תגובה יפה מאוד שקראתי בהסולידית
החוק החרדי הוא בכך שהמוסדות האילו בכלל מסובסדים.
אנשים מקבלים כסף \ מימון כשהם תורמים משהו. כשהם עושים משהוא שיש לו ערך עבור הממן. האוניברסיטאות מקבלות מימון כי הבוגרים שלהם מקדמים את המשק ובסופו של חשבון המדינה יוצאת מורווחת. זה לא המצב במוסודות הדתיים. המוסדות האילו מקבלים מימון בגלל סחטנות קואליציונית, לא בגלל שיש בהם ערך למשק.
וכן, בקשר למעונות. אני עבדתי לפני הצבא על מנת לממן את שכר הלימוד, מעונות סטודנטים סולידים קצת אוכל בתקציב מגוחך ונסיעות להורים מדי פעם. עבדתי לפני הלימודים על מנת להתפנות ללימודים פול ווליום (הרבה יותר מארבעים שעות לימוד בשבוע....)
אתה טוען שגם החרדי משלם בדיוק את כל זה, שזה הוצאה מכובדת, במיוחד עם מוסיפים אותה לדירה שהוא יקבל אחכ כשיתחתן. אז אני שואל
הוא הרי לא עובד, אז מאיפה הכסף?
אני כבר מותש מלהסביר את זה פעם אחרי פעם.
בוא נתחיל מהסוף.
אברך מקבל 2000-3000 שקל בחודש.
שאלת מאיפה הכסף? 800 שקל מהמדינה.
זה עניינך. ולזה אתה צריך להתייחס מהיום והלאה שאתה שואל מאיפה הכסף. כי זה כספי מיסים או וואטאבר.
נקודה חשובה-גם חרדים משלמים מיסים כך שלא כל ה800 שקל הם שלך. חלק שלהם.
במאמר מוסגר אפשר לשאול מאיפה שאר ה1200-2200 שקל?
זה לא עניינך כי זה לא יוצא מהכיס שלך. אבל אם כבר פתחנו, הם מתרומות של אנשים פרטיים.
שלא עוזרים לחרדים כי הם מסכנים. תשכח מזה.
הם תורמים לחרדים במיוחד כדי ש
ישבו וילמדו תורה.
האנשים הפרטיים האלה הם לא אתה כמובן, אלא אנשים שאכפת להם שהחרדים ילמדו תורה. וכמובן תורמים מחו"ל.
עד כאן הבנו 2 דברים.
א. ה800 שקל לחרדים הם לא עיקר ההכנסה שלהם.
ב. עיקר ההכנסה של אברך מגיעה דווקא בגלל שהוא לומד תורה.
האוניברסיטאות מקבלות מימון כי הבוגרים שלהם מקדמים את המשק ובסופו של חשבון המדינה יוצאת מורווחת. זה לא המצב במוסודות הדתיים.
בקשר לזה ... ההסתכלות שלך היא מאוד נקודתית.
א. אתה מתייחס לרווח בצורה מאוד ברורה. לפי דרך החיים שלך.
לאנשים אחרים חשוב שיהיו רבנים גדולים בדור שלנו.
אם תפתח שניה את הראש- רוב הרבנים הגדולים כבר נפטרו, לא יקום עוד אחד כמו הרבה עובדיה וכו...
לכן לציבור מסויים חשוב לעשות ככל שניתן כדי "לייצר" עוד רבנים גדולים
כמובן הציבור הזה הוא לא אתה, אבל לחלק מהעם (20% בערך) כן חשוב.
20% אלה לא סתם אנשים, חלקם חרדים וחלקם דתיים שמשלמים מיסים מלאים.
על אוכלוסיה של 30% אתה מוכן להגיד סחטנות קואליציונית? זה כמעט 2 מליון אנשים אחי. זה ממש לא מיעוט שאתה יכול להתעלם ממנו.
ב.אם כבר דיברנו על "ובסופו של חשבון המדינה יוצאת מורווחת."?
אם ככה, אפשר לסגור את הבימה, שעם כל התקציבים, מגיעה לחוב של 72 מליון. וזה אחרי ויתור על חוב ישן אני חושב.
זה לא "מורווחת" זה כבר מופסדת ! ובגדול כן? לא כסף קטן.
אפשר גם לסגור את נבחרת ישראל בכדורגל שלא מגיעה לאולימפיאדה אף פעם, ובכלל את הליגה באופן כללי.
גם ענפי ספורט אחרים שלא "מרוויחים למדינה"
אולי המדינה צריכה לעשות שיערוך מחדש ולקחת את הכספים למי שלא מציג שורת רווחת בשורה התחתונה.
אבל ברור לך שזה לא יהיה המצב.
בקשר לאוניברסיטה.
גם אני עבדתי לפני הלימודים, ולא לקחתי שקל מההורים.
אבל הנה סקר קצר.
40% מהאקדמאים שסיימו את לימודיהם ב-3 השנים האחרונות מעידים כי הם אינם עובדים בתחום אותו למדו, ו-57% מהם טוענים שהתואר לא סייע להם כלל במציאת עבודה.
כלומר, חצי מתקציב האוניברסיטה מבוזבז לחלוטין.
מושקע בסטודנטים, ולא חוזר למדינה.
ז"א הסטודנטים שיוצאים לעבוד מפתחים את המשק באופן כללי. אבל לא בזכות ההשקעה שהמדינה השקיעה בהם!
אז על מה בזבזנו את המיסים?
רק לשם השוואה.
לפני 3 שנים (סיוע לסטודנטים, קרנות מחקר, מכינות קדם אקדמיות וכדומה):
25 מיליארד ₪.