ההגבלות יבוטלו?
היועמשי”ת: המשטרה לא תוכל להגביל את הבאים למירון
לפי הדיווח של נטעאל בנדל לאחרונה הודיע השר כהנא ליועמ”שית כי לא ניתן להעביר חוקים להגבלות במירון, בחוו”ד של המשנים ליועמ”ש נקבע: אם כך, לא ניתן לאכוף בפלילים מפרי סדר במרון. וגם- לאחר ההילולא יצאו מכתבי שימוע להקדשים להפקעת קבר הרשב”י
- מערכת המחדש
- ה׳ באייר תשפ״ב
- 16:28
- אין תגובות
- זמן קריאה: 3 דקות
כידוע ההילולא הקרובה במירון תהיה תחת צו הגבלות חמור לשמירת בטיחות המתפללים לאחר אסון מירון, בין היתר השהייה בהר תהיה מוגבלת ל-4 שעות לכל אדם, תחילה תוכנן להעביר בחקיקה מתן קנסות למפירי ההגבלות, אך מתברר כי התמונה שונה ולמעשה לא ניתן יהיה לאכוף את ההגבלות.
המשטרה והפרקליטות לא יוכלו לנהל הליכים פליליים נגד מי שיפר את ההגבלות בהילולה במירון משום שהממשלה לא הצליחה לעגן אותן בחקיקה, זו ההחלטה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כך דווח היום בעיתון ‘הארץ’.
עוד דווח כי בהרב-מיארה מתכוונת להפקיע מידי ועדת החמישה וההקדשים הדתיים את מתחם קבר הרשב”י במירון ולהעבירו לידי המדינה לאחר ההילולה הקרובה.
ועדת החקירה לאסון במירון, שבו נהרגו בשנה שעברה 45 ממשתתפי ההילולה, הגישה לממשלה בנובמבר האחרון מסמך ביניים שבו גיבשה המלצות לקיום ההילולה הקרובה בעוד כשבועיים וחצי. במסמך המליצו חברי הוועדה למנות שר אחראי להילולה, לווסת את מספר המשתתפים בה כך שלא יהיו בו זמנית בשטח יותר מ-20 אלף איש, לא לאפשר לינה וחלוקת מזון בהר, כמו גם הקמת מבנים ואוהלים – וכן לערוך הדלקה מרכזית אחת כדי למנוע צפיפות.
“בהיעדר חקיקה”, נכתב בחוות הדעת. “לא ברור מהו מקור הסמכות של השר לשירותי דת להגביל את מספר המשתתפים באירוע שהוא פולחן דתי ולהנפיק היתרי שהייה באופן שנותן עדיפות לקבוצות מסוימות של חסידויות. כמו כן, לא נמצאו בדין הקיים מקורות סמכות להגביל את מספר ההדלקות ואת קיומם של אירועים נוספים”.
על אף זאת, המשנים ליועמ”ש מצאו דרך להגביל את מספר המשתתפים בהילולה באמצעות סעיף 2 לחוק הבטיחות, שקובע כי “שר הפנים, בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים” רשאי להגביל אספות. כלומר הסמכות להטיל את ההגבלות עוברת מהשר כהנא אל השרים איילת שקד ועמר בר-לב.
אלא שהמשנה יוליס מזהירה בחוות הדעת כי המתווה החדש לא מקנה את כל הסמכויות שהחקיקה יועדה לתת. “יש ספק בשאלה האם ניתן יהיה לעגן את כל הוראות הצעת החוק בתקנות מכוח חוק הבטיחות”, כתבה יוליס. “במיוחד עלתה שאלה לגבי קיומה של סמכות לקבוע בתקנות מתווה לחלוקת היתרים שייתן עדיפות מסוימת לחסידויות, כפי שהוצע בהצעת החוק”. בנוסף, כתבה יוליס: “יודגש כי קביעת איסורים פליליים בתקנות מכוח חוק הבטיחות מצריכות אישור ועדה בכנסת” – אך בקואליציה סבורים שקוצר הזמן לא יאפשר לוועדת הכנסת לאשר זאת.
עוד דווח ב’הארץ’ כי, בישיבה נוספת שנערכה לאחרונה במשרד המשפטים, סיכמו יוליס והמשנה לפרקליט המדינה אורית קוטב לקדם את הליך הפקעת מתחם הקבר מידי ועדת החמישה והעברתו לידי המדינה. השתיים מתכוונות לשלוח מכתבי שימוע לחברי ועדת החמישה, הגוף המנהל את ההר, ולמנהלי ההקדשים שמוגדרים כבעלי השטח, שבהם יודיע על כוונת ההפקעה. טרם נקבע מי הגוף שינהל את המתחם במקומם, אולם ההפקעה תוכל לצאת לפועל לכל המוקדם ב-27 בינואר 2023 – שלוש שנים ממועד הסכם הגישור בין המדינה להקדשים שאושר בבג”ץ ב-2020 באשר לניהול המתחם.