חיים אחרים. כדור פלא, ולא מפינג פונג...

נמה

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
D I G I T A L
נכתב ע"י פורום;1808884:
אבל מה קורה בחיי היום יום? האם ריטלין פותר את כל הבעיות? נניח שהילד לקח בבוקר כדור למד היטב הצליח במבחנים גדל ועלה בתורה ויר"ש התבגר התחתן, יצא לחיים. הרי הבעיה הראשונית נשארה? נשאר אימפולסיבי, חסר סבלנות,נוטה לכעס, לא מרוכז, איך מסתדרת הבעיה ההתנהגותית? איך מבוגר כזה מתנהל בחברת אנשים? ועוד שאלה: הורה שמקבל הנחיה לתת לילדו כדור האם לא אמור לקבל גם הדרכה אישית מפורטת איך להתנהג איתו? אני בטוחה שחינוך של ילד כזה דורש יותר מחשבה וזהירות. האם המערכת הרפואית שנותנת את הסוכריה הזו בכמויות מודעת לזה?

זאת בדיוק הסיבה שצריך להתאבחן ולהיות במעקב אצל מומחה להפרעת קשב (נוירולוג או פסיכיאטר) האנשים שנמצאים בתחום ומכירים אותו יציעו המון אינפורמציה לגבי חינוך והתנהלות עם ילדי ADHD. בד"כ גם יהיו להם המלצות לגבי תוכניות לימוד ו/או טיפול שניתן ליישם בנוסף לריטלין. (לדוג' ריפוי בעיסוק כדי ללמד סדר וניהול זמן)

כ"כ הם יוכלו לזהות בעיות נלוות להפרעת הקשב כמו חרדה או דכאון ולטפל גם בהם באותו הזמן.

לילד שנטל ריטלין בילדותו סיכויים רבים פי כמה להיות מבוגר מצליח מאשר לילד שלא נטל. כי ההקלה שנותן הריטלין מאפשרת למידה יותר מוצלחת של המיומנויות שהזכרת, וכך הילד גודל בלי המשקעים, חוסר הבטחון העצמי, ותחושת אי המסוגלות שמלווים מבוגרים רבים שלא אובחנו וטופלו.

bekki

משתמש מקצוען
נכתב ע"י inspiration;1808704:
אני חושבת שזה לא חייב להיות כך!! להיפך!!! צריך מנהל עם ראש גדול לדעת איך להציג את הדברים. הכל ענין של טרימינולוגיה. כלומר, למידה יחידנית אצל מורה מקדמת נקראת: משחקיה, כמו שכתבה רותי קפלר, שעת ספורט נקראת: לונה פארק..וכן על זה הדרך.
צריך רק בשביל זה את המישהו היצירתי, זה שחושב מחוץ לקופסה...

נו באמת...
משחקיה ולונה פארק זה נחמד לכיתות א' ב' מקסימום ג'. על הבוגרות זה פחות עובד. הרדאר שלהן עובד שעות נוספות.
הנושא כאן הרבה יותר עמוק וכך צריך להיות השינוי בגישה . לא השמות הפנטסטיים יישנו את התמונה. [מציעה לך קצת לבדוק בבתי הספר מה לתלמידים יש לאמר]

אם כבר, אז לקחת את הלקות או המגבלה ולהפוך אותה מחיסרון ליתרון וממנה ייגזרו השמות
כמו : כיתה יוצרת./יצירתית/ ועוד כל מיני.

רִפְקִי.

משתמש סופר מקצוען
יש מישהו שמבין בריטלין שיכול לענות לי באישי על שאלה כלשהיא?

נמה

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
D I G I T A L
נכתב ע"י OR_Design;1809095:
אני מכירה הרבה נשים כאלה , אבל מה קשור כאן בעיית קשב??
להזנחה ולכלוך? מקלחת פעם ביומיים? זה עומס / עצלות / חוסר שינה / קושי בארגון / דיכאון קל ועוד ועוד
לדעתי זה ממש לא הענין. אולי הריטלין עזר לה במידה מסוימת , אבל אני כמעט בטוחה שזו לא היתה הבעיה שלה. מה קשור ריטלין במצב כזה?

באמת , היום זה כבר הפך להיות מוגזם , חלוקת הריטלין.
כבר אמרתי כאן קודם שלנשים יש מצבים נפשיים / הורמונליים / הריון / לידות שזה משפיע לחלוטין על דברים כאלה , ודווקא במצב כזה אני לא בעד לקחת ריטלין.
לא חושבת שבדבר כזה נבדקת הפרעת קשב.

את טועה, זה תיאור מדויק של אחת המהצורות שבהם הפרעת קשב מופיעה.
באנגלית קוראים לזה executive functions. אני לא בטוחה איך לתרגם את זה אבל זה די נפוץ אצל אנשים שסובלים מהפרעת קשב ללא היפראקטיביות.
ההתנהגות המקבילה אצל ילדים היא קושי בשמירה על סדר, קושי במעבר ממטלה למטלה, מוסחות, ואיבוד חפצים.

נמה

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
D I G I T A L
נכתב ע"י נמה;1809121:
באנגלית קוראים לזה executive functions.

מהם תפקודים ניהוליים/ביצועיים?
זהו אוסף של כישורים קוגניטיביים גבוהים שמאפשרים לנו לבצע מטלות שגרתיות ומטלות מכוונות מטרה. כישורים אלו כוללים:
• תכנון והתארגנות
• להתחיל בזמן ולסיים בזמן
• תיאום ותזמון בין כמה תהליכים
• סדר וארגון במרחב
• הסקת מסקנות והפקת לקחים
• הערכת תוצאות עתידיות
• פיתרון בעיות
• ניטור עצמי
• גמישות מחשבתית והתנהגותית
• יכולת להסתגל לתנאים משתנים
• מוטיבציה עצמית לאורך זמן
• שליטה בדחפים וברגשות
• ניהול יחסי אנוש תקינים
יש לציין כי התפקודים הניהוליים/ביצועיים מתחילים לבוא לידי ביטוי בצורתם הבסיסית כבר בגילאי הגן; וככול שהילד מתבגר, הם משתכללים והופכים להיות חשובים יותר ויותר.
במחקרים רבים נמצא כי התפקודים הניהוליים/ביצועיים מהווים חלק חיוני וקריטי להשגת הצלחה בלימודים אקדמיים, אפילו יותר ממנת המשכל IQ.
אצל רוב האנשים הכישורים האלו הם מולדים ומופעלים בצורה אוטומטית מבלי שיש צורך לחשוב עליהם. לפיכך, אנחנו לוקחים אותם כמובנים מאליהם ומצפים לראותם גם אצל אנשים עם הפרעת קשב. אבל אצלם הכישורים האלו לא באים באופן טבעי, וגם כשהם מופעלים, הם לא תמיד יתאימו לנסיבות או שיופסקו בטרם עת.

הרקע הנוירולוגי
הפרעת הקשב פוגעת בכל הכישורים שצוינו למעלה. אדם עם הפרעת קשב יודע מה צריך לעשות, אך לידע הזה אין כל ערך ללא היכולת להוציא אותו לפועל. מי שמביא את הידע לכלל ביצוע אלו התִפקודים הניהוליים/ביצועיים, ש"יושבים" באונה המוחית הקדם-מצחית – זהו המקום שבו משתמשים בידע. והרי זאת בדיוק הלקות הנוירולוגית של אנשים עם הפרעת קשב – תִפקוד ירוד של האונה המוחית הקדם-מצחית ושל הרשתות העצביות שמחוברות אליה.

נמה

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
D I G I T A L
נכתב ע"י OR_Design;1809160:
אמא שהבית שלה מתוקתק 24 שעות ביממה זה בא על חשבון הילדים שלה.
ואמא נורמלית שיש לה חבורת ילדים לטפל בהם + עבודה + עבודות הבית - קשה לי להאמין שהכל דופק שם כמו שצריך. והיא באמת עלולה לעזוב את השניצל באמצע כי הקטן הרטיב וצריך מקלחת , ובדיוק השלישי ***

אני מאמינה שאני לא צריכה לתאר לך מה זה בית עם ילדים.
אולי אני מגזימה קצת , אבל זה לצורך הענין.

ההבדל הוא שאצל כל אמא זה קורה בזמני לחץ. ואילו אצל משהי עם הפרעת קשב זה ענין של כל יום בכל היום ובא לידי ביטוי בכל תחומי החיים, בבית, בעבודה, בלימודים וכו'.

ד"א זה אחד הקריטריונים לקביעת אבחנה של ADHD, המצאות הסמפטומים מאז שהאדם מכיר את עצמו ולא דברים שהופיעו לאחרונה בעקבות עומס/לחץ/דיכאון וכו'

מקטעים

עימוד שמזמין לקרוא
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
נכתב ע"י סימולציה;1809071:
יש מישהו שמבין בריטלין שיכול לענות לי באישי על שאלה כלשהיא?
את יכולה לפנות אלינו

משתמש רשום
קראתי זמן רב את כל האשכול והייתי חייבת להגיב.

הייתי מחלקת את המשתתפים בדיון ל-3:
1. בעלי הפעת קשב וריכוז
2. קרובים בקרבה ראשונה לבעלי קש"ר או קרובים מאד טכנית
3. מקירים קש"ר אך לא באופן קרוב ועמוק (לא מספיק לשמוע, צריך להבין)

הקבוצה הראשונה רוצה שיבינו אותה, יכלו את אי היכולת ויעזרו לה בצורה נעימה
ולא: "קח כבר ת'ריטלין שלך שב בשקט"
הקבוצה הזאת לא גמישה, לא מספיק יכולה להתאים את עצמה לרצונות שלכם ואין ברירה אלא להתחשב בה.

הקבוצה השניה מבינה את הקושי של הקבוצה הראשונה ורוצה גם לעזור לה להצליח ולהתקדם.
אבל לצערי חלק גדול מהקבוצה רוצה לעזור לעצמו ובקש את השקט התעשייתי. עם כל ההבנה וההכלה, אבל, שקט בבקשה!

הקבוצה השלישית חושבת, רק חושבת שהיא מבינה.
בתכלס, עד שלא תרגיש מקרוב, תנסה את התחושה ותכיל את השונה, הקבוצה הזאת לא תבין. מי שלא מבין, לא יוכל לעזור מסיבה פשוטה מאד:

הפרעת קשב וריכוז פוגעת במיומנות ראשונית מאד של האדם. היכולת להתרכז ולתפקד בצורה חלקה היא יכולת בסיסית העוברת אצל רוב בני האדם כמו באינסטינקט.
אדם בעל הפרעת קש"ר צריך להפעיל את מוחו כדי להתכז. הוא ריך להשקיע בזה מאמץ לאומת אדם רגיל שבלל לא שם לב שהוא עבר ממצב של פזור למצב ריכוז.
כמו ילד שמתחיל לקרוא, בתחילה הוא קורא לאט, לוקח לו המון זמן לרף אות לאות ומילה למילה עד שהוא מתחיל לקרוא בצורה שוטפת. לא תדרשו מילד שרק אתמול למד לצרף אותיות לקרוא ספר עב כרס, למרות שתם לא מרשי בלל במאמץ קריאתו.
בקש"ר, הבעיה היא שבעל ההפרעה נשאר תמיד במצב של ילד קטן ביחס למשימות שדל ריכוז ופיקוס. הריטלין עוזר לו להשלים את הפער ולהתנהג כרגיל אך לא תמיד הוא בהשפעת ריטלין.
הבעיה היא שאדם רגיל לא מסוגל להבין,"מה, אתה ילד קטן? אתה לא יכול שבת רגע בשקט?" כן! הוא ילד קטן! בחלקים הללו, של ריכז ופוקוס, הוא לא מסוגל להתנהג בצורה אחרת, גם אם תאיים עליו ותעניש אותו. הוא פשוט לא יכול!

אני מסבירה כאן וחזרתי בחלק מדברי במילים אחרות על מה שנאמר כאן לפני כן.
אבל מי שלא יודע מקרוב ממש או חש על בשרו - כמעט ודאי שלא יבין.

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
נכתב ע"י פורום;1808884:
אבל מה קורה בחיי היום יום? האם ריטלין פותר את כל הבעיות? נניח שהילד לקח בבוקר כדור למד היטב הצליח במבחנים גדל ועלה בתורה ויר"ש התבגר התחתן, יצא לחיים. הרי הבעיה הראשונית נשארה? נשאר אימפולסיבי, חסר סבלנות,נוטה לכעס, לא מרוכז, איך מסתדרת הבעיה ההתנהגותית? איך מבוגר כזה מתנהל בחברת אנשים? ועוד שאלה: הורה שמקבל הנחיה לתת לילדו כדור האם לא אמור לקבל גם הדרכה אישית מפורטת איך להתנהג איתו? אני בטוחה שחינוך של ילד כזה דורש יותר מחשבה וזהירות. האם המערכת הרפואית שנותנת את הסוכריה הזו בכמויות מודעת לזה?
בעצם האם הבנתי נכון שהריטלין ניתן לפתרון הבעיה הלימודית בלבד? אם לא האם מבוגר אמור לקחת אותו כל החיים?

אני מוכרחה, קודם כל, לומר לך שהתיאור שלך לא משקף התנהגות של ADHD בוגר (בכלל, למה החלטת שADHD הוא חסר סבלנות ונוטה לכעס? אני מכירה כל כך הרבה ADHD נינוחים, שמחים ונעימים לזולת באופן יוצא דופן).

בכל אופן, לעניין של השאלה עצמה: מכיוון שהדרישות של החיים משתנות גם הקשיים משתנים. בנוסף, החיים עצמם לימדו אותם כל כך הרבה, כך שהם הרבה פעמים עולים על האחרים בתחומים שונים. בכל אופן מי שצריך, לומד לקחת ריטלין באופן סלקטיבי. כלומר, לפי התוכניות שלו לאותו יום הוא מחליט אם הוא צריך ריטלין או לא.

אנשים עם ADHD הם אנשים מקסימים! כיפיים! אל תעשי מהם מפלצות קטנות.

תוספת: אני מכירה אדם אחד שמשקיע את הונו בבורסה בתבונה יוצאת דופן ועם עצבי ברזל. נראה לי שרק בגלל שהוא ADHD הוא מסוגל לכך...

פאוור

משתמש פעיל
אשכול מרתק....
את הנושא אני מכירה והיטב מתוקף תפקידי (מי שרוצה לשמוע את משנתי הסדורה בעניין הפלאי והמרתק- מוזמנת, בסדנאות שאני מעבירה)
מה שכן, בהיותי סטודנטית במל"ג, אחת הלומדות (מיני רבות, ואכן מקובל מאוד בתקופת לימודי תואר לצרוך את התרופה) פעם אחת לקחה ריטלין בהמלצת חברה, לפני מבחן מקיף ןמשמעותי, נהגה ברכבה ועשתה תאונה (ב"ה לאישה שלום, הרכב ניזוק...)
אז התחדש לי דבר נוסף על הריטלין שלא ידעתי, בגלל שאני מתעסקת יותר עם אוכלוסית הנוער והמתבגרים בגיל שעדיין לא מוציאים רשיונות נהיגה וכו.. והוא:
שאסור! אסור. בשום פנים, לנהוג בהשפעת ריטלין. וזה גם כתוב במפורש.
לאחר שעברתי על האשכול בעיון, ראיתי שפרט זה לא הובא כלל לידיעת הקהל, מצאתי לנכון להדגיש נקודה זו לכל המעוניינים/ות לנסות את הפלא ולקחתו בלי לעיין היטב כנדרש בתנאי השימוש

כל היתר בדיון המסעיר הזה והנגזר ממנו, משאירה לכם את הזירה,
דעתי המלומדת אינה חסרה בקהל האינטלגנטי של פרוג...
חורף בריא ופורה,

נמה

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
D I G I T A L
נכתב ע"י פאוור;1809256:
אשכול מרתק....
את הנושא אני מכירה והיטב מתוקף תפקידי (מי שרוצה לשמוע את משנתי הסדורה בעניין הפלאי והמרתק- מוזמנת, בסדנאות שאני מעבירה)
מה שכן, בהיותי סטודנטית במל"ג, אחת הלומדות (מיני רבות, ואכן מקובל מאוד בתקופת לימודי תואר לצרוך את התרופה) פעם אחת לקחה ריטלין בהמלצת חברה, לפני מבחן מקיף ןמשמעותי, נהגה ברכבה ועשתה תאונה (ב"ה לאישה שלום, הרכב ניזוק...)
אז התחדש לי דבר נוסף על הריטלין שלא ידעתי, בגלל שאני מתעסקת יותר עם אוכלוסית הנוער והמתבגרים בגיל שעדיין לא מוציאים רשיונות נהיגה וכו.. והוא:
לאחר שעברתי על האשכול בעיון, ראיתי שפרט זה לא הובא כלל לידיעת הקהל, מצאתי לנכון להדגיש נקודה זו לכל המעוניינים/ות לנסות את הפלא ולקחתו בלי לעיין היטב כנדרש בתנאי השימוש

חורף בריא ופורה,

מצער מאוד לשמוע על חברתך, נכון שבעלון של ריטלין רשום לא לנהוג בהשפעתו, אך רוב הסיכויים הם שאם לריטלין היה קשר לתאונה שלה הוא נגרם מלקיחה של תרופה לא מוכרת, לא בהמלצת רופא וללא השגחה ומעקב.

חיפוש מהיר בגוגל מעלה שרופאים ממליצים לאנשים שנמצאים בטיפול בתרופה ארוכת טווח והם אחרי תקופת ההסתגלות. דוקא כן ליטול כרגיל גם לפני נהיגה.
ושזה מונע תאונות דרכים.

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
נכתב ע"י פאוור;1809256:
אשכול מרתק....

חורף בריא ופורה,
מה הכוונה סטודנטית במל"ג? יש לימודים במועצה?

ובעניין הריטלין - אני יודעת על אנשים שנוהגים עם ריטלין, וגם ראיתי ב"כמוני" התייחסות לכך:

דוד שואל: איך ריטלין משפיע על הנהיגה?

חנן טסקר משיב: ממספר ממחקרים שנערכו בנושא, נמצא כי לקיחת ריטלין אצל אלו שסובלים מ- ADHD דווקא משפרת את הנהיגה שלהם ומפחיתה תאונות.

ד"ר טמיר אפשטיין מוסיף: חנן צודק. לנהגים עם הפרעת קשב יש יותר תאונות דרכים, יותר קנסות, יותר שלילות, הם שומרים פחות מרחק ונוסעים יותר בלי חגורה.
טיפול מצמצם את רוב הרשימה.

דוד שואל: תודה רבה. האם נכון יהיה לקבוע כי ריטלין עשוי להרגיע נהגים בכביש? אני עצבני מאד בנהיגה, מתוח, מקלל..

ד"ר טמיר אפשטיין משיב: לאנשים עם ADHD הוא יכול לעזור להיות סבלניים יותר. מצד שני, גם אצל אנשים עם הפרעת קשב, לא כל ההתנהגויות קשורות להפרעה.
נסיעה בטוחה.

פאוור

משתמש פעיל
נכתב ע"י נמה;1809304:
מצער מאוד לשמוע על חברתך, נכון שבעלון של ריטלין רשום לא לנהוג בהשפעתו, אך רוב הסיכויים הם שאם לריטלין היה קשר לתאונה שלה הוא נגרם מלקיחה של תרופה לא מוכרת, לא בהמלצת רופא וללא השגחה ומעקב.
אכן, וציינתי למי מופנית הערה:

פורום

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
נכתב ע"י GRN;1809242:
אני מוכרחה, קודם כל, לומר לך שהתיאור שלך לא משקף התנהגות של ADHD בוגר (בכלל, למה החלטת שADHD הוא חסר סבלנות ונוטה לכעס? אני מכירה כל כך הרבה ADHD נינוחים, שמחים ונעימים לזולת באופן יוצא דופן).

חס וחלילה לא התכוונתי לפגוע. הנתונים שצינתי מופיעים בשאלון של האבחון שממלאים לפני ההחלטה האם מגיע לילד טיפול או לא.
אני בשלב של הכרות עם הנושא מקרוב ואלו שאלות שעולות לי מטבע הדברים.

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
נכתב ע"י פורום;1809354:
נכתב ע"י GRN;1809242:

חס וחלילה לא התכוונתי לפגוע. הנתונים שצינתי מופיעים בשאלון של האבחון שממלאים לפני ההחלטה האם מגיע לילד טיפול או לא.
אני בשלב של הכרות עם הנושא מקרוב ואלו שאלות שעולות לי מטבע הדברים.

זה בסדר. אין כאן מקום להעלב. כשתכירי מקרוב - תביני למה הגבתי כך.

פאוור

משתמש פעיל
[=GRN;1809344]מה הכוונה סטודנטית במל"ג? יש לימודים במועצה?
מל"ג= מוסד להשכלה גבוה... המועצה מפקחת על כל המוסדות...כעת את בסדר?;)

בעניין הריטלין - אני יודעת על אנשים שנוהגים עם ריטלין, וגם ראיתי ב"כמוני" התייחסות לכך:

דוד שואל: איך ריטלין משפיע על הנהיגה?

חנן טסקר משיב: ממספר ממחקרים שנערכו בנושא, נמצא כי לקיחת ריטלין אצל אלו שסובלים מ- ADHD דווקא משפרת את הנהיגה שלהם ומפחיתה תאונות.

ד"ר טמיר אפשטיין מוסיף: חנן צודק. לנהגים עם הפרעת קשב יש יותר תאונות דרכים, יותר קנסות, יותר שלילות, הם שומרים פחות מרחק ונוסעים יותר בלי חגורה.
טיפול מצמצם את רוב הרשימה.

דוד שואל: תודה רבה. האם נכון יהיה לקבוע כי ריטלין עשוי להרגיע נהגים בכביש? אני עצבני מאד בנהיגה, מתוח, מקלל..

ד"ר טמיר אפשטיין משיב: לאנשים עם ADHD הוא יכול לעזור להיות סבלניים יותר. מצד שני, גם אצל אנשים עם הפרעת קשב, לא כל ההתנהגויות קשורות להפרעה.
נסיעה בטוחה.

עניתי בהודעה הקודמת

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
מל"ג - מועצה להשכלה גבוהה.
ואת התכוונת לימודים במוסד אקדמי, כן?

פאוור

משתמש פעיל
נכתב ע"י GRN;1809374:
מל"ג - מועצה להשכלה גבוהה.
ואת התכוונת לימודים במוסד אקדמי, כן?

נכון. מל"ג זו המועצה, וגם, מוסד אקדמי ניתן לקרוא מל"ג- מוסד ללימודים גבוהים.

GRN

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
עיצוב ואדריכלות פנים
נכתב ע"י פאוור;1809383:
נכון. מל"ג זו המועצה, וגם, מוסד אקדמי ניתן לקרוא מל"ג- מוסד ללימודים גבוהים.

טוב, רק בשביל לא לזנוח את הדיון החשוב:
מל"ג יכול להיות גם מקום למדידת גרביים ;) אבל המקובל הוא שזה מועצה להשכלה גבוהה.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  108  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה