נכתב ע"י ממד;2271104:משפחה הפעם היה יחסית בסדר, נכון שיש בו תוכן שיווקי, עדיין היה מספיק חומר מעניין.
חבל שהמוסף שחור לבן מקלקל את הטעם הטוב, מלבד מה שהוא מגמתי, הוא גם מפגין זלזול באינטלגנציה של הקוראים, שכן השאלה העיקרית שבשבילה נבנה הסקר שעליו נוצר המוסף - היא שאלה שאי אפשר לענות עליה עם סקר [עכ"פ כל עוד ולא יפורטו סיווגי הנשאלים ומספרם].
אנסה להסביר את עצמי:
אם ניקח לדוגמא מאה חרדים מכל הסוגים והמינים ונשאל אותם אם הם מעדיפים קוקה קולה או פפסי, ונניח שהתשובה תהיה 60/40 לטובת אחד מהצדדים, הרי שהסקר נותן לנו מדגם מסויים שישנה העדפה בציבור החרדי לטובת אותו צד, כל עוד ואין סיבה לחשוב שאם היינו שואלים מאה חרדים אחרים תהיה התשובה אחרת.
אבל כששואלים אנשים אם תצביעו לאגודת ישראל או דגל, זה בעצם כמו לשאול האם אתה חסיד או ליטאי, מה שאומר שהתוצאות יושפעו לפי כמות העונים מכל מגזר, ולכן אם התוצאות היו 60/40 לטובת דגל, ההנחה הפשוטה היא ששישים אחוז מהנשאלים הם ליטאים, ואם היית שואל יותר חסידים תוצאות הסקר היו משתנות.
לא עוזר לשאול באופן סתמי מאה חרדים ולבדוק אם יש מביניהם יותר חסידים או ליטאים, כי אם היית שואל ברחוב הסמוך ייתכן בהחלט שהתוצאה הייתה הפוכה.
סקר בחירות רגיל נועד כדי לפלח את המתלבטים, לא את הגושים שהשתייכותם ידועה מראש.
[בכ"ז אם היו מפרסמים את סיווגי הנשאלים ייתכן שהוא היה נותן פרספקטיבה מסוימת, כמו למשל אם ייודע שרוב הנשאלים היו חסידים ובכ"ז התוצאה הייתה לטובת דגל, אם לא נפרש את זה כהוכחה לפברוק כל העסק.]
אגב, בבחירות העירוניות האחרונות הייתה לי שייכות לאחת מהמטות הגדולות באחת הערים, מה שנתן לי גישה לתוכנה שיש לאגודת ישראל ובה מפורטים כל המסווגים כחרדיים, והשתייכותם הפנימית המדוייקת בין כל מרכיבי המפלגה, לפי סיווג זה חולקו האנשים בין המטות כשכל מגזר דואג להביא את אנשיו לקלפי, לא היו בין הצדדים חילוקי דעות על איכות הפילוח מלבד בכמה שמות בודדים לעיר שלמה.
מה שאומר שישנו פילוח שהוא די מדוייק, הנתונים פחות או יותר - ידועים למי שיושב בפנים (ראיתי אותם והם בהחלט לא לטובת דגל), כל הטענות על פריימריז הם או כדי ליצור אוירת מלחמה שאולי תניב משהו או כדי לנסות להרויח בפריימריז קולות מהציבור הספרדי שלא יבואו לידי ביטוי בשעת אמת.
קצת על סטטיסטיקה:
אם אנחנו רוצים לדעת כמה שותי פפסי יש בקרב אוכלוסיה כלשהי, ואנחנו לא יכולים לשאול אחד אחד, הסטטיסטיקה מלמדת אותנו שאפשר לקחת מדגם מקרי מתוך האוכלוסיה, לשאול אותם מה הם מעדיפים, ותוך כך להסיק שאחוז שותי הפפסי באוכלוסיה כולה דומה לאחוז שענה כך במדגם.
נכון, אתה מעלה טענה משמעותית - ואם נשאל ברחוב השני אולי נקבל תשובה אחרת?
לכן המדגם צריך להיות מקרי.
אם כלהמשיבים מאותו רחוב, אולי הסופרמרקט ברחוב ההוא עושה מבצע על פפסי, וזה שברחוב השני עושה מבצע על קוקה קולה.
צריך להיות אותו יחס של משיבים מכל פלח אוכלוסיה.
למשל, 10% משיבים מהעשירון העליון, 10% מהעשירון השני, 60% משיבים מהמעמד הבינוני, 20% משכבת העוני (שני העשירונים הנמוכים).
אם עניתם פעם על סקרים, בודאי התבקשתם לענות בסוף על 'מספר שאלות למטרות סטטיסטיקה בלבד': גיל, רמת הכנסה, לפעמים גם השתייכות מגזרית.
זו הסיבה, שיוכלו לנתח את התוצאות באופן שמשקף את האוכלוסיה.
עקרונית, אם אנחנו רוצים לדעת מה החלוקה הפנימית של המגזרים בתוך החברה החרדית, סקר סטטיסטי יכול לתת את התשובה הנכונה, בתנאי שהוא נעשה באופן מהימן.
ולערוך סקר כזה באופן מהימן ותקף זה מסובך יותר ממה שנראה
לא יכולה להמשיך להאריך, אולי יש מתנדבים אחרי...