מחלת צליאק (CD), הפרעה אוטואימונית המסומנת על ידי פגיעה ברירית המעי הדק, ניתנת לטיפול רק על ידי ביצוע דיאטה ללא גלוטן (GF). הסרת הגלוטן פועלת מכיוון שגלוטן הוא החלבון שהגוף מגיב אליו בכדי להתחיל בתגובה הדלקתית הפוגעת במעי הדק.
אבל, זה קשה יותר ממה שזה נשמע.
מכיוון ששמירה על דיאטה GF היא מאתגרת, אנשים הסובלים ממחלת צליאק מייחלים לטיפולים שיכולים לעזור להם להרחיק גלוטן ממערכותיהם. אלה יעבדו, להלכה, על ידי השפלת כל הגלוטן שנכנס במקרה לתזונה שלהם, ביודעין ובין שלא בטעות.
למרבה הצער, אף אחת מהטיפולים הללו לא קיימת כיום. למרות זאת, חברות מסוימות מנסות להרוויח מהרעיון הזה על ידי שיווק תוספי מזון שנראים ונשמעים כי ישפיעו על הגלוטן - אך לא הוכח שהם עושים זאת.
קבוצה ממרכז המחלות צליאק במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה פרסמה מאמר שנסקר לאחרונה על סוגים אלה של מוצרים שנמכרים. הם מצאו ארבע עשרה חברות שמוכרות את התוספים הללו. למרות ששמות התוספים מרמזים כי הם משפילים את הגלוטן - זה קל לומר מאשר לעשות.
מבנה הגלוטן מורכב מאוד, בגלל תכולת הפרולין הגבוהה שלו. לכן זה לא מסוגל לפרק פרוטאזות (אנזימים המפרקים חלבונים) כמו חלבונים אחרים. כמו כן, שברי הגלוטן המגיבים עם המעי הדק ומפעילים את מערכת החיסון הם נתחי חצי מבוטל. לכן, על מנת להפחית את התגובה החיסונית, יש לפרק גלוטן לשברים קטנים להפליא (קצרים מתשע חומצות אמינו) או כמעט לחלוטין.
בהיעדר אנזים ידוע שיכול להשפיל גלוטן, החוקרים בדקו מקרוב את מה שמוצע ברשת. הם מצאו 14 מוצרים וחפרו דרך אתרי האינטרנט שלהם, תוויות מוצרים ומידע נוסף כדי לברר מה הם ולהעריך אם הם יכולים לעבוד.
כל הארבעה עשר הם תוספי אנזימים זמינים מסחרית זמינים בארצות הברית וטוענים כי הם משפילים את הגלוטן. מחלת צליאק (CD), הפרעה אוטואימונית המסומנת על ידי כל 14 המוצרים הכילו פרוטאזות. אלה שצוינו סוג של פרוטאז רשום אחד שלא הוכח כפועל. אחרים לא רשמו פרוטאזית ספציפית.
רבים מהם הכילו פחמימות (11) או ליפאזים (5) - אף אחד מהם לא מבזה את הגלוטן.
אחד המוצרים אף הכריז על חיטה כאלרגן.
כולם תוספי תזונה ולכן הם פטורים מאישור או תיוג ה- FDA.
לכן, צוות המחקר מצא כי אין מעט הוכחות לכך שמוצרים אלה, למרות משמעות שמם, פועלים להשמדת הגלוטן. בנוסף, אחד מהם הכיל חיטה. לכן, לא מומלץ לחולי צליאק להשתמש בהם. לעת עתה, הם צריכים לדבוק בדיאטה GF ולקוות שמוצרים דומים לאלה, אך הוכחו כי הם עובדים ואושרו על ידי ה- FDA, יהיו זמינים.
עד אז, אם זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי…