א. זה נכון שאי אפשר לשפוט על פי העבר ויתכן שיבוא יום ובו ארה"ב תקרוס.א. מה שהיה עד היום היה עד היום . עד עכשיו ארצות הברית היתה בצמיחה, מה יהיה הלאה?
אנחנו לא משקיעים על סמך העבר, אלא כי מאמינים שהעולם כולו יצמח, אבל אין דרך לדעת איזו מדינה תהיה הג'וקר של העולם בעשור הקרוב. כל בחירה של מנצחים על סמך העבר היא ניחוש.
ב. אפשר לראות בעשורים האחרונים שהיו עשורים שארצות הברית נתנה תשואה עודפת מהעולם , והיו עשורים שלהפך.
ג. זו סתם הגזמה פראית 9% בניקוי אינפלציה ומטח... אבל שיהיה.
אך מכיוון שארה"ב היא המעצמה הכלכלית הגדולה והיציבה בעולם אם היא תיפול כל העולם ייפול בעקבותיה (כמו מרבית המשברים שהחלו בארה"ב והפילו את כל העולם).
ביום שבו תהיה מדינה שתעקוף את ארה"ב בתור המדינה המובילה בעולם כמובן שהכול משתנה, אבל בינתיים כהשקעה סולידית עם תשואה גבוהה יחסית נראה לי כאופציה טובה ובטוחה.
הנקודה שצריך לתת עליה את הדעת היא פערי מט"ח שיכולים לחתוך רווח של עשרות אחוזים ומהבחינה הזאת יתכן שיש עדיפות מסוימת להשקיע בקרנות בארץ שמנטרלות מט"ח (צריך כמובן לבדוק כשרות).
ב. גם המדד msci לא כולל את כל מדינות העולם ותמיד אפשר ליפול...
אני לא מזלזל במדד הזה, אני לא מספיק מכיר אותו והוא גם לא קיים הרבה שנים, אבל תמיד אפשר לפזר עוד ועוד את התיק וככל שקטן הסיכון גם קטן הסיכוי... אפשר גם להשקיע בתוכנית חיסכון...
(תכלס החוכמה היא תיק מאוזן שמכיל גם השקעות מהסוג הזה אבל לא רק...)
כמובן שאני לא מייעץ כלום וכל אחד יבדוק את הדברים לבד
ג. בנוגע להגזמה הפראית... תעשה גוגל ותראה חישובים שונים לתשואה הממוצעת, זה לא משהו שאני חישבתי בעצמי , ונכון שהלכתי על התשואה הגבוהה שמצאתי אבל בכל מקרה לא ראיתי אפילו חישוב אחד שירד מ-7 %. לא כ"כ פראי...
בכל מקרה השאלה שלי היתה האם יש מסלול חיסכון לכל ילד שעוקב אחרי ה-s&p500 ואני אשמח להתעדכן אם אתה או מישהו אחר מכיר