"הייתי בטוח שישראל תשנה את עמדתה לאחר שנודע על שיתוף הפעולה הפעיל יותר של רוסיה עם איראן", אומר שגריר אוקראינה בישראל יבהן קורנייצ'וק ל- LIGA.net . "גם ראש הממשלה נתניהו הבטיח לבדוק את מדיניות מכירת הנשק שלו. אבל זה לא קורה... אני גם נסער מאוד מהגירושים של אוקראינים".
מה קורה בין אוקראינה לישראל מאז תחילת המלחמה והאם יש דרכים לפתור בעיות - LIGA.net הבין את זה .
לפי מקור קייב פוסט במועצה לביטחון לאומי ולהגנה, אוקראינה רוצה לכאורה להוציא את ישראל מקבוצת רמשטיין. קייב יש חששות שישראל למעשה אוספת מידע לשימוש עצמי, כותב העיתון. וגם - שהנתונים האלה יכולים להגיע לרוסים.
השגריר קורנייצ'וק אומר שאין לו את כל המידע על רמשטיין, כי זה הקהילה של הצבא. אבל LIGA.net מבטיח : האפשרות לגרש את ישראל לא נדונה בפגישה האחרונה של דיפלומטים אוקראינים באוז'גורוד.
גם בן שיחו של LIGA.net בהנהגת משרד הביטחון אומר שאין לו מידע על הכוונה להדיר את ישראל מרמשטיין. שגרירות ישראל לא הגיבה לבקשת תגובה.
הדלפת האפשרות של תרחיש כזה יכולה להיות ביטוי של לחץ או אזהרה, אומר איגור סמיבולוס, מנהל המרכז לחקר המזרח התיכון, ל- LIGA.net . או אפילו התפרצות של רוגז על תפקידה הבלתי יעיל ברובו של ישראל ברמשטיין.
"פרסומים כאלה יכולים להוות מנוף ללחץ", מסכים אמיל שלימוביץ', העורך הראשי של הפורטל הישראלי פרטים, "אבל נראה לי שזה דווקא ביטוי של רוגז של זלנסקי ופמלייתו".
ישראל נמצאת ברמשטיין, בין היתר, בגלל נוכחותן של טכנולוגיות ישראליות בנשק של מדינות שונות, נזכר שלימוביץ' LIGA.net . ייתכן שהמטרה האמיתית של ירושלים היא לנסות להבטיח שהנשק שלה לא יגיע לאוקראינה, סמיבולוס לא פוסל.
ישראל מספקת סיוע רפואי , הומניטרי והבטיחה מכ"ם כדי להתריע מפני התקפות טילים. היו גם דיווחים על שיתוף פעולה מודיעיני.
"אבל לא אני ולא הנהגת המדינה שלנו מודעים לאספקה כלשהי של ישראל של נשק או תחמושת לצרכי הצבא האוקראיני", אומר קורנייצ'וק.
אוקראינה ביקשה מישראל מערכות הגנה אוויריות מתקדמות יותר. בתגובה שמעתי תירוצים שונים: מחשש שהטכנולוגיה עלולה ליפול כביכול לידיהם של אויבים ישראלים ועד טיעונים שישראל עצמה צריכה את המערכות, המוקפת באויבים ואינה חברה בנאט"ו .
אבל למעשה, ישראל מוכרת נשק למדינות אחרות. לדוגמה, מערכת הטילים נגד מטוסים "קלע דוד" - פינלנד .
"ישראל מוכרת נשק לגרמניה, מרוקו ומדינות נוספות. הביקוש למוצרים ישראליים גדל במהלך המלחמה", אומר השגריר. "למה הם מפחדים להעביר לנו נשק? הטיעון הלגיטימי היחיד לדעתי הוא הרגישות של ישראל יחס לביטחון שלה. ורוסיה יושבת על גבולותיהן".
רוסיה לא יכולה רק להשתמש בכוחותיה כדי להפריע לפעולות הישראליות בסוריה, אומר שלימוביץ'. היא יכולה גם לשאוב נשק לקבוצות אנטי-ישראליות בלבנון, ברשות הפלסטינית וכו'.
ירושלים לוקחת בחשבון את המתודולוגיה הזו של מוסקבה, מודה העיתונאי הישראלי שלימוביץ'. אבל זו לא סיבה להשתחוות בפני הקרמלין.
"רוסיה בסוריה תלויה בישראל לא פחות מאשר ישראל תלויה ברוסיה", מוסיף שלימוביץ'. "לכן, כל הטיעונים של נתניהו המצדיקים שישראל לא עושה כלום למען אוקראינה אינם אלא חיפוש אחר סיבות. אם היה רצון מדיני, הוא היה עשו את זה."
ויזה חינם ובטיחות החסידים
אוקראינה ממשיכה לחפש טיעונים כדי לשכנע את ישראל לספק הגנה אווירית. הסתיו נותן קלף מנצח חדש - עשרות אלפי יהודים צריכים להגיע לאומן באופן מסורתי כדי לחגוג את ראש השנה.
המסר של הדיפלומטיה האוקראינית הוא לעזור להגן עליהם לפחות.
"הבענו את העמדה הזו: ישראל סירבה שוב ושוב למכור הגנה אווירית כדי להגן על אזרחים אוקראינים - אבל אולי היא תרצה להגן על עולי הרגל שלה", אומר השגריר קורנייצ'וק. "עמדה זו התקבלה היטב בעיתונות הישראלית. אבל לא קיבלנו כל תשובה."
למרות אזהרת השלטונות באוקראינה על הסכנה, הגיעו לאומן בשנה שעברה כ-23,000 חסידים. השנה צפויים יותר.
בפגישת שגרירים באוז'גורוד נדונה השעיה אפשרית של המשטר ללא אשרת תייר עם ישראל, אומר קורנייצ'וק, כדי להשתלט על המצב. ישנן כמה נימוקים בעד החלטה כזו.
אבטחה . בשנה שעברה הפגיזו הרוסים את אומן בערב ואחרי ראש השנה. פרובוקציות אפשריות גם השנה.
"אני לא שולל מצב שבו הרוסים יכולים לשגר כמה טילים לעבר קהל של אנשים, ואז להגיד שהאוקראינים עשו את זה", מסביר הדיפלומט. "אין לנו מספיק הגנה אווירית. תראה מה קרה בלילה בדנייפר אנחנו לא יכולים אפילו להגן על הערים.
פיזור כוחות. כדי להבטיח סדר במהלך העלייה לרגל, יהיה צורך להסיט כוחות משמעותיים של המשטרה, משמר הגבול והמחלצים, אמר השגריר. בנוסף, הפסיקה ישראל לשלוח את המשטרה לסייע במהלך המלחמה עם רוסיה.
איסורים . על פי החוק הצבאי באוקראינה, התכנסויות המוניות אסורות.
ההחלטה להשעות את המשטר ללא ויזה אפילו לא צריכה להתקבל על ידי משרד החוץ, מוסיף קורנייצ'וק. וההנהגה הפוליטית הבכירה היא ברמת הממשלה.
דיפלומטים ישראלים בשיחה עם LIGA.net מכנים את הנושא ללא ויזה "עוד ניסיון, כושל בעליל, להפעיל לחץ על ישראל לפני העלייה לרגל לאומן". הם בטוחים שאוקראינה לא תבטל את המשטר ללא ויזה: "אנחנו צריכים לפתור בעיות קיימות, לא ליצור בעיות חדשות".
הסוגיה החסידית אכן עלולה ליצור לחץ פוליטי פנימי בישראל, אומר שלימוביץ'. העלייה לרגל לאומן חשובה לקהל הבוחרים של המפלגות האורתודוכסיות בקואליציית השלטון בישראל - אבל לא מספיקה כדי להטות את הכף לטובת הגנה אווירית.
"האיום בביטול המשטר ללא ויזה יעיל יותר... זה הצעד הנכון, למרות שהוא די קשה", בטוח העיתונאי, "כישראלי אני לא אוהב את זה. אבל למען האמת, ישראל מגיע לו."
גירושים ובעיות הומניטריות
טיעון חשוב בסוגיית הנסיעה ללא ויזה הוא הדדיות, אומר קורנייצ'וק. ישראל מבקשת מסדרונות ירוקים לחסידים, אך גדלה פי כמה וכמה לגרש אוקראינים המגיעים לארץ.
בתחילת המלחמה הגדולה, ישראל הציגה למעשה אשרות אלקטרוניות לפליטים אוקראינים - הן בוטלו באמצעות בית המשפט , אומר הדיפלומט. כעת אנשים מורחים בגבול בנימוקים פורמליים: גם אם יש להם כרטיס הלוך ושוב, מלון שמור וכו'. וזה בעיקר על נשים וילדים.
"הנוהל שבו מותר לאזרחינו לחצות את הגבול הוא משפיל. דרכונים של אנשים נלקחים, הם נאלצים לחכות יותר מ-10 שעות", אומר השגריר קורנייצ'וק. "יותר מ-10% מהאזרחים שלנו מגורשים כעת בשדות תעופה. אנשים ישנים על הרצפה, אלה נשים וילדים... זה מצער אותי, המצב חמור".
ל-LIGA.net הייתה הזדמנות להכיר את התלונות שסיפקו האוקראינים לדיפלומטים . הם מדברים על גסות רוח ואיומים של קצינים, מעצר בשדה התעופה עם ילדים עד מספר ימים, שינה על כיסאות, איך נלקחו מסמכים וטלפונים, הקראת התכתבויות וכו'.
דיפלומטים אוקראינים אינם מקבלים הסברים מדוע זה קורה, אומר קורנייצ'וק. עמיתים ישראלים טוענים כי מדובר בעניין בלעדי של שירות ההגירה, הכפוף למשרד הפנים.
"ובראש משרד הפנים עומד פוליטיקאי ממפלגה דתית-לאומית", אומר השגריר, "האוקראינים הם מה שנקרא קבוצת סיכון".
על מנת לתקן איכשהו את המצב, אזרחים אוקראינים ופעילי זכויות אדם מקומיים, בתמיכת השגרירות, מגישים תביעות משפטיות. אחד הניצחונות הוא החלטת בית המשפט בתל אביב מ-11 ביולי. בית המשפט קבע תקדים האוסר על פקידי משרד הפנים לתפוס ולצפות בטלפונים ניידים מאנשים שנכנסים לישראל.
"פנייה לבית המשפט היא, עקרונית, ידע בפרקטיקה הדיפלומטית", אומר קורנייצ'וק.
כמו כן לאחרונה התרחשה שערורייה עקב ביטול הביטוח הרפואי לפליטים מאוקראינה, שהתרחשה כתוצאה מפעולות לא מתואמות של משרדי ישראל.
שר החוץ דמיטרי קולבה, לאחר משא ומתן עם עמיתו הישראלי אלי כהן, הבטיח כי הבעיה תיפתר בזמן הקרוב. על פי התחזית של קורנייצ'וק, הביטוח יחודש במהלך השבוע.
"הבירוקרטיה הישראלית מורכבת יותר מהפאוסט של גתה", מוסיף סמיבולוס, "החברה האוקראינית הייתה מאוהבת מדי בישראל כמודל. למעשה, האכלנו את המיתוס של ישראל".
גם ביקור ראש הממשלה נתניהו בקייב נותר נושא רגיש. זלנסקי הזמין אותו בחזרה בסתיו 2022, אבל הוא מעולם לא הגיע.
הדיפלומטיה האוקראינית עובדת על זה, מבטיח קורנייצ'וק. כך למשל נתניהו טרם קיבל הזמנה לבית הלבן - ושגרירות אוקראינה פרסמה את התזה שהדרך לוושינגטון עוברת דרך קייב: אנחנו עובדים עליה".
למעשה, המכשול העיקרי בפני ביקורו של נתניהו בבית הלבן הוא ניסיונו להגביל את סמכויות בית המשפט העליון, אמר שלימוביץ'. זה נתפס כניסיון להגביל את הדמוקרטיה עצמה.
"אני לא חושב שביקורו בקייב היה משנה את היחס של האמריקאים אליו", אומר העיתונאי הישראלי.
נתניהו נותר אחד המנהיגים הבודדים של מדינות קרובות למערב שעדיין לא ביקרו באוקראינה מאז תחילת המלחמה הגדולה. מנהיג נוסף כזה הוא ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן .
עם זאת, גם אם ביקורו של נתניהו בקייב יתקיים, יש ספקות לגבי יעילותו, סיכם סמיבולוס: "הבעיה היא לא שהוא לא יכול להגיע. אף אחד לא צריך ביקור לשם ביקור".