@מסילה סקול
קודם כל אני מסכים לגמרי עם השליחות החשובה שאתה עושה בעניין של העלאת המודעות בציבור להשקעה, בהחלט זה שליחות מאוד חשובה, ואני באמת מסכים איתך שאסור שמהתגובות שלי יהיה רושם שלא טוב להשקיע, ואני בהחלט מתנצל על ההטעיה הזאת.
ולאחר שאני מכבד אותך ואת המקום שלך, ובמיוחד שהסברת שבקורסים שלך אתה מרחיב על הסיכונים בהשקעות, אז כל הכבוד לך ושרק תצליח, אבל חשוב לי לחדד את העניין של התשואות הממוצעות.
אני קצת מרחיב כי אין ברירה אחרת.
חישוב תשואה ממוצעת נומינלית זה טעות, ואני יביא דוגמא מוחשית מהחיים שלנו כדי להמחיש, אם היית קונה דירה בתחילת שנות ה60 באזור המרכז בערכים נומינליים היית משלם בערך 4 שח... עכשיו יגיע אדם ויגיד לנו שהתשואה הממוצעת במדינת ישראל על דירות היא התשואה הגבוהה ביותר במדינות המפותחות... וברור שזה טעות, כי זה שבעבר במדינת ישראל היה אינפלציה גבוהה זה גורם מאוד משמעותי בגובה התשואה הנומינלית, לכן חייבים לחשב תשואה ריאלית.
ומי שחשוב לו לחשב נומינלית נהוג להוסיף 2 אחוז, שזה מבוסס על התייחסות ל30 שנה, כי לפני 30 שנה בארה"ב האינפלציה הממוצעת הייתה גבוהה משמעותית.
ועוד נקודה שמחשבים תשואה ממוצעת באס אנד פי מחשבים גם את הדיבידנדים, והיום הדיבידנדים לא צפויים לחזור למה שהיה בעבר, בעיקר בגלל שהיום כי אי אפשר לקבל ריביות גבוהות באגרות חוב ממשלתיות ולכן לא נכון לצפות לתשואה כזאת.
ואחרי כל זה חשוב לי להדגיש שאתה עושה עבודת קודש, וברור שהציבור החרדי זה הציבור שהכי חייב להיכנס להשקעות, כי יש לנו התחייבויות גדולות שאנחנו לוקחים על עצמינו, עם החתונות וכדומה, ולכן בהחלט זה נושא קריטי וחשוב מה שאתה עושה, ובמיוחד הנקודה שאתה ממשיך לחדד את העניין של הסיכונים, כי ברור שכדי להצליח צריך להיות מודע להשקעות, ביחד עם מודעות לסיכונים.