היה מעניין לקרוא את שלל התגובות כאן.
לא נכנס לכלל החישובים כאן, אבל הכיוון הוא באמת סביב 53 ש"ח (בממוצע, כאשר בתקופת 30 שנה נגיע ל58 ש"ח בערך, ובתקופות קצרות ל48 ש"ח בערך) לכל 100,000 ש"ח יתרת קרן צמודת פריים. כמו שכתבה
@מקצועי בלבד .
לכל אלו שהעריכו שהפריים לא אמור לעלות [הרי שנים הוא לא עלה..]
שכחתם להביא רק נתון אחד -
מה בעצם הגורם שעלול להשפיע על בנק ישראל להעלות את ריבית הפריים..?
נתון מרכזי ובולט - הוא בלימת האינפלציה = מדד המחירים לצרכן.
כאשר האינפלציה בעליה חדה, כמו עכשיו [2.7%], ובנק ישראל יחשוש מאינפלציה גואה [למשל מעל 3%..] שזה כבר מעבר לרצוי, בנק ישראל ינסה לבלום את האינפלציה, ואת זה הוא יעשה ע"י העלאת ריבית הפריים.
איך זה קשור?
[בואו רק נזכיר - שאינפלציה = המחירים בעלייה קשה = ערך הכסף שלנו נשחק].
כאשר ריבית הפריים תעלה - האשראי במשק הכללי יתייקר (רוב ההלוואות הקמעונאיות יושבות על פריים), זה יגרום למחירים לעלות עוד יותר [מכיון שגם הספקים/יצרנים/יבואנים בנויים על ריביות המשק] + ולאנשים יהיה יקר לקחת אשראי ולהוציא כסף - ואז התוצאה הישירה שהאנשים פשוט יפסיקו להוציא אותו.. מה שיגרום לשוק שילך ויצטנן.
כאשר יהיה פחות ביקוש למסחר וסחורות בשוק - המחירים ירדו כדי לתגבר ביקוש ולחמם בחזרה את המשק, והורדת המחירים הזו, היא ה"דפלציה" שלשמה הורמה ריבית הפריים. אז יהיה ניתן להחזיר את ריבית הפריים חזרה, שוב הכל כפי ראות עיני נגיד בנק ישראל ויועציו, בהתאמה למצב.
בקשר לשאלה - האם בנק ישראל באמת חושב על הצרכן הקטן שיש לו הלוואות צמודות פריים, ולכן הוא חושש מאד להעלות את ריבית הפריים?
להערכתי התשובה היא: חד משמעית - לא!
ומ-3 סיבות עיקריות:
1. מכיון שאחוז הפריים בתוך כלל המשכנתאות עומד בסביבות 40%, ולכן גם אם הוא יתייקר, מכה אנושה לא תהיה פה לכלל הציבור. אולי לאיזה פרט קטן, שהיה חכם יותר מכולם לקחת 2/3 פריים, אבל הוא לא שיקול.
2. תפקידו של בנק ישראל הוא הגנה על המשק והבנקים - לא על הציבור.. בשביל זה יש את האוצר [פיסקאלית vs מוניטרית]. וזה מתבטא, מכל המהלכים האחרונים של בנק ישראל (למי שעוקב באופן מקצועי). ולכן גם אם הציבור עלול לספוג כאן ריביות קשות, אם זה מה שיהיה נכון לעשות, זה מה שיקרה. כי מה יעזור אם הציבור לא יחטוף ריביות קשות, אבל המשק כולו יקלי למצוקה.
3. במידה ולא יילחמו בפריים - המכה שהאינפלציה תביא על הלקוח שהלוואותיו צמודות מדד, גדולה פי כמה. הפריים משפיע רק על ההחזר, בעוד המדד - ישירות על הקרן, ומשם על ההחזר..
הסיבה שזה לא קרה עד עכשיו, היא - כנראה, מ-2 סיבות עיקריות:
1. עד הקורונה - גלובליזציה ו"אמזוניזציה" [אמזון] - האינפלציה הייתה בשפל, בגלל היבוא החופשי הקל הזול והמהיר מסין ומכל העולם, ולכן לא הייתה סיבה להעלות את הפריים. אמנם, יעדי בנק ישראל הם כן סביב 2% שנתי, אבל זה לא קרה בגלל זה.. למרות הניסיונות שנעשו. המציאות היתה חזקה יותר.
2. אחרי הקורונה - המציאות השתנתה. אין את המשלוחים הזולים וכו' וכו', והמשק מדשדש בחוצה ובכדי לתת למשק להתאושש מהקורונה, לכן, לא עלתה ריבית הפריים.
אבל עכשיו כשעובר מספיק זמן, המשק הולך ומתאושש מצד אחד - ומצד שני האינפליה עולה, כי קשה למשק ללא המשלוחים מהעולם שהיינו רגילים אליהם, והדיור שמתייקר מחוסר פיתרונות, ועוד כל מיני סיבות - ייתכן שכבר הגיע הזמן לשלוף את גרזן הפריים מהאדמה, ולצאת למלחמה באינפלציה הגואה.
מה שברור, שאם הפריים יעלה - יהיה כבר מאוחר מדי לחלום על לעבור מסלולים..