נעשה קצת סדר.
אף אחד לא אמר שהגמ"ח המרכזי הוא השקעה עדיפה משוק ההון.
ולגבי זה יש מעשרות - שזה דבר שרוב הציבור לא יסמוך על המתירים להשקיע.
מבחינת ההגדרות היבשות הם לא מתחייבים לכלום. בפועל הם מגלגלים הלוואות של מאות מליונים.
גם בתרחישי האימה הנ"ל - שפתאום אף אחד לא יפקיד המשמעות היחידה היא עיכוב בהלוואות ולא קריסה ופשיטת רגל מסיבה מאוד פשוטה. אם אין כסף לא מלווים. והם אף פעם לא בחובות, הם לא חייבים כלום.
וכסף תמיד יהיה כי לגמ"ח יש כבר הון עצמי. והחזרי הלוואות גדולים - אז המקסימום הוא עיכוב בהלוואות.
ומכיוון שיש היתכנות למודל הכלכלי כמו שהוכיחה
@Ruty Kepler והסכים איתה
@השקעות R הון אז לא ניתן לטעון שיש כאן שרלטנים שרק רצו להרויח משכורת.
ואם אכן יש כאן אנשים שהקימו מיזם שיש בו הגיון והם אנשים שבכל אופן מהיכרות שלי עם חלק מהמקימים א"א לטעון שהם אינם אנשי חסד. אז הם יעשו כל מאמץ לייעל את הגמ"ח ולשמור על רצף של הלוואות. ולא יחליטו יום אחד שהם משתמשים בכסף לבנות איזה מוסד (בכל אופן זה כסף של עמותה..).
המודל של הגמ"ח לפי מה שהבנתי (ואני לא מבין בתחשיבים) שיום אחד הוא כבר לא יהיה תלוי בהפקדות חדשות. היום הזה יחסית (עברו כבר 20 שנה) כבר לא רחוק עניין של כמה שנים. ככל שיהיו יותר מצטרפים חדשים בשנים הקרובות זה יקרה יותר מהר, ומכאן הרצון של הגמ"ח להרחיב את מעגל המצטרפים.
הסיבה השנייה לשינוי שחל במדיניות הפרסום של הגמ"ח איננה קשורה למצב בעייתי כזה או אחר, אלא להנהלה חדשה ששינתה את צורת ההשקעה בהרחבת הגמ"ח - ולמרות שההוצאות על פרסום הם גדולות לא בטוח שזה עולה יותר מהוצאות אחרות שהיו להם בעבר. וזה מניב יותר תוצאות.
נתון נוסף ששמעתי שבזמנים שכסף פשוט שכב והיו כאלו גם לאחרונה - הרבה כסף, הקדימו הלוואות וזה אומר שהתזרים לפחות לעת עתה הוא טוב מאוד.
עוד נתון - אחוז ההלוואות שלא מוחזרות הוא נמוך מאוד עד לא קיים - כן קיים לפעמים שמתחשבים בלווה ובודקים איתו איך יוכל להחזיר.
חלק ממה שכתבתי הוא מה שהבנתי בשיחה עם אחד ממקימי הגמ"ח שבעבר עמד בראשו, ועדיין קשור לגמ"ח אך לא מקבל משכורת. וזה אדם שאני סומך עליו.
אני לא מבין למה יש לאנשים עניין להוציא לעז.
הדבר היחיד שניתן להסכים הוא שאם תהיה עצירה של מצטרפים חדשים (לאורך זמן - לא זמנית) יתכן ויהיה עיכוב עתידי בהלוואות, כרגע לפי התחשיבים של הגמ"ח זה ממש לא קרוב לזה.
קצת מצחיק אותי שלאור הפחד (המוצדק) של הציבור משרלטנות בציבור שלנו, לוקחים את אחד הפרויקטים הכי טובים ומוצלחים בטוחים ומקצועיים שיש בציבור שלנו (באופן יחסי), והופכים אותו לאיזה מיזם שרלטני שעומד לקרוס. בלי לבדוק את הנתונים ואת האנשים. ועם קצת הטיה שתגרום לנו לפחד מלשים שם את המעשרות (!!!) שלנו.
גמילות חסדים זה בטוח, אלפי משפחות לקחו ויקחו הלוואות בתנאים נוחים בזכות זה. אז גם אם אתה לא תקבל את ההלוואה שלך (דבר שלא סביר כ"כ שיקרה) שמת את הכסף שלך במקום טוב.
וכדי לטעון ששוק ההון יותר משתלם לא צריכים את הטענה שזה הולך לקרוס, כי בלי שום קשר שוק ההון (בצורה נכונה) יותר משתלם.
מקווה שעזרתי.