קופת גמל להשקעה אלטשולר שחם

גולש בנט

משתמש מקצוען
כנראה לכן לא מינו אתכם לנהל בית השקעות מצליח...
אתה באמת כתבת את התגובה הזו?

אלטשולר זו דוגמה לבית השקעות מצליח?
אולי בתחילת דרכו לפני מספר שנים היו לו תשואות טובות מעל כולם, אבל בשנה-שנתיים האחרונות הוא סובל מפדיונות הכי גדולים ומעבר לקרנות פנסיה אחרים.

אם אני זוכר טוב, מי שהשקיע אצלו "חסכון לכל ילד" במסלול המנייתי, ספג צניחה של 27% בשנתיים האחרונות.

אם זה בית השקעות מצליח אז אבוי לנו.

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום
אני מסופק בין קופות גמל להשקעה באיזה חברה לבחור. אני רואה שאלטשולר שחם מנהלת הכי הרבה כספים. השאלה שלי האם סתם מפקידים את כספם באלטשולר, או שיש משהו אמיתי בזה? (לא משנה לי נושא הכשרות)
אני מתפלא על תשובתה של @מקצועי בלבד עד היום היית בעד השיטה הפאסיבית.

ולגוף השאלה, יש לאלטשולר שחם 2 בעיות.
  • הראשונה שהם בעד השקעה אקטיבית כזו או אחרת. ולכן זה מגדיל סיכון בצורה משמעותית כאשר התמורה של התשואה היא ספקולציות ורחוקה מאוד מלהיות מובטחת או עם אחיזה לוגית במציאות. (לאחרונה אלטשולר פתחו מסלולי מדדי מניות פאסיבי. 60% מושקע במדד עולמי. 5% ריבית בנק ישראל. ו35% מדד מניות ת"א כללי. הבעייה במסלול זה משקל היתר שניתן לשוק המקומי. רק המחשה קטנה, כל המניות בישראל, שווים הרבה פחות ממניות אפל, זה נושא רחב שצריך לפתוח לו דיון נפרד.)
  • דמי הניהול שלהם קשיחים וגבוהים ביחס לחברות אחרות. אם יש לכם צבירה גבוהה ומשכורת גבוהה יש מה לנסות להוריד אותם בדמי ניהול. אבל אם לא, חבל לנסות. מכיר רבים שניסו ולא קיבלו הנחה. ולא יעזור אם תאיימו שתעזבו. צריך להרחיב בהזדמות בעקרונות ההשקעה הפאסביים אבל לפחות את המשפט הזה אני יכתוב כאן. שמכיון שאין אפשרות לדעת איזה מנהל השקעות יביא תשואה עודפת. לכן הפרמטר העיקרי שנותר למשקיע הפאסיבי לבחור, זה להוזיל בדמי ניהול. כמובן אחרי שהוא מגדיר את הסיכון.
מה שציינת שאלטשולר זה בית ההשקעות הגדול בישראל. זה נכון. על אף גל העזיבה האחרון. ולאחרונה בגלל שהם קנו את פסגות הם נהיו עוד יותר גדולים. אבל זה בגלל שהם הביאו תשואות יפות בעבר ואנשים לא חכמים מסתכלים על תשואות העבר. והם הצליחו למתג את עצמם כבית השקעות שמבין בשוק ההון ויכול להביא תשואה עודפת. בשונה מכל החברות שלא השכילו למתג ככה אלא הלכו בעיקר על מיתוג של ביטחון. היום כולם מנסים לשנות מגמה ולנסות להבליט יותר את תחום ההשקעות.

יש עוד מה לכתוב על שיטת ההשקעה של אלטשולר (סמארט בטא), אבל זה כבר יותר מידי.

לגבי מה שנכתב כאן שעד היום אלטשולר הביאו תשואות יפות מהמתחרים, מי שמשקיע לטווח ארוך אין לו מה להתפעל מזה. וזה נושא נוסף שיש לדון בו. בכל אופן לאחרונה הגלגל התהפך עליהם.
מקווה שהובנתי.

שער הדולר

משתמש צעיר

ולגוף השאלה, יש לאלטשולר שחם 2 בעיות.
  • הראשונה שהם בעד השקעה אקטיבית כזו או אחרת. ולכן זה מגדיל סיכון בצורה משמעותית כאשר התמורה של התשואה היא ספקולציות ורחוקה מאוד מלהיות מובטחת או עם אחיזה לוגית במציאות. (לאחרונה אלטשולר פתחו מסלולי מדדי מניות פאסיבי. 60% מושקע במדד עולמי. 5% ריבית בנק ישראל. ו35% מדד מניות ת"א כללי. הבעייה במסלול זה משקל היתר שניתן לשוק המקומי. רק המחשה קטנה, כל המניות בישראל, שווים הרבה פחות ממניות אפל, זה נושא רחב שצריך לפתוח לו דיון נפרד.)
  • דמי הניהול שלהם קשיחים וגבוהים ביחס לחברות אחרות. אם יש לכם צבירה גבוהה ומשכורת גבוהה יש מה לנסות להוריד אותם בדמי ניהול. אבל אם לא, חבל לנסות. מכיר רבים שניסו ולא קיבלו הנחה. ולא יעזור אם תאיימו שתעזבו. צריך להרחיב בהזדמות בעקרונות ההשקעה הפאסביים אבל לפחות את המשפט הזה אני יכתוב כאן. שמכיון שאין אפשרות לדעת איזה מנהל השקעות יביא תשואה עודפת. לכן הפרמטר העיקרי שנותר למשקיע הפאסיבי לבחור, זה להוזיל בדמי ניהול. כמובן אחרי שהוא מגדיר את הסיכון.
מה שציינת שאלטשולר זה בית ההשקעות הגדול בישראל. זה נכון. על אף גל העזיבה האחרון. ולאחרונה בגלל שהם קנו את פסגות הם נהיו עוד יותר גדולים. אבל זה בגלל שהם הביאו תשואות יפות בעבר ואנשים לא חכמים מסתכלים על תשואות העבר. והם הצליחו למתג את עצמם כבית השקעות שמבין בשוק ההון ויכול להביא תשואה עודפת. בשונה מכל החברות שלא השכילו למתג ככה אלא הלכו בעיקר על מיתוג של ביטחון. היום כולם מנסים לשנות מגמה ולנסות להבליט יותר את תחום ההשקעות.

לגבי מה שנכתב כאן שעד היום אלטשולר הביאו תשואות יפות מהמתחרים, מי שמשקיע לטווח ארוך אין לו מה להתפעל מזה. וזה נושא נוסף שיש לדון בו. בכל אופן לאחרונה הגלגל התהפך עליהם.
מקווה שהובנתי.
ואוו תשובה מנומקת תודה על ההשקעה. לדעתך אלטשולר זה רק מותג סלי כיסוי?
זה נושא רחב שצריך לפתוח לו דיון נפרד
וזה נושא נוסף שיש לדון בו.
זה התחמקות? מתי לדון בו? נשמח שתרחיב.

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
אתה באמת כתבת את התגובה הזו?

אלטשולר זו דוגמה לבית השקעות מצליח?
אולי בתחילת דרכו לפני מספר שנים היו לו תשואות טובות מעל כולם, אבל בשנה-שנתיים האחרונות הוא סובל מפדיונות הכי גדולים ומעבר לקרנות פנסיה אחרים.

אם אני זוכר טוב, מי שהשקיע אצלו "חסכון לכל ילד" במסלול המנייתי, ספג צניחה של 27% בשנתיים האחרונות.

אם זה בית השקעות מצליח אז אבוי לנו.
אז אני לא רואה טעם לכתוב את דבריי שוב, אבל בית השקעות שהיה תמיד נחשב למצליח, והיה תמיד מצליח, לא הפך לבית השקעות "לא מצליח" בעקבות שנה מסוימת.
ובשוק ההון הבדיקה לטווח הרבה יותר ארוך, ולא לפי שנה זו או אחרת.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
אז כנראה שלא הבנתם את דבריי.
אבל לא כתבתי פה באשכול בשום צורה שעדיף השקעה אקטיבית.
היה פה נידון ספציפי לגבי אלטשולר, [ולא איזה מסלול השקעה עדיף וכדו'] ולזה עניתי.
בשונה מכל החברות שלא השכילו למתג ככה אלא הלכו בעיקר על מיתוג של ביטחון.
כולם ניסו מנסים וינסו למתג את עצמם ככה, רק מה לעשות שאלטשולר הוכיחו את עצמם בתחום עשרות שנים מה שהאחרות לא הצליחו להוכיח.

גולש בנט

משתמש מקצוען
אז אני לא רואה טעם לכתוב את דבריי שוב, אבל בית השקעות שהיה תמיד נחשב למצליח, והיה תמיד מצליח, לא הפך לבית השקעות "לא מצליח" בעקבות שנה מסוימת.
ובשוק ההון הבדיקה לטווח הרבה יותר ארוך, ולא לפי שנה זו או אחרת.
הבעיה אצל אלטשולר שיש פער לרעתו של למעלה מ10% מול בתי ההשקעות האחרים.
פער כזה ייקח לו המון שנים להחזיר.

גולש בנט

משתמש מקצוען

כולם ניסו מנסים וינסו למתג את עצמם ככה, רק מה לעשות שאלטשולר הוכיחו את עצמם בתחום עשרות שנים מה שהאחרות לא הצליחו להוכיח.
גם חברת "קודאק" וחברת "נוקיה" הוכיחו את עצמן המון שנים עד ש…
בקיצור, הטיעון שלך לא משכנע.

מגנום

משתמש סופר מקצוען

למה א"א להכנס לחברה אחרת ולחזור לאלטשולר אם וכאשר היא תוכיח את עצמה
באופן אישי, במאי האחרון המליצו לי להעביר קרן השתלמות מאלטשולר לכלל,
לא עשיתי את זה והפסדתי בחצי שנה 7 אחוז! בכלום.
נכון שלא מודדים לפי חצי שנה אבל אם הייתי מעבירה אז ומחכה שיתמתן אצל אלטשולר ואז חוזרת זה לא היה עדיף?

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום
לאלטשולר לא היה עד היום מסלול פאסיבי.
רק לפני כמה חודשים פתחו מסלול כזה.

ואם את בעד פאסיבי
למה את חושבת שיש בפאסיבי של אלטשולר מעלה?
העיקר להוריד דמי ניהול.

השקעות R הון

מנהל פורום השקעות
מנהל
מנוי פרימיום
למה א"א להכנס לחברה אחרת ולחזור לאלטשולר אם וכאשר היא תוכיח את עצמה
באופן אישי, במאי האחרון המליצו לי להעביר קרן השתלמות מאלטשולר לכלל,
לא עשיתי את זה והפסדתי בחצי שנה 7 אחוז! בכלום.
נכון שלא מודדים לפי חצי שנה אבל אם הייתי מעבירה אז ומחכה שיתמתן אצל אלטשולר ואז חוזרת זה לא היה עדיף?
אם תנסו לתזמן.
בסיכוי גבוה שזה מה שיקרה.
שווה צפייה.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
לאלטשולר לא היה עד היום מסלול פאסיבי.
רק לפני כמה חודשים פתחו מסלול כזה.

ואם את בעד פאסיבי
למה את חושבת שיש בפאסיבי של אלטשולר מעלה?
העיקר להוריד דמי ניהול.
לא דיברתי על המסלול הזה שזה מסלול בניגוד למדיניות שלהם, ורק נובע מזה שחייבו אותם [ואת כל שאר החברות] לפתוח מסלול פאסיבי.
שוב, לא דיברתי על מסלול השקעה כזה או אחר, וודאי שלא על פאסיבי שלא דורש ניהול.
דיברתי על החברה כחברה, והתחרות בין החברות זה במסלולים האקטיביים.
ולכן ההשוואה הנכונה בסיפור פה בין החברות השונות, היא במסלולים האקטיביים באלטשולר לבין המסלולים האקטיביים [שדורשים ניהול וקבלת החלטות וכו'] בשאר החברות, שהם גם ברובם הגדול מסלולים ללא הכשר.

ש.ז.י.

משתמש מקצוען
איור וציור מקצועי
א. הנפילה של המניות הסיניות לא קרתה בגלל סיבה כלכלית אלא פוליטית. (היוזמה של שי גיפאנג לחלוקה מחדש של העושר) אני לא חושב שבית השקעות שנפל מהסיבה הזאת, הופך אותו לבית השקעות גרוע. לא היה שום אינדיקטור שיכל להראות שפני המפלגה הקומוניסטית למהלך הזה. וגם בסין עצמה זה התברר בדיעבד.
ב. טעות אחת יהיה מחירה יקר ככל שיהיה, לא משנה את המכלול. (אם תקנה רכב מחברה אמינה וילך לך הראש מנוע אחרי חצי שנה, זה אומר שצריך לקנות רכב בעל מוניטין מפוקפק? פשלות תמיד קורות השאלה מה הביצועים בדרך כלל)

גולש בנט

משתמש מקצוען
א. הנפילה של המניות הסיניות לא קרתה בגלל סיבה כלכלית אלא פוליטית. (היוזמה של שי גיפאנג לחלוקה מחדש של העושר) אני לא חושב שבית השקעות שנפל מהסיבה הזאת, הופך אותו לבית השקעות גרוע. לא היה שום אינדיקטור שיכל להראות שפני המפלגה הקומוניסטית למהלך הזה. וגם בסין עצמה זה התברר בדיעבד.
ב. טעות אחת יהיה מחירה יקר ככל שיהיה, לא משנה את המכלול. (אם תקנה רכב מחברה אמינה וילך לך הראש מנוע אחרי חצי שנה, זה אומר שצריך לקנות רכב בעל מוניטין מפוקפק? פשלות תמיד קורות השאלה מה הביצועים בדרך כלל)
וואו איזה פילפולים ישיבתיים שלא מעניינים אף אחד שהפסיד עשרות אחוזים מכספו באלטשלור.
הפדיונות המטורפים והמעבר מאלטשולר לבתי השקעות אחרים - אומרים הכל.

shimשימי

משתמש סופר מקצוען
וואו איזה פילפולים ישיבתיים שלא מעניינים אף אחד שהפסיד עשרות אחוזים מכספו באלטשלור.
הפדיונות המטורפים והמעבר מאלטשולר לבתי השקעות אחרים - אומרים הכל.
בנט-לא הבנתי למה לא הגיוני?
אף אחד לא הכחיש שהחברה הפסידה והרבה!!!
החברה הפסידה ובגדול!!!!

אבל אחרי הכל בתור דוגמה אם היית רואה מישהו שמנצח פעם אחר פעם בשחמט את כל יריביו
ופעם אחד עשה טעות והפסיד
האם זה אומר שהוא כבר שחקן גרוע????

מקווה שזה לא פלפול ישיבתי
אבל אני קורא את השרשור ובאמת לא מבין את ההיגיון שלך

וזה שאנשים עוברים לקופת אחרות
זה רק בגלל שהם קצרי רואי -רוב האנשים מסתכלים מי עשה הכי הרבה כסף בזמן האחרון ולשם עוברים
זה לא משהו חדש
רואים את זה גם במניות ,ברגע שהם עולות כולם נכנסים ,ברגע שיורד כולם בורחים

אין מה להתרגש

מירי ה.

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
טוב ככה:
לפני שנה פתחנו קופת גמל באלטשולר התשואות היו מצויינות והכל טוב
החל מינואר והלאה (2022) התחלנו לראות ירידה בתשואות
(עשינו מסלול הלכה שזה במסגרת סיכון בינוני)
אבל
זה לטווח הקצר
מי שמשקיע את הכסף לטווח הארוך יוצא לו ממש שווה
חמי היה לו כסף באלטשולר בזמן של הקרונה שגם אז ירד בהרבה אבל עלה חזרה
והכי חכם להשקיע כשהתשואות יורדות
ממש לא חכמה לבחון אותם לפי השנים האחרונות שהן השנים הכי קשות של הכלכלה
לבעלי יש חיסכון לכל ילד שם והתשואות עומדות יפה

גולש בנט

משתמש מקצוען
תגובה לשימי ומירי

אני לא משווה בין אלטשולר בסיכון נמוך למגדל/כלל/מנורה בסיכון נמוך,
אלא משווה בין אלטשולר מניות שזה בסיכון גבוה לשאר בתי ההשקעות ופה הטעות שלכם.

כדי שאלטשולר יחזור להיות מקום ראשון/שני/שלישי בתשואות במניות הוא צריך כמה שנים טובות שזה יקרה מאחר והוא קיבע את הפסד שלו בעת שמכר את המניות הסיניות.
אדרבה, אם היה נשאר במניות הסיניות, הייתי אומר שזו האסטרטגיה שלו ויש שנים רעות במניות/מניות סיניות.
אבל ברגע שהוא קיבע את ההפסד בשל כך שמכר את המניות הסיניות, אז גם אם המניות הסיניות יעלו בחזרה - משקיעי אלטשולר לא יהנו מזה ולכן המצב שלו בטטה.

ונכון, השקעה לטווח הארוך של מניות הכי שווה לדעתי, אבל לאור מנה שהסבתרי שאלטשולר עשה - הוא גרם נזק מטורף ויקח לו המון שנים לחזור לעצמו, אם בכלל, כי פער של 10% בתשואה בינו לאחרים, זה פער מטורף.

אני מאחל לכם שאם אתם משקיעים באלטשולר, תחזירו מהר את ההפסד, אבל כמו שאלטשולר שאתם חושבים שהוא גאון בהשקעות, חתך את ההשקעות שלו במניות הסיניות בהפסד מטורף, כך גם מי שמשקיע באלטשולר יכול לחתוך ולעבור למתחרה עם אסטרטגיה טובה.

ולי אישית יש חיסכון לכל ילד באלטשולר מנייתי עם הפסד של 27%, אז לי את מירי אומרת שהתשואות שוות?

אם זה לא היה עצוב, הייתי צוחק. או שאת עובדת באלטשולר, כי אין סיבה הגיונית למה שכתבת.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
תגובה לשימי ומירי

אני לא משווה בין אלטשולר בסיכון נמוך למגדל/כלל/מנורה בסיכון נמוך,
אלא משווה בין אלטשולר מניות שזה בסיכון גבוה לשאר בתי ההשקעות ופה הטעות שלכם.

כדי שאלטשולר יחזור להיות מקום ראשון/שני/שלישי בתשואות במניות הוא צריך כמה שנים טובות שזה יקרה מאחר והוא קיבע את הפסד שלו בעת שמכר את המניות הסיניות.
אדרבה, אם היה נשאר במניות הסיניות, הייתי אומר שזו האסטרטגיה שלו ויש שנים רעות במניות/מניות סיניות.
אבל ברגע שהוא קיבע את ההפסד בשל כך שמכר את המניות הסיניות, אז גם אם המניות הסיניות יעלו בחזרה - משקיעי אלטשולר לא יהנו מזה ולכן המצב שלו בטטה.

ונכון, השקעה לטווח הארוך של מניות הכי שווה לדעתי, אבל לאור מנה שהסבתרי שאלטשולר עשה - הוא גרם נזק מטורף ויקח לו המון שנים לחזור לעצמו, אם בכלל, כי פער של 10% בתשואה בינו לאחרים, זה פער מטורף.

אני מאחל לכם שאם אתם משקיעים באלטשולר, תחזירו מהר את ההפסד, אבל כמו שאלטשולר שאתם חושבים שהוא גאון בהשקעות, חתך את ההשקעות שלו במניות הסיניות בהפסד מטורף, כך גם מי שמשקיע באלטשולר יכול לחתוך ולעבור למתחרה עם אסטרטגיה טובה.

ולי אישית יש חיסכון לכל ילד באלטשולר מנייתי עם הפסד של 27%, אז לי את מירי אומרת שהתשואות שוות?

אם זה לא היה עצוב, הייתי צוחק. או שאת עובדת באלטשולר, כי אין סיבה הגיונית למה שכתבת.
שוב, אלטשולר עשו טעות וטעות גדולה וזה מוסכם על כולם.
עכשיו מי שהיה שם באותו זמן, אז לא יעזור לו כלום זה שעכשיו הוא יעבור לחברה אחרת, וזה שהם עשו טעות אחת ממש לא אומר שמנקודת הזמן הזאת ולהבא הם יעשו עוד טעויות.

ובקיצור כרגע הנידון הוא על העתיד, מתוך בדיקת העבר של החברות השונות, ולכן בנקודת זמן הזאת זה פשוט לא מעניין אם הם יצליחו למחוק לגמרי את הפער בינם לחברות האחרות או שלא, אלא האם מנקודת הזמן הזאת ועד לעוד כמה שנים הם יביאו תשואה גבוהה יותר מהחברות האחרות או שלא?
ופה יש סבירות גבוהה שהם יניבו תשואות יותר טובות מהאחרות.

גולש בנט

משתמש מקצוען
שוב, אלטשולר עשו טעות וטעות גדולה וזה מוסכם על כולם.
עכשיו מי שהיה שם באותו זמן, אז לא יעזור לו כלום זה שעכשיו הוא יעבור לחברה אחרת, וזה שהם עשו טעות אחת ממש לא אומר שמנקודת הזמן הזאת ולהבא הם יעשו עוד טעויות.

ובקיצור כרגע הנידון הוא על העתיד, מתוך בדיקת העבר של החברות השונות, ולכן בנקודת זמן הזאת זה פשוט לא מעניין אם הם יצליחו למחוק לגמרי את הפער בינם לחברות האחרות או שלא, אלא האם מנקודת הזמן הזאת ועד לעוד כמה שנים הם יביאו תשואה גבוהה יותר מהחברות האחרות או שלא?
ופה יש סבירות גבוהה שהם יניבו תשואות יותר טובות מהאחרות.
למה לא יעזור לו לעבור כעת?

הרי אם הייתי עובר בחסכון לכל ילד לפני כמה חודשים אחרי שכבר כולם אמרו שאלטשולר זוועה, הייתי חוסך המון הפסד.

בדיוק לצורך כך יש סטופלוס, בשביל לא להמשיך להפסיד.

A052

משתמש סופר מקצוען
למה לא יעזור לו לעבור כעת?

הרי אם הייתי עובר בחסכון לכל ילד לפני כמה חודשים אחרי שכבר כולם אמרו שאלטשולר זוועה, הייתי חוסך המון הפסד.

בדיוק לצורך כך יש סטופלוס, בשביל לא להמשיך להפסיד.
רק משל;
אם היה לך רכב מרצדס שאיבד מערכו בגלל שמרצדס קנתה חברת רכבים גרועה.

זה לא יעזור לך עכשיו למכור אותו ולקנות סובארו שלא ירדה מערכה באותה תקופה.

היות ואין שום סיבה הנראית לעין שמרצדס תאבד מערכה שוב, היות והנזק והטעות שלה כבר נעשו. וכפי שנכתב פה מרצדס היא חברה טובה בהרבה מסובארו.

זה אכן נכון שאם היית בעל יכולת נבואה היית יכול למכור את המרצדס לפני העיסקה הגרועה ואז היית צוחק על כולם.
אבל במצב הנוכחי זה לא משהו שאמור לסייע לך.

החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  54  פעמים

אתגר AI

תרפיה בבעלי חיים • אתגר 143

לוח מודעות

למעלה