עת מלחמה ועת שלום • חיים ולדר

לאה ורחל

משתמש סופר מקצוען
מוזיקה ונגינה
לעניות דעתי ולדר גם התכוון בין השאר
שכך זה שלום עם ערבים טילים ופגיעות פה ושם
ומבצעים שצה"ל עורך מידי פעם בעזה.

שאף אחד לא ישלה את עצמו שיכל להיות פה בארץ מצב אידיאלי של
איש תחת גפנו ותחת תאנתו
כי הערבים שונאים אותנו
ואשרינו שהם שונאים אותנו
אחרת היינו חברים שלהם ומתבוללים בהם.

הוא אומר שזה שלום תתרגלו
עם ערבים א"א לחיות אחרת
כך חיינו לפני הסכם אוסלו הארור
שרק גבה קורבנות רבים יותר
אני מקווה שיתד וכל הציבור החרדי יתחילו להתפכח
מרעיונות השמאל שאולי נשמעים טוב באופוזציה
אבל מזיקים הרבה יותר מהמצב העכשווי.

הוא באמת נותן פרופורציות

יערי

משתמש מקצוען
נכתב ע"י מלפפון;1315995:
יערי מהפורום אינו חיים ולדר.
ניתן לראות זאת לפי תגובותיו שאינן מאפיינות את דרך כתיבתו של ולדר, ואף כלל אינן משדרות את כוונתו בקטע.

ולגבי טענותיך יערי על טיפול לחרדתיים בעיתון: צר לי אך זה לא נקרא טיפול.
לכל כותב וסופר ישנו רצון לכתוב מאמר ש'ידברו' עליו. הוא רצה לעשות כאן ניתוח מעמיק ולכתוב בסגנון קצת שונה, אך לצערי לא כל דבר ראוי שתהיה לו במה אם זו התוצאה שיוצאת.

זהו מאמר שלא אמור לעבור את הצנזורה הנמוכה ביותר. קורה לסוםר שהדד ליין הלוחץ והרצון לכתוב מעניין גורם לנפילות, זה עובר, אבל מכאן ועד להתחיל להלל את הנפילה הזו?

מספיק אב אחד לחייל שיוצא לקרב, אם אחת שכולה שמבכה יום יום את פטירת בנה בשביל שלא להעלות כזה מאמר ולתת לו במה.

זה הזוי להתחיל לסחור בגופות עם מספרים. מי הוא ולדר שיקבע כמה גופות עלינו להקריב כדי שכבודו יסכים לכך שזו אכן נקראת 'מלחמה'?
אני מוכרח לחזור ולהדגיש.
בתחילה היו התקפות על המאמר שכאילו הוא בא סתם להמעיט בכמות הנפגעים ובכאב שיש לאנשים שחווים את הכאב הנורא הזה.
וגם אני כשקראתי אם המאמר זה מאד צרם לי, ולכן ניסיתי לחשוב קצת שונה, שהיתה לו כאן איזו כוונה פסיכולוגית להרגיע את החרדתיים.
הדגשתי כבר קודם שהיות ואין לי עדיין תואר ראשון בפסיכולוגיה אני לא יכול לשפוט אם המאמר הזה אכן מרגיע את החרדתיים או להיפך, אבל אני יכול להבין את הרציונל שעומד מאחורי מאמר כזה.
בעיקר יצא קצפי על התגובות לדברי שטענו שאין מקום לטיפול בחרדתיים בעיתון 'נורמלי'. כאילו והחרדתיים הם כמה משוגעים מכפר שאול שלא אמורים לטפל בבעיותיהם, בעוד שאחוז גבוה מאד באוכלוסיה סובל מכך, ומספיק לעסוק טיפה בחינוך כדי לראות זאת.
ועל המשקל הזה גם אין לכתוב מאמרי אמונה מחזקים בעיתון לאנשים 'בעייתיים' שאין להם אמונה חזקה בעצמם. ולא צריך לכתוב להבדיל מתכונים בעיתון לאנשים שלא יודעים לבשל טוב.
זהו, זה מה שרציתי, וסליחה ממי שלא הבין.
אהה שכחתי, תודה על ההבהרה שאני לא חיים ולדר (בעצם זה היה די נחמד להסתובב היום עם התחושה הזו).

מלי

משתמש מקצוען
נכתב ע"י יערי;1316182:
אהה שכחתי, תודה על ההבהרה שאני לא חיים ולדר (בעצם זה היה די נחמד להסתובב היום עם התחושה הזו).
על ראש ה....;););)

pink

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
אז אני כן למדתי פסיכולוגיה, ויש לי לא מעט רקע בחינוך וטיפול באנשים.
והדרך הכי לא מקצועית להרגיע אנשים חרדתיים זה לדחוק את החרדה ולהסביר למה לא צריך לפחד.
ואת ההוכחה תוכל לראות בתגובה של "תגית".
ובודאי לחיים ולדר יש הבנה בנושא כנראה שבכל זאת הכוונה שלו היתה אחרת.

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
נכתב ע"י לאה ורחל;1316057:
לעניות דעתי ולדר גם התכוון בין השאר
שכך זה שלום עם ערבים טילים ופגיעות פה ושם
ומבצעים שצה"ל עורך מידי פעם בעזה.

שאף אחד לא ישלה את עצמו שיכל להיות פה בארץ מצב אידיאלי של
איש תחת גפנו ותחת תאנתו
כי הערבים שונאים אותנו
ואשרינו שהם שונאים אותנו
אחרת היינו חברים שלהם ומתבוללים בהם.

הוא אומר שזה שלום תתרגלו
עם ערבים א"א לחיות אחרת
כך חיינו לפני הסכם אוסלו הארור
שרק גבה קורבנות רבים יותר
אני מקווה שיתד וכל הציבור החרדי יתחילו להתפכח
מרעיונות השמאל שאולי נשמעים טוב באופוזציה
אבל מזיקים הרבה יותר מהמצב העכשווי.

הוא באמת נותן פרופורציות

זה נכון מאד אבל זה לא רק זה
היום הממשלה ה"ימנית" מאמצת רעיונות הזויים של השמאל הקיצוני בכל מיני תחומים
כל מיני "זכויות אזרח" למיניהם שבלשון הקודש השם המתאים להם הוא יותר "כרת" ו"תועבה"
אבל זה שהדברים האלה עוברים בממשלת ימין, לא מצדיק חבירה לשמאל - כי אם בממשלת "ימין" זה ככה, עאכ"ו בממשלת שמאל קיצוני

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
נכתב ע"י אברהם;1316274:
זה נכון מאד אבל זה לא רק זה
היום הממשלה ה"ימנית" מאמצת רעיונות הזויים של השמאל הקיצוני בכל מיני תחומים
כל מיני "זכויות אזרח" למיניהם שבלשון הקודש השם המתאים להם הוא יותר "כרת" ו"תועבה"
אבל זה שהדברים האלה עוברים בממשלת ימין, לא מצדיק חבירה לשמאל - כי אם בממשלת "ימין" זה ככה, עאכ"ו בממשלת שמאל קיצוני

בכל השנה האחרונה עקבתי אחרי החיבוק החרדי אחר השמאל.
הפלורליסטיות השמאלנית עובדת לשני הצדדים.
בדיוק כמו שהם יהיו בעד לתת תקציבים לחרדים, כי ילד הוא ילד, הם יהיו בעד לתת תחבורה ציבורית בשבת (ע"ע בוז'י הרצוג) כדי לתת מענה גם למעוטי יכולת.

משום מה העיתונות החרדית מעדיפה להתעלם באופן טוטאלי מן הנקודה הזו.

rifki

משתמש פעיל
יערי,
יש לנו בבית ספר-ילדים קצת ישן ושמו 'ילדים בעקבות העבר'
שם הסופר: ח. יערי
קראתי פעם במאמר של חיים ולדר שזהו הספר הראשון שהוציא לאור ולכן בחר בשם בדוי אבל לא ממש, יערי איכשהו באידיש שווה ולדר...
אבל אולי זה לא אתה:cool:

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
נכתב ע"י גלבוע;1316334:
בכל השנה האחרונה עקבתי אחרי החיבוק החרדי אחר השמאל.
הפלורליסטיות השמאלנית עובדת לשני הצדדים.
בדיוק כמו שהם יהיו בעד לתת תקציבים לחרדים, כי ילד הוא ילד, הם יהיו בעד לתת תחבורה ציבורית בשבת (ע"ע בוז'י הרצוג) כדי לתת מענה גם למעוטי יכולת.

משום מה העיתונות החרדית מעדיפה להתעלם באופן טוטאלי מן הנקודה הזו.

אז זהו שהם לא יהיו בעד לתת תקציבים לחרדים כי ילד הוא ילד
ואם כן, זה מאהבת הערבים (שגם להם הרבה ילדים) ולא מאהבת החרדים
ובכל מקרה לפיד ייכנס לכל ממשלת שמאל לפני החרדים, והוא ימשיך עם גזרותיו באותו קו שהחל

efrat1

משתמש סופר מקצוען
יוצרי ai
והמאמר של השבוע

מלחמה זה לא משחק (ואולי כן…)
חיים ולדר כ׳ בתמוז תשע״ד 18/07/201411:45
"לא רלוונטי מי אתה, מה אתה שווה וכמה אתה יכול או מוכן לשלם. אלא איך אתה משחק את המשחק מול היריב"

1.

כולם הפכו לפתע מומחים לנושאי צבא וביטחון.

לכל אחד יש דעה האם נכון להפסיק בשלב את המבצע או צריך היה להמשיך הלאה. ואם להמשיך, האם צריך להסתפק בלכתוש את עזה מן האוויר או צריך להיכנס אליה למבצע קרקעי. ואם אכן יתבצע מבצע קרקעי, האם נכון להפיל את משטר החמאס או שבמקום משטר מטורף אחד נקבל שבעים ארגונים מטורפים פי כמה.

למרות שלאף אחד אין את הנתונים, לכולם יש דעה מוצקה מה צריך לעשות.

אני לא מתכוון להביע את דעתי בנושא, בין השאר מפני שהידיעות שלי, על המצב האמיתי נלקחות מהעיתונות, שזה אומר: שואפות לאפס. כמו כן, מפני שלמשוואה הזו ששמה "יחסינו עם החמאס" יש כל כך הרבה נעלמים שאיש אינו מביא אותם אפילו לשולחן, כמו מה יכולתו של הצבא בהתמודדות פנים אל פנים מול החמאס. כמו השאלה מי יבוא לנו במקום החמאס, במקרה שיצליחו להפילו. וכמו הידיעה עד כמה חולשה מחדירה התקשורת בלב האזרחים, ועד כמה אלה הפכפכים המתלהבים מהישגים ומתמלאים בתחושת כוח מזויפת הנהפכת באחת לחולשה נוראה בהתפתחות הלא צפויה הראשונה.

מה שבטוח ניתן לשפר, זה את הנתונים למשא ומתן בין ישראל לחמאס. נתונים שאין להם דבר וחצי דבר עם המציאות. הכל משחק פסיכולוגי אחד גדול. ולמי שעדיין לא הבין מהכותרת – נושא הטור שלנו הוא: "תורת המשחקים".

2.

בוריס ואביגדור מקבלים מזוודה ובה מיליון דולר.

נאמר להם כי ניתנת להם שעה עגולה להיכנס לחדר ולהתדיין כיצד יחולק הכסף ביניהם. אם בתום השעה יגיעו לעמק השווה הם יקבלו את כל הכסף, אך אם לא יגיעו להסכמה הכסף יוחזר והם לא ייהנו אפילו מפרוטה.

בכניסה אביגדור בטוח שהעניין יסתיים בדקה אחת. הוא פונה לבוריס ואומר לו "חבל על הזמן. אתה חצי אני חצי ונסגור עניין".

אך כאן נכונה לו הפתעה.

"לא" אומר בוריס. "אני אקבל 900,000 דולר ואתה רק מאה אלף".

אביגדור פורץ בצחוק: "נו, אתה בוודאי מתבדח, בוא נסגור עניין".

"אם היית מכיר אותי היית מבין שאני ממש לא מתבדח" אומר בוריס. "אני מעוניין בתשעים אחוז מהסכום. לא נראה לך? אז נצא החוצה ונחזיר להם את המזוודה עם הכסף".

כשאביגדור מבין שבוריס רציני הוא מתחיל לדבר אל ליבו "זה לא בסדר מה שאתה עושה כאן".

"אז לא", אומר בוריס בקשיחות "ובכל זאת זה מה שאני מציע".

"אולי שישים ארבעים?"

"לא".

"שבעים שלושים?"

"לא!" אומר בוריס "ועוד דיבור אחד אני אעלה את החלק שלי לתשע מאות חמישים ואתה תיאלץ להסתפק בחמישים".

אביגדור שוקל בינו לבינו ומגיע למסקנה, שבן אדם שהוא מספיק חוצפן כדי להציע לו מאה מול תשע מאות, יכול בלי לעפעף לקחת ממנו עוד חמישים.

השעה מסתיימת. השניים יוצאים. בוריס מודיע על ההחלטה בגאווה, אביגדור נשאל אם אמנם הסכים לכזו הצעה ומהנהן בראש מושפל. הוא חוזר הביתה עם מאה אלף דולר מתוך החמש מאות אלף שקיווה לקבל ולא מבין איך זה קרה לו.

3.

כל אחד מבין שהסיפור הזה, אינו עוד סתם סיפור על בוריס ואביגדור שמישהו החליט לבזבז עליהם מיליון דולר, אלא דוגמא ציורית למשאים ומתנים בין אנשים ובין מדינות. לצורך העניין, אביגדור יכול לייצג את ישראל, ובוריס את החמאס. זה יכול להיות מתאים למו"מ שהתנהל בעיסקת שליט, הסכמי שלום, הפסקת אש וכל משא ומתן אחר.

הסיפור על בוריס ואביגדור, הוא אחד המאפיינים הבולטים למדע הקרוי "תורת המשחקים", שאחד ממוביליו בישראל הוא פרופ' ישראל אומן זוכה פרס נובל.

"תורת המשחקים" מחברת בין כללים מתמטיים מדויקים לבין אופן קבלת החלטות גם בלתי ראציונליות. היא מאפשרת לנתח מצבי עימות ואיומים הדדיים, ולמקסם (מלשון מקסימום) את ההישגים שניתן לקבל באמצעות משא ומתן, איום ואפילו מלחמה!

4.

סמוך לאחר חטיפת גלעד שליט, בשנת 2006, דרש החמאס כמה מאות מחבלים תמורת שחרורו.

ישראל סירבה. הסירוב נבע מהרצון להוריד את המחיר. אבל החמאס, במקום להוריד, הוא העלה.

ישראל התעקשה עוד יותר והחמאס מצידו העלה עוד יותר.

חמש שנים לאחר חטיפתו שוחרר שליט תמורת…1027 מחבלים בהם מאות עם "דם על הידיים".

איך קרה דבר כזה? שתמורת חייל משלמים 1027 מחבלים (שכמה מהם כבר רצחו מספר ישראלים)?

כדי לחדד את השאלה נציג את סיפורו של בו ברגדאל, המכונה "גלעד שליט האמריקני". מדובר בחייל המארינס שהוחזק משנת 2009 בידי הטאליבן.

גם ברגדאל, בדומה לשליט שוחרר בתום חמש שנים, אבל כאן מסתיים ההבדל בין המקרים. האיש שוחרר לפני כחודש וחצי תמורת, תחזיקו חזק, חמישה אנשי טאליבן…

וכדי שתבינו את האבסורד, נציג כאן את ההבדל במשא ומתן (שלמעשה כלל לא התקיים) בין האמריקנים לאפגנים. אתם הולכים לבכות.

כאשר הצהירו אנשי הטליבאן שברגדאל בידיהם הם דרשו מיליון דולרים ו-21 אסירים בתמורה לשחרורו. תסכימו שבשביל ארה"ב זה משהו שניתן היה להסכים אליו בהינד עפעף. אבל בשביל האמריקנים זו לא הייתה אפילו נקודת פתיחה לניהול מו"מ. הם אפילו לא הגיבו להצעה.

במהלך השנים פנו אנשי הטליבאן באינספור ערוצים לאמריקנים והתחננו לאיזושהי עיסקה, אך אלה סירבו לשאת ולתת עם טרוריסטים. עם השנים ירד המחיר וירד וירד, עד שבסוף התערב אמיר קטאר והתחנן לאמריקנים לעשות ג'סטה בשביל הכבוד שלו. האמריקנים "הסכימו" שהטליבאן ישחרר את ברגדאל, ולאחר מכן, כאילו בלי קשר החזירו להם חמישה טאליבנים.

בכל חמשת השנים שעברו זכה ברגדאל להתעלמות גורפת ומוחלטת מהעיתונות האמריקנית. הוריו לא הורשו או שלא היה מי שהסכים בכלל לשמוע אותם. האמריקני הממוצע לא ידע בכלל מי הוא.

כעת הבנתם משהו על תורת המשחקים?

לא רלוונטי מי אתה, מה אתה שווה וכמה אתה יכול או מוכן לשלם. אלא איך אתה משחק את המשחק מול היריב.

5.

נשוב כעת לבוריס ואביגדור.

עדיין לבכם דואב על אביגדור שנתקל באדם רע ונאלץ להסתפק בפירורים מתוך אוצר שהיה מגיע לו ממנו חצי בחצי.

והאמת, שהסיפור הזה ניתן לשינוי:

ברגע שאביגדור מבין שבוריס לא צוחק איתו, אלא באמת דורש תשע מאות אלף דולר מול מאה אלף, הוא ייגש בכעס אל הדלת ויאמר "אתה חוצפן, ואין לי על מה לדבר איתך".

בוריס ינסה לשחק שאין לו בעיה עם זה… כל עוד אביגדור לא פותח את הדלת, אבל ברגע שאביגדור ייגע בידית הדלת כדי להודיע על כישלון המו"מ והחזרת המזוודה, רוב הסיכויים הם שבוריס יאמר לו "רגע אביגדור, באמת צחקתי. קח את חמש מאות אלף הדולרים שמגיעים לך ונסיים בטוב…"

ואז אביגדור יוכל לומר לו (תוך נגיעה מאיימת בידית "לא אדוני, אתה חייב לשלם על החוצפה שלך. אני אקבל שש מאות ואתה ארבע מאות, אם לא…"

אתם הבנתם את העיקרון.

טורו של חיים ולדר "אות חיים" מתפרסם במוסף יתד נאמן.

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
בתורת המשחקים, הרבה פעמים, הנבל מנצח.
מתסכל, אבל עובדה.
וזה מזכיר לי ווארט על 'ועל הניסים':
"מָסַרְתָּ גִבּוֹרִים בְּיַד חַלָּשִׁים וְרַבִּים בְּיַד מְעַטִּים וּטְמֵאִים בְּיַד טְהוֹרִים וּרְשָׁעִים בְּיַד צַדִּיקִים"

גיבורים ביד חלשים, ברור שזה נס. לחלשים קשה יותר לנצח. רבים ביד מעטים - כנ"ל.
אבל מה הנס ב'רשעים ביד צדיקים'?
האם לצדיקים בדרך הטבע אמור להיות קשה יותר לנצח?
התשובה -
שיטות המלחמה.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  58  פעמים

לוח מודעות

למעלה