הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי התכנסה היום לדיון מעקב נוסף בנושא רשתות החינוך החרדיות בעקבות עוד פרסומים על ליקויים בניהול הכספי ברשתות החינוך החרדיות ותלונות על חובות תשלום.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי: "המצב הולך ומחמיר. במדינת ישראל מתקיימים 2 משרדי חינוך . אני תוהה כמה תיאום אם בכלל יש בין שני השרים והאם דעתו של השר קיש נוחה מהעצמאות וחוסר הפיקוח על מערכות החינוך החרדיות. יכול להיות ששר החינוך קיש היה דווקא מעוניין ביותר פיקוח ובקרה על כל הנושא של החינוך החרדי. פורסם שבממשלה פתחו בבדיקה על מצבה הכספי של רשת החינוך העצמאי המזוהה עם מפלגת יהדות התורה כדי לבחון אם יש להכריז עליה כעל חדלת פירעון. הבדיקה נערכת על ידי רשמת העמותות בהוראת משרד המשפטים. בסוף השבוע קראתי כי חסידויות מרכזיות נמצאות משא ומתן עם משרד החינוך לקראת הצטרפות לחינוך הממלכתי חרדי – הממ"ח. מברך על 2 ההתפתחויות הללו וזה רק מעודד אותי להמשיך ולקיים דיונים על גבי דיונים בנושאים שגם אם רגישים, גם אם לחלק מן הנמצאים כאן ייראו כפוליטיים או אפילו פופוליסטיים – הם נמצאים בלב ליבה של עתידה של המדינה והחברה הישראלית. אלו הם הדברים אשר בונים או הורסים חוסן לאומי. אני שמח וגאה שהוועדה הזו לוקחת חלק בשיח הציבורי והפוליטי בנושאים הללו".
ח"כ משה קינלי טורפז העלה טענות בנוגע לגירעונות ברשתות החינוך החרדיות, שלדבריו מגיעים ל-800 מיליון ש"ח. הוא קרא "להפסיק עם ההנחות הפוליטיות" וטען כי "כ-20% מהתלמידים מקבלים 100% תקצוב, אך לא לומדים 100% לימודי ליב"ה, בפרט במוסדות הבנים. סוגיה מרכזית שעלתה בדיון היא מצבם של המורים במערכת החינוך החרדית. ח"כ נעמה לזימי העלתה חשש כבד לפגיעה בזכויות הפנסיה של המורים: "יש כאן עניין מוסרי ערכי מהמעלה הראשונה -- פנסיה מאפשרת קיום בכבוד. אשמח שנשים דגש על העובדות במערכת החינוך החרדית שנשארו מאחור מבחינת התנאים הסוציאליים. יש כאן עוול מתמשך ארוך שנים של הלנת פנסיה של המורות".
בתגובה לטענות אלו, יהונתן רזניק, סגן החשכ"ל, הצהיר כי למשרדו לא ידוע על תלונות בנושא פגיעה בפנסיות המורים, אך הבטיח כי "אם יוצגו בפנינו תלונות כאלה, הן ייבדקו לעומק." רזניק הוסיף כי בתוך שבוע צפויה להתקבל תשובה בנוגע לאחריות על החוב לרשות המסים.
רזניק עדכן כי מתקיימים דיונים אינטנסיביים "מבוקר עד ערב" בהשתתפות משרד המשפטים, במטרה למצוא פתרון שיאפשר את המשך תפקוד הרשתות החרדיות, למרות שחלף המועד שבו היה עליהן להקים מערך חשבות עצמאי. "אנו נמצאים בדיאלוג אינטנסיבי עם כלל הגורמים הרלוונטיים כדי לגבש מתווה פיקוח ובקרה יעיל ככל שניתן," אמר רזניק.
נציג משרד החינוך הציג תכניות לשיפור הפיקוח. חיים הלפרין, ממונה פרויקטור תגבור לימודי ליב"ה במשרד החינוך, דיווח: "אנו לקראת סיום בחינת הפיקוח האזורי, הנגזרת היא שלכל מפקח יהיה X מוסדות, והמענה המקצועי יהיה טוב יותר." הלפרין הוסיף כי המשרד נערך לתוספת תקני פיקוח ולשיפור הדיווח על לימודי הליב"ה.
עו"ד יניב לוי מרשם העמותות הסביר את מנגנוני הפיקוח הקיימים: "לרשמת העמותות יש מגוון סמכויות של פיקוח על התנהלות של עמותות, החל מהפעלת מפקחים שרשאים להגיע לעמותות לעשות פיקוח במקום, דרישה של מסמכים ואנו מפעילים את הסמכויות בהתאם לתכנית העבודה ותעדוף שמבוצע אצלנו." הוא הדגיש כי "עמותות שאין להן אישור ניהול תקין לא אמורות להיות מתוקצבות."
נתנאל גפני, יועץ מנכ"ל רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל, הגיב לטענות שהועלו בדיון. לדבריו, "יש הפצת שמועות זדונית מתוך כוונת מכוון, וכך מונעים ניהול תקין של רשם העמותות. מכניסים אותו ללחץ פוליטי כדי לבצע בדיקות נוספות." גפני טען כי "יש מטרה אחת והיא להקריס את החינוך העצמאי" והדגיש כי "אין שום ליקויים שחלים על רשת החינוך העצמאי."