פריפריה אופקים תשפ"ג

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
שימו לב לרשימה הבאה, אופקים לא מופיעה בכלל ברשימת הערים עם כמות אזעקות משמעותית במלחמה הזו, זאת אומרת באופקים כמעט ואין אזעקות, פחות מתל אביב ורמת גן.
צפה בקובץ המצורף 1490738
אין כמעט אזעקות. אבל לצערנו יש עשרות הרוגים מתושבי העיר מהטבח הנורא. יקח לעיר לא מעט זמן להתאושש מהמכה הזו (אם בכלל).
 

0719

משתמש פעיל
צילום מקצועי
באופקים כמעט ואין אזעקות. מאז שמחת תורה היו כחמישה אזעקות רק בלעה"ר בעיר.
עצם זה שהיה המון אזעקות בשמחת תורה- דבר שהוא לא שגרתי, הציל רבים מיציאה החוצה מפני שלא הבינו מהי ההתקפה הרצינית הזו.
בכל מקרה אנשים לא יוצאים החוצה כמעט, למרות שעברו כבר ארבעה שבועות מאז שמחת תורה, ולמרות שהאזור בו שהו המחבלים די מרוחק מהקהילה (במושגים של אופקים...) אנשים עדיין בפחדים רציניים.
 

הבט

משתמש פעיל
באופקים כמעט ואין אזעקות. מאז שמחת תורה היו כחמישה אזעקות רק בלעה"ר בעיר.
עצם זה שהיה המון אזעקות בשמחת תורה- דבר שהוא לא שגרתי, הציל רבים מיציאה החוצה מפני שלא הבינו מהי ההתקפה הרצינית הזו.
בכל מקרה אנשים לא יוצאים החוצה כמעט, למרות שעברו כבר ארבעה שבועות מאז שמחת תורה, ולמרות שהאזור בו שהו המחבלים די מרוחק מהקהילה (במושגים של אופקים...) אנשים עדיין בפחדים רציניים.
לדעתך מחירי הדירות באופקים ירדו עכשיו רציני?
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
מה לדעתך יהיה עם כל הפרויקטים של דירה בהנחה מלפני כמה חודשים??
גם אם תהיה ירידת מחירים באופקים, ואפילו ירידה חדה, עדיין הפרוייקטים הנ"ל לכאורה משתלמים. כי מדובר בדירות חדשות (עם ממ"ד) במחיר רצפה ממש.
 

הבט

משתמש פעיל
גם אם תהיה ירידת מחירים באופקים, ואפילו ירידה חדה, עדיין הפרוייקטים הנ"ל לכאורה משתלמים. כי מדובר בדירות חדשות (עם ממ"ד) במחיר רצפה ממש.
מצד שני מדובר בפרויקט שעןד לפני אישורין
ועשין כנראה יהיה עיכוב ואף אחד לא יודע מתי יהיו שם דירות בנויות
כך שההמתנה הארוכה גם שוחקת את הרווח
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
מצד שני מדובר בפרויקט שעןד לפני אישורין
ועשין כנראה יהיה עיכוב ואף אחד לא יודע מתי יהיו שם דירות בנויות
כך שההמתנה הארוכה גם שוחקת את הרווח
גם אם זה יקח קצת יותר זמן, לענ"ד עדיין שווה להמתין בשביל לקבל דירת 3 חד' חדשה בפחות מ700K (שזה פחות או יותר עלות בנייה...).
 

כוכב103

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עיצוב ואדריכלות פנים
עימוד ספרים
ועשין כנראה יהיה עיכוב ואף אחד לא יודע מתי יהיו שם דירות בנויות
הפוך!
עכשיו ישקיעו באזור יותר
ויקדמו בניה הכי מהר שאפשר
 

לפעמים

משתמש רשום
אין כמעט אזעקות. אבל לצערנו יש עשרות הרוגים מתושבי העיר מהטבח הנורא. יקח לעיר לא מעט זמן להתאושש מהמכה הזו (אם בכלל).
אני חושב שדווקא אופקים היום זה אחד המקומות הכי בטוחים,
אזעקות- כמעט ואין.
אסון מהסוג שהיה בשמחת תורה, בדרך הטבע לא יחזור, ישקיעו עכשיו את כל המאמצים ב50 שנה הקרובות שגבול הדרום לא יהיה ניתן לחדירה, אתגרי וסיכוני הביטחון יהיו בזירות אחרות, ודווקא שם יהיה שקט.
כמו לדוגמא, שאני לא חושש היום שתחזור שואה של נאצים בגרמניה, אלא מאיראן/ערבים/אנטישמיות כללית וכו', כיון שהטראומה הבין לאומית מהשואה היא כל כך חזקה, שאת החור הזה אטמו יותר חזק מהכל.
וכמו שהטיסות היום לארה"ב אחרי ה11/9 הם הכי בטוחות, ואם יש סכנות זה לא שם.
אותו דבר חדירת מחבלים ליישובי העוטף, ובטח ובטח עד אזור אופקים, זה הטראומה הקשה ביותר בתולדות צה"ל ומדינת ישראל, זה לא יחזור על עצמו, (בעז"ה, בדרך הטבע),
סיכונים לצערנו ימשיכו, אך זה יהיה בזירות אחרות, ערים מעורבות כגון ירושלים, ערים שכנות כגון ביתר עילית, אזור יו"ש, אולי גם גבול הצפון, וערים כמו נהריה, קריית שמונה, ומטולה. אך אזור אופקים אמור להיות אחד המקומות הכי בטוחים בישראל.
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
TheMarker | נדל"ן

שנים של עליות מחירים בעיר אופקים נבלמו ב–7 באוקטובר​

בשנים האחרונות משכה אופקים משפרי דיור מהדרום, ומחירי הדירות בה זינקו ב–30% ■ המתקפה שספגה העיר לפני חודש עצרה הכל, אך היזמים בטוחים כי גם אם "השילוב של המלחמה והריבית גרם לעיר ללחוץ על הברקסים", ברגע שאיום חמאס יוסר — התנופה תחזור

קים לגזיאל

14:19, 09 בנובמבר 2023

גם אם באופן רשמי אנחנו באמצע הסתיו, השבוע היה חם באופקים. ברחובות הייתה תנועה דלילה של אזרחים וחיילים. שלטים שהוצבו בכניסה לעיר, ליד עמדת שמירה צבאית, גרסו כי אין דבר כזה "עוטף עזה" וייחלו ליישוב מחדש של הרצועה.

באופקים הווירטואלית, המשתקפת בקבוצת הפייסבוק הגדולה של תושבי העיר, עולים בימים אלה בעיקר פוסטים שמפרסמים מנעולים לממ"ד והצעות לדירות אירוח מחוץ לעיר במחירים אטרקטיביים. פה ושם מתפרסמים גם בתים להשכרה או מכירה, חלקם בשכונת מישור הגפן הוותיקה, אותה שכונה שבה נסעו מחבלי חמאס בטנדרים, ורצחו 50 מתושבי העיר. בין לבין מתפרסמים פוסטים לזכרם של הנרצחים, ויוזמות לסיוע לכוחות הביטחון שלנים בעיר ובסביבתה.

עברו לתצוגת גלריה
עלייה של


בשנים האחרונות שינתה העיר הקטנה את פניה: שכונות ענק חדשות קמו בה ומשכו אוכלוסייה חדשה, תחנת הרכבת שנחנכה ב–2016 והכביש החדש לבאר שבע חוללו בה פלאים, אחרי שנים שבהן סבלה ממוניטין שליליים. כעת היא עומדת בפני צומת דרכים, ונראה שעתידה יהיה קשור באופן הדוק לתוצאות הלחימה בעזה. למרות חוסר הוודאות והטראומה שספגה האוכלוסייה, השחקנים השונים בתחום הנדל"ן בעיר מתעקשים להיות אופטימים וצופים שגל ההצלחה שהעיר עלתה עליו ישרוד את הטלטלה הנוכחית.


לא מפתיע כמובן שהלחימה בעיר החמירה את הקיפאון בשוק הנדל"ן המקומי, שהחל להצטנן — כמו השוק הארצי — מאז תחילת גל העלאות הריבית. "עד שהתחילו להעלות את הריבית באופן משמעותי, ראינו שאופקים מתחילה לפרוח", אומר המתווך ירון בוני מרימקס אופקים. "כשהריביות התחילו לעלות המכירות האטו, ועכשיו נראה שהשילוב של המלחמה והריבית הגבוהה גרם לעיר ללחוץ על הברקסים, ולא ידוע עד מתי זה יימשך".

"אנשים רק שומעים את השם 'שכונת מישור הגפן' ופוחדים פחד מוות. זה פסיכולוגי, וזה עניין של תקופה. בעוד כמה חודשים דברים יחזרו לעצמם, אבל כרגע השכונה הזו מעוררת פאניקה"
ירון בוני, רימקס אופקים
לפי בוני, בשכונה שהייתה מוקד הטבח הביקושים התאדו בבת אחת. "אנשים רק שומעים את השם 'שכונת מישור הגפן', ופוחדים פחד מוות. זה פסיכולוגי, וזה עניין של תקופה. בעוד כמה חודשים אנשים ישכחו באופן טבעי, ודברים יחזרו לעצמם, אבל כרגע השכונה הזו מעוררת פאניקה", הוא אומר. אבל לדבריו לא מדובר רק במישור הגפן: עוד לפני המלחמה הורגשה ירידת מחירים גם בשכונות החדשות בעיר, וכעת הבנייה עצרה בהן חלקית בגלל היעדר פועלים.


בשלב זה, היום שאחרי המלחמה עדיין נראה רחוק, והעיר מתאוששת לאטה מהטבח ההמוני, על רקע תלונות על סיוע לא מספק מהמדינה. רבים מהתושבים התפנו בעצמם לבני משפחה, ומאות בודדות התפנו לבתי מלון, מאחר שהעיר לא נכללת בתוכניות הפינוי של רשות החירום הלאומית כמו שכנותיה בנגב המערבי, בין היתר מפני שהיא מטווחת פחות מיישובים קרובים יותר לגבול.


גם הבודדים שהעירייה פינתה על חשבון המדינה כלל לא נכללו בהחלטת הממשלה לפינוי יישובים ולא תוקצבו על ידי משרד הביטחון, שבהיעדר החלטת ממשלה תפר עבורם תקציב נקודתי על חשבון תקציב שהגיע בכלל ממשרד הפנים. בכל מקרה, נכון להשבוע, רק המעגל הראשון של משפחותיהם של נפגעי הטבח עדיין שוהים בבתי המלון.

אופקים​

  • הקמה: 1955
  • תושבים: כ–38 אלף
  • ראש העירייה: יצחק דנינו (ליכוד)
  • מרחק מרצועת עזה: 24 ק"מ
  • אשכול חברתי־כלכלי: 3 (מתוך 10)
  • תושבים בגיל העבודה: 51.3%
  • מקבלי אבטלה: 1.3%
  • תעסוקה: שכירים — 56.9%, עצמאים — 3.5%, סטטוס אחר — 37%
"מובילה את טבלאות המכירות"

למרות האבל וחוסר הוודאות, בימים האחרונים נראה שהחיים באופקים נכנסו לשגרת חירום חדשה. הרחובות אולי לא שוקקים, אבל גם לא ריקים. לצד החיילים רואים גם משפחות עם ילדים שחזרו לטייל עם הכלב, או לקנות משולש פיצה ברחוב הראשי. בכל פינה יש עדויות לגל הבנייה המשמעותי שחוותה העיר, שבה חיים כ–38 אלף תושבים, ושלפי התוכניות הבנייה החדשה מתוכננת להכפיל את אוכלוסייתה.


"אנחנו מאוד מאמינים באופקים", אומר אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק ומכירות של חברת הנדל"ן י.ח דמרי, שבונה בשתיים מהשכונות החדשות בעיר — אפיקי הנחל והפארק. "עד כה בנינו באופקים יותר מ–1,000 יחידות דיור, ויש כרגע עוד 350 יחידות דיור בביצוע על קרקע במתחם שיכלול 956 דירות". אחד המוצרים הבולטים של דמרי בעיר הוא וילות בבנייה עצמית, חלקן עם בריכה, שמשכו מהגרים מיישובים אחרים באמצעות מחירים נמוכים משמעותית מהאפשרויות שמציעה האחות הגדולה — באר שבע הסמוכה, או ערים אחרות ברחבי הארץ.

"ברור שהמלחמה הקפיאה את שוק הנדל"ן בכל מקום, ועוד לפניה חלה רגרסיה בביקוש. אבל זה בא אחרי גל מטורף של ביקושים. גם בשנה שעברה וגם השנה, אופקים מובילה את טבלאות המכירות שלנו"
אמיר כהן, י.ח דמרי
לדברי כהן, למרות סביבת הריבית שציננה את השוק לפני המלחמה וחוסר הוודאות הנוכחי, לאופקים יש איכויות שיאפשרו לה להמשיך להתפתח — בהנחה שמטרות המלחמה יושגו. "ברור שהמלחמה הקפיאה את שוק הנדל"ן כמעט בכל מקום בארץ, ונכנסנו למלחמה בשנה מורכבת גם ככה: עוד לפני השבת הארורה, חלה רגרסיה בביקושים. אבל חשוב לזכור שזה בא אחרי גל מטורף של ביקושים, ולכן הכל יחסי. גם בשנה שעברה וגם השנה — אופקים מובילה את טבלאות המכירות שלנו".


לדבריו, מדובר בשילוב של משפרי דיור, משקיעים, תושבים חוזרים ומהגרים מבחוץ. "לאופקים הגיעו משקיעים מכל הארץ, כולל משקיעים שאני קורא להם 'משוכללים', כאלה שכבר יש להם ניסיון ויודעים לזהות הזדמנות, וגם משקיעים שחיפשו נכס ברמות מחיר סבירות, שיש להם הון של 300–400 אלף שקל ויכלו למצוא דירה באופקים במחירים כשכבר אי־אפשר היה בשאר הארץ".


ואכן, לפי נתוני מדלן, ב–2018 היה המחיר הממוצע לדירת חמישה חדרים חדשה באופקים 620 אלף שקל — לעומת 950 אלף שקל בבאר שבע. ב–2023 קפץ המחיר הממוצע ל–1.1 מיליון שקל לדירה כזו — זהה למחיר דירת חמישה חדרים ממוצעת בבאר שבע. כלומר, עלייה של 30.9% בחמש שנים.

ב–2017 נחתם הסכם הגג המשמעותי של אופקים עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שהתניע את הפיתוח בעיר וכולל תוכנית לבניית 12.5 אלף דירות, שצפויות לפי התכנון להכפיל את אוכלוסיית העיר. העלייה בבנייה התבטאה בצמיחה באוכלוסיית העיר, מ–29 אלף תושבים ב–2019 ל–38 אלף תושבים השנה, לפי נתוני מדלן.

אופקים של היום שונה מאוד מאופקים של פעם. היישוב נוסד ב–1955, יושב בעולי הודו, איראן, מרוקו, אלג'יריה, תוניסיה ומצרים, ובמשך שנים סבל ממצב חברתי־כלכלי מהנמוכים בישראל, מאבטלה חמורה וממצב כלכלי רעוע מאוד. רבים מתושבי העיר עבדו כפועלים בתעשיית הטקסטיל בעיר, שקרסה בשנות ה–80 וה–90 והותירה רבים מובטלים. העלייה הגדולה ממדינות בריה"מ לשעבר בשנות ה–90, לצד העלייה מאתיופיה, החלישה את העיר לנוכח היעדר מקומות עבודה עבור התושבים החדשים.

ב–30 השנים האחרונות צמחה אוכלוסיית העיר משמעותית בזכות הגירה של חרדים, שהם כיום יותר מ–30% מאוכלוסיית העיר. ראש העירייה יצחק דנינו נכנס לתפקידו ב–2013, אחרי שש שנים שבהן נוהלה העיר בידי ועדה קרואה.

בעשור האחרון העיר שינתה כיוון. את השינוי החד במצב מייחסים באופקים לפתיחת תחנת הרכבת, שהושקה בתחילת 2016 והפכה את היישוב למקום שאפשר להגיע ממנו בקלות למרכז.

מכיוון שאופקים לא מטווחת באותו היקף של שדרות, קיבוצי הסביבה ואשקלון, בדמרי מאמינים שייתכן שתושבים שעזבו וירצו להישאר באזור אך להתרחק מהרצועה — יבחרו באופקים
כשנה מאוחר יותר הגיע הסכם הגג, והסמן הבא בדרך היה השקת כביש 2411, שמחבר בין אופקים לשדה תימן, שקיצר את הדרך לבין לבאר שבע ל–15 דקות, ומשך באר־שבעים רבים לאופקים. "אלה אותם אנשים שעובדים בבאר שבע ומשלמים שם מס הכנסה מלא", אומר בוני. "כשהם עוברים לגור בשכירות באופקים או קונים פה בית, הם מקבלים הקלת מס של 18%. אם המשכורת שלהם נמוכה זה לא משמעותי, אבל למי שמשתכר משכורת גבוהה זה יוצא עוד 3,000–4,000 שקל בחודש שנשארים בכיס".

בעירייה מרוצים מאוד מתנופת הפיתוח. "העיר קלטה בשנים האחרונות כ–15 אלף תושבים חדשים, חלקם מבאר שבע, חלקם תושבים חוזרים, חלקם הגדול תושבים חדשים מכל קצות הארץ. הסכם הגג נחל הצלחה גדולה, וסיימנו את מלוא השיווקים", אומרים בעירייה. ברמ"י מוסיפים כי "זה אחד מהסכמי הגג המוצלחים ביותר שנחתמו ויצאו לפועל עם רשות מקומית", ואומרים כי שיווקו בהצלחה קרקעות לבניית 7,700 דירות ו–581 אלף מ"ר לתעסוקה בעיר.

"אם המלחמה תיגמר בלי ודאות — התמונה תהיה אחרת לגמרי"

כעת נראה שהסיכוי של השוק באופקים להפשיר תלוי בתוצאות הלחימה בעזה, שמרוחקת רק 24 ק"מ מהעיר. "אם המלחמה תיגמר מהר ואנשים יבינו שהם יכולים לבוא לגור באופקים כי לא צפוי איום מעזה בעשר שנים הקרובות, המצב יחזור לעצמו", אומר בוני. "אבל אם אנשים יראו שהמלחמה נגמרת בלי ודאות והלחימה עלולה להתחדש בעוד שנתיים־שלוש, התמונה תהיה אחרת לגמרי. בנוסף, אם הריבית לא תתחיל לרדת — המשקיעים לא יחזרו לפה".

כהן לא מסכים. "עובדתית, המחירים בפריפריה רק עלו אחרי הסבבים הקודמים", הוא אומר. "אם המדינה תעשה את מה שהבטיחה שתעשה בעזה, לפריפריה, כולל אופקים, יש פוטנציאל, ואני חושב שאנשים יחזרו לקנות בעיר בעוד זמן לא רב. אנשים שהגיעו לאופקים, שדרות או קריית גת חיפשו אלטרנטיבות, כי כוח הקנייה שלהם במרכז לא קיים, והם העדיפו את הצפון והדרום כדי לקבל איכות חיים. אבל זה כמובן בהנחה שהמלחמה תסתיים כמו שמבטיחים, וגורם הסיכון ייעלם".

גם בגזרת הנדל"ן המניב סבורים שהמגמה החיובית בעיר תשרוד את המלחמה. "אופקים נמצאת בתנופה משמעותית, לא רק בבנייה. יש תוכניות למרכז חדשנות, יש את הכביש החדש שמביא בעלי עסקים ברבע שעה לבאר שבע, ובנוסף יש הטבות מס שרק ילכו ויגדלו ביום שאחרי המלחמה", אומרת חווה מיכאלי, מנכ"לית יוקה פארק, חברת יזמות שמקימה פרויקטים ייעודיים לתעשייה נקייה עבור בעלי עסקים, ופועלת באופקים.

יוקה ממתינה כעת להיתר להקמת המתחם שלה, שיכלול עירוב שימושים של מסחר ותעשייה. "אנחנו מאמינים שזו תהיה משימה לאומית, כי בשיקום קודם כל מזינים את מעגל העסקים״, אומרת מיכאלי. ״לפני המלחמה העיר הייתה בתנופה, ואנחנו רואים את זה מתעצם. אנחנו בטוחים שהתעשייה תחזור לעצמה, כי זה משרת את הצרכים הבסיסיים של הציבור. גם בתקופת הקורונה ראינו שהתעשייה ממשיכה לעבוד. בסופו של דבר, האוכלוסייה קיימת וצורכת, וגם אם יש תקופה של עצירה מסוימת — זה מתאזן". עם זאת, ביוקה מספרים שעוד לא קיבלו הקלות או פיצויים כלשהם נוכח המלחמה, ומחכים למוצא פיה של הממשלה בעניין.

"החוסן הלאומי שלנו יחייב את הממשלה להניע את הדרום והצפון, וכל עוד יש שביב של תקווה אנשים לא יעזבו את הדרום — זה הבית שלנו", אומר כהן. "זה ייקח קצת זמן, כי כולנו חווים כרגע משהו טראומטי. אבל הביקושים בישראל והרצון של אנשים לחיות במקומות שאפשר לקבל בהם איכות חיים יהיו חזקים מאיתנו וישתקמו — אם לא למספרים שהיו אתמול, אז קרוב לזה".

למעשה, היות שאופקים לא מטווחת באותו היקף של שדרות, קיבוצי הסביבה ואשקלון, בדמרי מאמינים שייתכן שתושבים שעזבו וירצו להישאר באזור אך להתרחק מהרצועה, יבחרו באופקים. "רבים מאנשי האזור יחפשו פתרון מגורים שישאיר אותם בסביבה, ואופקים יכולה להיות אפשרות", אומר כהן.
 

לפעמים

משתמש רשום

כ-50 אלף מ"ר לתעסוקה ומסחר: הוועדה המחוזית תדון מחר בתוכנית לאזור התעסוקה באופקים​

מדובר באזור במשולש שכונת נוח, אזור התעשייה הצפוני ומתחם תחנת הרכבת. התוכנית שמשתרעת על 42 דונם תכלול גם בניית 9 קומות משרדים לאורך רחוב בצלאל ומסחר בקומת הקרקע​



מאת דרור ניר קסטל- כתב
12.11.23 | 13:01 עודכן לאחרונה: 12.11.23 | 14:35
00:00


00:00
האזינו לכתבה











colbass.com

צילום: יצחק קריספל ומרכז להבה אופקים, ויקימדיה
צילום: יצחק קריספל ומרכז להבה אופקים, ויקימדיה

הוועדה המחוזית דרום תדון מחר (ב') בהפקדת התוכנית של עיריית אופקים לאזור התעסוקה בצפון העיר, במשולש שכונת נוח, אזור התעשייה והתעסוקה הצפוני ומתחם תחנת הרכבת.
תוכנית זו משתרעת על שטח מישורי של כ-42 דונם, ויוצרת קישוריות עירונית ותחבורתית ומהווה את נקודת החיבור בין אזור התעשייה הצפוני הישן של אופקים לבין שכונת חורשת נוח, שתוכננה על חלק משטח אזור התעשיה הצפוני, ולבין תוכנית מתחם תחנת הרכבת שנמצאת בהכנה.

תוכנית המתאר הכוללנית הגדירה את האזור הזה כמוקד תעסוקתי מסחרי, כמו כן, הגדירה מעבר הדרגתי בין אזור המגורים של שכונת נח לאזור התעשייה הישן על ידי יצירה של דופן של מגורים ומסחר מצידו המזרחי של רחוב בצלאל, דופן של מסחר ותעסוקה מצידו המערבי של רחוב בצלאל והמשכו של אזור התעשייה הצפוני.
תוכנית זו מסדירה את הצד המערבי של רחוב בצלאל על ידי יצירה של חזית עירונית לשכונת חורשת נוח במקום חזית תעשייתית, ומוקד תעסוקה ומסחר על ציר עירוני ראשי הקרוב למערכות הסעת המונים - הרכבת ומסוף קצה לתחבורה ציבורית. הסמיכות למרכז התחבורה מאפשרת בנייה של 9 קומות של משרדים לאורך רחוב בצלאל ומסחר מלווה רחוב בקומת הקרקע - סה"כ 10 קומות. כמו כן מגדירה מגרש לייעוד מעורב של תעסוקה, מסחר ומבני ציבור.
התוכנית מהווה שינוי לתוכנית שכונת נוח ומפצלת מגרש המיועד לתעשייה לשני מגרשים בייעוד מסחר ותעסוקה. התוכנית מציעה 19 דונם לתעסוקה, 9.5 דונם למסחר ותעסוקה, 5.5 דונם למסחר תעסוקה ומוסדות ציבור. השטחים הבנויים העיקריים המוצעים כוללים 5,590 מ"ר למסחר, 43,120 מ"ר לתעסוקה, 2,794 מ"ר למוסדות ציבור. עורך התוכנית הוא יעקב פישר מפישר אלחנני אדריכלים
 

אגס סברס תפוח

משתמש פעיל

ערב המלחמה דיברו הקבלנים על התאוששות — אבל כבר אז הם היו בצרות​

נתוני הלמ"ס מצביעים על יציבות במחירי הדירות בחודשיים שלפני המלחמה, אבל הממוצע מעוות על ידי מכירת דירות מסבוסדות ולא משקף הטבות משמעותיות שקבלנים הציעו לרוכשים ■ כעת השוק במצב אחר לגמרי: "באף פרויקט שאנחנו משווקים לא ראינו ירידת מחירים בגלל המלחמה"
שתפו בפייסבוק

שתפו בווטסאפ

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל



שמרושמרו את הכתבה לרשימת הקריאה

קריאת זן

הדפיסו כתבה

עברו לתצוגת גלריה
בניית בנייני מגורים בחריש. עוד קודם למלחמה נכנסו היזמים ללחץ ונאלצו להוריד מחירים

בניית בנייני מגורים בחריש. עוד קודם למלחמה נכנסו היזמים ללחץ ונאלצו להוריד מחיריםצילום: אמיר לוי
הדר חורש

הדר חורש

קבל התראות בתיבת הדואר האלקטרוני שלך עבור כתבות מ הדר חורשהתראות במייל
22:12, 15 בנובמבר 2023

בחודשיים הראשונים שלפני המלחמה מחירי הדירות היו יציבים, כך לפי הנתונים שפירסמה היום (רביעי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), אבל הנתונים לא מספרים את כל הסיפור. וכמו בתחומים אחרים, המצב הנוכחי שבו השוק נתון שונה לחלוטין.

בחודשיים שקדמו למלחמה לא נרשמה מגמה ברורה במחירי הדירות, וממוצע המחירים היה ללא שינוי. אבל היה זה רק ממוצע סטטיסטי. ניתוח הנתונים מראה שעוד קודם למלחמה נכנסו היזמים ללחץ ונאלצו להוריד מחירים ככל שהיקפי המכירות ירדו והלכו, והגידול במלאי הדירות הלא מכורות הואץ.


כעת עולה השאלה מה באמת קורה בימים אלה בחשבונות הבנק של היזמים ובמחלקות האשראי של הבנקים — ומה צפוי לקרות עם סיום המלחמה. היזמים והפעילים בענף מקווים מאוד שהמלחמה תחזיר את הקונים לשוק ושהמחירים ישובו לעלות, גם אם לא בשיעור חד. אבל זו אינה האפשרות היחידה לאור כישלון משרד האוצר בניהול המשק בתקופת מלחמה, חוסר התפקוד של משרדים מרכזיים אחרים ותקופת הביניים הצפויה עד השלמת חילופי השלטון המתבקשים מקריסת ההנהגה.

עברו לתצוגת גלריה
כוחות צהל בצפון. היזמים מקווים שהמלחמה תחזיר את הקונים לשוק ושהמחירים ישובו לעלות, אבל זו אינה האפשרות היחידה

כוחות צה"ל בצפון. היזמים מקווים שהמלחמה תחזיר את הקונים לשוק ושהמחירים ישובו לעלות, אבל זו אינה האפשרות היחידהצילום: רמי שלוש



כוכבית לצד הנתונים

במהלך התקופה שקדמה למלחמה טענו הפעילים בענף שלאחר תקופה של קיפאון וירידה במחירים ובמכירות, השוק מתייצב, ושאף יש סימנים להתאוששות במכירות והתייצבות המחירים. נתוני האמת מאוששים את הטענה ליציבות במחירים: השינוי במדד מחירי הדירות התאפס לאחר חצי שנה רצופה של שינויים במחירים.


ואולם, צריך להצמיד כוכבית לנתון הזה, משום שלעתים קרובות הלמ"ס משנה את הנתונים בדיעבד במקביל לפרסום המדדים הבאים. כמו כן, הנתון מעוות על ידי מחירי הדירות המסובסדות, שאינן חלק מהשוק החופשי ואינן רלוונטיות למרבית הקונים.


מנתוני הלמ״ס עולה שמחירי הדירות החדשות הנמכרות בשוק החופשי המשיכו לרדת בשיעור ממוצע של 0.6% — ירידה המעידה על מצוקת הקבלנים מוכרי הדירות. ירידת מחירי הדירות החדשות מסתכמת במהלך השנה האחרונה בשיעור של 3.9% בהשוואה לירידה של 0.2% בלבד בממוצע הכללי.

גם במחירי הדירות מיד שנייה היתה יציבות ערב המלחמה, אף שמוכרי הדירות מיד שנייה נחשבים עמידים פחות לעודפי היצע
נראה שזהו שיעור ירידה קרוב למציאות אבל הוא עדיין אינו מציג את מלוא התמונה. חלק מירידת המחירים בשוק הדירות החדשות אינה באה לידי ביטוי במחירים הרשמיים של הדירות משום שהיא גלומה בהטבות משמעותיות שהעניקו הקבלנים לרוכשים, כגון שדרוג מפרטים, ספיגת מדדי תשומות הבנייה והלוואות רוכש שבהן היזם לוקח על עצמו תשלומי ריבית והפרשי הצמדה.


הנתון המעניין יותר שפירסמה הלמ"ס הוא שגם במחירי הדירות מיד שנייה היתה יציבות ערב המלחמה. זאת, אף שמוכרי הדירות מיד שנייה נחשבים עמידים פחות לעודפי היצע והם אינם יכולים למתרן באמצעות הלוואות ושינויים במפרט הדירות, כפי שהקבלנים עושים.


תומר בוחבוט, בעלים ומנהל סניפי אנגלו סכסון בבאר שבע ובבת ים, טוען שמרבית ירידות המחירים בשוק היד השנייה היו בטווח המחירים הגבוה, אבל שבאופן כללי נשמרת יציבות יחסית בשוק. ״היו לאחרונה מכירות של דירות משקיעים, אבל מדובר במגזר של משקיעים שרכשו דירות מחולקות ודירות בלתי מבוקשות, התקשו להשכיר אותן ומכרו. מצד שני יש בבאר שבע מחסור בדירות טובות ומתאימות להשקעה, לאו דווקא דירות עם ממ״ד.

עברו לתצוגת גלריה
דירה באופקים שנחרבה ב-7 באוקטובר.  גם בשוק הדירות מיד שנייה לא ניכרה פעילות משמעותית, כנראה בשל ההלם מהטבח

דירה באופקים שנחרבה ב-7 באוקטובר. גם בשוק הדירות מיד שנייה לא ניכרה פעילות משמעותית, כנראה בשל ההלם מהטבחצילום: אייל טואג
באופקים דווקא יש קונים

למרות התייצבות מחירי הדירות בחודשיים שקדמו למלחמה, היקפי המכירות חזרו לרדת ערב המלחמה. הערכות ראשוניות של הכלכלן הראשי במשרד האוצר מלמדות שבאוקטובר נכנס הענף לקיפאון כללי. היקף המכירות הכולל היה פחות מ-2,000 דירות ורק כמה מאות דירות נמכרו על ידי הקבלנים בשוק החופשי — בעיקר במסגרת עסקות שהחלו קודם למלחמה.

במחצית הראשונה של אוקטובר לא היו מכירות בפועל של דירות חדשות: משרדי המכירות נסגרו ופעילויות השיווק הופסקו
במחצית הראשונה של אוקטובר לא היו מכירות בפועל של דירות חדשות: משרדי המכירות נסגרו ופעילויות השיווק הופסקו. גם בשוק הדירות מיד שנייה לא ניכרה פעילות משמעותית, כנראה שבעיקר בשל ההלם והצער שגרמו אירועי הטבח והחטיפה ב-7 באוקטובר.


רוני כהן, מנכ״ל חברת שיווק הדירות אלדר שיווק, אמר: "לאחר שבוע שבו המשרד היה סגור חידשנו את המכירות, אבל באף אחד מהפרויקטים שאנחנו משווקים לא ראינו ירידת מחירים בגלל המלחמה״.

עברו לתצוגת גלריה
מגרש למחירה באופקים. חברת ארי מגורים שיווק נדלן מכרה במהלך המלחמה שש דירות חדשות בעיר

מגרש למחירה באופקים. חברת ארי מגורים שיווק נדל"ן מכרה במהלך המלחמה שש דירות חדשות בעירצילום: אליהו הרשקוביץ
אוהד אסרף, מנכ״ל ובעלים של חברת ארי מגורים שיווק נדל"ן, סיפר שדווקא באופקים, שעברה מתקפה קטלנית של מחבלים, הצליחה החברה למכור במהלך המלחמה שש דירות חדשות בשכונה החדשה אפיקי נחל — שתיים מהן למשקיעים שמקווים לעליית ערך עתידית. במכירה מוקדמת (״פריסייל״) נמכו שם דירות של 5 חדרים בנות 125 מ״ר עם מרפסת במחיר של 1.65-1.6 מיליון שקל.

עם זאת, העסקות באופקים הן אנקדוטליות ומלמדות, במקרה הטוב, על אופטימיות של חלק מהפעילים בשוק ועל תחושת הקונים שיש כעת הזדמנויות. פעילים בשוק מדברים בשבועות האחרונים על אפשרות לשובם של המשקיעים לשוק וניסיון לגייס בחו״ל לקוחות יהודים המורתעים מהאנטישמיות הגואה בעולם, אבל לפי שעה אין לכך סימוכין במספרים.

החדשות המשמעותיות יותר הן עליית הסיכויים להפחתת הריבית בעתיד הקרוב, בעקבות התייצבות האינפלציה בישראל ובארצות הברית. עליית הריבית היא הגורם העיקרי לירידת כוח הקנייה בשוק הדירות ולירידת המכירות — ושינוי במגמה הוא הסיכוי היחיד להחזיר את הקונים לשוק.
 

תלתל הנודד

משתמש צעיר
מי מכיר באופקים פרוייקט שנותנים בו פתרונות תשלום נוח, וכמובן באזור חרדי?
שמעתי על אפיקי הנחל, הוא אמור להיות חרדי?! למי לפנות כדי לרכוש דירות?
נראה לי שזו עכשיו הזדמנות טובה...
 

לפעמים

משתמש רשום

"ב-2024 מחירי הנדל"ן יעלו הדרגתית. מרגישים התעניינות בדרום"​

גופי המימון צופים עלייה במחירי הדירות: אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי: "בשבועיים האחרונים אנחנו מרגישים חזרה זהירה לשגרה ומי שצריך דירה רוכש דירה"
איציק יצחקי | 04/12/2023 12:46
telegram
(3)
נושאים בכתבה
icn_tags_slashes.svg
דירה מקבלן מחוז הדרום מחירי הדירות עליית מחירים
"ב-2024 יתחיל תהליך של עליית מחירים הדרגתית. מרגישים כבר היום התעניינות בנכסים בדרום". כך אומר אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי. לדבריו, "לאורך כל השנה האחרונה היו ציפיות להורדת מחירים משמעותית של 5%-10% בעקבות עליית הריבית והתפרצות האינפלציונית בארץ ובעולם. כיום אנחנו רואים שהציפיות לא התממשו על אף השינויים המאקרו כלכליים וזאת מאחר ואנחנו עדין מצויים בחוסר משמעותי של למעלה מ120 אלף יחידות דיור, זה נתון שלא השתנה".
דירות בראש העין (שלומי יוסף)
לדברי יוניסי, "מטבע הדברים, המלחמה גרמה להאטה מסוימת בשוק, אך בשבועיים האחרונים אנחנו מרגישים חזרה זהירה לשגרה ומי שצריך דירה רוכש דירה. לכן, אני סבור כי אם המלחמה תהיה מאחורינו ברבעון הראשון של 2024, או לחלופין ניכנס לשגרת מלחמה מתונה, יתחיל תהליך של עליית מחירים הדרגתית". לדבריו, הסיבות הן "עודף ביקוש, האטה נמשכת בהיצע, מחסור בגורמי ייצור ועובדים בענף הבנייה, ציפיות לירידת אינפלציה וצפי לירידת הריבית בישראל".

עוד הוא מעריך שבאזור הדרום צפויה דווקא עלייה במחירים בערים כמו דימונה, אופקים, שדרות, אשקלון וגם בעוטף עזה. הסיבה לכך היא ההערכה שהאיום הביטחוני יוסר וכבר היום אנחנו מתחילים להרגיש התעניינות בנכסים באזור הדרום".

עוד דיבר בכנס אונליין שערכה בסוף השבוע חברת "במבי" יעקב סיסו, מייסד ושותף מנהל בקרן יסודות המלווה כ- 350 פרויקטי בנייה ברחבי הארץ. הוא ציין כי עם פרוץ המלחמה הענף נעצר, באוקטובר הייתה ירידה של 90% במספר העסקאות וירידה דומה בתקבולים.
"העסקאות שכן נחתמו היו כאלו שהמו"מ החל לפני המלחמה. בנובמבר התחלנו לראות התחלה של התעניינות, הרשמות וגם עסקאות שבאו לידי ביטוי בעלייה בתקבולים כפי שראינו בשוברים שאנחנו מנפיקים לרוכשים עבור ערבויות חוק המכר. אנחנו צופים שבחצי השנה הקרובה מחירי הדירות ימשיכו לדשדש ואולי נראה אפילו ירידה קלה באזורים מסוימים אולם בטווח הבינוני החל מעוד חצי שנה אין לי בכלל ספק שנתחיל לראות עליית מחירים.
"המחירים יעלו ממספר סיבות, תשומות הבנייה עולות, עלויות הבנייה עולות גם כתוצאה מהמחסור בפועלים והתארכות זמן הבנייה, עלויות המימון עולות וכל העלויות האלו יגולגלו אל הצרכן. נכון להיום 30% מאתרי הבנייה שאנחנו מלווים עוד לא חזרו לעבודה והשאר לא עובדים בתפוקה מלאה זה כאמור מאריך את תקופת הבנייה ומגדיל את העלויות.
"לצד זה, הפער בין הביקוש להיצע גדל, בגלל המלחמה והריבית הגבוהה יזמים לא רכשו קרקעות ועצרו פרויקטים, יש כ- 10,000 דירות שנפגעו במהלך המלחמה את חלקן יש לבנות מחדש ואת חלקן לשפץ ויש כ- 120,000 מפונים מישובים בדרום ובצפון שייתכן ויחששו לחזור לישובים הסמוכים לגבולות ויעדיפו לרכוש דירה בנהריה, בקריות וכדומה. לצד כל הביקושים האילו יש את הביקושים הצפויים מצד תושבי חוץ כתוצאה מהאנטישמיות הגואה בכל העולם. השילוב של העלייה בעלויות של היזמים והעלייה בביקושים יביא לעלייה חדה במחירים".
 

אגס סברס תפוח

משתמש פעיל






המלחמה על הבית
"אם נחסל את חמאס נראה פריחה מטורפת בדרום"​

יגאל דמרי, שהחברה בשליטתו מזוהה עם בנייה בדרום, אופטימי לגבי שוק הדיור וצופה עלייה בביקושים. "צפינו את מה שקרה עם הפלסטינים והתמקדנו בעובדים זרים. 90% מהעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות כמעט לא נפגעה"​

יניב רחימי
06:00, 06.12.23

https://policies.google.com/privacy

האזינו לכתבה

תגיות:
המלחמה על הבית
יגאל דמרי
י.ח. דמרי
"לאור מה שקורה היום, שוק הנדל"ן בישראל יתחיל לשגשג – וישגשג מאוד", כך אמר יגאל דמרי, בעל השליטה (64%) והמנכ"ל של י.ח. דמרי, בשיחה למשקיעים שהתקיימה השבוע. כמו כל חברות הנדל"ן למגורים בישראל, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023 גם דמרי חוותה ירידה חדה במספר יחידות הדיור שנמכרו בתקופה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה דמרי מכרה 542 יחידות דיור בלבד, ירידה של 48% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מ־1 באוקטובר ועד השבוע ירדו המכירות של דירות חדשות ב־20%.
לכתבות נוספות בפרויקט "המלחמה על הבית" - לחצו כאן

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם
נורית טואיטו, המשנה למנכ"ל, הסבירה שהירידה החדה שנרשמה עם פרוץ המלחמה חלפה בנובמבר. "מ־1 באוקטובר עד 29 בנובמבר מכרנו 45 יחידות. באוקטובר, שבאמת היה חודש שכמעט אף אחד לא מכר בו, מכרנו 9 דירות, ובנובמבר את היתרה. יחסית לשוק זה נתון טוב. יחסית למה שהחברה אמורה להציג בתקופה רגילה, כמובן שצריך להיות יותר טוב", אמרה.
דמרי, שמשרדיה נמצאים בנתיבות, מזוהה עם בנייה בדרום הארץ. יגאל דמרי מגלה אופטימיות לגבי שוק הדיור בישראל ובמיוחד בפריפריה: "אני מסתכל על אזור אשדוד, באר שבע, אשקלון, אופקים, נתיבות ודימונה. אם באמת נצליח לחסל את חמאס, נראה פריחה מטורפת בכל אזור הדרום. בכל מקרה, המצב שיהיה אחרי המלחמה יהיה הרבה יותר טוב ממה שהיה עד היום. אם הנגב התחיל לפרוח בלי כל קשר למלחמה, אז אחרי המלחמה נראה אותו פורץ קדימה. מבחינת יכולת הקנייה של זוג צעיר ומשפרי דיור ומבחינת הטבות מס, הם אולי יעדיפו להגיע לפריפריה. יש היום תשתיות של רכבת, עבודה, מפעלים, אז אין סיבה שהאזור שלנו לא ימשיך להתפתח ושאנשים לא ירצו להגיע. באופקים מכרנו כ־15 דירות מתחילת המלחמה. אני מאמין בפריפריה שלנו".
דמרי העריך שלנוכח הצפי לעלייה בביקוש לדירות, גם בזכות גל עלייה שצפוי בעקבות גילויי האנטישמיות בעולם וגם לנוכח התחזית לירידה בגובה הריבית, החברה תידרש להגדיל את כמות הדירות שהיא בונה. "במלחמה היתה האטה, אבל אנחנו רואים שהשוק מתחיל להיפתח לאט לאט", אמר. "להערכתי, בטווח של חצי שנה עד שנה, הביקושים יעלו אבל ההיצע יהיה יותר נמוך. הריבית תתחיל לרדת, וברגע שתהיה קצת יציבות, השוק יחזור לעצמו".

אחת הבעיות שיזמי הנדל"ן נדרשים להתמודד איתה בשל המלחמה היא זמינות כוח האדם והעלויות של העובדים. "למרבה המזל, בשנים האחרונות צפינו את כל מה שקורה עם הפלסטינים והשתדלנו להתמקד בעובדים זרים. 90% מאלה שעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות בחברה חזרה לרמה של 90%-80%. יש בעיה עם עובדים בתחומי החשמל, האינסטלציה והאלומיניום, ואני מקווה שהמדינה תתעשת ותאפשר גם שם עובדים זרים".
ביחס לעלויות של העובדים, אמר דמרי: "בהרבה חברות העובדים הזרים עוברים ממקום למקום כי מציעים להם יותר שכר. בגלל המחסור בעובדים הגענו למצב ששכר של עובד זר הוא 1,500-1,300 שקל ליום, במקום 700-600 שקל לפני המלחמה. אצלנו לא רואים את הבעיה, אולי בשוליים".
ביחס לשוק האשראי דמרי משדר עסקים כרגיל: "לא נתקלנו בהקשחת תנאים מהבנקים. להפך, הבנקים היו לצדנו בכל התקופה של המלחמה. שאלו מה צריך. הם איתנו לגמרי בעניין הזה".
האופטימיות של דמרי לא מסתכמת במילים בלבד, והיא באה לידי ביטוי גם בכך שיגאל דמרי רכש מניות של החברה שבשליטתו במהלך המסחר בבורסה באוקטובר. הוא רכש באופן אישי גם מניות של חברת הנדל"ן חנן מור שנקלעה לחובות, והגיע להחזקה של 5.03%. "ההשקעה בחנן מור היא ברמה האישית. ניסיתי לעזור לו. הוא היה בתקופה לא קלה. אני מאמין שהחברה תצא מזה".
 

עו"ד נתן רוזנבלט

משתמש מקצוען
צריך לעשות כאן חוק בפרוג:
כל מי שמעלה כתבה צריך להביא את מלוא המלל לטובת החסומים. כל ה"ווארט" של פרוג זה לקבל לכאן את כל המידע בלי התמונות והשטויות הנילוות. אני באמת מודה לך מראש ומצפה לזה. בשבילך זה כמה שניות. תודה.
 

עו"ד נתן רוזנבלט

משתמש מקצוען






המלחמה על הבית​

"אם נחסל את חמאס נראה פריחה מטורפת בדרום"​

יגאל דמרי, שהחברה בשליטתו מזוהה עם בנייה בדרום, אופטימי לגבי שוק הדיור וצופה עלייה בביקושים. "צפינו את מה שקרה עם הפלסטינים והתמקדנו בעובדים זרים. 90% מהעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות כמעט לא נפגעה"​

יניב רחימי
06:00, 06.12.23

https://policies.google.com/privacy

האזינו לכתבה

תגיות:
המלחמה על הבית
יגאל דמרי
י.ח. דמרי
"לאור מה שקורה היום, שוק הנדל"ן בישראל יתחיל לשגשג – וישגשג מאוד", כך אמר יגאל דמרי, בעל השליטה (64%) והמנכ"ל של י.ח. דמרי, בשיחה למשקיעים שהתקיימה השבוע. כמו כל חברות הנדל"ן למגורים בישראל, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023 גם דמרי חוותה ירידה חדה במספר יחידות הדיור שנמכרו בתקופה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה דמרי מכרה 542 יחידות דיור בלבד, ירידה של 48% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מ־1 באוקטובר ועד השבוע ירדו המכירות של דירות חדשות ב־20%.
לכתבות נוספות בפרויקט "המלחמה על הבית" - לחצו כאן

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם
נורית טואיטו, המשנה למנכ"ל, הסבירה שהירידה החדה שנרשמה עם פרוץ המלחמה חלפה בנובמבר. "מ־1 באוקטובר עד 29 בנובמבר מכרנו 45 יחידות. באוקטובר, שבאמת היה חודש שכמעט אף אחד לא מכר בו, מכרנו 9 דירות, ובנובמבר את היתרה. יחסית לשוק זה נתון טוב. יחסית למה שהחברה אמורה להציג בתקופה רגילה, כמובן שצריך להיות יותר טוב", אמרה.
דמרי, שמשרדיה נמצאים בנתיבות, מזוהה עם בנייה בדרום הארץ. יגאל דמרי מגלה אופטימיות לגבי שוק הדיור בישראל ובמיוחד בפריפריה: "אני מסתכל על אזור אשדוד, באר שבע, אשקלון, אופקים, נתיבות ודימונה. אם באמת נצליח לחסל את חמאס, נראה פריחה מטורפת בכל אזור הדרום. בכל מקרה, המצב שיהיה אחרי המלחמה יהיה הרבה יותר טוב ממה שהיה עד היום. אם הנגב התחיל לפרוח בלי כל קשר למלחמה, אז אחרי המלחמה נראה אותו פורץ קדימה. מבחינת יכולת הקנייה של זוג צעיר ומשפרי דיור ומבחינת הטבות מס, הם אולי יעדיפו להגיע לפריפריה. יש היום תשתיות של רכבת, עבודה, מפעלים, אז אין סיבה שהאזור שלנו לא ימשיך להתפתח ושאנשים לא ירצו להגיע. באופקים מכרנו כ־15 דירות מתחילת המלחמה. אני מאמין בפריפריה שלנו".
דמרי העריך שלנוכח הצפי לעלייה בביקוש לדירות, גם בזכות גל עלייה שצפוי בעקבות גילויי האנטישמיות בעולם וגם לנוכח התחזית לירידה בגובה הריבית, החברה תידרש להגדיל את כמות הדירות שהיא בונה. "במלחמה היתה האטה, אבל אנחנו רואים שהשוק מתחיל להיפתח לאט לאט", אמר. "להערכתי, בטווח של חצי שנה עד שנה, הביקושים יעלו אבל ההיצע יהיה יותר נמוך. הריבית תתחיל לרדת, וברגע שתהיה קצת יציבות, השוק יחזור לעצמו".

אחת הבעיות שיזמי הנדל"ן נדרשים להתמודד איתה בשל המלחמה היא זמינות כוח האדם והעלויות של העובדים. "למרבה המזל, בשנים האחרונות צפינו את כל מה שקורה עם הפלסטינים והשתדלנו להתמקד בעובדים זרים. 90% מאלה שעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות בחברה חזרה לרמה של 90%-80%. יש בעיה עם עובדים בתחומי החשמל, האינסטלציה והאלומיניום, ואני מקווה שהמדינה תתעשת ותאפשר גם שם עובדים זרים".
ביחס לעלויות של העובדים, אמר דמרי: "בהרבה חברות העובדים הזרים עוברים ממקום למקום כי מציעים להם יותר שכר. בגלל המחסור בעובדים הגענו למצב ששכר של עובד זר הוא 1,500-1,300 שקל ליום, במקום 700-600 שקל לפני המלחמה. אצלנו לא רואים את הבעיה, אולי בשוליים".
ביחס לשוק האשראי דמרי משדר עסקים כרגיל: "לא נתקלנו בהקשחת תנאים מהבנקים. להפך, הבנקים היו לצדנו בכל התקופה של המלחמה. שאלו מה צריך. הם איתנו לגמרי בעניין הזה".
האופטימיות של דמרי לא מסתכמת במילים בלבד, והיא באה לידי ביטוי גם בכך שיגאל דמרי רכש מניות של החברה שבשליטתו במהלך המסחר בבורסה באוקטובר. הוא רכש באופן אישי גם מניות של חברת הנדל"ן חנן מור שנקלעה לחובות, והגיע להחזקה של 5.03%. "ההשקעה בחנן מור היא ברמה האישית. ניסיתי לעזור לו. הוא היה בתקופה לא קלה. אני מאמין שהחברה תצא מזה".
לא יחשדוני באפיקורסות אם לא אאמין שאדון דימרי מכר באופקים 15 דירות באמצע המלחמה. אבל בעיקרון הוא צודק שהכל יתאושש עכשיו.
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  108  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה