בריאות האם אכן מסוכן לישון פחות משבע שעות ביממה?

מצב
הנושא נעול.
ראיתי טבלא צריכים לישון ביממה
64-26 שנים9-79-7 שעות
ואח"כ כתבו שפחות מידי זה מסוכן
ורציתי לשאול האם אכן זה נכון ומדוייק
לא מפיהם אנו חיים.
בכל נושא תמיד יש לבדוק במקורות, ומשם לדעת מה מסוכן ומה לא.
כל בר דעת יודע דברים גם משתנים בין דור לדור, ולכן רבותינו הקדושים, תמיד יתייחסו לדעת הרופאים לעניין בריאות הגוף, [לעניין שאר הנושאים הדבר תלוי בהרבה נתונים ואין כאן המקום להרחיב.] בכפוף ליסודות המושתתים על עמודי התורה.
ולכן העתקתי את לשונם הקד' לתועלת השואל/ת

רמב"ם הלכות דעות פרק ד הלכה ד

היום והלילה כ"ד שעות, די לו לאדם לישן שלישן שהוא שמונה שעות, ויהיו בסוף הלילה כדי שתהיה מתחלת שנתו עד שתעלה השמש שמונה שעות, ונמצא עומד ממטתו קודם שתעלה השמש.

בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישלח סעיף א

א. אל יחשוב האדם על השינה כל מה שתהיה ברבוי יותר יש בה תועלת לגוף, דהא הסכימו כל הרופאים המובהקים דאל יישן האדם בלילה פחות משש שעות ולא יותר על שמונה שעות, שתזיק לו רבוי השינה. נמצא דבר זה מוסכם אצל כל הרופאים דשינה יותר משמונה תזיק לגוף, והישן שש שעות ה"ז יצא י"ח בבריאות גופו. על כן איש יהודי שהוא מחויב להשתדל ג"כ בבריאות נפשו הקדושה, אין לו לישון יותר משש שעות, מאחר כי הוא יוצא י"ח בבריאות גופו בכך, ושאר שעות הלילה יעסוק בהם בבריאות נפשו ע"י עסק התורה. מיהו אם יזדמן באיזה לילה שהוא פוחת משיעור זה של שש שהוא בריאות גופו ומוסיף על שעות של בריאות נפשו, בטוח הוא שלא יגיע לו נזק וחסרון מצד בריאות גופו, ולכן ליל שישי וליל ער"ח וכן לילות של חודש אלול ועי"ת וכיוצא, אם האדם פוחת משיעור שש בשינה נכון לבו בטוח שלא יחסר כלום בזה מבריאות גופו:

ואף על פי שכל הלילה הוא זמן השינה, מ"מ יותר טוב שתהיה השינה בחצי הראשון של הלילה ולא בחצי השני, ויש בזה תועלת הן מצד הגשמיות בבריאות הגוף והן מצד הרוחניות בתיקון הנפש ותיקון העולמות. ורופא אחד מובהק כתב, משעה שביעית מן הלילה עד הצהרים ידמה לימי העליה, ומן הצהרים עד הערב ידמה לימי העמידה, ומן הערב עד סוף שעה ששית מן הלילה ידמה לימי הירידה, על כן הנעור בתחלת הלילה שהוא חצי הראשון וישן בחצי השני דומה למי שעוסק בימי הירידה ונח בימי העליה. ובס' רוח חיים דף צ' כתב בשם חכם אחד מפורסם, קדימת השכיבה בערב והשכמת היקיצה בבוקר מסבבים לאדם בריאות חכמה ועוז, וגם הנשים העוסקים תמיד במלאכה איזה שעות בלילה טוב שירגילו עצמן לישן בתחלת הלילה ויקומו באשמורת למלאכתם, וכן כתיב ותקם בעוד לילה ותתן טרף לביתה:

קיצור שולחן ערוך סימן לב סעיף כג

השינה הממוצעת, טובה לבריאות הגוף, לפי שיתעכל מזונו וינוחו החושים, ואם יקרה לו מחמת חולי שאינו יכול לישן, צריך שיאכל דברים המביאים את השינה, אבל ריבוי השינה מזקת, לפי שיתמלא הראש מהאדים כי ירבה העשן העולה מן הבטן אל המוח, וימלא הראש עשן ויזיק לגוף היזק גדול. כמו שיש לו לאדם ליזהר שלא לישן תיכף אחר האכילה, כן יש לו ליזהר שלא יישן כשהוא רעב, כי כשאין מזון בגוף יפעל החמימות במותרות, ויתילד ממנו עשן נפסד ויעלה למוח. כשישן יהיו מראשותיו גבוהים, לפי שיעזור לרדת את המאכל מפי האיצטומכא ויתמעטו העשנים העולים למוח. השינה הטבעית היא בלילה, ושינת היום מזקת, ואינה טובה אלא לאותן שהורגלו בה.

וישמע חכם ויחכם עוד....

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
אני מכיר אדם שהיה ישן פחות מ-6 שעות ונפטר בגיל 103
אני מכיר 2 חד.. בדרא שעישנו כמו קטר, ונפטרו בגיל 103 פלוס...
אני מכיר 8 חד.. בדרא שלא עשו כושר ונפטרו בגיל 103 פלוס...
אני מכיר 36 צ"נ בדרא.. שלא ראו אור שמש, לא נטלו ויטמין די ונפטרו בגיל 103 פלוס..
אני מכיר מילונים בדרא.. שעישנו שלא עשו כושר ומתו בגיל 55 פלוס..

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai

אליש:)

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
וואו!
יכול להיות שהכבד שלי מנוון?
אני פשוט לא זוכר מתי ישנתי בשעות האלו....
או שהכבד מכוון לשעון ארה"ב? איך הוא יודע שאני כאן?
אין לי מושג
הייתי אצל רפסולוגית והיא אמרה לי שהכבד שלי לא משהו..
והיא אמרה לי שזה השעות של הכבד

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
אין לי מושג
הייתי אצל רפסולוגית והיא אמרה לי שהכבד שלי לא משהו..
והיא אמרה לי שזה השעות של הכבד
והשעות של 'הטחול' מתי?
שואל בשביל חבר שסובל..

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai

מתעוררים בין 1 ל-3 בלילה? הכבד שלכם עלול להיות הגורם
האם אתם מוצאים את עצמכם מתעוררים לעתים קרובות במהלך הלילה, חשים אי שקט וחוסר יכולת לישון? ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום להפרעות שינה, אך גורם אחד שלעתים קרובות מתעלמים ממנו הוא הפעילות של הכבד במהלך הלילה.

הכבד הוא אחד האיברים הגדולים והחשובים בגוף. הוא מבצע מגוון תפקידים, כמו ניקוי רעלים מהגוף, ייצור מיצי מרה המסייעים לעיכול, וגם ויסות רמות הסוכר בדם. עם זאת, לפעילות הכבד במהלך הלילה יכולה להיות השפעה משמעותית גם על איכות השינה שלנו.

כיצד הכבד משפיע על השינה​

לכבד תפקיד מכריע בוויסות הקצב הצירקדי של גופנו (השעון הביולוגי), שהוא המחזור הטבעי של 24 שעות המשפיע על תהליכים פיזיולוגיים רבים, כולל מחזור השינה והערות שלנו.

במהלך הלילה, כאשר הגוף שלנו במנוחה, הכבד פעיל יותר ומסוגל להתמקד טוב יותר בניקוי רעלים מהגוף ופחות במשימות אחרות כמו עיכול. עם זאת, במידה ויש עומס על הכבד והוא עובד קשה מדי או לא מתפקד כראוי, דבר זה יכול להפריע לאיכות השינה שלנו.

אחת הדרכים שבהן הכבד יכול להשפיע על השינה שלנו היא באמצעות ייצור של כימיקלים מסוימים, כמו ציטוקינים ואינטרלוקינים, שיכולים להפריע להורמוני השינה הטבעיים של הגוף, כמו מלטונין. בנוסף, אם הכבד עובד קשה מדי כדי לעבד רעלים וחומרים אחרים בגוף, הדבר יכול להוביל להפרעות בשינה.

כאשר אדם חווה הפרעות שינה הקשורות לכבד, הוא עלול לחוות תסמינים כגון אי-שקט, קושי בהירדמות וקושי להישאר ישן, או לקום בבוקר עם חוסר אנרגיה. בהתאם לגורם להפרעה בתפקוד הכבד, אדם עלול לחוות גם תסמינים אחרים כגון בחילות, כאבי בטן או עייפות.

גורמים לתפקוד לקוי של הכבד בלילה​

מספר גורמים יכולים לתרום לכך שהכבד לא עובד טוב בלילה. כמה מהגורמים הנפוצים ביותר כוללים:

צריכת אלכוהול: שתיית אלכוהול עלולה להשפיע על יכולת הכבד לתפקד כראוי, במיוחד במהלך הלילה. הסיבה לכך היא שאלכוהול יכול להפריע לתהליך ניקוי הרעלים של הכבד ולהגביר את הייצור של כימיקלים מסוימים שעלולים להפריע לשינה.

תזונה לקויה: צריכת תזונה עשירה במזון מעובד, סוכר ושומנים רוויים עלולה להגביר את העומס על הכבד ואף במצבים כרונים לגרום לדלקת בכבד ולהפחית את יכולתו של הכבד לתפקד כראוי.

תרופות: תרופות מסוימות, כמו משככי כאבים ונוגדי דיכאון, עלולות להשפיע על תפקוד הכבד ולהפריע לשינה.

מצבים רפואיים: בעיות בריאותיות מסוימות, כגון מחלת כבד שומני, שחמת ודלקת כבד, עלולים לפגוע בתפקוד הכבד ולהשפיע על השינה.

טיפים לתמיכה בכבד ולשינה טובה יותר​

מודעה
כדי לתמוך בתפקוד בריא של הכבד ולשפר את איכות השינה, ישנם מספר צעדים שאנו יכולים לנקוט:

• הימנעות מאלכוהול או הגבלת הצריכה לכמויות מתונות.
  • אכילת תזונה בריאה ומאוזנת העשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים.
  • הימנעות ממזון מעובד, סוכר ושומנים רוויים.
  • הקפדה על שתיית מים מרובה לאורך היום.
  • הימנעות מתרופות שיכולות להשפיע על תפקוד הכבד.
  • ניהול מתח באמצעות טכניקות הרפיה כגון מדיטציה או תרגילי נשימה.
  • ביצוע פעילות גופנית סדירה כדי לתמוך בבריאות הכללית ובשינה טובה יותר.

מצבים אחרים המשפיעים על השינה​

חשוב לציין שישנם מצבים בריאותיים אחרים שיכולים להעיר אותנו בלילה, לכן חשוב לדבר עם הרופא שלכם כדי לאבחן במדויק את הבעיה שלכם.

המצבים הבריאותיים הבאים יכולים להעיר אותנו בלילה גם כן:

• דום נשימה בשינה: הפרעת שינה שבה הנשימה נעצרת במהלך השינה.
  • תסמונת רגליים חסרות מנוחה (RLS): מצב שבו אדם חווה דחף בלתי נשלט להזיז את רגליו.
  • מחלת רפלוקס (GERD): הפרעת עיכול שבה חומצת הקיבה זורמת חזרה לוושט, וגורמת לצרבת ואי נוחות.
  • כאב כרוני: מצבים כמו דלקת פרקים או כאבי גב.
  • חרדה ודיכאון: מצבים נפשיים כמו חרדה ודיכאון.
  • גיל המעבר: שינויים הורמונליים במהלך גיל המעבר עלולים להוביל לגלי חום ולהזעות לילה.
  • דלקות בדרכי השתן (UTI): עלולות לגרום לאי נוחות והטלת שתן תכופה, מה שעלול לשבש את השינה.

לסיכום​

לפעילות הכבד במהלך הלילה יכולה להיות השפעה משמעותית על איכות השינה שלנו. על ידי נקיטת צעדים לתמיכה בתפקוד בריא של הכבד, אנו יכולים לשפר את הבריאות הכללית שלנו וליהנות משינה טובה יותר.

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai

מאירקה'

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
ולאלו שלמרות חוסר השינה הכרוני שלהם נשארו רגועים למקרא האשכול, אז קבלו

עוד קצת על הנזק שמחולל חוסר שינה...
חוסר שינה נזקים...

אם כי יש חשש שמי שיקרא את הנ"ל לא ירדם מרוב לחץ שהוא לא נרדם וחוזר חלילה...
אכן קראתי, וקצת התבלבלתי. יש שם המלצות קודמות, והמלצות עדכניות שהפחיתו את שעות השינה. אולי עוד מעט יפחיתו עוד!

Yes it's me

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
הדמיות בתלת מימד
עיצוב ואדריכלות פנים
אני בתקופה של התמקצעות מתישה שנמשכה כשנתיים עם עומס לימודי מטורף
הייתי הולכת לישון בשעה 3-4 וקמה ב 7:00,
בתקופות של עומס רציני היו לילות לבנים בלי שינה בכלל, או בערך ב 5-6 נכנסת למיטה לשעה...
זה השפיע עלי לא טוב בכלל
פצעים בפנים (מלאאא)
עייפות כרונית , חוסר ריכוז,
ברזל נמוך נמוך, ועוד כל מיני תופעות לא חמודות
היום שנה אחרי אני עדיין משלימה פערים וישנה המון...
אפילו שכבר בבית טוענים שהשלמתי את כל החסכים מזמן;)
קיצור לא מומלץ בכלל, ועם פחות מ 5-6 שעות שינה בלילה אי אפשר לנהל סדר יום תקין

מאירקה'

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
אני בתקופה של התמקצעות מתישה שנמשכה כשנתיים עם עומס לימודי מטורף
הייתי הולכת לישון בשעה 3-4 וקמה ב 7:00,
בתקופות של עומס רציני היו לילות לבנים בלי שינה בכלל, או בערך ב 5-6 נכנסת למיטה לשעה...
זה השפיע עלי לא טוב בכלל
פצעים בפנים (מלאאא)
עייפות כרונית , חוסר ריכוז,
ברזל נמוך נמוך, ועוד כל מיני תופעות לא חמודות
היום שנה אחרי אני עדיין משלימה פערים וישנה המון...
אפילו שכבר בבית טוענים שהשלמתי את כל החסכים מזמן;)
קיצור לא מומלץ בכלל, ועם פחות מ 5-6 שעות שינה בלילה אי אפשר לנהל סדר יום תקין
לדעתי, זה לא רק בגלל חוסר השינה, אלא גם בגלל כל הלחץ והעומס.

יוסיK

משתמש מקצוען
יש בדיקות דם כדי לברר תפקודי כבד.
לא בסמכות של רפלקסולוגית, מוכשרת ככל שתהיה.

קרב

משתמש פעיל
כתיבה ספרותית
צילום מקצועי
כן יש לו ליזהר שלא יישן כשהוא רעב,
וואו! זה חידוש שלא ידעתי.... הרבה פעמים עושה כך. אצלי העייפות מנצחת תמיד!!!
בשעות שבין 11-1 בלילה הכבד עובד..
מי שלא ישן בשעות האלה הכבד שלו לא עובד..
לא בריא בכלל!
אצלי כאמור העייפות במקום ראשון ולכן בתקופות עמוסות הרבה פע' עושה פיצול שינה (מחוסר ברירה, כן?!)
מ10-11 בלילה ועד 1-2 משמרת ראשונה,
ואז בערך ב-4-5 משמרת שניה להמשך שינה.....

אולי לפחות אוכל להתנחם שיש לי קצת רווח מכל הסגולות הגלומות בלישון בשעות המוקדמות.....

רבקהנ

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
ראיתי מחקר שעשו שאלו שישנו באופן קבוע פחות מ-6 שעות בלילה היו עם סיכון בריאותי גדול יותר.
אבל
אלו שבסוף השבוע ישנו שינה טובה של 7 שעות הפחיתו בצורה משמעותית את הסיכון.
ואלו שהשלימו לא ע"י שינה רגילה אלא יותר מהרגיל, 9 שעות לדוגמא, לא הפחיתו את הסיכון יותר מאלו שישנו 7 שעות.

כלומר, הכי טוב לישון באופן קבוע את מספר השעות המומלץ.
אם יש חוסר בשעות שינה, לפחות לדאוג לישון שינה נורמלית בשבת. ואין צורך "להשלים" את כל השעות שפספסו כל השבוע כי זה לא עוזר יותר.

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
ראיתי מחקר שעשו שאלו שישנו באופן קבוע פחות מ-6 שעות בלילה היו עם סיכון בריאותי גדול יותר.
אבל
אלו שבסוף השבוע ישנו שינה טובה של 7 שעות הפחיתו בצורה משמעותית את הסיכון.
ואלו שהשלימו לא ע"י שינה רגילה אלא יותר מהרגיל, 9 שעות לדוגמא, לא הפחיתו את הסיכון יותר מאלו שישנו 7 שעות.

כלומר, הכי טוב לישון באופן קבוע את מספר השעות המומלץ.
אם יש חוסר בשעות שינה, לפחות לדאוג לישון שינה נורמלית בשבת. ואין צורך "להשלים" את כל השעות שפספסו כל השבוע כי זה לא עוזר יותר.
ולא רק שלא הפחיתו את הסיכון אלא אדרבה יותר מדי שינה לפי מחקר ומעקב שנערך באוניברסיטת וורוויק באנגליה אחרי אלפי אנשים שדיווחו במשך חודש על מספר השעות ואיכות השינה שלהם,
"נמצא שגם יותר מדי שעות שינה עלולות לגרום לבעיות בריאותיות. קרוב ל-9000 גברים ונשים בגילאי 64-50 שישנו פחות מ-6 או יותר מ-8 שעות בלילה סבלו מבעיות בזיכרון ובקבלת החלטות. עבור מבוגרים בגילאי 65-89, תפקוד המוח נפגע רק אם הם ישנו מעל 8 שעות. 8־6 שעות שינה בלילה חשובות מאוד לתפקוד אופטימלי של המוח, לבריאות טובה ולצלילות נפשית"

אגב, ראיתי שם ציטוט מחקר מאוניברסיטת לרפואה בסינגפור שממליץ על 7 שעות שינה, ולא 8!

צוציקית:-)

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
הדמיות בתלת מימד
אני מכיר 2 חד.. בדרא שעישנו כמו קטר, ונפטרו בגיל 103 פלוס...
אני מכיר 8 חד.. בדרא שלא עשו כושר ונפטרו בגיל 103 פלוס...
אני מכיר 36 צ"נ בדרא.. שלא ראו אור שמש, לא נטלו ויטמין די ונפטרו בגיל 103 פלוס..
אני מכיר מילונים בדרא.. שעישנו שלא עשו כושר ומתו בגיל 55 פלוס..
ואני מכירה אלפים שלא עישנו, ועשו כל יום כושר, וישנו כל לילה 9 שעות ,ומתו מתאונות דרכים.
סיבה יותר סבירה למות....

הספרן

מהמשתמשים המובילים!
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
ואני מכירה אלפים שלא עישנו, ועשו כל יום כושר, וישנו כל לילה 9 שעות ,ומתו מתאונות דרכים.
סיבה יותר סבירה למות....
.... מנהג שישן בקושי 5 שעות....
אגב כתבת שישנו 9 שעות? אוי ואבוי!
בכ"מ דובר על מוות בנסיבות טבעיות (כפי שוודאי ראית בציטוט..)

מיגו דאי בעי שתיק

משתמש מקצוען
צילום מקצועי
המשתמש נחסם
סיבה יותר סבירה למות....
עישון יותר מסוכן מתאונת דרכים חוץ מזה שהוא משפיע אל הבריאות באופן ודאי גם על מי שלא מת (וכנ"ל בשינה) העישון גם הורג יותר אנשים
חוץ מזה כל דבר אומרים שהוא לא יותר מסוכן מלחצות את הכביש ולא הייתי רוצה לחצות את הכביש 999 פעמים ביום...;)

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  100  פעמים

אתגר AI

קוביסט • אתגר 144

לוח מודעות

למעלה