האם אכן באוקראינה שוקלים הגבלות כניסה על ישראלים?
אמש (שלישי) התפרסמה כתבה באחד מכלי התקשורת בארץ לפיה באוקראינה שוקלים להטיל הגבלות על ישראלים הטסים לאומן.
נעשה לכם סדר קצר:
לאחרונה הכריזה לשכת האוכלוסין וההגירה של ישראל על שינוי בהוראות הכניסה לישראל ולפיו החל מה-1 ביולי 2024 כל אזרח חוץ המבקש להיכנס לישראל ממדינות שעל-פי ההסכמים אין צורך בויזה, יהיה חייב בפרוצדורה חדשה של אישור נסיעה אלקטרוני (Electronic Travel Authorization) בטרם הגעתו לארץ. בין המדינות שלגבי אזרחיהן חלה ההוראה – גם אוקראינה.
מזה כמה שנים מוכר לנו אותו שגריר אוקראינה בישראל, ההוזה רעיונות חדשים לבקרים ויוצא באיומים שונים ומשונים, מסגירת הגבולות לישראלים עד לסגר כולל על העיר אומן וכיוצ"ב. דברים שב"ה מעולם לא יצאו לפועל אלא התבררו כאמירות אנטישמיות שהגה ממוחו הקודח בלי שאף גורם משמעותי נוסף באוקראינה יצטרף או יסכים לדבריו. ה"ה איבגני קורניצ'וק. מיודענו זה התראיין לאותה כתבה שם הגיב בביקורת קשה על ההנחיה החדשה ואמר ש
בתגובה גם אוקראינה תאלץ להטיל על אזרחים ישראלים המגיעים לאוקראינה מגבלות דומות. עוד הוסיף כי
ההגבלות יחולו גם על עשרות אלפי ישראלים שטסים לאומן לראש השנה.
להלן מספר ציטוטים מהכתבה:
השגריר הסביר כי בשל היחסים הקרובים בין אוקראינה וישראל הוחלט כבר בשנת 2010 להקל על חווית הנסיעה של אזרחי שתי המדינות ולהשיק מדיניות ללא ויזה בין ישראל לאוקראינה. "לצערי", הוא אומר, "ישראל, למרות הסכם חשוב זה, במהלך השנים האחרונות, נקטה במספר צעדים לא ידידותיים המטילים הגבלות נסיעה נוספות עבור אוקראינים".
"בתחילת מלחמת אוקראינה רוסיה נעשה ניסיון לסגור את שעריה של ישראל בפני הפליטים האוקראינים (בעיקר נשים וילדים), שניסו להימלט מהמלחמה האכזרית. במסגרת זו אוקראינים רבים לא הורשו להכנס לישראל וחלקם אף גורש חזרה לאוקראינה. הדבר קורה גם עכשיו. ולבסוף, ההחלטה האחרונה, בעצם מבטלת את הסכם הויזה עליו סוכם בעבר".
"אנו רואים את הנטייה השלילית הזאת וללא ספק נהיה מחוייבים להגיב. בהתחשב בהחלטה האחרונה של הצד הישראלי, אוקראינה מתכננת להחיל מדיניות דומה כלפי אזרחי ישראל על פי עקרון ההדדיות. המשמעות היא שכל אותם ישראלים שירצו להיכנס לאוקראינה לתקופה קצרה, יחויבו לדאוג למלא את טפסי הנסיעה האלקטרוניים מראש, בטרם הגעתם לאוקראינה כדי שיוכלו להיכנס למדינתנו".
בין השאר נשאל השגריר האם הדבר ישפיע על כניסתם של העולים לרגל לאומן לראש השנה?
לדבריו "נכון לרגע זה, הפורמטים של האשרות או האישורים האלקטרוניים נמצאים בבחינה בקייב. אין לי ספק שההחלטה הזאת תשפיע גם על המבקשים לעלות לרגל לאומן בתקופת חגי תשרי. אני חייב להודות שלא יהיו מנצחים משני הצדדים כתוצאה מהגבלות נסיעה כאלה. מדי שנה עשרות אלפי יהודים חסידים מבקרים באומן באוקראינה, כעולים לרגל בראש השנה".
השגריר הוסיף: "בשנה שעברה, בשנת 2023, גם במהלך המלחמה, כאשר רוסיה הפגיזה בכבדות את כל שטחה של אוקראינה, הגיעו לאומן כ-35,000 ישראלים. השנה אנו צופים מספרים גבוהים עוד יותר. למרבה הצער, כל האנשים האלה יחויבו לעבור את הליכי הכניסה הנוספים. אוקראינה פתוחה לדיאלוג עם הצד הישראלי כדי לדון בשינויים האחרונים במדיניות הנסיעות ומוכנה לנהל משא ומתן לטובת אזרחי שתי מדינותינו".
סוף ציטוט.
ובכן נעשה קצת סדר לטובת הציבור:
בשנים האחרונות האיחוד הארופאי הודיע כי למרות משטר הכניסה ללא ויזה, יחלו בקרוב לדרוש ויזה אלקטרונית ותשלום מסוים מכל הנכנסים במערכת "ETIAS" כפי שדיווחנו באריכות כאן:
https://www.breslevnews.net/החל-מה-2024-למניינם-כניסה-למדינות-איחוד-הא/
מערך זה היה אמור להכנס לתוקף כבר לפני כמה חודשים אלא שמסיבות בלתי ברורות וגרירת רגליים של גורמים מסוימים באיחוד, הדבר נדחה שוב ושוב ונכון לעת עתה אין תאריך ברור לכניסת "ETIAS" לפעילות.
אך בד בבד באיחוד הארופאי הודיעו כי החל מה6 לאוקטובר (צום גדליה תשפ"ה הבעל"ט) תיירים, שאינם אזרחי מדינות האיחוד האירופי, יידרשו למסור למערכת נתונים ביומטריים, כולל טביעת אצבע, פרטים אישיים וכן צילום פנים, באמצעות מערכת כניסה והיציאה חדשה הנקראת EES"( – European Entry/Exit System )" שנועדה לעקוב אחר אזרחים, שאינם אזרחי האיחוד האירופי וזקוקים לוויזה לביקורים קצרים. מה שאומר כי מערכת מעקב דיגיטלית תלווה את התיירים הישראלים באירופה מה שנוגע גם לאנ"ש שיחזרו ארצה במוצאי ר"ה התשפ"ה דרך פולין, רומניה, הונגריה, ושאר מדינות האיחוד.
הרי שהאיחוד הרופאי והמערב מתקדם לקראת עידן חדש, עידן הויזות האלקטרוניות ומערכות כניסה חדשות.
ישראל כמדינה מערבית הקדימה ככל הנראה במספר חודשים ומשיקה כבר כעת את חובת הויזה האלקטרונית לזרים בדומה ל"ETIAS" הארופאי.
האוקראינים אכן לא רואים בעין יפה את המגבלות שהמערב וישראל מערימים ויתכן מאוד שישיקו מערכת דומה בעתיד, מה גם שאוקראינה דובקת בסטנדרטים מערביים ברצותה לדמות למדינות הדמוקרטיות.
אם כן אפילו ונניח ואוקראינה אכן תציג מערכת כזו משלה לא מדובר בדבר שימנע מזרים להכנס למדינה, אלא בבירוקרטיה קלה שנאלץ להתרגל אליה כפי שנאלץ להתרגל לבירוקרטיה הזו בכל רחבי האיחוד הארופאי בקרוב.