סותרי חומצה-
מה קורה כשלוקחים סותרי חומצה? מדכאים את החומצה הטבעית שהקיבה מייצרת כדי לפרק מזון 'חלבוני', מה שגורם למזון שלא יתעכל כראוי בקיבה,
וכשחלבון לא מתעכל כראוי זה גורם ל:
א. תסיסה והרקבה – עיכול לא ראוי, גורם לתסיסת המזון והרקבתו במעיים.
ב. אלרגיה למזון - כיוון שהחלבונים לא התפרקו כראוי ליחידות בודדות של חומצות אמינו, הם עלולים להגיע למחזור הדם וליצור נוגדנים לאותם החלבונים שאכלנו, מכיוון שהגוף אינו מזהה את המבנה החדש שלהם.
ג. חסרים - מצב החלבון בגוף יורד, קרי חוסר
בחומצות אמינו לגוף, חומר הדלק לבניין הרקמות, מה שיוביל למחלות אחרות.
בנוסף, יש לדעת שתרופות סותרות חומצה מתבססות לרוב על ביקרבונט, הביקרבונט הוא בסיסי וחומצות הקיבה הן חומציות, ברגע שחומצה נפגשת עם בסיס נוצר מלח, המלח יגרום לנו לפעולה הפוכה של הרגשת שריפה, כמו זריית מלח על הפצעים, ויפגע ברירית הקיבה.
מחקר שנערך בלונדון ע"י חוקרים מUNVERDUTA COLLEGE ופורסם בכתב העת GUT נבדקו כ 77.000 מטופלים שטופלו באנטיביוטיקה המשולשת וסותרי חומצה, היו בסיכון פי 3 ללקות בסרטן הקיבה. סרטן קיבה הינה גורם למוות השני בסרטן ומתים ממנו כ 1.300.000 איש בשנה.
במחקר אמריקאי בכתב עת חשוב המכונה “JAMA” התברר לאחר בדיקת 350,000 נוטלי לוסק פיתחו דלקת ריאות, דלקות שונות, וערכי לחץ דם גבוהים.
כדי לאזן את רמת החומציות ולהפחית את הפסולת במערכת העיכול, יש לפעול בשני מישורים:
- להפסיק לאלתר אכילת מזונות מתועשים ומזיקים, שגורמים לפסולת מרובה וליתר חומציות.
- לעבור לצריכת מאכלים שיוצרים סביבה בסיסית, וזה בעיקר על ידי אכילת ירקות, עלים ירוקים, נבטים ופירות, שקדים, דגנים מלאים, קטניות.
מאכלים המעלים את רמת החומציות:
- ירקות ופירות ממשפחת הסולניים - חצילים, פירות הדר: תפוז, קלמנטינה וכו'. עגבניות ומוצריהן (רסק עגבניות, מיץ עגבניות וקטשופ), גמבה, תות וקיווי.
- קמח לבן ומוצריו - הקמח הלבן חסר את כל אותם המינרלים והויטמינים הנמצאים בקליפת גרגיר החיטה. בנוסף לכך, הקמח הלבן עובר תהליכי הלבנה באמצעות חומרים כימיקלים. הלחם הלבן גורם לתסיסה בקיבה ויוצר חומציות יתר, ומגביר את תופעת הרפלוקס והצרבות, נהפך לגושי בצק (כעין דבק) וגורם לעצירות ועם הזמן גם לסתימת מעיים.
- מזונות מעובדים ומתועשים (ג’אנק פוד) כגון: עוגות שמרים, עוגיות, ממתקים, חטיפים - מזונות אלו מכילים מלבד הקמח הלבן גם מרגרינה, שומן טרנס, סוכרים, חומרים משמרים, ועוד מרעין בישין המעלים את רמת החומציות במערכת העיכול ובמחזור הדם.
- מזונות מטוגנים, כגון: צי'פס, פלאפל, חטיפים מטוגנים, ג'חנון, קיגל - מאכלים אלו עשויים מקמח לבן ומשומנים רווים המעלים את רמת החומציות בקיבה ובדם.
- מזונות חריפים, כמו טבסקו, סחוג, סרירצ'ה - חריף זהו חומצה, שום למשל זה חומצה אוקסלית, בשל חריפותם הם עושים גירוי לרירית הקיבה וגורמים לדלקות מפרקים.
- סוכר לבן ודומיו - הגורמים לעודף חומציות בדם, ניתן להחליפו בדבש, סילאן, סוכר קוקוס.
- קוקה קולה ושאר משקאות קלים - עשויים מחומצה וסוכר הפוגעים ברירית מערכת העיכול, ובאימייל של השיניים, ומעלים את רמת החומציות בדם וגורמים לדילול מאגרי הוויטמינים בגוף.
- שתייה אלכוהולית - הגורמת לתסיסה ולעומס יתר על הכליות, ופוגעת בנימי הדם.
- עישון סיגריות וסיגרים מכל הסוגים.
- מוצרי חלב פרה - בשל חמיצותם של מוצרי החלב יש בכוחם ליצור תנאים המעוררים דלקת בקיבה ובריאות. מלבד זאת, מוצרי החלב כיום אינם בריאים כיוון שיש מכילים הורמונים וחומרים.
- חלבונים מן חי - יש להמעיט מצריכת בשר, עופות, דגים, גבינות, חלב. חלבונים צריכים סביבה חומצית בקיבה כדי לעכלן. אכילה של מזונות מן החי, עלולים לגרום ללחץ דם גבוה ולרעלת הריון. הם מכילים כולסטרול העלול לגרום לנזק בריאותי לאישה ההרה ולהרס של ההרכב הכימי של חלב האם.
- מזונות מלוחים כגון: חטיפים מלוחים, מלפפון בחומץ, דגים מלוחים. בזמן ההיריון חלק מהמלח עובר לתוך לדמו של התינוק, התינוק נולד עם עודף משקל וראש גדול, מה שמקשה על הלידה.
- קפה, ומוצרים המכילים קפאין כדוגמת שוקולד, ותה שחור.
מזונות מומלצים להריון:
- פירות: אבטיח, מלון, אנונה, בננה, תאנים טריות ויבשות, תמרים, אבוקדו, גויאבה, פפאיה, ענבים, רימון, אפרסמון, אגס, אפרסק, משמש, דובדבן, מנגו, תפוחי עץ, תות שדה (אורגני בלבד).
- פירות מיובשים בשמש: שזיף, משמש, אגס, אפרסק.
- ירקות טריים: גזר, תירס, עלים ירוקים מכל הסוגים (למעט תרד שמכיל חומצה אוקסלית ), דלעת, גמבה, קישואים, שעועית טריה, כרוב חי, כרובית מאודה, ברוקולי, קולורבי, בטטה.
- קטניות מונבטות: עדשים בכל הצבעים, חומוס, שעועית מש.
- אגוזים: שקדים, אגוז מקדמיה, אגוז מלך, אגוז פקאן.
- שומנים: טחינה, שמן זית טבעי, אבוקדו. – בכמויות מוגבלות
- עמילנים: אורז מלא, דוחן, חיטה נבוטה, קמח תירס, גריסים, כוסמת, קינואה, שיבולת שועל- בכמויות מוגבלות.
טיפים תזונתיים בזמן הריון
- מומלץ לפתוח את הבוקר באכילת פירות העונה ושתיית מיצים טבעיים המנקים ומטהרים את הגוף, חשוב לשתות מגוון של מיצים טבעיים ולאכול פירות טריים ובשלים במשך הבוקר מכל הגוונים והסוגים.
- גזר, אפרסק, מנגו, וכל הירקות הירוקים אלו מזונות המועילים מאוד לכבד והם מכילים נוגדי חימצון טבעיים, כגון: קרוטנים ופלבנואידים בעלי תכונות ריפוי, הם מסייעים לריפוי וניקוי הכבד, מכילים ברזל ומחזקים את המערכת החיסונית.
- כל הירקות הירוקים, כגון: בורוקולי, נבטי חמניה, עלי מנגולד, עלי חסה, חוביזה, שעועית ירוקה, נבטי אלפלא ועוד…מעניקים לכבד תמריץ של כלורופיל שמסייע לייצר המוגולבין ומעלות את רמות הברזל בגוף.
- תזונה העשירה בסיבים תזונתיים המורכבים מפחמימות מורכבות תורמת למערכת עיכול בריאה ולפעולת מעיים תקינה, המקורות העיקריים של סיבים תזונתיים הם: פירות וירקות עם הקליפה, דגנים מלאים, סובין חיטה, שיבולת שועל ,אגוזים וקטניות (מומלץ מונבטות).
- רימון מתוק: לרימון יש סגולות בריאותיות רבות והוא מוכר בתכונותיו כנוגד חימצון, נוגדי החימצון הינם מרכיבים טבעיים המסייעים בחיזוק המערכת החיסונית ובהגנה על הגוף מפני זיהומים, מיץ רימונים הוא מקור מצוין לויטמים C ולויטמיני B ואשלגן.
כיצד לטפל בבחילות ובהקאות בזמן ההריון?
הרבה נשים בזמן ההריון סובלות מבחילות ומהקאות, מצב זה נגרם כתוצאה מכך שמערכת העיכול לא מעכלת את המזון כראוי, ולכן היא מנסה לפלוט אותו החוצה.
תופעה זו קורות בעיקר כתוצאה מאכילה של חלבונים מן החי, לכן חשוב להימנע ככל האפשר ממזונות מן החי.
לא להרבות באכילה, ולאכול בכל ארוחה כמות שלא תשביע יתר על המידה.
חשוב ללעוס את המזון בלעיסה יסודית ואיטית כדי שהעיכול יתבצע כראוי.
חשוב לשמור על צירופי מזון נכונים שיקלו על העיכול.
עודף חומציות מרוקן את המינרלים הבסיסים מגופנו:
לגוף יש שאיפה ליצור איזון בדם בין החומציות לבסיסיות, כאשר רמת החומציות בגופנו גבוה מידי, הגוף ישתמש במינרלים בסיסיים, כגון: נתרן, אשלגן, סידן ומגנזיום, כדי לנטרל חומצות אלו מגופנו.
מינרלים אלו חיוניים ביותר לפעילות הקיומית של גופנו, כשמינרלים אלו עסוקים במלאכת נטרול החומצה נפגעים תפקודי מערכות הגוף, תאי הגוף, שריר, עצב, שלפעילותן התקינה נדרשת אספקה סדירה של מינרלים אלו.
למשל, כשאנו שותים משקאות קלים מוגזים המכילים
חומצה קרבונית, ומשקאות כמו "קוקה קולה" המכילים גם
חומצה זרחתית, משקאות אלו מרוקנים לנו את מאגרי המינרלים הבסיסים מגופנו.
היתרונות של בסיסיות (Alkalinity) בגוף ולמה כדאי שרוב התזונה תהיה בעלת תגובה בסיסית:
- יעצור בריחת סידן וויטמינים מן הגוף.
- עיכול טוב יותר.
- תחושת טובה כללית, חדות וערנות.
- מניעת דלקות פרקים.
- עור בריא וצעיר יותר.
- שינה טובה יותר שמספקת יותר ערנות.
- פחות כאבי ראש.
חלק מהמחלות / תופעות הנפוצות של רמת חומציות גבוה:
- עייפות כרונית - ככל שגופנו חומצי יותר, הוא עייף יותר. חומציות יתר מפחיתה את אספקת החמצן לתאים ולרקמות בגוף.
- אוסטאופורוזיס - רמת חומציות גבוהה בדם גורמת ״לגניבת״ סידן (שהוא בסיסי) מהעצמות כדי לאזן את החומציות בדם.
- עששת בשיניים ופטרת בציפורים - עקב גניבת סידן מהשיניים והציפורנים.
- אי ספיגת מינרלים וויטמינים בגוף - ובעיקר חוסר בברזל ו12B (המיוצר בקיבה ממזון צמחי), מה שגורם לעייפות חולשה ועוד.
- החומציות מייצרת הרבה ליחות בגוף ויכולה ליצור שלל בעיות של שיעול, קושי נשימה, כאבים בחזה, ובעיות בסינוסים.
- בעיות בקיבה - צרבת, נפיחות, בחילה, ריח רע מהפה, נשירת שיער וגיהוק.
- בעיות עור – אפטות, אקזמה, סוגים שונים של דרמטיטיס, אקנה, פריחה, ושאר בעיות עור.
- דלקות במקומות שונים, כגון במפרקים ובחניכים - דלקת היא תגובה טבעית להחלמה, בתהליך הדלקתי התאים שברקמה נפגעו ויש להחליפם בחדשים כדי שהרקמה תתחדש.
- דלקת עורקים - שיכול להוביל להתקף לב, שבץ וסיכוי למחלות לב וכלי דם.
- פגיעה בלבלב, בכבד ובכליות – החומצות מעמיסות על אברי הגוף.
- כיבים, וסרטן.