חידות תורניות אשכול חידות תורניות

הפצחן

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

חסדיאל שופק

משתמש סופר מקצוען
הדמיות בתלת מימד
עיצוב ואדריכלות פנים

סבא ישראל

משתמש מקצוען
2. מי תיקן את יוחנן כהן גדול שנהיה בסוף ימיו צדוקי ?
כמעט בטוח- ר' אלעזר בן דורדיא
הוורט היה שיוחנן כ"ג היה צדיק 80 שנה וברגע האחרון קלקל והתיקון היה שיהיה כל החיים רשע ולבסוף יתקן

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
1. איך הגיע הגר לתיקונה על מה שזלזלה בשרה אמנו ?
בזוהר (וישב קפז.) כתוב: ויוסף אברהם ויקח אשה ושמה קטורה רזא דנשמתא אתת לאתתקנא כמלקדמין.
ומבארים שהכוונה שהגר נתגלגלה בקטורה ונתקנה בסוד הגלגול.
אמנם בגלגולי נשמות (להרמ"ע מפאנו, ומשם לסדר הדורות) מבואר שנתקנה ע"י שנתגלגלה בשפחת ישי אבי דוד המלך.

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
2. מי תיקן את יוחנן כהן גדול שנהיה בסוף ימיו צדוקי ?
כמעט בטוח- ר' אלעזר בן דורדיא
הוורט היה שיוחנן כ"ג היה צדיק 80 שנה וברגע האחרון קלקל והתיקון היה שיהיה כל החיים רשע ולבסוף יתקן
אפשר למחוק את ה'כמעט'.
כך מביאים בספרים רבים בשם 'ליקוטי הש"ס' להאריז"ל.

ומצאתי תוך כדי עוד דבר, פחות ידוע:
אומרים בשם הרה"ק רבי ברוך ממעזיבוז (בספר בוצינא דנהורא, והובא בספר סח אהרן עמ' קפח), שהוא היה אבי החשמונאים, וע"י מסירות נפשם בחנוכה נתקנה נפשו.
ורמז בזה שמזכירים אותו בתפילת על הנסים 'בימי יוחנן כהן גדול'. (וסובר כנראה שזה אותו אדם). וכיון שחטא שהניח את הקטורת מחוץ לקדש הקדשים, כדרך הצדוקים (גם זה איני יודע מקורו, כי לפי הידוע לי רק כתוב שנעשה צדוקי ואפשר שמיד סילקוהו מהכהונה), הרי חטא במה שעשה 'בחוץ', וכנגד זה החשמונאים הדליקו 'בחוץ'. וזה נרמז במשנה 'הניח חנווני את נרו מבחוץ - חייב', חנוני אותיות יוחנן, שחטא והניח הנר בחוץ, וההמשך של המשנה 'רבי יהודה פוטר בנר חנוכה', שנפטר מחטאו בנר חנוכה. [ולדבריו יש להוסיף, שע"י זרעו 'יהודה' המכבי נפטר מעונשו].

מ.א.ק.

משתמש מקצוען
עדיין מחכה לפתרון:
1. מי מצאנו שקבר את אשתו אמו וסבתו באותו פרק? (לא לכו"ע)
יעקב - שקבר את רחל, ולפני כן את דבורה מינקת רבקה - שלפי כמה מדרשים הייתה אמא של רבקה, ואת רבקה כמבואר ברש"י

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
כוונתך בודאי ל'קופת רבי מאיר בעל הנס' הנודעת, ששימשה מאות שנים.
לאו דווקא לקופת רבי מאיר. מובא בכמה ספרים לתת צדקה לעילוי נשמתו ולומר אלהא דמאיר ענני.
כגון הרב חיד"א ז"ל בספר פתח עינים (עבודה זרה יח.): אימא אלהא דמאיר ענני ומתצלת וכו' מזה נשתרבב המנהג בכל גלילותנו דעל כל צרה שמתפלל האדם אומר אלהא דר"מ ענני ונודרים שמן או צדקה לנשמתו של ר"מ.​

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
לגלות את המקור?
הנה:
מדרש אגדה פרשת ויחי:
[כג] וימררהו ורבו. זה פוטיפרע, כשראה שהרכיב פרעה את יוסף במרכבת המשנה אשר לו, אמר לפרעה מפני מה המלכת את עבדי, והלא קניתיו אני בעשרים כספים, מיד ענהו יוסף והלא אתה חייב מיתה בשעה שקניתני, שאין קונין עבד אלא מכנען, שנאמר ארור כנען עבד עבדים יהיה לאחיו (בראשית ט כה), ואני מבני שם, ועוד בן מלכים אני, שהרי פרעה המלך שעשה דמות שרה אמי, ועתה הביא הדמות, אם אין הדמות דומה לי הדין עמך, וכן עשה ונדמו איקונין שלו לאיקונין של שרה:
(ראיתי מביאים גם בשם קהלת רבה, אבל לא מצאתי שם. ומביאים גם בשם תוס' השלם).

עכשיו אם נחבר את כל הפאזל, יצא דבר מוזר. עד עכשיו זו היתה המפה:
אברהם ויצחק דומים זה לזה. שרה ורבקה דומות זו לזו. יעקב ויוסף דומים זה לזה.
מכאן ואילך הכל מתערבב. כי אם יוסף דומה לשרה, נמצאו ארבעתם דומים זה לזה, ולא נשארו אלא אברהם ויצחק.
אבל האמת שבלשון המדרש לא מבואר בהדיא שהיה ממש דומה לה כשתי טיפות מים, אלא כמו שהבן דומה לאמו, ועיקר הכוונה שם שאינו שייך לאומה אחרת (כנען), ושייך למשפחתו של אברהם אבינו. ולזה היה די שיהיו להם אותן עיניים וכדומה.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  106  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה