התעייפתי מלנהל שוב דיון בנושא. כבר דנו על כך בעבר באריכות.
רק אנסה שוב לכתוב את דעתי בעניין בקצרה ככל האפשר עבור
@עבד משכיל ואחרים המתעניינים והבוחר יבחר לפי דעתו והבנתו.
צודקת
@מקצועי בלבד בטענתה באופן כללי שצריך לפזר את ההשקעה ושמסוכן להמר על מניה מסוימת או אפילו על ענף מסוים (כדוגמת אנרגיה, תעופה וכדו'), מכיוון שברגע שיהיה היפוך מגמה, עד שנבחין בכך כבר יהיה מאוחר מדי. ושלא לדבר על אפשרות לקריסה של הענף, וכבר היו דברים מעולם, והרבה פעמים!
אך שונה הדבר לעניות דעתי כאשר מדובר במדד גדול ומפוזר כדוגמת ה-S&P 500. וזאת כי למרות שמדובר בשוק של ארה"ב בלבד, וייתכנו שינויים גלובליים שיגרמו לכלכלת ארה"ב להיחלש ביחס ליבשת אחרת, מדינות מתפתחות או כפי שכתבה מקצועי בלבד - ארצות המזרח. השינויים במקרה כזה הם איטיים וניתנים לזיהוי מוקדם על ידי כל אחד ובלי הפסד.
ו
אני אתן דוגמה:
נניח לצורך העניין שהתשואה של מדד
S&P 500 היא
9% לשנה ואילו התשואה של מדד
MSCI היא
6% לשנה.
אני השקעתי במדד ה-
S&P 500 מכיוון שהתשואה יותר גבוהה.
והנה כעבור שש שנים החלה לרדת קרנה של ארה"ב, והתשואה ירדה ל-8% בשנה השביעית, ובשנה שלאחר מכן הוסיפה לרדת ל-7% ובשנתיים הבאות כבר ירדה הקרן והשיגה תשואה של 6% בלבד.
ומנגד, שאר העולם שהמשיך לצמוח ביתר שאת, בא לידי ביטוי במדד ה-
MSCI שבשנה השביעית צמח ל-7% והמשיך לעלות ל-8% ובשנה התשיעית והעשירית כבר השיג 9%!
הרי לי איתות ברור ומתמשך שמשהו השתנה, וסימן שעלי לחשב מסלול מחדש ולהעביר את השקעתי למדד ה-
MSCI.
אני כמובן לא אפספס את השינוי, כי
היו לי 4 שנים להבחין בכך!
עכשיו נבדוק האם הפסדתי?
ובכן, לפי הסימולציה שעשיתי אני הרווחתי במהלך 10 השנים כ-
117% בעוד מי שהשקיע במדד ה-
MSCI הרוויח כ-
94% בלבד.
זאת אומרת שגם הרווחתי וגם ידעתי לחתוך בזמן...
כמובן שכל המספרים הללו הם רק בשביל הדוגמא ואינם נכונים כלל וכלל. רק רציתי להבהיר בעזרתם תהליך שינוי איטי של שוק שמתפתח על חשבון שוק אחר.
אבל עדיין יש סיכוי שיהיה משבר פתאומי בארה"ב, ואם כן בבת אחת אפסיד חלק ניכר מהוני?
ובכן, ההיסטוריה מלמדת אותנו שכאשר יש שוק ששולט ויש בו נפילה, הוא גורר אחריו את כל העולם
! ואם זה יקרה כאשר הוא כבר ירד מגדולתו, וממילא השפעתו על שאר השווקים פחותה, אזי כאמור אנו כבר זיהינו זאת מראש וחתכנו מאותו שוק כבר מזמן...
אני כותב את דעתי בלבד, וכל אחד יכול לבחון בעצמו את דברי מול דברי
@מקצועי בלבד שאינני מכיר אותה, אבל היא עושה רושם מקצועי, ובהחלט נראה שהיא מתמצאת בשוק ההון, ודאי הרבה יותר ממני, ובכל זאת לי הדברים נשמעים לי הגיוניים ונכונים.
אדגיש שוב שאינני איש מקצוע, אין לי רישיון ייעוץ ואינני ממליץ או מייעץ רק מחווה דעה אישית בלבד.