קודם כל , כל העניין לא קשור כלל דווקא לאברכי הכוללים... חד משמעי!!!
לפעמים זה לגמרי הפוך, כי האברך הכולל מכיר את עצמו בדיוק איפה הוא עומד, ומה היכולות שלו, ולפי"ז הוא מתנהל.
ואני הקטן אברך כולל, רואה וחיי יומיום את הסייעתא דישמיא הגלויה, באופן מפתיע כל פעם מחדש!
ויותר מכך, לאחרונה הגיע אלי חבר שהוא עצמאי עם מקצוע ביד שמרוויח 'המון' כסף כל חודש, ובכל זאת הגיע אלי "אברך כולל" שיעזור לו להתנהל כלכלית ולצאת מהחובות... (וב"ה מצליחים)
-- -- -- --
ולגופו של עניין ניהול כלכלה נבונה - אני חושב שאפשר לסכם את כל הסוגיה (בין מבחינה מעשי קרי השתדלות, ובין מבחינה השקפתי קרי ביטחון) במילה אחת!
מוּדָעוּת
כשאתה מודע באמת, ואתה מבין בדיוק מה קורה אתך, אתה בעצמך יודע איך להתנהל, ואיך לקבל החלטות בכל דבר, ומה להקדים ומה לאחר, ומתי אפשר להוציא ומתי לא, וכו' וכו'
וזה נכון כמעט בכל תחום בחיים, וזה נכון גם בהיבט הרוחני של השתדלות וביטחון, כי כמו בכל דבר בחיים יש את העניין של השתדלות וביטחון ואמונה - למשל ברפואה, כשרוצים לדעת אם לעשות הניתוח או לחדול, אז בין האמונה והביטחון מחד, ובין ההשתדלות מאידך, מתחיל רק כשאתה יודע ומכיר הבעיה המחלה (רח"ל) ומבין (-עד כמה שזה שייך) הצדדים, כן ניתוח או לא ניתוח, אז נכנס לנו בתמונה העניין של ביטחון והשתדלות.
אותו דבר בפרנסה, אתה רוצה ביטחון, כל הכבוד, רק תדע בדיוק מה אתה בוטח בד', ותבחן את עצך אם אתה לא מרמה עצמך. האם אתה יודע שמחר אתה אמור לכסות 10,000 ש"ח, ואתה יודע בדיוק (לא לפי כמה שיש בארנק ובחשבון הבנק, אלא אתה יודע מראש ממי ומתי אתה אמור לקבל, או למי ומתי אתה אמור לשלם) האם יהיה לך או לא, ומבין את כל ההשלכות, ואז כשאתה בא וסומך על הקב"ה שהוא ייתן לך, זה הוי ביטחון אמיתי. ולא התעלמות או עצלות.
ולדעתי כל היועצים למיניהם, מדברים הכל מסביב לעניין הזה, כל אחד בשפתו
כמובן שאח"כ אפשר להתחיל ולדבר מכל דברים של איך להביא הכנסות, ואיך להוציא, וכו' אבל הבסיס הוא מוּדָעוּת לדעת איפה אתה עומד מבלי לעצום עיניים, ולדעת מראש ולתכנן דרכך.