זו שאלה חשובה ביותר. האדם שמציע ולא פחות מכך האדם שאמון על ההשקעה הינו החוליה המחברת להשקעה טובה או גרועה.
הקדמה
בתור טראמפ 2024 אני מניח שדעתך עליו (גם אני) שהוא כשר וראוי אך אם תשאל ותברר עליו תקבל דעות שונות בתכלית מאנשים שונים ויש לא מעטים שיאמרו שהוא נוכל או איש עסקים גרוע או גם וגם.
כלומר גם אם תשאל ותברר על אדם יתכן שתקבל דעות סותרות, יש שיאמרו כשר מקצעון ונאמן ויש שיאמרו ההפך. כך שהבירור לא תמיד מספק הכרעה.
מה שכן, אדם שיש עליו דעות ועוד מרובות מלמד אותנו שהוא פעל ולא מעט - אתה בשום אופן לא רוצה להתקשר עם מישהו שאף אחד אינו מטיל בו דופי כי אף אחד לא שמע עליו - מי שפועל עושה גלים!
אדם שיש עליו רק דעה חיובית גם כאן אמור דרשני, ביחוד בתחום ההשקעות שלא קיימת האפשרות שכל השקעותיו היו מוצלחות - מי שכל השקעותיו הלכו למישירן מרמז על בלוף.
א"כ, אם מצאת עליו דעות ואדרבה מרובות כל שנותר לך לגבש דעה אישית עליו על בסיס הפעילות שלו. לדוגמא אמר לך חבר שביצע אצלו השקעה גרועה ? בקש מאיתו את סיפר ופרטי ההשקעה מהם תסיק ולא בהכרח שההשקעה היתה ראויה אף אם לא תאמו את צפיות חבריך, כך או כך תלמד רבות על יכולתיו ופועליו של אותו אדם.
רובנו נופלים בדעה הסוביקטיבת של ממליצים או מזהירים וזו טעות מצויה אך מובנת. השקעה נידרשת להיבחן אוביקטיבית והאם סוביקטיבית ראויה עבורך גם אם סוביקטיבית גרועה לאחר.
פעמים רבות אני שומע על השקעה גרועה או טובה ובירידה לפרטי העסקה אני למד שעבורי היא היתה שונה ממסקנתו של ההוא.
אתה אוהב חלבי והוא אוהב בשרי - על כל המסעדות שמתאימות עבורך דעתו תהיה שלילית ונחרצת.
האופנים לברר:
אם משיהו מציע לך משהו הטעות המצויה הינה לברר עם "ממליצים" שהוא סיפק לך, הרי ברור לך שהוא ברר את המייטיבים עימו ואולי אפילו בעלי עניין. כך שתועלת לא תיצא לך.
חפש באופן עצמאי בין משקיעים שעסקו עימו כך שתקבל תשובה אורגנית ומייצגת.
אם הציע לך, בסבירות גבוהה הוא מציע לאנשים כמוך ובסביבתך, אם אתה בקהילה כדאי שתתיעץ עם רבך או כאלו הידועים בסיבבתך כ"מבינים" ותופתע לשמוע שמשקיעים אחרים שלו התייעצו עם אותו הרב כך שתוכל דרכו לפנות לאותם משקיעים.
הכי חשוב הינו שיהא לך הרקע של מהי השקעה ראויה וכיצד היא אמורה להתנהל ולהראות - אם תבין ותדע את היסדות המקובלים יקל עליך לנקות הצעות שאינם ראויות מבחינה אוביקטיבית ולא רק להסתמך על התרשמות של משקיעים לא מיקצועיים.