בגדול, הציבור רוצה שקיפות. זה לא חובה בחוק, אבל זה ודאי רצון טבעי והגיוני מגוף שמגלגל עשרות מליוני שקלים בשנה מכספי ציבור.
דבר ראשון, נחמד לי לפגוש לראשונה את הנציגות המוסמכת של "הציבור". הרבה זמן חיפשתי את הנציגות הזו, (ויש לי כמה עניינים לסגור אתכם.)
בכל אופן יש מן הסתם כאלו שישמחו מאוד לשקיפות. אני, למשל, אחד מאלו. אם כי אני מוכרח להודות שלפי ההלכה יש לגבאי צדקה את הלגיטימציה המלאה שלא להיות שקופים בכלל (יורה דעה רנז-ב).
ואני גם מוכרח להשלים עם זה, שא ף א ח ד מהגופים הגדולים בציבור החרדי איננו מתנהל בשקיפות.
ושאם אחליט ביום אחד שלא לתת צדקה אלא לגופים שקופים, זה אומר שאני מוציא את עצמי כמעט לגמרי מתוך המעגל של התמיכה בתורה וחסד בציבור שלנו.
הבעיה היא, שבשונה מעמותה כמו עזר מציון למשל, שאמנם לא כתוב בשום מקום מה משכורתם של העובדים שם, אך הם לא מנסים לטשטש את העובדה, שהעומד בראש הארגון, ואחריו העומדים בראשי האגפים, ועד העובדים הזוטרים, כולם מקבלים משכורת כראוי וכמקובל לסוג עבודה שכזו.
בקופת העיר לעומת זאת, משדרים כל הזמן שהכול צדקה, 100% צדקה. ומכאן החשדנות והתסכול של הציבור.
משום מה הציבור מתקשה להאמין, שמיום יסוד העמותה, כל שלושת השמות שהזכרת לעיל, לא ראו שום טובת הנאה מעמידתם בראש הקופה, וזה לא משנה אם זה משכורת בתלוש, מעל השולחן או מתחת לשולחן, או נדיב אלמוני שמוכן לתרום רק לרווחתם של העומדים בראש.
כאמור, אין לי מושג בדיוק מי זה "הציבור", אבל קראתי פעם ש"הציבור אינו טיפש".
ולכן, אם אנשים מוסרים את החיים שלהם להקים כזו מעצמת צדקה עולמית ומשומנת, כשעם המרץ והכשרון שלהם הם יכלו להקים כל סטארפ אחר ולגרוף מליונים ויותר לכיס הפרטי שלהם, אז מה שמסתבר הוא שהם אנשים טובים. בשונה מ"הציבור", אני מכיר כמה וכמה אנשים, מכיר אנשים כאלו שלעשות כסף זה מה "שעושה להם את זה", ואנשים שלעשות טוב לאנשים זה מה "שעושה להם את זה".
כאילו שאם הם היו מקבלים 9K בתלוש, אז כולנו היינו מבינים למה בן אדם מקדיש את החיים שלו ומתמסר להקים כזה מפעל גרנדיוזי...
אם הציבור היה לידי, אגב, הייתי ממליץ לו לדעת להבדיל בין נון קונפורמיזם קיצוני של "כולם גנבים", (שנובע לפעמים מ-
שיסלח לי הציבור כולו - קמצנות טהורה), לבין ביקורת עניינית, שחשוב שתשמע.