כיצד ביכולתי לדעת האם הוגדרתי כ"עובד חיוני"?
בשעת חירום, קיימים שני סוגים של עובדים ה"מגויסים" לעבודה במפעל החיוני או למתן שירות קיומי: מגויס פנים – העובד במפעל החיוני/למתן שירות קיומי בשגרה, ומגויס חוץ - עובד שחויב להגיע למפעל לעבודה אף אם אינו עובד בדרך כלל באותו מפעל.
הקריאה לעבודה במפעל החיוני או למתן שירות קיומי בשעת חירום תתבצע באמצעות צו קריאה לשירות עבודה שמוציא שר העבודה והרווחה.
איך אדע אם מקום עבודתי נחשב חיוני?
נכון להיום, קיימת רשימה של כ-3,500 מפעלים חיוניים.
מפעל חיוני הוא כל מפעל, או חלק ממנו, הפועל או שאפשר להפעילו לצרכי הגנת המדינה, ביטחון הציבור, הבטחת המשך היצוא ולהספקת ומתן שירותים חיוניים למשק. מפעל למתן שירות קיומי הוא מפעל הנותן שירותים קיומיים באחד מהתחומים הבאים: אספקת מים, מזון או חשמל, וכן מתן שירותי אשפוז ובריאות, תברואה, תקשורת, דואר או שירות אשר לדעת שר העבודה והרווחה הוא חיוני לקיום אספקה או לטיפול באוכלוסייה, ואשר לדעת השר הפסקתו עלולה לגרום לפגיעה רבה בכלכלה המשפיעה על המשק כולו.
בחירום, מתנהל הליך מקוצר של הכרזת מפעלים חיוניים נוספים.