איך עושים את זה?
מה זה?
מה זה דורש?
למה זה מועיל?
למה לתרום טסיות?
תרומת טסיות דם, עוזרת לאנשים עם מחלות קשות כמו לוקמיה, סרטן ואנמיה אפלסטית, שהסובלים מהן סובלים גם מחוסר בטסיות דם שעלול להביא לדימומים קשים. עירוי טסיות דם לחולים אלה יכול לחרוץ את גורלם - לחיים או למוות.
מה זו תרומת טסיות?
הדם הוא תערובת של תאים אדומים, תאים לבנים, פלסמה וטסיות. מכל מנת דם ניתן לייצר מנת טסיות. חולה צריך לקבל עירוי של תרכיז אשר מכינים מ-6 מנות טסיות בכל פעם.
תהליך מיוחד שנקרא תרומת טסיות מתורם יחיד (באנגלית: טרומבופרזיס/Plateletpheresis) מאפשר לך לתרום רק מרכיב אחד מדמך (טסיות - טרומבוציטים), שהם חלקי תאים העוזרים בעצירת דימום ותהליך הקרישה.
באופן רגיל יש לנו מספיק טסיות בדם, ולכן אפשר לתרום אותן ללא כל חשש. החלק שנתרם נוצר מחדש תוך ימים ספורים.
בשיטה זו ("פרזיס"), בעזרת מכשור רפואי מתוחכם, ניתן לקבל טסיות בכמות שתספיק לעירוי מתורם אחד בלבד.
המכשיר, מפריד באופן אוטומטי את הטסיות מהדם שנתרם, ומחזיר את יתרת הדם לתורם. זהו תהליך פשוט ובטוח.
מי יכול לתרום טסיות דם?
כל אדם בריא, העומד בדרישות שירותי הדם לגבי תרומת דם רגילה מתאים להיות תורם "פרזיס".
מהו התהליך?
הדם הנשאב מהזרוע עובר למכשיר ההפרדה, במקום לזרום ישירות לשקית כפי שנעשה בתרומת דם רגילה. כאשר הדם נמצא בתוך המכשיר, הטסיות מופרדות ממנו, בעוד שאר המרכיבים - פלסמה, תאים אדומים ותאים לבנים - מוחזרים לתורם. כל התהליך נעשה דרך מחט אחת.
כמה זמן לוקחת תרומת טסיות?
בשונה מתרומת דם רגילה, שאורכת כחצי שעה, תרומת טסיות בשיטת ה"פרזיס", אורכת כשעתיים - זאת בגלל הזמן הדרוש להפרדת הטסיות ממרכיבי הדם האחרים במהלך התרומה.
מדוע חשוב לתרום טסיות דם באמצעות המערכת האוטומטית?
בשיטת ה"פרזיס", תרומת הטסיות שלך ניתנת לחולה הסובל ממחלת דם קשה ומיוחדת. היתרון החשוב הוא שהחולים נחשפים לפחות תורמים (לתורמים יחידים), משום שבאמצעות התהליך המיוחד ניתן לאסוף יותר מנות טסיות בצורה בטוחה.
באיזה תכיפות מותר לתרום טסיות דם?
הגוף, מסוגל לייצר טסיות ולמלא את החסר במהירות רבה. ככלל, מותר לתרום טסיות דם כל 48 שעות, אך לא אוספים מעל 12 ליטר בשנה, בהתאם לנוהלי משרד הבריאות.
האם זה כואב?
תרומת דם אינה מכאיבה, וכך גם תרומת טסיות. ההרגשה הלא נעימה היחידה, היא הדקירה הקלה כאשר המחט מוחדרת לזרוע.
האם קיימות תופעות לוואי?
בגלל שבתהליך זה נלקחות ממך רק טסיות דם ואילו שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגופך, נמנעות רבות מתופעות הלוואי שאנשים חשים כאשר הם תורמים מנת דם מלא.
לעומת זאת, לפעמים חלק מהתורמים ירגישו תחושת דגדוג מסביב לשפתיים ולאף בזמן התרומה. זוהי תגובה קלה לחומר מונע קרישת דם שמשתמשים בו בתהליך ואפשר להפסיקה במהרה. יתכן שהתורם ירגיש תחושה קלה של קור.
אם כן - אנא אמור זאת למתרים והוא יכסה אותך בשמיכה ויגיש לך שתייה חמה.
במקרים נדירים, התורם עלול להרגיש סחרחורת או בחילה קלה, ותופעות הנגרמות גם בתרומת דם מלא. על התהליך מפקח אדם מקצועי ומיומן שיעזור לך וישיב על כל שאלותיך.
האם זה בטוח?
התהליך בטוח בהחלט, אנשים רבים נוטים לקשר תרומת דם עם פחד מהידבקות באיידס, אך אין כל קשר, ואין שום סיכון: הסטים של לקיחת הדם, הינם חד-פעמיים ובטוחים, והמתרימים מנוסים.
המערכת האוטומטית תוכננה כך שהדגש הוא על בטיחות. כל שלבי התהליך מבוקרים ע"י חיישנים ממוחשבים ומתוחכמים. הדם נכנס למערכת צינורות פלסטית-סטרילית, המוחלפת בכל תרומה.