חידות תורניות אשכול חידות תורניות

הפצחן

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
אצל מי מצינו שהפריח את עצמו באוויר ?
אליעזר עבד אברהם ופינחס וצליה משבט דן
דוד המלך כשתפסו ישבי בנוב.
שמאבר, שהיה פורח ומביא ממון
יוחני וממרא, עשו להן כנפיים בכשפים, ופרחו באויר
משה, אתמול טס ברקיע ועולה כעוף
שלמה המלך ע"ה אשר היה שט בכל יום לרקיע
אלכסנדרוס מקדון כד בעא למיסק לעיל
ארבעה נכנסו בפרדס
אברהם אבינו הרימו הקב"ה מעל העולם
הבעש"ט עם אלקסי והעגלון
שליח אחד שבא לאסוף כספים לעניי א"י, ואחד מצדיקי ספרד הטיס אותו ממדינתו לארץ ישראל
ראה שמחזאי ריבה אחת ושמה איסטהר, נתן עיניו בה וכו', א"ל איני שומעת לך עד שתלמדני שם המפורש שאתה עולה בו לרקיע בשעה שאתה זוכרהו, למדה - אותו שם, הזכירה אותו ועלתה לרקיע. (ילקוט)

המן בן המדתא האגגי. מדתא היא אשתו של אגג, ובעת שהלך שאול להרוג את עמלק עשה אגג כישוף ונהפך שור שמן והפך את אשתו פרה, וחמדו אותן לקרבן, ובאותה לילה עיבר אגג את מדתא ופרחה. והוא בעת שבקש לפרוח אחזו אותו וכפתוהו והביאו אותו אל שמואל כפות שנ' הגישו אלי את אגג וילך אליו אגג מעדנות ואין מעדנות אלא קשירה שנאמר התקשר מעדנות כימה. (פירוש רבינו נתנאל בן ישעיה)

המן ראה בחלומו את מרדכי פורח על גבי ביתו, וכדי לקיים מאמר החלום הזה, אמרו לו זרש אשתו וחכמיו שיראה לעשות עץ גבוה יותר מביתו שהיה גבוה מאוד קרוב לחמישים אמה, כדרך הבתים הגדולים והגבוהים שיש אל השרים הגדולים, וכדי שיתלה מרדכי באויר למעלה גבוה יותר מביתו של המן ציווהו לעשות העץ גבוה נ' אמה, ולא ידעו שהחלום היה מרמז שעתיד שתשים אסתר את מרדכי על בית המן. כן יפלו כל אויבי השם ואוהביו כצאת השמש בגבורתו. (ספר החיים [לאחי המהר"ל מפראג] חלק ספר פרנסה וכלכלה פרק ז' וכן בספרו אגרת הטיול חלק הפשט אות ע ד"ה עץ)

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
יכול להיות כי התחתן בגיל 10
על פי המתואר בספר הישר בנימין התחתן בגיל עשר עם מחליא בת ארם וממנה נולדו לו חמשת בניו הראשונים (בלע, בכר, אשבל, גרא ונעמן) ובהיותו בן 18 נשא אישה נוספת, ערבת בת זמרן בן אברהם, וממנה נולדו חמשת בניו האחרים (אחי, ראש, מופים, חופים וארד).
יפה מאוד.
זו אכן התשובה!
אלא שאני הגעתי לזה דרך ידיעה מרעישה אחרת. לפיה נראה כי כל ילדיו נולדו לפני גיל בר מצוה.
ועדיין אין לי מושג אם יש לה מקור ברור במדרשים.
התדעו על מה מדובר?

ואגב, המדרש הזה שהבאת, חולק על המדרש הידוע שבנימין קרא לעשרת בניו על שם אחיו המכור. כנ"ל הידיעה הנ"ל.

מ.א.ק.

משתמש מקצוען
מכיוון שזו החידה הראשונה שכתבתי אי פעם, ומכיוון שעברית היא לא שפת האם שלי, אין לי מושג אם זה קל מדי קשה מדי או הגיוני בכלל.

אלו היו בועידה גורלי שם הם דנו על פתרון הסופי.
האחד בן דודו של המביא קטורת, כל שבע הקריב קרבנו באשמורת.
השני ברח ממשרתו במצרים, היה יועצו של בעל הקרניים.
השלישי צעק על בת זוגו עד שדיבר המלאך, עלה ונפל ושם הוא נרצח.

sl disign

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
מכיוון שזו החידה הראשונה שכתבתי אי פעם, ומכיוון שעברית היא לא שפת האם שלי, אין לי מושג אם זה קל מדי קשה מדי או הגיוני בכלל.

אלו היו בועידה גורלי שם הם דנו על פתרון הסופי.
האחד בן דודו של המביא קטורת, כל שבע הקריב קרבנו באשמורת.
השני ברח ממשרתו במצרים, היה יועצו של בעל הקרניים.
השלישי צעק על בת זוגו עד שדיבר המלאך, עלה ונפל ושם הוא נרצח.
בלעם
יתרו
איוב

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
רצועה הייתי לבני מלכים, אך לא כבין קרניה. קרא וויי העבירנו כתמורה לסוכה, וזאת לתעודה.
פרוסה חבלי לרהב, אך אחוז אני בחבלי צבי. אני ראשון לאיתן, ולסולת המדקדק גם חלף לקרשקש.
ביקש חכם הסגן מנוח לתם, לקרוביו העלה העברת האות, וכאחו הציעני למי שבראש, שבסוף בי לא יתקע השמש התחנן. בראש לבשמים ולמעמדות אני כתובה, והוא מעוללי הטורף.
בסחור סחור היה צרפו, שלערך יהיה אות למנחם, ועל זאת הלביא יקדמם.
רמז לכלל החידה:
כינוי למפקח ומזרז בכוח, אך בסדר אחר..... בצירוף מדינה !!
עוד יותר ברור: ארץ מעובה !!

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
יכול להיות כי התחתן בגיל 10
אלא שאני הגעתי לזה דרך ידיעה מרעישה אחרת. לפיה נראה כי כל ילדיו נולדו לפני גיל בר מצוה.
קראתי באיזה מקום שבנימין נקרא 'צדיק' כי כל זמן שלא נודע אחיו יוסף, לא שימש מטתו.
ועשיתי חשבון פשוט, שההפרש בין בנימין ליוסף הוא שש שנים, כמפורש במקרא.
יוסף נלקח ממנו בגיל שבע-עשרה. בזמן ההוא היה בנימין בגיל אחת-עשרה.
ואם כן כל עשרת בניו, היו לו בהיותו בגיל צעיר שכזה.
חוץ ממה שהדבר פלאי לעצמו, הוא גם דורש מספר נשים.
ליעקב אבינו היו ארבע נשים ונולדו לו אחד-עשר ילדים תוך שבע שנים.
צא וחשוב כמה נשים יצטרך בנימין, ומאיזה גיל נעשה אב.

בקיצור: דבר מוזר מאוד.
ולא הספקתי לבדוק אותו במקורות נוספים.
יש לכם מקור -מוסמך - נוסף לידיעה הזאת?

ברור לי שגם אפשר לפרש ש'לא שימש' הכוונה חוץ מקיום המצוה של פריה ורביה, אבל זה לא מסתבר לי כל כך מהמשפט שקראתי. (אבל מצד שדי בשני ילדים אין ראיה, כי צריך בן ובת, ואם נאמר שלבנימין היו רק בנים ולא בנות, מובן מדוע עדיין היתה לו מצוה להביא יותר משנים).

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
קראתי באיזה מקום שבנימין נקרא 'צדיק' כי כל זמן שלא נודע אחיו יוסף, לא שימש מטתו.
ועשיתי חשבון פשוט, שההפרש בין בנימין ליוסף הוא שש שנים, כמפורש במקרא.
יוסף נלקח ממנו בגיל שבע-עשרה. בזמן ההוא היה בנימין בגיל אחת-עשרה.
ואם כן כל עשרת בניו, היו לו בהיותו בגיל צעיר שכזה.
חוץ ממה שהדבר פלאי לעצמו, הוא גם דורש מספר נשים.
ליעקב אבינו היו ארבע נשים ונולדו לו אחד-עשר ילדים תוך שבע שנים.
צא וחשוב כמה נשים יצטרך בנימין, ומאיזה גיל נעשה אב.

בקיצור: דבר מוזר מאוד.
ולא הספקתי לבדוק אותו במקורות נוספים.

ברור לי שגם אפשר לפרש ש'לא שימש' הכוונה חוץ מקיום המצוה של פריה ורביה, אבל זה לא מסתבר לי כל כך מהמשפט שקראתי. (אבל מצד שדי בשני ילדים אין ראיה, כי צריך בן ובת, ואם נאמר שלבנימין היו רק בנים ולא בנות, מובן מדוע עדיין היתה לו מצוה להביא יותר משנים).
באמת מעניין.
אולי, כמו שאיתא (בעלי התוס' אצל פרץ בן יהודה ועוד) שאז הולידו בשבע (בספר הישר כתוב שהתחתן ב 10, אולי מקורך חולק עליו), ואם כל ילדיו נולדו למקוטעין וחלקם אולי היו תאומים לכאורה יש מצב, ומי מדבר אם היה לו שתי נשים !!

לכאורה לא מצינו זאת אצל יעקב אבינו, מה גם שעם כל שבט נולדו לפחות תאומה אחת, ותוסיף גם את דינה כך שזה 23 + !

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
לא לזה התכוונתי
וגם לא הבנתי איזה מברך מחייב כאן ברכה אחרת
יש שיטות (למחבר ודלא כרמ"א, כרגע כותב מזיכרון וצריך לבדוק) שבתנאים מסוימים, בסעודה צריך לחזור וליטול, ובאמצע אכילת מזונות או כדומה שצריך לחזור ולברך !

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
(בספר הישר כתוב שהתחתן ב 10, אולי מקורך חולק עליו)
וכנ"ל
על פי המתואר בספר הישר בנימין התחתן בגיל עשר עם מחליא בת ארם וממנה נולדו לו חמשת בניו הראשונים (בלע, בכר, אשבל, גרא ונעמן) ובהיותו בן 18 נשא אישה נוספת, ערבת בת זמרן בן אברהם, וממנה נולדו חמשת בניו האחרים (אחי, ראש, מופים, חופים וארד).​

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
מאמרי הרמ"ע מאמר שברי לוחות

1700764012967.png

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

תרפיה בבעלי חיים • אתגר 143

לוח מודעות

למעלה