ראשית תודה על הניהול והיזומה.
הנושא בהחלט מעניין ומרתק, אני חושבת שבאופן כללי אפשר לדון בזה ממגוון זוויות והיבטים שונים משפטי, הלכתית,חברתי, בעצם נראה לי שאפשר לפתח את הנושא אפי' ספציפי לכל סוג של מקצוע שהרי ברור שהתשובה היא אינדיבידואלית לכל תחום בנפרד לא הרי סיכום עבודה בגרפיקה, לצילום, ציור הנהלת חשבון וכד' או כל תחום אחר, וגם בתוך התחומים עצמם יש סדרי גדול של עבודה שהרי ברור שעל עבודה בסדר גדול ולזמן ממושך זה יהיה חוסר אחריות לא לכתוב חוזה על אף היא נעימות ומה שזה מחייב.
אבל בהתייחסות ספציפית לתחום שלנו
אדריכלות ועיצוב פנים אני חושבת שזה נקודה ממש
קריטית שהקלחות מחוסר מודעות [ולפעמים גם אנחנו כאנשי מקצוע לא מספיק מסבירים את זה ללקוח] לא שמים לב מספיק עליה [ולדעתי עיקר הוויכוחים אח"כ עם הקבלן,שאין מה לעשות יכולים לקרות...אם השכנים ואפי' איתנו המתכננים...יכולים להיות תלויים בה] לדעתי בכל התחום של הבניה, החוזה חשוב מאוד ללוקח ולנו נותני השירות לא פחות מזה, ואפשר בעצם לחלק את זה לשנים:
א. התקשרות בתחילה עם האדריכלית,מעצבת לדעתי חשוב מאוד לעשות חוזה ולהקפיד ע"ז מאוד [לפחות חוזה קצר וממצה]
ופרט בכל מה שקשור לרישוי ואישורי בניה, אדריכלים שונים נותנים שירות שונה, כל אחד עם צורת העובדה שלו, לכן חשוב שהלקוח ואנחנו כנותני שירות נדע במדיוק על מה התשלום ומה הציפיות של הלקוח מאיתנו לדוג' אם סוגרים על עיצוב דירה כולל 'סט תכניות' מה זה אומר זה כולל חשמל אינסטלציה פריסות [אם כן כמה וכדו'] ריצוף כתב כמויות וכו' כמה סקיצות אפשר לבקש וכו' וכו'
פירוט לגבי התשלומים, עד כמה אפשר לפרוס אם בכלל [בעבודות קטנות] ובאיזה זמן כל תשלום
התחייבות שלנו לזמן סיום העבודה וכו' ופרט חשוב הסעיף הזה באישורי בניה שיתכן בו אין ספור עיכובים
ב. ללקוחות אני תמיד ממליצה [וכתבתי ע"ז כאן בעבר אני מביאה שוב לפה בהקשר לדיון זה] שאחרי שסוגרים על תכניות וקבלן טוב ששמעתם עליו המלצות
חשוב מאוד בנוסף לסט התכניות וכתיבת חוזה להוציא
כתב כמויות מפורט לקבלן זה נכון שזה עולה יותר [ושלא כולם מצעים אתת השירות הזה - אפשר תמיד להעביר למי שמבין בזה] אבל זה שווה את המחיר ללא שום ספק.
'כתב כמויות' מפורט לקבלן זה חוברת מסודרת ומפורטת לקבלן שלוקחת בחשבון את כל הכמויות שצריך בבניה לדוג: חישוב כמות ריצוף ופחת, חישוב מס' דלתות חלונות קירות לפירוק, קירות לבניה וכו' וכו' כך כיושבים למשא ומתן עם הקבלן הוא יודע להעריך את כמות העבודה ולתת הצעת מחיר מפורטת על כל הבניה, כך שזה מונע ממכם אי הבנות ותכנון נכון של תקציב, ובנוסף אתם יכולים לעשות השוואת מחירים מדויקת ולא שכל קבלן יזרוק סכום או שיטען שלא הבין את היקף העבודה
לכתב הכמויות מצרפים בחוברת ספירלה חוזה לקבלן כולל כל התכניות שכבר תכננו לכם בשנים שלושה עתקים, כל מה שנשאר לכם זה פשוט לגשת למספר קבלנים ששמעתם עליהם המלצות והם כבר ידעו לתמחר את העבודה שלהם לפי הדרישות בחוברת, באופן כללי קבלנות זה מקצוע חופשי [נכון שיש מחירון 'דקל' אבל תכלס לא עובדים מדיוק ע"פ] ולמעשה לכל קבלן יש את צורת התמחור שלו בד"כ יש פערי מחירים משמועתי ולכן שווה להשוות,כך שלמעשה ע"י הכתב כמויות מרווחים שני דברים חשובים:
א. השווה נכונה של מחירים [ובד"כ מרווחים בספו של דבר גם מחירים יותר זולים מכיון שהקבלן יודע מראש בדיוק לקראת איזה סוג פרויקט הוא הולך]
ב. החשוב ביותר יש לכם תכנון נכון של תקציב ומניעה כמעט מקסימלית של וויכוחים מיתרים אם הקבלן מכיון שכל נקודה וכל שקע הכי קטנים כבר מפורטים וממוספרים מראש בכתב כמויות
בהצלחה.