צלצול הפעמון נשמע ברחבי בית הספר. ברגעים ספורים הופכים המסדרונות הריקים לרועשים, מלאי ילדים מסולסלי פאות.
הרב קורנהיים מציץ אל לוח התורנויות. איזור כיתות ד'. אצלם אף פעם לא שקט. הוא מחייך לעצמו, מקווה שגם היום יהיו לו חוויות לספר בבית.
"הרב, הרב!" מקבל את פניו ג'ינג'י צעיר. "שמעת מה קרה היום בבית כנסת הגדול?"
"בטח." הוא עוצר מהילוכו. "התחיל סוף סוף הדיון על אלמנה שנשאה בשנית."
"אני מפחד." מודיע הילד. "סבתא שלי התחתנה פעמיים."
"מפחד?" ספסל פנוי קורץ לו, הרב מתיישב עליו באיטיות מהורהרת. "יוסי, אתה יודע שבית הדין פוסקים רק מה שטוב לכולם."
"כן." יוסי משחק בין רגליו בבקבוק ריק. "אבל אני אוהב את שניהם..."
"ואתה רוצה ששניהם ישארו סבים שלך." מהנהן הרב ברצינות.
מבטו של .יוסי הורם. "רק אם ה' רוצה." הוא מדייק.
חיבוק חם עוטף אותו פתאום, ממלא כח. "יוסי, אתה זוכר איך היה שנה שעברה?"
"רע." מסכם יוסי במילה אחת. "הייתי ברוגז עם כל הבית ספר."
"והיום?"
"היום אני מלך." עיניו בורקות. "כמו כולם."
"ואיך זה קרה, אתה זוכר?" הרב נותן לו את הזמן. אין הפסקה ואין שיעור, עד שהשיחה תסתיים.
"הלכתי לבית המקדש. ואבא שלי הקריב תודה על זה שמהיום אני אצליח ללמוד תורה ולאהוב יהודים עם כל הלב. ומאז באמת הצלחתי." הזכרון מתוק, ויוסי מתרפק עליו. "הכהן גם בירך אותי במלא ברכות שלא הבנתי. זה היה הרב אלעד. אתה ידעת שהוא כהן?"
"אף אחד לא ידע, עד שמשיח גילה את זה." מחייך הרב קורנהיים. "הם איבדו את הייחוס כבר בימי הצלבנים."
"מי זה הצלבנים?"
"לא עכשיו." מנענע הרב. "זה עצוב מדי."
יוסי מקבל את הדין בניד ראש. "הרב חושב שאם אני אלך להקריב תודה על זה שסבא לוי וסבא גבאי ישארו סבים שלי, זה יעזור?"
"אולי." מאשר הרב. "אני דווקא חשבתי להזכיר לך, שלפני שנה בכלל לא חשבת שיהיה לך טוב ללמוד. ותראה כמה טוב לך עכשיו. אולי באמת אחרי שיצא הפסק, תצליח לראות פתאום שהוא הכי משמח אותך?"
יוסי מהרהר. וכשהוא מהרהר, מבלי משים הוא קם ומסתובב במסדרון. הרב מחכה, מכיר כבר את הילד וסגנונו.
"אם ה' רוצה שזה יהיה, זה בטוח יהיה הכי כיף." יוסי חוזר, יציב יותר. "אבל אני רוצה שה' ירצה ששניהם ישארו."
"להווי כדין וכדין." ממלמל הרב. "כמו כל דבר בזמננו."
"כן." יוסי החלטי. "אני אבקש את זה מה'."
"ולילד כמוך - הוא בטוח יקשיב." הרב מחייך חיוך רחב. "בהצלחה, יוסי!"
"תודה הרב." יוסי מחייך גם הוא, מתרחק.
הרב מביט אחריו, מתיישב לשחק עם החברים. אלו ששנה שעברה פגעו בו, זלזלו בנשמה הטהורה הזו.
היום הם יושבים, ואין ביניהם לא קנאה, לא שנאה, ולא תחרות.