עת מלחמה ועת שלום • חיים ולדר

נחמי ווייס

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
הדמיות בתלת מימד
לפני הקריאה: מטרתו של טור זה, לא להמעיט בחומרת המצב בו אויב יורה טילים לעבר אזרחים תמימים ללא אבחנה, אלא לתת פרופורציות.

1.
השבוע, טעמו תושבי הארץ, או לפחות אלה המתגוררים מחדרה דרומה (נכון לכתיבת שורות אלה…) טעמו של הפחד.
הפחד הזה, שהוא נחלתם של תושבי הדרום במשך רוב ימות השנה, פשוט הצפין לכיוון ראשל"צ ותל אביב, וגרם לתושבי חצי המדינה לחוש טעמה של מלחמה.

אזעקות, ממ"דים, ירוטים ונפילות טילים.
יש כאלה שהמצב הזה יוצר אצלם פחדים ותחושות קשות ביותר. בעיקר הצעירים שלא טעמו טעמה של מתיחות ביטחונית, אך גם בקרב המבוגרים עד גיל שבעים, יש העלולים להגזים ולסבור בטעות כי אנו חיים בתקופה נוראה של פחד וייאוש. (ותיכף נסביר מדוע נקבתי בגיל 70).

מטרתו של טור זה, לא להמעיט בחומרת המצב בו אויב יורה טילים לעבר אזרחים תמימים ללא אבחנה, אלא לתת פרופורציות, בעיקר לצעירי הקוראים, לראות נכון את הדברים, ולהבין, שעל אף כל הדברים, אנחנו רחוקים ממצב של "עת מלחמה", למרות הטילים שנוחתים כאן.
קצת פרופורציות לא יזיקו.

2.
כולנו זוכרים את נפילת מגדלי התאומים ב-2001. התחושה הכללית, ולא רק בארצות הברית, היתה של "סוף העולם מתקרב", ובארה"ב עצמה אנשים האמינו בזה. סמלי העושר והביטחון כמו מרכז הסחר העולמי והפנטגון נהפכו ברגע לאפר ואבק. בימים הראשונים האמינו שקרוב לרבע מיליון אנשים נספו באסון (מספרם של הנוכחים במגדלים ובסביבתם בשעות שיא), ואט אט התפזרו להם ענני האפר שהחשיכו את ניו יורק, ואיתם התגלו המספרים האמיתיים. גם 3000 הרוגים אינם עניין של מה בכך, אך עם הזמן, ולקח הרבה זמן, להבין שבסופו של יום 3000 שנהרגו מתוך 8 מיליארד אנשים בעולם, שני מגדלים שקרסו מתוך מיליארד בניינים בעולם, ועוד ארבעה מטוסים שהתרסקו מתוך מיליונים שיש בעולם, עדיין אינם בגדר "סוף העולם".

3.
כעת לנתונים מעניינים שייתנו פרופורציות בכל הנוגע למצב הביטחוני.
מספרם של ההרוגים בארץ ישראל על רקע ביטחוני משנת 1910 ‏(104 שנה‏) עומד על 23,085 וזה כולל נכים כתוצאה מפיגועים או מקרבות צה"ל לאחר פטירתם. מספרן של המשפחות השכולות בישראל הוא 10,524 ובהן 2,396 יתומים ו–4,992 אלמנות.

ברם, מאז הקמת מדינת ישראל (לפני 67 שנים) נהרגו יותר משלושים אלף בני אדם בתאונות דרכים, יותר מבכל המלחמות וכל הפיגועים גם יחד!!!
בשנה שעברה נהרגו בתאונות דרכים 296 בני אדם, ובהם 77 נהגים, 62 נוסעים, 90 הולכי רגל, 14 רוכבי אופניים, 21 ילדים (0-14) ו-52 קשישים. לא תאמינו, מדובר בירידה של 25 אחוז מהשנה שלפניה!

האם אנחנו נכנסים לייאוש ולחרדות כתוצאה מתאונות הדרכים? למרבה הצער כמעט ולא חושבים על כך. היודעים אתם מדוע? מפני שתאונת דרכים נחשבת משום מה לאסון פרטי, לעניין של מישהו אחר. לעניין שאינו נוגע לאיש זולת המשפחה הנפגעת. כמובן שכולם משתתפים בצער, וכאשר התרחשו אסונות נוראיים כדוגמת התאונה שהכחידה את משפחת אטיאס למעט ילדה אחת, ותאונת הרכבת שהכחידה את משפחת ברנשטיין, הם גרמו למדינה שלמה לעצור את נשימתה ולחוש אובדן ויתמות, אך איש אינו מושפע מתאונות דרכים ברמה האישית, בטח לא ברמה של ייאוש וחוסר תפקוד, ואילו טילים, פיגועים ומקרי מוות על רקע ביטחוני, נחשבים ובצדק, לעניין של כולם. טילים המתעופפים בתקופות מסוימות מעל ראשי אנשים גורמים להם לחוש איום הרבה יותר ממכוניות המסתובבות מטר מאיתנו ומסכנות אותנו ואת ילדינו יותר.
מדוע זה כך? דווקא משום נדירותם של הטילים ותדירותם של תאונות הדרכים. אך מכאן ועד ייאוש ותחושות חרדה וחוסר תפקוד, הדרך ארוכה ואין לזה כל הצדקה.

4.
למען האמת, רובם המוחלט של קוראי הטור הזה, אלה שמתחת לגיל 70, חיים מיום לידתם ב"תקופה של שלום". נכון. היו מלחמות בשבעים השנה הללו, אך תיכף נדון אם בכלל התקרבו להגדרה של "עת מלחמה".

אנחנו נולדנו ב"דור נכון", בכל הנוגע ל"עת מלחמה, ועת שלום". שני הדורות שלפנינו, קיבלו שתי מלחמות עולם, וגם הדורות שלפני לא חיו בשלום ובשלווה וחייהם היו גדושי פורענות, מעשי טבח, גירושים ופרעות.
כדי להבין מדוע אנו חיים ב"עת שלום" עלינו להבין באמת מהי "עת מלחמה".

רק ב"עת שלום" מדינה שלמה יכולה לעצור הכל ולהתאבל יחד על שלושה נערים הרוגים, או להיכנס לייאוש בגלל ברזלים שמתפוצצים בשמים, (נכון לכתיבת… וכו') או אפילו נוחתים, חלילה.
ב"ה, אין לאף אחד מתחת לגיל שבעים, מושג מהי "מלחמה אמיתית".

ב"עת מלחמה", האויב כובש ומגיע לבתים. אף אחד מתחת לגיל שבעים לא חווה זאת. ב"עת מלחמה" יכולים להיהרג חלילה 2,500 אנשים ביום. בתי החולים לא יוכלו לקבל את רבבות הפצועים. לא יהיה חשמל. לא יהיה דלק. הכבישים יהיו חסומים בכלי רכב מופצצים, או סתם בלי דלק, התחבורה הציבורית תשותק, הנמלים ימוקשו. האוניות יוטבעו, בסיסי חיל האוויר ייהרסו. אנשים יצטרכו ללכת לשדה לקצור חיטים ולעשות לחם. זה אמנם התרחש בשבעים השנים האחרונות, אבל לא כאן. ביוגוסלביה, במלחמת הבלקן וזה קורה בימים אלה חצי שעה מכאן, בסוריה.

תחשבו על אבות אבותינו שחיו בין השנים 1900–1945. איזה חיים היו להם? שתי מלחמות עולם בהם נספו מיליונים מהם, ואלה שנותרו בחיים, אלו חיים היו להם? של מחסור, רעב, גירוש, פחד שכול ויתמות.
תשאלו את ניצולי השואה בני השבעים וחמש פלוס. הם יספרו לכם מהי "עת מלחמה".

5.
אני למשל, נולדתי שנה לאחר "מלחמת ששת הימים". כשהתנהלה המלחמה הכואבת ביותר, מלחמת "יום הכיפורים", (שנת 73, 2222 הרוגים). הייתי בן חמש, ולכן פרט לפעם אחת שאני זוכר היטב איך אנו יורדים בריצה למקלט הטחוב ברחוב בר גיורא 45 בחיפה, איני זוכר דבר. אך גם במלחמה זו, לא היה מגע בין האויב לאזרחים.

והמלחמות היחידות שאני זוכר הם מלחמת לבנון הראשונה (התנהלה בין השנים 1982-2000 ובמהלכה נהרגו כ-1,216 חיילי צה"ל, מתוכם כ-654 חיילים במלחמה עצמה ועוד 562 חיילים נהרגו כתוצאה מהשהייה ברצועת הביטחון), "מלחמת המפרץ" (שנת 1990, הרוג אחד) ומלחמת לבנון השנייה (שנת 2006, 121 חיילים הרוגים ו-44 אזרחים).

אך גם אלה שזוכרים את מלחמת תשכ"ז (שנת 67', עם 780 הרוגים), לא באמת מבינים מהי מלחמה אמיתית. מלחמת השחרור (שנת 48', עם 6000 הרוגים, כעשר אחוז מהאוכלוסייה היהודית בארץ ישראל), אולי היתה הדבר הקרוב ביותר ל"מלחמה אמיתית". שם היו מקרים נדירים של מגע בין האויב לאוכלוסייה.

7.
ואם תשאלו, למה חשוב לך לציין זאת? למה אתה חייב להרוס את תחושת הכאב הקולקטיבית?
אז זהו. שתחושת הכאב צריכה להישאר. כי ישראל ערבים זה לזה, אבל עלינו להפריד בין תחושה זו של השתתפות באבל האחר, לבין לראות באופן עקום את חיינו אנו. זה לא משחק במספרים, זו הסתכלות נכונה יותר על החיים. יש משמעות רבה לחוויה של בני האדם, אם חיים הם ב"עת מלחמה" או ב"עת שלום". משמעות הקשורה להתנהלות החיים, לשלוות הנפש, לרוגע ולחיים נטולי חרדות.

ויש לזה גם משמעות חזקה יותר.

כידוע ממשלת השמאל שהביאה לכאן את "הסכמי אוסלו", נבחרה בגלל תחושה כוזבת של האספסוף (שלובתה כמובן בכלי התקשורת), שהממשלה שקדמה לה בראשות יצחק שמיר אינה עושה די למיגור הטרור.

מה היה לפני כן? אבנים, דקירות. פעם בכמה חודשים חייל היה נדקר וכל המדינה היתה מזדעזעת והעיתונים היו דורשים בשם העם המזועזע "תעשו משהו".
שמיר היה מספיק אמיץ ומציאותי כדי לומר, "במדינה נורמאלית טבעי שמישהו יידקר פעם בכמה חודשים", אבל האספסוף האמין לעיתונות שהמצב כל כך גרוע שלא יכול להיות גרוע יותר.

אז הם השתכנעו לתת את השלטון למפלגת העבודה.
ומה הם עשו? כרתו ברית חסרת היגיון עם יאסר ערפאת, נתנו לו רובים ופצצות כדי שיעשה סדר. ובאמת הם עשו סדר חדש. בתוך מספר חודשים כבר לא נדקר אזרח פעם בכמה חודשים, אלא נהרגו עשרים אזרחים פעם בשבוע בפיצוצי אוטובוסים ובפיגועי ירי!!!

קצת פרופורציות, קצת היגיון וחשיבה רגועה ולא היסטרית, היו יכולות למנוע את ההסלמה הזו.

8.
אבקש את סליחת הקוראים על כך שאני, בהפוך על הפוך, "משבית שמחות". או "ממעיט אסונות". אך מכיוון שאני רואה איך המצב הביטחוני משפיע על תפקודם של אנשים, נשים, נערים וטף, עד כדי פחדים וייאוש, אני סבור כי יש מקום לאפשר לציבור ראייה אחרת, שתיתן תמונה אמיתית על חייהם ועל תחושת הביטחון האישית שלהם, וזאת מבלי להמעיט בכהוא זה מחומרת המצב. קצת פרופורציות לא יזיקו.



טורו של חיים ולדר 'אות חיים' מתפרסם בעיתון 'יתד נאמן'
 

yaffab

משתמש מקצוען
נכתב ע"י נחמי ווייס;1315199:
8.אבקש את סליחת הקוראים ...


טורו של חיים ולדר 'אות חיים' מתפרסם בעיתון 'יתד נאמן'


לא סולחת.
 

מלפפון

משתמש סופר מקצוען
ראיתי את זה ועלה לי הדם לראש.

סליחה. מה זה משנה אם עת מלחמה או עת שלום עכשיו?

בשבילי מספיק הרוג אחד בשביל להתייחס בכובד ראש ובהתקפה של מלחמה. אחרת אם לא יתייחסו כיאות, האויב יבין שבאמת כדאי לו להילחם.
 

yaffab

משתמש מקצוען
מפאת כבוד הפורום וכבוד הכותב לא הגבתי יותר.
 

pink

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
סליחה מכבודו....
היום!! יותר מתמיד, קל להרוג 2500 איש בפעם אחת, עם טיל אחד בודד ולא לרוץ עם חרבות בין הבתים.
אבל - - הקב"ה שומר עלינו! מגן עלינו! ואנחנו חיים בניסים!!!!!
ובמקום לקלוט את גודל הנס, להסביר לקוראים שזה לא מלחמה????????????? ואם יש אנשים שעשו קצת תשובה, קיבלו קבלות טובות בגלל המצב הקשה ועוד כמה דברים טובים, אז לקרר את האמבטיה???????
 

חויד

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
מה שהוא שכח שהזמנים קצת הרבה השתנו מלפני 100 שנה...
פעם בשביל להילחם היו צריכים להיות בקרב מגע ממש
ואפילו אם לא ממש קרב מגע, חיכוך הרבה יותר קרוב
היום מספיק איזה התקפת סייבר או משהו טכנולוגי בשביל לשתק ולשבש מדינה שלמה.

קרב מגע הוא אופציה די אחרונה היום לכל צד.
יש כ"כ הרבה אפשרויות לפני זה...
אז אם כל הכבוד א"א להקיש בין מלחמות של פעם לבין אלו של היום.

עם זה, אני בהחלט מסכימה עם הכותב שאין צורך לאבד פרופורציות, בטח לא אלו שלא על קו העימות בעזה.
 

מתרגמת

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
שערך של חיי יהודי שווה אין סוף, גם אחד זה יותר מדי.
 

יערי

משתמש מקצוען
כנראה לא הבנתם מה הוא רוצה, אבל ברור שלהוא לא דיבר אל אנשים בריאים בנפשם כמותכם כמובן.
חיים ולדר עוסק רבות מאד בחרדות ובענינים נפשיים שונים. מתנקזים אליו המון פניות מאנשים שלא נספרים בכלל כפצועים אבל הם יכולים לשאת את החרדה מאזעקות (או במקרה גרוע יותר מפיצוצים) שנים רבות אחר כך.
חלק גדול מהחרדות נובעות לא מעצם האזעקה אלא מהתחושה של הקטסטרופה ששוטפת את המדינה, והתחושה שיש מלחמה של ממש, ואז כל אזעקה מעלה את מפלס החרדה עוד ועוד.
וכאן בא חיים ולדר וסך הכל רוצה להריע את החרדתיים שאנחנו לא במצב מלחמה, וצריך להתיחחס לזה לשגרת חיים שמופרת עם כניסות לממדי"ם כמה פעמים ביום, ואז לפחות את הנזק הנפשי של אלפי אלפי אנשים נמנע בכך.
מי שקרא את כתבתו והתרגז זה אומר שנפשו חזקה ביותר והכתבה לא פנתה אליו, דפדפו לדף הבא ותקראו על עשרות טילים ומליוני תושבים שיורדים למקלטים.
 

דגש חזק

משתמש פעיל
טיפול כזה הוא קוסמטי בלבד, הוא בא לייפות את המציאוּת.
כדי לתת טיפול שורש חייבים להחדיר אמונה בד', כפי שכבר כתבו כאן.
 

yaffab

משתמש מקצוען
במחילה, הוא כתב כתושב המרכז שיוצא בזמן האזעקות להציץ על היירוטים בשמים, ללא שמץ הבנה במצב הנוכחי.
אנחנו ממש לא במצב של שגרת חיים שמופרת עם כניסות לממ"דים, אנחנו במצב מלחמה ארוכה ומתמשכת.
שמאות אלפי ילדים יושבים בבית כבר כמה ימים, ללא תעסוקה וללא אפשרות יציאה, זו שגרה?
שמאות אלפי עסקים כבר הפסידו ארבעה ימי עבודה, זו שגרה?
שמאות אלפי ילדים חוששים לצאת/לבוא/לעבור מחדר לחדר/להתרחץ וכו... זו שגרה?
נפשנו חזקה, ב"ה, ועדין השורות שנכתבו מקוממות.
 

pink

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
לגבי מה שיערי כתב
לא ידעתי שעיתון יתד נאמן מיועד לאנשים חרדתיים, אם זה באמת הכוונה שיפנה את הכתבה למקום המתאים.

ואגב, שמעתי שבמלחמת המפרץ אחד מהגדולים בב"ב אמר שלא צריך לאטום חלונות כי יש ברכה של החזו"א. שלח לו מרן הרב שך זי"ע מכתב שיסיר את ההודעה שלו כיון שאדרבא אנשים אוטמים חלונות, ומפחדים מתעוררים לחזור בתשובה וזה מה שמגן עלינו.

ודי למבין....
 

גלבוע

משתמש סופר מקצוען
נכתב ע"י pink;1315341:
לגבי מה שיערי כתב
לא ידעתי שעיתון יתד נאמן מיועד לאנשים חרדתיים, אם זה באמת הכוונה שיפנה את הכתבה למקום המתאים.

יש כזה דבר, 'העיתון לאנשים חרדתיים'?
 

יערי

משתמש מקצוען
נכתב ע"י pink;1315341:
לגבי מה שיערי כתב
לא ידעתי שעיתון יתד נאמן מיועד לאנשים חרדתיים, אם זה באמת הכוונה שיפנה את הכתבה למקום המתאים.

....
כמה אחוזים מהאוכלוסיה יש להם חרדות לדעתך ?
ותן לי לנחש שאין לך שום נגיעה בתחום החינוך.
זה קצת מזכיר לי את האשכול שהיה כאן לא מסמן על התעסקות עם ערבים, וד"ל. זה שלך אין את הבעיה הזאת, זה עדיין לא אומר שזה לא קיים.
לא מפריע לי שישנם אנשים שרואים שכל העולם הוא ורוד ולאף אחד אין בעיות כמוהם, אני רק מרחם על הילדים שלהם, שלפעמים מפתחים סימני חרדה בימים כאלו (חוסר בתאבון, מתעורים מוסיטים באמצע השינה וכדומה) והוריהם שולחים אותם לקרוא מאמרים בעיתונים של חרדתיים.
ולכל אלה שהגיבו שצריך להתחזק באמונה וכדומה. אמת, מקובל מאד אצל כל המומחים שאנשים מאמינים סובלים הרבה פחות מחרדות, אבל חיים ולדר בכלל לא בא לתת מענה במקום האמונה, אלא בצירוף לזה. הרי לא כל אדם הוא בדרגה הגבוהה של הניקים פה שהאמונה מוחדרת בהם כל כך חזק, וישנם אנשים ששנים אח"כ סובלים מזה, ומאמר כזה בהחלט יכול לסייע (לא לפתור, אבל קצת אקמול).
ואני מאד מודה לפי שפירגן לי שבתגיות שאני חיים ולדר, זו באמת מחמאה ענקית בשבילי.
 

yaffab

משתמש מקצוען
נכתב ע"י יערי;1315351:
כמה אחוזים מהאוכלוסיה יש להם חרדות לדעתך ?
ותן לי לנחש שאין לך שום נגיעה בתחום החינוך.
זה קצת מזכיר לי את האשכול שהיה כאן לא מסמן על התעסקות עם ערבים, וד"ל. זה שלך אין את הבעיה הזאת, זה עדיין לא אומר שזה לא קיים.
לא מפריע לי שישנם אנשים שרואים שכל העולם הוא ורוד ולאף אחד אין בעיות כמוהם, אני רק מרחם על הילדים שלהם, שלפעמים מפתחים סימני חרדה בימים כאלו (חוסר בתאבון, מתעורים מוסיטים באמצע השינה וכדומה) והוריהם שולחים אותם לקרוא מאמרים בעיתונים של חרדתיים.
ולכל אלה שהגיבו שצריך להתחזק באמונה וכדומה. אמת, מקובל מאד אצל כל המומחים שאנשים מאמינים סובלים הרבה פחות מחרדות, אבל חיים ולדר בכלל לא בא לתת מענה במקום האמונה, אלא בצירוף לזה. הרי לא כל אדם הוא בדרגה הגבוהה של הניקים פה שהאמונה מוחדרת בהם כל כך חזק, וישנם אנשים ששנים אח"כ סובלים מזה, ומאמר כזה בהחלט יכול לסייע (לא לפתור, אבל קצת אקמול).
ואני מאד מודה לפי שפירגן לי שבתגיות שאני חיים ולדר, זו באמת מחמאה ענקית בשבילי.


צר לי,
פג תוקפו של האקמול הזה מזמן.
 

kinly

משתמש פעיל
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
בילדים מספרים על עצמם חלק א' הסופר כינה את עצמו "יערי".

דבר שני - מי שכתב את המאמר הוא לא איזה אדמו"ר או רב, שצריך לדקדק בדבריו.
בסך הכל עיתונאי סופר,
בסדר שיכתוב מה שהוא רוצה, הוא חייב לרצות את העורך, לא ?!
 

מילה בסלע

משתמש סופר מקצוען
מנהל קבוצה
פרסום וקופי
נכתב ע"י pink;1315341:
לגבי מה שיערי כתב
לא ידעתי שעיתון יתד נאמן מיועד לאנשים חרדתיים, אם זה באמת הכוונה שיפנה את הכתבה למקום המתאים.

בדיוק!!

העיתון החרדי הנפוץ... חרדי, ללא ת'.

ממתי עושים טיפול לאנשים מע"ג העיתון?!
 

בנימין41

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
גישה מוזרה: לבוא ולומר שבזמנים מטורפים של מלחמות עולם לא היו שמים לב לשלושה נערים הרוגים!

ממש ממש מעודד!
 

Art Studio

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
תרגעו. בזמן מלחמה בוודאי שלא מלבינים פנים...
סליחה על ההערה, היא אינה מכוונת לאף אחד ספציפית!

ואין לראות כאן הבעת דעה לכל כיוון שהוא...
 

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  58  פעמים

לוח מודעות

למעלה