מנהיגי מדינות "שבע הגדולות" (G7: ארה"ב, קנדה, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה ויפן) הסכימו על הצהרת תמיכה משותפת באוקראינה, שהיא צעד לקראת סיום הסכמי ביטחון דו-צדדיים.
"פסגת נאט"ו בווילנה. לא קל, אבל מוצלח. יש לנו הסכמי הגנה רבי עוצמה והצהרת התמיכה המשותפת באוקראינה עליה הסכימו מדינות ה-G7. זהו צעד חשוב לקראת סיום מערכת של הסכמי ביטחון דו-צדדיים בין אוקראינה לבין מדינות ערבות בודדות לגבי ערבויות ביטחוניות למדינתנו", כתב ראש לשכת הנשיא, אנדריי ירמק.
ירמק ציין כי התזה המרכזית של ההכרזה היא אישור לעובדה שביטחון אוקראינה הוא מרכיב בביטחון האזור האירו-אטלנטי ומאושר כי אוקראינה נמצאת בדרך לחברות עתידית בנאט"ו.
הוא הדגיש כי הצהרה זו היא המסמך הראשון המסמל את נוכחותה של "מטריה" בדמות ערבויות ביטחוניות.
ירמק גם ציין כי חשוב שאוקראינה תנצח במלחמה לפני פסגת נאט"ו בוושינגטון ב-2024, ואז ייחתמו ערבויות ביטחוניות לאוקראינה, שיהיו בתוקף עד לרגע ההצטרפות לנאט"ו.
"אנו מאשרים שביטחון אוקראינה הוא חלק בלתי נפרד מהביטחון של האזור האירו-אטלנטי", נאמר בהצהרת ה-G7 , שהטקסט שלה פורסם באתר האינטרנט של נשיא אוקראינה.
עוד נכתב בהכרזה כי המאמצים הצפויים בה יימשכו, בעוד אוקראינה נמצאת בדרך לחברות עתידית בקהילה האירו-אטלנטית.
בהצהרה נכתב כי המדינות החתומות מתחילות במשא ומתן עם אוקראינה לצורך פורמליזציה - באמצעות התחייבויות ביטחוניות דו-צדדיות והסכמי תמיכה מתמדת באוקראינה, המגנה על ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית.
ערבויות ביטחוניות כוללות אמצעים לסייע לאוקראינה להגן על עצמה ולמנוע תוקפנות חדשה, לרבות אספקת נשק, תמיכה בפיתוח המתחם הביטחוני-תעשייתי, הדרכה וחינוך של הכוחות המזוינים האוקראינים, שיתוף פעולה בתחום המודיעין ואבטחת הסייבר.
בנוסף, המדינות הערבות יסייעו להגביר את היציבות של הכלכלה ותעשיית האנרגיה האוקראינית ויעניקו סיוע טכני ופיננסי.
הצעדים במקרה של תוקפנות רוסית חדשה כוללים התייעצויות מיידיות כדי לספק לאוקראינה את כל הדרוש להגנה בהקדם האפשרי.
ההכרזה גם מספקת תמיכה בהטלת אחריות על רוסיה לתוקפנות ולצעדים כלכליים ומשפטיים שמטרתם להעניש את רוסיה ולהגדיל את הוצאות המלחמה שלה.
ביניהם: חיזוק נוסף של לחץ הסנקציות, הקפאת נכסים, יצירת מנגנונים להשבת פיצויים והעמדה לדין של האשמים בפשעים נגד אוקראינה ואוקראינים בהתאם לנורמות המשפט הבינלאומי.
אוקראינה מצידה מתחייבת: לתרום תרומה חיובית לביטחון השותפים ולחזק אמצעים של שקיפות ואחריות בנוגע לסיוע לשותפים; להמשיך ביישום הרפורמות של רשויות אכיפת החוק, מערכת המשפט, המאבק בשחיתות, ממשל תאגידי, הכלכלה, המגזר הביטחוני והמינהל הציבורי; לקדם רפורמות ביטחוניות ומודרניזציה.
מסמך זה פתוח ומאפשר למדינות אחרות שאינן ב-G7 להצטרף לערובות האבטחה.
כפי שדיווחה סוכנות הידיעות האוקראינית, פסגת נאט"ו בווילנה ב-11 ביולי אימצה חבילת החלטות בנוגע לאוקראינה, ובמיוחד היא ציינה כי נאט"ו תכריז על הזמנה לאוקראינה להצטרף לברית כאשר בעלות הברית יסכימו ויושגו תנאים.
זלנסקי כינה זאת מצב חסר תקדים ואבסורד כאשר החלטת נאט"ו אינה כוללת מסגרת זמן גם להזמנה וגם לחברות אוקראינה.
אוקראינה צפויה לקבל בפסגת נאט"ו בווילנה הזמנה ברורה להצטרף לברית, וכן ערבויות ביטחוניות בדרך לחברות בנאט"ו.