תודה לכל מי שהגיב כאן. תודה
@תמר ה.
אני חושבת שהייחודיות של עולם חירש, היא לא רק בשיקוף המלא והחיובי של החריג בחברה. זה קורה בהרבה ספרים וסיפורים, חלקם הגדול עושים את זה ברגישות ראויה לציון.
כאן יש לנו אפשרות ראשונה להזדהות באמת עם החריג. אנחנו עומדים באותו צד של אמי, חריגים בדיוק כמוה לו היינו חיים שם, ונכנסים לתוך עולם שלא יודע מה שאנחנו יודעים. רק שבסיפור שלנו גם אמי עצמה לא יודעת שהיא בסדר ומשתכנעת לאט לאט מהסביבה שהיא בעייתית. יש דברים שאף אחד בספר לא הצליח להבין למה הם קרו. ההסבר גם לא כתוב במפורש, אבל הקורא השומע יכול להבין ולזעוק בלב - למה זה מסבך אותה כל כך.
הרצון העז שמגיע פה לידי ביטוי - שהיא תהיה יותר מכולם ולא פחות, גורם לנו לרצות לטלטל אותה במהלך הסיפור. הוא ההבנה שלנו שהיא לא באמת חריגה, הוא ההזדהות איתה ממקום של שוויון ולא ממבט של רחמים. וזה מה שרציתי ליצור - הם לא המסכנים, החריגים, אלה שצריכים טיפול. הם אנשים בדיוק כמונו, וגם אנחנו היינו בדיוק במקום שלהם אם העולם היה משתנה מעט.
את ההבנה הזו לא רציתי להמיר בנתינת כנפיים לאמי ויכולת לנצח את החריגות. זה רק היה מאפשר לשפוט את כל מי שלא הצליח, בעולם שלנו, להתרומם מעל הקושי, ולהחליט שיש לו בעיה אמיתית. לכן כתבתי מראה מדויקת למה שקורה כאן. היא סבלה מהחריגות שלה, ניסתה להילחם על עצמיותה ונכנעה. היא לא היתה מאושרת ולא באשמתה, כי אנחנו מאושרים מאוד עם השמיעה שלנו. הסביבה ששפטה אותה גרמה לה להרגיש רע. אחרי שהסוף המר לדעתנו הגיע, היה לה טוב.
אנשים אומרים לי: "הספר נגמר עצוב". ואני מהנהנת, כי אני מסכימה במידת מה. אבל אם להתייחס לרגע לחריגויות המוכרות לנו - שילוב מלא של החריג בחברה (גם אם הוא סוג ב') זה סוף נהדר ושמח.
אני חושבת שהיכולת הזו להיכנס למחשבות ולרגשות של האדם החריג, כמו שיש בעולם חירש, ובמקביל להבין ולהרגיש מה עוברת אמא שלה (המייצגת את הסביבה שרוצה לעזור וחסרת כלים והבנה), והאחריות שהיא נדרשת להפעיל עם הדאגה והחשש, מעניקה לנו אפשרות נדירה לראות את החריגות משני הצדדים שלה.
תגובה כמו שלך
@תמר ה. מרגשת אותי, כי אני מרגישה שקרה בדיוק מה שרציתי. תמיד חמלת עליהן ועזרת להן. אבל אם נוצקה לך הבנה נוספת במה שעובר עליהן ביומיום, זה אומר שעשיתי משהו.
שוב תודה.
@palm אין לי הרשאות כתיבה בפורום שם, אבל לא נראה לי שיש להשיג את הספר בחו"ל.