המשך...
[ה]
#
אם להיות כנה, התחושה שאפפה אותי כשנכנסתי לכולל עם הגמרא ביד, הייתה מוזרה, השעה היא 09:00 בבוקר, פה ושם אני רואה אברכים מגלגלים תפילין, אחרים מחלצים את פרוסת הלחם מהשקית, ותוך כדי עיון במשנה ברורה נוגסים בכריך או במלפפון, בתיאבון! בירכתי אותם בליבי.
הייתי בטוח שאני נכנס, ובית המדרש יהיה מלא באברכים, מאוחר יותר אני מבין שרשמית הזמן בו מתחיל הסדר 09:00, הוא להלכה ולא למעשה, 09:15 זו שעה שהציבור יכול לעמוד בה, ומנהג אברכים, תורה הוא, התמימות שלי בשלב הזה מתקבלת בהבנה ובהערכה, אמרו לי תשע, אז באתי בתשע.
#
תרתי אחר מקום פנוי, רוב הספסלים ריקים, זאת לא השעה למצוא כיסא פנוי מבלי שתידרש לקום אחרי כמה דקות כי תפסת את המקום של...
העדפתי לגשת ולשאול את אחד האברכים שישב בטור הימני על יד הספרייה, המקום שלו היה נראה אסטרטגי קרוב לרמב"ם לש"ס ולראשונים, קיוויתי שהוא מכיר את המקומות בבית מדרש, לפחות באזור שלו,
ביקשתי בעדינות אם יש מקום פנוי, - אני לא מהכולל... הוא מחייך אלי, - דווקא למדתי פה בעבר, אתה חדש? הנהנתי בראשי, - אתה תהנה, כולל מצויין ומיוחד, יש כאן אווירה מאוד טובה, תודה רבה, אמרתי, ופניתי לשורה הראשונה מכיוון הכניסה, ספסל ושולחן, בטח אמרתי, זה המקום הכי פחות אטרקטיבי, אין סטנדר, ליד הכניסה, מסתבר ששם פנוי, התיישבתי, כשאין לי מושג, כמה המקום הזה מבוקש, ומי יושב שם...
#
עשר דקות עוברות כשבשלב ראשון אני בוהה בחלל המתמלא אט אט באברכים, ובשלב שני בוחן אחד אחד ומקטלג אותם לפי גיל, בעיקר ממדידת אורך זקן, וזיהוי צבע השיער, טוב מראה עיניים...
אחוז ניכר צעירים, כל השאר התבגרו... מי בגילו ומי ברוחו, כי יש... הנשארים צעירים לנצח.
המבטים מופנים לכיווני מידי פעם, אני מקבל אותם בהבנה גמורה, בשביל זה אני פה, תביטו ותכירו, אפשר גם לגשת...
#
שמעתי התרחשות מהכניסה, הכרתי משהו דומה מהישיבה, כשבחור דומינטטי ומקובל נכנס לחדר שיעורים, לא יקרה שהוא יכנס לבד, ואף פעם לא בשקט,
אני מרים את עיני, לדלת, ר' לייזער שטרן נכנס בהליכה מתונה ומורגשת, ארבעה ספרים תחת שחיו וכוס קפה בימינו, נכנס, וכולו אומר כבוד, כבוד במובן החיובי של תלמידי חכמים...
עשרות עיניים העיפו מבט לכיוונו, אני מתחיל להבין את הדמות, משער כי מדובר באחד מעמודי התווך של בית המדרש, החיוכים שהוא פיזר לכל עבר, ה"בוקר טוב" החמים שקיבל מכל מי שרק עבר לידו, נותן תחושה כאילו הכולל עומד עליו, שמתי לב שהוא פוסע לאזור בו אני יושב, עוצר לרגעים להשיב שלום לחבריו ומעריציו, אני מרגיש אפוא שהוא, שאני המטרה, לא שיש לו משהו נגדי, פשוט כי תפסתי את מקומו.
החיוך לא ירד ממנו כשהוא פנה אלי, תוך כדי שהוא מניח את הספרים והקפה על השולחן בדיוק אפוא שהגמרא שלי מונחת, אתה הלוי, הרב ויס סיפר לי עליך, אתה בכולל הנכון אבל לא במקום הנכון... לפחות הוא נחמד, הרהרתי, כשאני קם ומתנצל - סליחה, לא ידעתי...
מתברר, כי מקומות פנויים יש רק באמצע ספסלים של 6 מקומות, אני עומד ומחפש, לא מתפשר, עד שבסופו של דבר, מסמן לי אברך צעיר, על מקום בקצה ספסל, השלישי מהסוף, - זה פנוי, ויש לך שם גם מקום לחברותא... הוא מעדכן, וחוזר ללמוד.
[ו]
#
את השטייגען שעשינו, את המהלכים בסוגייא, ההגדרות והסברות, ההרגשים בכל מילה ברש"י, כל מה שקשור לעולם האמת... אני לא הולך לכתוב כאן, אולי, אי"ה זה ייצא לאור בקונטרס שאני מתכנן להביא לדפוס בעתיד.
ביומן שלי אני משתדל להיות יותר "עולם הזהניק", ארצי עד כמה שאברך יכול להיות... שהרי עדיין עיקר היום שלנו כאברכים סובב על ציר של לימוד תורה, "תורתם אומנותם" אומרים עלינו בתקשורת...
אני מגדיר את עצמי כאיש עם הרבה הומור, את עצמי אני בוודאות מצחיק... הומור עצמי קוראים לזה... מה אחרים מרגישים? אין לי מושג, אני רק יכול לומר שהם מחייכים הרבה...
אז יש מצב שגם מי שיקרא את מה שאני כותב יחייך...
מה יש, זה בריא.
#
כשהאופציות הם או חברותא או מיתותא, אני יבחר בקלות בחברותא, יהיה מי שיהיה, התייבשתי על הספסל – שמישהו יסדר לי חברותא, במטותא...
לא סמכתי על כושר השיפוט שלי, למרות שמצאתי יחידי סגולה שישבו ללמוד לבד, בכל זאת יש שתי אפשרויות... או שהם לא מעוניינים בחברותא, או שאף אחד לא מעוניין בהם משום מה...
נס שאני לא היחיד שמתחתן בתקופה הזאת, כך שתוך כמה ימים השידוך נסגר עם חתן טרי כמוני, שמואל כגן קראו לו, מצד אחד שמחתי, אנחנו בני אותו גיל, אותו ראש, מצד שני, מי ילמד אותי את המקצוע? אולי החברותא של סדר ב'...
מתי שהוא אני יבין שלא לומדים להיות אברך, זה קורה ממילא...
#
סדר א' עם חברותא הוא קצר בהרבה, לפחות בהרגשה, כשהייתי לבד, השעון לא זז ושעה נראית הייתה כנצח, לא שלא ניסיתי לשקוע בלימוד לשכוח מהמקום והזמן... שקעתי, אך מהר מאוד צפתי בחזרה, למחשבות טורדניות שלא רלוונטיות לסוגייא הנלמדת...
כשיושב לידך חברותא זה אחרת, האופציה היחידה היא להקשיב לו, אחרת מי יקשיב לך כשתנסה לשכנע באיזה סברא...
#
בערך שבוע וחצי אחרי, אמצע סדר א', יצאנו להתאוורר לכמה דקות, שמת לב, אמרתי לחברותא שלי, שאנחנו לא בעניינים? הנידון העיקרי היה המחיר של בשר מס' 5 באושר עד, מול המבצע של שישיית קולה בעשרים שקל ביש חסד, בפינת המטבחון עמדו שני חבר'ה והסתודדו, מעבירים מידע לא בלתי מעניין מאחד לשני, אנחנו, בעיקר מעדכנים אחד את השני במצב האלבום הדיגיטלי של החתונה, ומחליפים זכרונות מהישיבה, געגועים...
- אני מקווה שכשניכנס לעניינים הם יהיו יותר מעניינים, אמר לי שמואל, - או שאז, זה יעניין גם אותך... עניתי.
#
בימים הראשונים הייתי חוזר הביתה, ומספר לאשתי על הכולל בפירוט נרחב, כולל פרטים שוליים וזוטי דברים, זה עניין אותה בדיוק כמו שעניין אותי לשמוע על העבודה שלה... בהתחלה אני עוד מתעניין, בהמשך מאבד ריכוז, ובסוף מנסה בעדינות שוב ושוב להחליף נושא... מה שקרה זה שאני דיברתי ודיברתי על הכולל, עד שאשתי הכריחה אותי להחליף נושא, והנושא שהיא העלתה היה איך לא - העבודה שלה...