כללי שאלה לגבי זכויות יוצרים

ayala

משתמש מקצוען
יש לי בעיה.
גרפיקאי צריך המון המון עיטורים וכל מיני אוביקטי וקטוריים ותמונות וכו', נכון? אין מי שחולק.
סקירה הסטורית של הפורום: פעם היה כאן בפורום אשכול ענק שפתח אחד מחברי הפורום וכל פעם העניק במתנה איזשהו אוביקט וקטורי שימושי, ואח"כ גם רבים מחברי הפורום תרמו את חלקם, וכך הצטבר אצל חברי פרוג היקרים מאגר ענק.. בחינם..
אבל באיזשהו שלב נאסר האשכול. כי זה גזל. (כן?) ומה כן הותר? הותר שאם יש חבר מהפורום שמבקש תמונה או אוביקט וקטורי כזה או אחר, ניתן לעזור לו.
אבל השאלה שלי היא:
מי התיר לתת לו משהו בחינם שאני קניתי (במקרה הטוב). האם יש לזה היתר? האם יש וועדת רבנים שבודקת את העניינים כאן ומתירה? לפי מה שהבנתי אסור לתת למישהו משהו שיש עליו זכויות יוצרים. אני בספק גדול אם כל מה שמעבירים כאן אחד לשני זה אכן ללא זכויות יוצרים.(מאיפה הם השיגו את זה "חינם"? מה זה ה."חינם" הזה? מי אמר שזה לא פרוץ.
הלוואי שזה מותר..
האם אכן הגרפיקאים כאן קונים את כל אמצעי העזר שדרושים להם על מנת לעצב בדמי דמיהם, בכסף מלא?
נורא קשה לעבוד ככה. איך בוחרים מאתר איזה עיטור יתאים לי, ובסוף זה לא מתאים.. אני צריכה לעבוד עם מאגר ענק ולשנות ולהחליף עד שאני מוצאת מה מתאים לעבודה הזו..
ו... זה הרבה כסף.. איך עובדים.? ( צריך לחסוך 20,000 ש"ח ורק אז להתחיל לקנות כל הדרוש.. אם זה אסור)
אנא גרפיקאים, הצילו! איך עובדים? מה מותר ומה אסור?
אשמח לקבל תשובה מהנהלת פרוג. הדבר מטריד את מנוחתי, איני רוצה לעבור על דיני התורה, ואיני יודעת מה לעשות. איך מסתדרים. וגם, הייתי רוצה לדעת באמת איך רוב הגרפיקאים מסתדרים.
האם אתה רוכש אמצעי עזר לעיצוב בכסף מלא? או האם האתה אוגר "דברים חינמיים" או "פרוצים"? אולי נעשה סקר, והשמות ישארו בעילום שם.

Shia

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
D I G I T A L
אני לא מבין מה הבלבול הגדול הזה...
יש לך רב אני מניח. (אם לא, עשי לך אחד) שאלי אותו כיצד לנהוג בעניינים כגון דא.
ותנהגי לפי הנחיותיו. עשי כדבריו ותנוח דעתך.

כל היתר, שיעשו את החשבונות שלהם. גם להם יש רב.
הנהלת פרוג לא צריכה לאכוף את שמירת ההלכה, וטפשי יהיה מצידם לבדוק כל הודעה לפי סעיפי חושן משפט ויורה דעה מכיוון שגישה כזו תוביל להתנגשויות רבות.
לכן די בשמירה על סטנדרטים רוחניים ומקצועיים ברמה הנהוגה כאן. שזה לכשעצמו מעמסה לא קלה מן-הסתם.

ayala

משתמש מקצוען
שאלתי את הרב שלי והוא חושב שזה גזל אבל זה יותר קל אם זה גניבה מגויים.
והוא הורה לי לשאול את הנהלת הפורום ולשמוע איך גרפיקאים אחרים מסתדרים.
לכן אני שואלת איך מסתדרים.

בננה

משתמש רשום
גונב מגנב פטור.... וד"ל.

צחקתי, נו. :)

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
נכתב ע"י ayala;285707:
שאלתי את הרב שלי והוא חושב שזה גזל אבל זה יותר קל אם זה גניבה מגויים.
והוא הורה לי לשאול את הנהלת הפורום ולשמוע איך גרפיקאים אחרים מסתדרים.
לכן אני שואלת איך מסתדרים.

גזל הגוי יותר קל מאשר גזל מיהודי???

אמנם יש דעות כאלה בגמרא, אך למיטב ידיעתי בשו"ע נפסק שגזל הגוי אסור, והבן איש חי (שנה א', כי-תצא) פסק שזה יותר חמור מאשר גזל של יהודי, מפני שהגוי ודאי לא ימחול לעולם, ומטעמים נוספים ע"פ הקבלה.

אלא אם כן, זה לא בדיוק גזל...

ayala

משתמש מקצוען
נכתב ע"י אברהם;285713:
גזל הגוי יותר קל מאשר גזל מיהודי???

אמנם יש דעות כאלה בגמרא, אך למיטב ידיעתי בשו"ע נפסק שגזל הגוי אסור, והבן איש חי (שנה א', כי-תצא) פסק שזה יותר חמור מאשר גזל של יהודי, מפני שהגוי ודאי לא ימחול לעולם, ומטעמים נוספים ע"פ הקבלה.

אלא אם כן, זה לא בדיוק גזל...
הוא אמר שזה יותר קל, ולא אמר שזה מותר.
למה זה לא בדיוק גזל?

אשמח לקבל תשובה מגרפיקאים- איך הם עובדים, מדברים "חינמיים" או "גזולים" או שהם קונים כל דבר?

הנהלת הפורום- ונתנו10? אולי נערוך סקר שמי שעונה זה בעילום שם?

Shia

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
D I G I T A L
יש הדנים קבצים ותוכנות המתגלגלים באינטרנט כאל "אבידת עכו"ם"
באבידת עכו"ם הרמב"ם כותב בהלכות גניבה ואבידה שאבידת הגוי מותרת ואין להחזירה כי הוא מחזק ידי רשעים.
ועל כאו"א לשאול את רבו.

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
פוסקים רבים דנים בגדרי הדין של הפרת זכויות יוצרים,
לפי מה שידוע לי רובם המכריע פוסק שאסור להפר זכויות יוצרים ושיש בזה בעיות כאלה ואחרות, אך לדעת רובם אין בזה דין גזל, כיון שלא מדובר על משהו ממשי אלא משהו "וירטואלי" ומעוד סיבות נוספות.

ayala

משתמש מקצוען
נכתב ע"י Shia;285720:
יש הדנים קבצים ותוכנות המתגלגלים באינטרנט כאל "אבידת עכו"ם"
באבידת עכו"ם הרמב"ם כותב בהלכות גניבה ואבידה שאבידת הגוי מותרת ואין להחזירה כי הוא מחזק ידי רשעים.
ועל כאו"א לשאול את רבו.
האם ידוע לך מי אומר כך? מה שם הרב?

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
ראי מאמר בנושא כאן, וכן כאן.

לא עיינתי שם ולא ראיתי אם אכן מופיעה שם השיטה שציין שייע, פשוט חיפשתי בגוגל "זכויות יוצרים בהלכה".
יש שם עוד בנושא

RCpro

משתמש מקצוען
עימוד ספרים
עוד אשכול.
כל 3-4 חודשים אשכול נוסף באותו הנידון.
1. נמאס.
2. דעתי האישית היא שמותר להעתיק חופשי. אין מושג של זכויות יוצרים. הן מיהודים והן מגויים.
יש לא מעט מהפוסקים שחושבים ככה.
אני באופן אישי מעודד פיראטיות תוכנה, ומשקיע על זה זמן וכסף.

מה שברור הוא שלא הבנתי מה את רוצה? מסיון? לשכנע אותנו שאסור? לכפות את דעתיך ודעת רבותיך עלינו?

ayala

משתמש מקצוען
1. לא ראיתי שהיו אשכולות על הנושא כל פעם. מצטערת.
2. תביא לי מקורות. אנא.
אני מאד מאד רוצה לשמוע שמותר,
אני לא רואה דרך אחרת שבה אוכל לעבוד בגרפיקה אם הדבר יהיה אסור. כל הוקטוריים האלה והתמונות שאני צורכת יעלו עשרות אלפי שקלים שאני מעוניינת לשמור לעצמי, מה גם שאין לי את הכסף הזה.
אח שלי טוען שכל החברות היום לוקחות כ"כ הרבה כסף על המוצרים שלהם, והם לוקחים בחשבון שמעתיקים מהם. כלומר שמתי שאתה כן רוכש יצירה כזו או אחרת אתה כבר משלם על עוד איזה 3 שלא קנית..
ואני גם מעוניינת לדעת האם כולם נוהגים כמוני או לא, ואם לא הייתי רוצה לדעת האם זה אפשרי לעבוד כגרפיקאי בלי להעתיק.
וכן מה ההלכה אומרת, שאלתי את הרב שלי והוא מסתפק ואמר לי לשאול ולברר איך גרפיקאים אחרים עושים כי טענתי שאם אצטרך למחוק את המאגר שלי אז זה יסב לי נזק עצום מאד ואולי לא משתלם להיות גרפיקאי ושככה עובדים היום

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
לפי אחד המאמרים שהבאתי, הרב שמואל דוד מונק, שו"ת פאת שדך, סי' קנ"ח, טוען שאין כזה דבר בהלכה זכויות יוצרים, וכל הדיבורים על זכות יוצרים הם טעות גמורה, שנולדו מ"נימוסי אומות העולם.
אך בכללות, רוב הפוסקים שהוא הביא אוסרים.

במאמר השני מצוטט הרב דוב ליאור כך
פסקי הלכות
א. העתקת תוכנות מחשב, דיסקים וקלטות, שלא לצורך מטרה מסחרית – מותרת, אולם במקרה שהבעלים מקפידים על כך, להעתיק אין זו מידת חסידות.
ב. הורדת חומרים מהאינטרנט – מי שגונב את התוכנות או הדיסקים ומפיץ אותם לרבים ברשת האינטרנט, עובר על איסור חמור של פגיעה בזכויות יוצרים, במיוחד אם הוא מרוויח על כך. אולם לגולשים ברשת - מכיוון שבמציאות אין שליטה על חומרים באינטרנט, וכן אין אפשרות מעשית לאכוף ברשת חוקים של זכויות יוצרים וכל אחד יכול להוריד כרצונו, לפיכך דומה הדבר לאבידה ששטפה נהר, ומותר לאדם להוריד לעצמו מדין הפקר, אולם אם היוצר אינו מסכים אזי מידת חסידות היא שלא להשתמש.
ג. הקלטת שירים מהרדיו – אין איסור להקליט שירים מהרדיו, מפני ששילמו על כך מראש, ואין בכך בעיה של זכויות יוצרים (כך נמסר לי).
ד. תוכנות מחשב, שאין להשיגם בחנויות – לעיתים, יצרני התוכנות מפתחים תוכנת מחשב משודרגת, וכדי להכריח את הצרכנים לקנות את התוכנה החדשה, הם מסרבים למכור את התוכנה המיושנת. במקרים כאלו, מותר לכתחילה להעתיק, שלא למטרה מסחרית את התוכנה מהדגם הקודם.

אך גם שם שאר הרבנים אוסרים

RCpro

משתמש מקצוען
עימוד ספרים
ואני מאוד רוצה לשמוע שאסור.

אין בשום מקום בחו"מ משהו אדות זכויות יוצרים. חד וחלק.

נושא זכויות היוצרים החל רק בשנים האחרונות.

הבסיס לזכויות היוצרים הינו משום תקנת השוק ע"מ שהיוצרים ייצרו יצירות. וח"ו לומר שגזל הוא בידו, אלא הוא עובר אל תקנות הבי"ד שבאותו מקום, ודינו שישכנו נח"ש (נדוי חרם שמתה).

עד כאן אלו עובדות מוצקות. ולא ניתן לערער עליהם.

עכשיו השאלה היא אם מותר או לא; אם הרב שלך אמר שאסור - אזי דינך כעוברת על תקנות הבי"ד, ואם הרב פסק שמותר אזי לא.

בימינו (כפי הנראה בעיני), לדאבונינו, אין בי"ד שקובע עבור כל הציבור, ואין רב שקובע עבור כל העיר. פשוט אין מושג של רב עיר. אבל במקומות שיש (בישובים קטנים, למשל בברכפלד), שהרב פוסק שאסור, אזי לפחות בזכויות יוצרים שבין בעלי המקום, בוודאי ובוודאי שיהיה אסור לעבור על דבריו, לכאורה גם אם הרב שלך יתיר לך. משום שיש לו כח לתקן תקנות בעיר.

א.ישראל

משתמש פעיל
עריכה תורנית
נכתב ע"י RCpro;285760:
אני באופן אישי מעודד פיראטיות תוכנה, ומשקיע על זה זמן וכסף.
1. בלי קשר להלכתית, חוקית, זה יכול להיות פלילי, תיזהר שלא יעצרו אותך, אנחנו צריכים אותך כאן איתנו....
2. מתגובותיך בעבר לא היית נשמע כך.
3. גם לרב עיר, יש סמכות לקבוע רק לענינים הקשורים להנהגות ציבור בעיר וכדומה, זה עוד לא הופך אותו לסמכות הלכתית של כל אחד באופן פרטי. בברכפלד וכן בכל מקום אחר לכל אחד ולכל חוג יש את הרב הפרטי שלו.

RCpro

משתמש מקצוען
עימוד ספרים
נכתב ע"י א.ישראל;285785:
2. מתגובותיך בעבר לא היית נשמע כך.
3. גם לרב עיר, יש סמכות לקבוע רק לענינים הקשורים להנהגות ציבור בעיר וכדומה, זה עוד לא הופך אותו לסמכות הלכתית של כל אחד באופן פרטי. בברכפלד וכן בכל מקום אחר לכל אחד ולכל חוג יש את הרב הפרטי שלו.

2. זה שאני מקפיד שלא להשתמש בתוכנה בלתי חוקית, זה לא קשור למה שאני חושב אם מותר או אסור. אני עושה את זה כהובי. פשוט נהנה מזה.
3. אני חושב שזה תקנת הציבור. ולכן רב העיר בעל סמכות בנידון. תקנה שאסור להעתיק על מנת שהיוצרים ירוויחו וע"י כך ייצרו דברים, היא תקנה ציבורית. אני טועה?

Stylee

משתמש רשום
אשכול מחכים ודי מענין אבל לא נראה לי שיגיעו פה למסקנה חד משמעית...

א.ישראל

משתמש פעיל
עריכה תורנית
זה קצת חורג מנושא האשכול, [במחילה מפותח האשכול] אבל לדעתי זה לא תקנה ציבורית. אם ניקח את ברכפלד כדוגמא, אם מישהו מעתיק את תוכנות אדובי או מייקרוסופט או כל יוצר אחר, אין לזה שום קשר לעיר ברכפלד.

RCpro

משתמש מקצוען
עימוד ספרים
אם ברכפלדאי מעתיק יצירה מיוצר ברכפלדאי. לכך התכוונתי.

ayala

משתמש מקצוען
באף אשכול כמעט לא מגיעים ל"הלכה למעשה"
וכן פעמים רבות האשכול מתגלגל למשהו אחר ממה שהתכוון פותח האשכול.
אבל הנה אולי אכתוב את שאלותיי בנקודות למען הבהר דבר:
1-אם מישהו מכיר רבנים ופסיקות בעד העתקות, שיביא מקור בבקשה אשמח לשמוע. (כנגד כבר ראינו)
2- איך רוב הגרפיקאים בימינו עובדים? האם מישהו יכול להגיד לפי מה שהוא מכיר, האם הרוב מעתיקים או האם הרוב קונים? אני ראיתי במקומונים עיטורים שהלכו פה בפרוג עוד מימי האשכול האבוד שהכיל אוצרות ומטמונים רבים.

ואם תשאלו למה שאלה מס' 2 רלוונטית, אם אסור אסור ואם מותר מותר.
אז קודם כל, נראה שיש פוסקים לכאן ולכאן, והרב שלי עוד לא ענה לי מותר או אסור אלא ביקש ממני לבדוק את השטח אחרי שאמרתי לו שכולם עובדים כך ואין דרך אחרת כמעט, אם רוצים להרויח, כי זה הרבה כסף. ולכן אני רוצה לבדוק את הנושא, ואני יוצאת מנקודת הנחה שרוב הגרפיקאים עובדים עם חומר מועתק, ולכן גם היה את כנס פרוג על "זוכיות יוצרים". מה דעתכם?

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  58  פעמים

לוח מודעות

למעלה