לעניות דעתי, המשפט "העושר אינו מוביל לאושר", והווריאציות הרבות שאנו מוצאים לחיזוקו בספרות שלנו, הפכו כבר מזמן לקלישאה. אין עוררין על כך שיש בסיס רחב של אמת בקביעה הנ"ל, אך להביא את זה כאקסיומה – הופך את זה למגוחך.
אנחנו קוראים בלי סוף על עניים השמחים בחלקם, ועשירים מסכנים אומללים. נמצא אין ספור אזכורים על "מרבה נכסים מרבה דאגה", ללא התייחסות פרופורציונלית למימרות מהמקורות גם כן, כמו "עני חשוב כמת", או "בנות ישראל יפות הן, אלא שהעניות מנוולת".
תמיד יתארו את הדלפון התורן היושב מבסוט עד עמקי נשמתו ליד שולחנו הדל ואוכל בשמחה ובטוב לבב את לחמו היבש עם קצת שמן זית ועגבניה... ולמרות שחז"ל אומרים בפירוש ש "אין שמחה אלא בבשר ויין", נמצא את מיודעינו העשיר יושב בתוגה סביב שולחנו העמוס, אפוף בצרות אחרות כמובן, וחיוכו יהיה תמיד רק מהשפה ולחוץ, מחפה על חוסר שביעות רצונו.
(אין ספק שגם לעשירים יש צרות, אבל הן ניתנות שווה בשווה גם לעניים. ואדרבה, יש הרבה בעיות שניתן לפתור או לחיות איתן בקלות יתר בעזרת קצת כסף...)
מזכיר לי קצת את הסיפור על המלך שלקה בדיכאון, והרופאים המליצו שילבש חולצה של אדם שמח לחלוטין. חיפשו וחיפשו... ולבסוף – א בראך.. האיש שהעיד על עצמו שהוא מאושר, היה חסר חולצה בכלל! מאדירי הקלישאה שתיארתי, משתמשים בזה כמשל שמי ששמח באמת – הוא עני כ"כ שאין לו אפילו חולצה! אבל המציאות הפשוטה היא שהיה זה אדם לא לגמרי שפוי, או אפילו שיכור, ולכן הוא הסתובב בלי חולצה והכריז ששום דבר לא מציק לו בחיים...
בקיצור, השגת האושר הנה עבודת חיים קשה ומורכבת, שלא לומר עבודת המידות, והיא, כמו דברים אחרים, הרבה יותר תלוית אופי ודרגה רוחנית מאשר תלוית ממון.