לא רק בוטים: מספר הממתינים לתור לדרכון נחשף – 2.5 מיליון איש
מנסים לחדש דרכון? המשימה הזו ממשיכה להיות קשה במיוחד עד בלתי אפשרית בתקופה האחרונה, אך מתברר כי אלפי התורים שפונו בעקבות חשיפת הבוטים, נתפסו כולם תוך כחצי שעה – ומדובר בטיפה בים לעומת המצב הבעייתי בתחום
- מערכת JDN
- כ״ז בניסן ה׳תשפ״ג (אפריל 18, 2023)
- פורסם: 15:33
- עודכן: 15:33
- 1 תגובות
בימים האחרונים מחדל המחסור בזימון תורים לדרכונים חזר לכותרות, בין היתר בעקבות עדויות על השתלטות של
בוטים על תורים ומכירתם במאות שקלים בטלגרם. לאחר אותם דיווחים הודיעה רשות האוכלוסין וההגירה כי אכן זוהתה אצלה פעילות חריגה במערכת ובכך שוחררו מעל 5,000 תורים בן רגע לקהל הרחב.
אך אורן אריאב, מנהל אגף טכנולוגיות מידע ברשות האוכלוסין וההגירה, אומר בראיון המתפרסם היום (שלישי) בעיתון 'כלכליסט' כי "5,000 תורים זה טיפה בים. מרגע שהודיעו שהם התפנו, לקח כ־40-30 דקות עד שהם נתפסו".
לטענת אריאב, הם כבר שנה וחצי מתמודדים עם גניבת תורים ומכירתם: "זה לובש ופושט כל מיני צורות, כל פעם זה תכסיס אחר איך לתפוס את התור ואיך להחזיק אותו ואיך לשחרר אותו, זאת מלחמה של חתול ועכבר כל הזמן".
הוא טוען כי מכירת התורים "זה גם לא לחלוטין לא חוקי. אף אחד עוד לא הצליח להראות שיש פה עבירה פלילית שאפשר לעשות איתה משהו. אנחנו הגוף שנפגע. אם המאכער מכר, אז אזרח שילם כסף עודף או יצר תור שאף אחד לא הגיע אליו, במידה שלא הצליח למכור".
אריאב טוען כי הבעיה שאנחנו חווים היום היא תולדה של משבר הקורונה: "לפני שנה וחצי הקורונה מסתיימת ואנחנו חוזרים לתפקוד כמעט מלא, ואיתו התחילו העומסים בלשכות. עשינו הערכת מצב כדי להבין מה קרה והבנו שאנחנו רואים את התמונה לא כפי שהבנו אותה קודם".
לפי אריאב, במהלך השנתיים של משבר הקורונה חודשו דרכונים בקצב של 50% בלבד מהרצוי, וכך נוצר עודף של בין 1.2 ל־1.3 מיליון אזרחים שצריכים לחדש דרכון ואין להם תורים זמינים. "האנשים האלה לא הגיעו מאלף סיבות, חלק לא הגיעו כי היינו סגורים בחלק מהזמן, חלק כי לא הייתה מוטיבציה לעשות דרכון כי לא היה ניתן לטוס לחו"ל. בדרך כלל אנחנו עושים 1.2 מיליון דרכונים בשנה רגילה ואז נוספו עוד 1.3 מיליון אנשים לתור ופתאום הפך להיות תור של 2.5 מיליון איש". לפי אריאב, הפתרון היחיד למצב זה "להוסיף תורים בכמויות מטורפות".