם שכולו רק 5 דקות..
אולי תוכלי להעביר את הכנת הכריכים ללילה? הם נשמרים יותר טוב במקרר, לדעתי.
(ולא חייבים להתחיל מכל הירקות יחד, בשלב ראשון אפשר לחתוך 3 פלפלים ל 5 ילדים)
 

artline

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
יש דברים שאין צורך בהכנה מקדימה, כמו שקדים, אגוזים, תמרים,
גם פרות כמו תפוז וכדומה.
(אבל מה עושים עם הפרצוף של הילד כשאין לו את הופלים/ עוגיות/ דגני בוקר שהוא אוהב...:)
 

שירים במעלות

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
לא מקלפת. רק שוטפת וחותכת לרצועות. ואורזת לכל אחד.
אז חלק רק מלפפון, וחלק רק גמבה וחלק גם וגם..
זה נשמע כאילו בקטנה, יאללה תחתכי ומה את עושה סיפור?
אבל זה בוקר
ולבוקר המטורף שלי אני לא מצליחה להכניס אפילו מחשבה על חיתוך ירקות.
הילדים שלי אוהבים לקום בשניה האחרונה, להכנס לבגדים, נטילה, צחצוח שיניים
חוטפים ת'אוכל ועפים החוצה. אז אני לא יכולה לרתום אותם לעניין.
ובין לבין בת השנה וחצי מתעוררת ודורשת את ה'צומי' שלה
והקטנטנה גם מצטרפת לסמפוניה.
ב"ה! שאלה יהיו הצרות שלנו!
אנחנו צריכים לערוך שינוי יותר עמוק בבוקר שלנו
ואז לצרף את הירקות :)
 
נערך לאחרונה ב:

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  108  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה