עזרה מאמר שפרסם היועץ הכלכלי הרב צבי סילבר באתר "צריך עיון" בנושא פולמוס החתונות

מצב
הנושא נעול.

yonatanr

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
1. בחורה חרדית בת 20 מקבלת בימינו הרבה-הרבה יותר כלים לחיי המעשה. כולל כלים לשמור על עצמך בסביבות עבודה שונות. בנות מוכוונות לזה מגיל צעיר ויש הרבה חינוך והסברה. בנים - לא מקבלים שום הכנה. (לא באה לערער על כך. רק להציג מציאות).

2. אין השוואה בין נסיונות של גבר בעולם המעשה, לאלו של אשה.

3. לבנות נשארת המסגרת החברתית החרדית גם כשהן עובדות, ויש פתרונות כמו 'שמורה' ודומיהם. אצל הגברים, אם אינם שייכים לקהילה חסידית או קהילה חזקה אחרת שמכילה אותם כעובדים, המסגרת נאבדת מהר מאד.

4. נכון. גם לבנות, חיי העבודה הם אתגר גדול וענק. הלוואי ויכולנו לשבת תחת עץ תאנה, הבעל לומד תורה והאשה מגדלת בנחת את ילדיה. כרגע זה לא המצב. ואם השאלה היא מה עדיף מבחינה אישית-רוחנית, שהאשה תעבוד או שהגבר, בהנחה ששניהם בני 20, התשובה היא שלאשה יש הרבה יותר סיכוי להשאר שמורה בעבודה.
נכון.
ואף אחד לא יקום ויזעק 'מספיק עם זה'.
אף אחד לא יאמר שאם בחורה מקבלת כל כך הרבה כלים בסמינר, כיצד להתפרנס, כיצד לשמור על עצמך, כיצד לא להכנס לנסיונות, כיצד להתנהל כלכלית, אז הגיע הזמן שגם הבחורים יזכו לכל הטוב הזה. מוסדות שמורים, שמוסרים שיעורים מסודרים בהשקפה ובהתנהלות, שיש בהם מבחנים ותעודות ובחור לא יכול להיעלם לשבועיים במירון, עם קשר חברתי גם אחרי החתונה. שלא תמשיך המגמה של בחורות צדיקות ובחורים מופקרים.
למה? כי 'פאס'ט נישט'.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
האשכול הזה צומח ומתפתח לכל מיני כיוונים כמעט כמו....
שימו לב, להישאר ענייניים.
לא להגיב לגופו של מגיב, אלא לעצם הנושא.
האשכול כפסע מנעילה.

s2061

משתמש סופר מקצוען
הנדסת תוכנה
אדרבה, תכתבי כמה נתנו אצלכם כל צד, וכמה עלתה הדירה ואיפה.
תחשבי את זה לבד.
דירת 3 חדרים בב"ב עולה בערך 1.5 מליון, מתוך זה 500 הון עצמי,
נשאר משכנתא של מיליון, בפריסה של +20 שנה כמה זה יוצא?
זה הגיוני, רק צריך עבודה מסודרת לאישה (ועדיף במקצוע מכניס).
רק לא מסתדר לי איך משפרים דיור אחרי כמה שנים כשכבר דירה של 3 חדרים לא מספיקה?

טראכטער

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
נכון.
ואף אחד לא יקום ויזעק 'מספיק עם זה'.
אף אחד לא יאמר שאם בחורה מקבלת כל כך הרבה כלים בסמינר, כיצד להתפרנס, כיצד לשמור על עצמך, כיצד לא להכנס לנסיונות, כיצד להתנהל כלכלית, אז הגיע הזמן שגם הבחורים יזכו לכל הטוב הזה. מוסדות שמורים, שמוסרים שיעורים מסודרים בהשקפה ובהתנהלות, שיש בהם מבחנים ותעודות ובחור לא יכול להיעלם לשבועיים במירון, עם קשר חברתי גם אחרי החתונה. שלא תמשיך המגמה של בחורות צדיקות ובחורים מופקרים.
למה? כי 'פאס'ט נישט'.
כל כך נכון, כל כך עצוב.

דדד

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
אני שואלת את עצמי כל כך הרבה פעמים מתי נקבעו הנורמות של: מה מותר להעתיק מהמגזר הכללי ומה לא, איך מותר להקרע ואיך אסור, איפה מצמצמים ואיפה לא....
ואני אסביר:
-במגזר הליטאי מחנכים בנות לחסוך בביגוד וכו' מתוך מטרה של הסתפקות למען התורה, כשברור שזה קשה לבנות. "במה משמחה" אמרה הגמרא. ועם זאת ברור לכולם שאפשר לדרוש את זה. במיקום הדירה- סמוך להורי החתן/לישיבה/לקהילה- אף אחד לא חושב שאפשר לדרוש התפשרות. למה?
-מוציאים כל שנה בכל המגזרים, אלפי בנות לעבודות שלא ברור מי חשב שהן מתאימות לאורח החיים החרדי. קודם כל לא כולן מסתדרות איתן ועם הדרישות, וגם בת שהייתה יכולה להסתדר, אני בטוחה שזה קשה עם אורח חיים חרדי שהוא הרבה יותר לחוץ ודורש. ואף אחת לא מעיזה לומר שהיא פשוט לא מסוגלת, כי אם את מסוגלת להתלבש בצניעות אז את גם מסוגלת להקרע בעבודה, לא?
יש עוד מאתיים דוגמאות אבל הייתי רוצה לשמוע תשובות אמיתיות בלי התרסה, על זה קודם כל.

cherry c

משתמש סופר מקצוען
אני ליטאית, מהמיינסטרים
ממשפחתי שהתחתנו בשנתיים האחרונות:
אחד עוד לא קנו לו דירה.
שני קנו בעפולה כולל משכנתא על הזוג, וחלקו ל2, מתקשים להשכיר.
שלישי גר בדירה של השווער שהוא לא יכול למכור לא בירושלים או בני ברק.

יש לי עוד גיס פצצה שנותן 200 ומחפש משהו באזור +-350, כבר כמה שנים לא מוצא את זיווגו.
למישהו יש הצעה?

עכשיו תגידו, טוב בטח הם מקולקלים או שאתם משפחה עניה.. ממש לא.
ליטאי מיינסטרים.

shira bira

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
עכשיו תגידו, טוב בטח הם מקולקלים או שאתם משפחה עניה.. ממש לא.
ליטאי מיינסטרים.
ולמה שנגיד זאת למען השם?
מכל סיבה שהיא?
אצלנו זה לא נחשב לא נורמלי לתת פחות לדירה וממילא לא נחשוב במונחים כאלו.

cherry c

משתמש סופר מקצוען
ולמה שנגיד זאת למען השם?
מכל סיבה שהיא?
אצלנו זה לא נחשב לא נורמלי לתת פחות לדירה וממילא לא נחשוב במונחים כאלו.
כי ממה שנשמע פה באשכול, ואת זה באתי לשרש,
כאילו כל בחור ליטאי בימינו מקבל דירה בירושלים או בני ברק, ואם לא הוא לא רציני.
בשעה שהמציאות אפילו לא קרובה.

shira bira

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
כי ממה שנשמע פה באשכול, ואת זה באתי לשרש,
כאילו כל בחור ליטאי בימינו מקבל דירה בירושלים או בני ברק, ואם לא הוא לא רציני.
בשעה שהמציאות אפילו לא קרובה.
זה ממש לא מה שהשתמע ואם כן אז בטח לא מהתגובות שבחרת לצטט-ושלא בצדק.

shira bira

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יועצי המשכנתאות לא מייצרים כסף יש מאין.
מקסימום תלושים יש מאין.
אם האשה עובדת וההורים חותמים שהם לווים נוספים (לא משלמים רק ערבים) יש בנקים שמאפשרים.
מה גם שחלק מהזוגות לוקחים חלק מהסכום כהלוואה ולא כמשכנתא.

java

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
הנדסת תוכנה
באמת דרישה קצת מוגזמת.
אבל הנתונים הכלליים שהבאת די מסקרנים ונשמעים הזויים.
פרטו את זה מקודם בצורה די הגיונית.
דירות עד 1.3m. לפני שנים בודדות היה ניתן להשיג דירות מעולות כאלו בירושלים.
(אמת, הזוג הצעיר התפשר על דירת 2.5 חדרים)
הון עצמי נניח 0.5m, ועוד 100K שמצליחים להשיג בהלוואה, נותרו כ700 למשכנתא, בפריסה של עד 20 שנה.
(חלק מהמשכנתא פחות. שוב. זה המשחק של יועץ המשכנתאות)
אמנם כמו שכתבו עניין שיפור הדיור מורכב יותר,
אני עוד לא שם אבל רואה שהאחרים מסתדרים עם זה יופי.
איך? לא יודעת.
אבל הי! סיכמנו שלא רק למחתני ילדים קורים ניסים :)

קלאסיקה

משתמש מקצוען
מוזיקה ונגינה
1. בחורה חרדית בת 20 מקבלת בימינו הרבה-הרבה יותר כלים לחיי המעשה. כולל כלים לשמור על עצמך בסביבות עבודה שונות.
1. טענתי, שכיום שהמציאות היא שיש לא מעט בחורים ואברכים צעירים שיוצאים לעבוד, צריך הכשרה גם עבורם. (מנהג הציבור החרדי הוא לעצום עיניים, וכשעוצמים עיניים - גם נהג מיומן מתנגש בקיר).
2. אני מסכים שאין השוואה. לדעתי הניסיונות לבחורה קשים ומסוכנים יותר. (לא חושב שראוי לפרט על במת הפורום, אבל שמעתי לא מעט סיפורים שהתרחשו גם במקומות עבודה חרדיים למהדרין)
3. מסכים.
4. לא מסכים עם המסקנה. למרות ההכנה וההסברה המוקדמת, עדיין הסכנה בפועל גדולה יותר לבחורות מאשר לבחורים.

אני לא טוען שנשים צריכות לשבת בבית. אני תמה מהיכן התפתחה החרדה הלא פורפציונאלית הזאת לרמתם הרוחנית של גברים בעבודה יותר מאשר נשים.

שפריצרית

משתמש מקצוען
אם האשה עובדת וההורים חותמים שהם לווים נוספים (לא משלמים רק ערבים) יש בנקים שמאפשרים.
מכירה את הטריקים.
רק התכוונתי להגיד, שגם אם יועצי המשכנתאות מצליחים להתמודד עם הנתונים זה לא אומר שהזוג הצליח לקחת משכנתא בהחזר שהם עומדים בו בקלות בלי שההורים נתנו המון כמו שתואר כאן.

shira bira

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
מכירה את הטריקים.
רק התכוונתי להגיד, שגם אם יועצי המשכנתאות מצליחים להתמודד עם הנתונים זה לא אומר שהזוג הצליח לקחת משכנתא בהחזר שהם עומדים בו בקלות בלי שההורים נתנו המון כמו שתואר כאן.
הם עומדים בו בכבוד בתנאי שיש לאשה משרה מכניסה.
ואין להם שום ציפיות מההורים בעניין.
כמובן שחלקם פשוט לא קונים דירה באיזורים יקרים כאלו אלא בפריפריה.
מי שנכספה נפשו לקנות בירושלים -שישלם.
אגב כל זה דן בהיתכנות של זוג לעמוד ברכישת דירה כזו.
אבל גם אצל הספרדים וגם אצל הליטאים אין היתכנות שזוגות כאלו יצליחו לחסוך סכומים דומים לילדיהם וזו הבעיה הגדולה.

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

לוח לימודים

מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:

18.11

י"ז חשוון

וובינר מרתק!

המדריך (הלא שלם) לסטוריטלינג

הרצאה ייחודית עם ירון פרל ממשרד הפרסום מקאן, על עולם הסטוריטלינג. מספרי סיפורים נולדים ככה או שאפשר ללמוד את זה? מה הופך סיפור אחד ל״תעירו אותי כשזה מסתיים״ ואחר ל״ספרו לי את זה שוב!״, והקשר לעולם הקריאייטיב.

הכניסה חופשית!

19.11

י"ח חשוון

פתיחת

קורס בינה מלאכותית - חדשנות ב AI

קורס מקוצר

19.11

י"ח חשוון

אירוע שיתופים ייחודי

בוטים מספרים על עצמם

בואו לשמוע בוגרים מובילים שלנו משתפים אתהסיפור מאחורי הבוטים הייחודיים שהם פיתחו.הצצה מרתקת לעולמות האוטומציה, החדשנות והפתרונות החכמים,עם הזדמנות ללמוד איך גם אתם יכולים לקחת חלק במהפכה הטכנולוגית.

הכניסה חופשית!

25.11

כ"ד

פתיחת

קורס פרסום קופי+

מלגות גבוהות!

27.11

כ"ו חשוון

פתיחת

קורס פיתוח בוטים ואוטומציות עסקיות

מלגות גבוהות!

27.11

כ"ו חשוון

פתיחת

קורס עיצוב גרפי ודיגיטל - בסילבוס חדש ומטורף!

מלגות גבוהות!

27.11

כ"ו חשוון

נפתחה ההרשמה!

קורס צילום חוץ, אירועים וסטודיו - עם בינה מלאכותית!

מלגות גבוהות!

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכד

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת לְדָוִד לוּלֵי יי שֶׁהָיָה לָנוּ יֹאמַר נָא יִשְׂרָאֵל:ב לוּלֵי יי שֶׁהָיָה לָנוּ בְּקוּם עָלֵינוּ אָדָם:ג אֲזַי חַיִּים בְּלָעוּנוּ בַּחֲרוֹת אַפָּם בָּנוּ:ד אֲזַי הַמַּיִם שְׁטָפוּנוּ נַחְלָה עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ:ה אֲזַי עָבַר עַל נַפְשֵׁנוּ הַמַּיִם הַזֵּידוֹנִים:ו בָּרוּךְ יי שֶׁלֹּא נְתָנָנוּ טֶרֶף לְשִׁנֵּיהֶם:ז נַפְשֵׁנוּ כְּצִפּוֹר נִמְלְטָה מִפַּח יוֹקְשִׁים הַפַּח נִשְׁבָּר וַאֲנַחְנוּ נִמְלָטְנוּ:ח עֶזְרֵנוּ בְּשֵׁם יי עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ:
נקרא  14  פעמים

אתגר AI

געגוע קיצי • אתגר 138

לוח מודעות

למעלה