חידות תורניות אשכול חידות תורניות

הפצחן

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
2. מה שם עיר הראשון שנבנה בעולם, לפי המוזכר בפירוש בתורה?
חנוך(y)
3. איפה מצאנו הק"ו הראשון בתורה?
הֵ֣ן כֶּ֗סֶף אֲשֶׁ֤ר מָצָ֙אנוּ֙ בְּפִ֣י אַמְתְּחֹתֵ֔ינוּ הֱשִׁיבֹ֥נוּ אֵלֶ֖יךָ מֵאֶ֣רֶץ כְּנָ֑עַן וְאֵ֗יךְ נִגְנֹב֙ מִבֵּ֣ית אֲדֹנֶ֔יךָ כֶּ֖סֶף א֥וֹ זָהָֽב

הק"ו הראשון בתורה מובא ברש"י: אף על פי שלא נאמר למינהו בדשאין בציווייהן, שמעו שנצטוו האילנות על כך, ונשאו קל וחמר בעצמן, כמפורש באגדה בשחיטת חולין (חולין ס.).

לא מרש"י אלא מהכתוב, ויש יותר קדום מאשר השבטים. אמנם לא ממש כתוב בלשון הן.... ואיך.... אבל זה ק"ו ברור!

5. מה שמות של משיח לפי חז"ל, ומה שניתוסף מגדולי ישראל?
ר"ת משי"ח-מנחם, שילה, ינון, חנינה.
חזקיה, חיוורא דבי רבי, שילה, דוד (סנהדרין צח: איכ"ר), משה (גואל אחרון כידוע), חיים (אור החיים פ' ראה), אליהו (מדרש משלי).
איזה ידע.... (חידשתי לי) ומה כתב חמיו של הרמ"א ע"ז?!
6. איזה שמות יש בהם שם השם במלואו (לא שמות שנגמרים ב'קל' כדוגמת ירחמיא' וכו')? לרבות כל שמות שמצאנו שהם שמות ה'!
אליהו, מצוין ויש עוד הרבה!

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
כרשינה מובא בב"ח ועוד, שזה שם מקום.
לא ידעתי....
ואין 'צור' כאלוקינו, 'סאין' תלתא וכו'
השלישי אני משאיר לכל הפותר, רמז: 1. רצועה, שמשמעות שמו הוא בדיוק הפוך ממה שהם בפועל!!

נערך לאחרונה ב:

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
9. מי אלו שזכו שיעשו איתם מצוה מסויימת לאחר מיתתם, בגלל מצווה מסויימת שעשו?

יוסף זכה לקבור את אביו, ואין באחיו גדול ממנו, שנאמר {בראשית נ-ז} ויעל יוסף לקבור את אביו ויעלו עמו גם רכב גם פרשים, מי לנו גדול מיוסף שלא נתעסק בו אלא משה, משה זכה בעצמות יוסף ואין בישראל גדול ממנו, שנאמר {שמות יג-יט} ויקח משה את עצמות יוסף עמו, מי גדול ממשה שלא נתעסק בו אלא המקום, שנאמר {דברים לד-ו} ויקבור אותו בגיא, לא על משה בלבד אמרו אלא על כל הצדיקים, שנאמר {ישעיה נח-ח} והלך לפניך צדקך כבוד ה' יאספך. (סוטה פ"א מ"ט)​
השאלה היה, מי הם, שבזכות מעשה הטוב שעשו, הם זכו שמאז עושים איתם מצווה - אחד מתרי"ג מצוות- לאחר מיתתם!

רמז: לא אנשים!!

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
מה שמוזכר במקרא: וַיִּתְפְּרוּ עֲלֵה תְאֵנָה.
מה שמוזכר בחז"ל: עץ הדעת: 1) גפן, 2) תאנה, 2) חיטה, 3) אתרוג, [4) ויש אומרים פשתן. (רא"ש פ"ב דשבת, ובקרבן נתנאל כתב שלא מצא שיטה כזו אלא זה טעות סופר וצ"ל חיטה) והכל אמת (תיקוני זוהר תי' כ"ד)]​
מצוין.
ומה הירק מוזכר הראשון בתורה? רמז: מתפוצץ !

נערך לאחרונה ב:

איש אחד הלך

משתמש סופר מקצוען
הק"ו הראשון בתורה מובא ברש"י: אף על פי שלא נאמר למינהו בדשאין בציווייהן, שמעו שנצטוו האילנות על כך, ונשאו קל וחמר בעצמן, כמפורש באגדה בשחיטת חולין (חולין ס.).​
אני הבאתי את הק"ו הראשון שמפורש בתורה גופה, ע"פ רש"י שם שמקורו בב"ר

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
יפה מאוד, אך יש קדום בהרבה!
הכלבים שזכו שמעבדים בצואתם עורות לסת"ם?
יפה, אך זה אולי מכשירי מצוה. אני מתכוון שכביכול נהיה מצוה חדשה שקשורה רק להם.
רמז: קשור לקין והבל (ילקו"ש)

אגב לפי המדרש מפרשיית קין והבל נהיה עוד מצווה, שלשיטת הרמב"ן המצווה הנ"ל בכלל טעמה סתומה!

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
10 מה פשר המשפט 'קצתי בחיי מפני חת, הנני מביא מחר ארבה בגבלך' ??
יהודי שהיה מטופל בשמונה בנות שכמה מהן הגיעו לפרקן כתב לאחיו העשיר, וביקש את עזרתו, בסוף המכתב כתב "קצתי בחיי מפני בנות חי"ת - ואם מאן אתה לשלח הנני מביא מחר ארבע בגבולך.​

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
6. איזה שמות יש בהם שם השם במלואו (לא שמות שנגמרים ב'קל' כדוגמת ירחמיא' וכו')? לרבות כל שמות שמצאנו שהם שמות ה'!
יהודה, יהוסף
ירמיהו, ישעיהו, חזקיהו, אביהוא, אליהוא, טוביהו, שמעיהו
7. ואיזה שם יש בו שני שמות במילואם?
אדוניהו
12 איפה מוזכר חמר / חמורים לראשונה ??
חמר - יָבָל, הוּא הָיָה אֲבִי ישֵׁב אֹהֶל וּמִקְנֶה - הוא היה הראשון לרועי בהמות במדברות
חמורים - וּלְאַבְרָם הֵיטִיב בַּעֲבוּרָהּ וַיְהִי לוֹ צֹאן וּבָקָר וַחֲמֹרִים

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
אני יודע. כמובן שהקל וחומר שכתוב במפורש זה מה שרש"י כותב, אמנם הק"ו הראשון שרמוז בתורה, זה הק"ו שנשאו הדשאים, וכמו שכותב הבני יששכר זצוק"ל הרבה פעמים בספריו.​

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
כִּ֥י שִׁבְעָתַ֖יִם יֻקַּם־קָ֑יִן וְלֶ֖מֶךְ שִׁבְעִ֥ים וְשִׁבְעָֽה:?
כך באמת מובא באבות דרבי נתן (נוסחא אחרת פרק מ"ד), ובמסורה (מובא בספר אכלה ואכלה). וכן כ' ברש"י: וזהו קל וחומר של שטות, אם כן אין הקדוש ברוך הוא גובה את חובו ומקיים את דברו .

ובחתם סופר: וַיֹּאמֶר אֶל הָאִשָּׁה אַף כִּי אָמַר אלקים לֹא תֹאכְלוּ מִכֹּל עֵץ הַגָּן וגו', מורי בהפלאה כ' כי הוא כעין ק"ו - השתא אילנות שנעבדה בהן עבירה שלא הי' טעם עצו ופריו שוה מותר לאכול, מכ"ש עץ הדעת שטעם עצו ופריו שוה ולא נעבדה בו עבירה מכ"ש שמותר לאכול ממנו. [עי' בפנים יפות ד"ה ותאמר אל וכו']. והנה חוה נתפתתה לק"ו של שטות הלזה להחכים נגד ציווי השי"ת, ומפני כך פירש ממנה אדה"ר ק"ל שנה, עד שלבסוף למד למך ק"ו של שטות - שבעתים יוקם קין ולמך שבעים ושבעה, כפירש"י שהוא ק"ו של שטות, ופירשו נשיו ממנו בעבור זה, וכשהוכיחן אדה"ר א"ל הלא גם אתה פרשת מחוה עבור קו"ח של שטות כזה.​

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
יהודי שהיה מטופל בשמונה בנות שכמה מהן הגיעו לפרקן כתב לאחיו העשיר, וביקש את עזרתו, בסוף המכתב כתב "קצתי בחיי מפני בנות חי"ת - ואם מאן אתה לשלח הנני מביא מחר ארבע בגבולך.​
לא כי, אלא נער מתבגר היה, במזרח מוצאו, וחי"ת ועי"ן מבטאו, והיה עלם צח בלשונו מצוחצח, ויהי היום ונטו רגליו להתהלך, אל מקום בו כל ה'הלוך ילך', היה של עדה אחרת, בטלאי שפה מנומרת, ולא יכינו לדבר בלשון צחה, ויתערב עמהם ומבטא החי"ת דחה. ויהי כי שב לביתו, ויחשכו אזני הורתו, אזי לחמת אביו אשר לא שככה, ולאיומו 'אם תמשיך בזאת לא אשלח אותכה', בא תחילה במבוכה, אחר השיב ככה: קצתי בחיי מפני בנות חית, ואם מאן אתה לשלח, הנני מביא מחר ארבה בגבולך.. כמתרה ועומד, אם לא תשלחני, לא די שאת החי"ת תשכח לשוני, כי גם העי"ן תשוב לאין.

המשך המעשה לא נודע לי, שמא ידוע לכם ותשלימוהו מדעתכם..

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
11 מי (לא מהתורה) התחתן עם אחות אשתו אחרי פטירתה?
מעשה שמתה אשתו של יוסף הכהן ואמר לאחותה בבית הקברות לכי ופרנסי את בני אחותך ונשא אותה לאחר שלושים יום. (מועד קטן כג.). מעשה שמתה אשתו של רבי טרפון, עד כשהוא בבית הקברות אמר לאחותה היכנסי וגדלי את בני אחותיך, אעפ"כ כנסה ולא הכירה עד שעברו עליה ל' יום (ירושלמי יבמות פ"ד הי"א).​

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
ירמיהו, ישעיהו, חזקיהו, אביהוא, אליהוא, טוביהו, שמעיהו
חוץ מיהודה, אין כאן שמות שלמים של הויה.. (ושם 'י-ה' הוא חצי שם).
אבל אליהוא הוא שם טוב מצד 'א-ל'.
אבל יש עוד שמות: צורישדי עמישדי וכו'. שמרכיבים שם 'ש-ד-י' במלואו.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  107  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה