זה אשכול מאוד ארוך
לא יכולה להביא כאן את כל האשכול....
אבל רק את ההודעה הראשונה אצטט:
ומעשה שאני אישית הייתי עדה לו
שמעתי מכלי ראשון, בדוק שזה נכון
אם תקראו את העלון שמצורף לאופטלגין, תגלו בו תופעת לוואי נדירה שמתרחשת בממוצע 1/10,000
תופעות הלוואי העיקריות של
אופטלגין (דיפירון, וי-דלגין): תגובה אלרגית חריפה (הלם אנפילקטי)
, ירידה בכדוריות הדם הלבנות ובטסיות הדם או דיכוי מח העצם (אגרנולוציטוזיס). תופעות אלה נדירות מאד מחד, אך עלולות לסכן חיים מאידך. הן עלולות להופיע בתוך שעה מרגע הנטילה, שעות רבות מאוחר יותר, אפילו אם לא היו כל תופעות לוואי בנטילות קודמות של אופטלגין (דיפירון, וי-דלגין)
נדיר: דיפירון עלולה לגרום ללויקופניה (מיעוט תאי דם לבנים), טרומבוציטופניה- עליה בנטיה לדימומים או אגרנולוציטוזיס (פגיעה טוקסית בכדוריות דם לבנות). תגובה זו מתבטאת בעייפות או חולשה במשך 2-3 ימים ולאחר מכן חום וכאב גרון. עם הופעת אחד הסימנים הנ"ל, אחרי 1-2 ימים מתחילת נטילת התרופה, יש להפסיק מיד נטילת התרופה ולדווח לרופא המטפל.
לא שמתם לב לשורות האלו? אתם לא חריגים. אף אחד לא שם לב אליהם.
זו תופעת לוואי נדירה, אבל מתרחשת.
והיא עלולה לקרות לכל אחד שלוקח אופטלגין, גם מנה בודדות אם כי הסבירות לפתח תופעת לוואי כזו עולה כשלוקחים אופטלגין במשך מספר ימים. אבל היא עלולה לקרות גם כשלוקחים ממנה מנה אחת
למה אני כותבת את זה?
לעורר את המודעות לדבר.
ואיך אני יודעת מזה?
שמעתי מכלי ראשון ממישהו שחווה את תופעת הלוואי הזו בעצמו ואושפז בבית חולים בבידוד [כדי להגן עליו] למשך חמישה ימים.
ואיך עלו על זה?
בדיוק זה מה שבאתי לספר.
אם אתם לוקחים אופטלגין לשיכוך כאבים, ובמהלך הטיפול באופטלגין אתם מפתחים חום, או כאב גרון, או כאבים אחרים בחלל הפה, או צמרמורות, לכו לעשות ספירת דם.
אם אתם לוקחים אופטלגין לשיכוך כאב יחד עם אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת, למשל בשן, ובמהלך הטיפול אתם מפתחים חום או דלקת גרון- זו נורה אדומה.
לכו לעשות ספירת דם.
אם הכל תקין- תנשמו לרווחה.
אבל, אם תגלו שהספירה הלבנה צנחה, ה WBC בעצמם או בנוסף אליהם גם רכיבי כדוריות דם אחרים כמו נוטרופילים, פנו לחדר מיון בלי להתמהמה.
ואם הרופא לא נותן לכם הפניה, לכו בלעדיה.
מה שקרה לבעל המעשה שאיתו שוחחתי הוא שבבדיקת דם התגלה ש ה WBC [כדוריות הדם הלבנות] צנח ל 1.4 [כשהנורמה היא מ 6 בערך] ורמת הנוטרופילים שהם כדוריות הדם הלבנות שלוקחות את התפקיד העיקרי בלחימה מול זיהומים, צנחה ל 0.00 [כשהנורמה היא בערך 1.4 [באלפים]. מה שאומר שלא היתה לו שום הגנה בפני זיהומים וכל זיהום שהיה נדבק בו היה הופך אותו לז"ל, ר"ל.
אז לא, אני לא אומרת שצרך להפסיק להשתמש באופטלגין, גם בבית חולים משתמשים בו, אבל חשוב להיות עם יד על הדופק וברגע שיש חשד ולו הקטן ביותר לכך שמשהו השתבש [למשל זיהום שמתפתח תחת טיפול אנטיביוטי, לרוב חיידק בגרון, כפי שנכתב לעיל], או חום שעולה אחרי טיפול באופטלגין במשך יום יומיים וכדומה. אל תזניחו. אל תגיעו למצב של סכנת חיים.
לא בכדי נאסר שיווק האופטלגין בארה"ב והוא הוצא מחוץ לחוק, וכך גם בחלק ממדינות אירופה.
אגב, באותו בית חולים שבו התאשפז המקרה הזה היה מקרה דומה לא מזמן של אישה שהסתבכה בעקבות כך עם זיהומים רציניים והיתה מאושפזת שלושה שבועות, כשחלק מהזמן היתה בין חיים למוות.
אין לי כוונה להלחיץ. באמת שלא.
רק להביא לתודעת הציבור שיש דבר כזה.
ואף אחד לא יכול לעולם לדעת שהוא לא יהיה זה שיפול לתופעת הלוואי הנדירה הזו.
אגב, המטולוג של קופת חולים שהפנה את האדם הנ"ל לבית חולים שאל דבר ראשון "לקחת אופטלגין בימים האחרונים?"
אז תדעו. זה קיים.
תשמרו על עצמכם ועל משפחותיכם.
טלו את האופטלגין באחריות. רצוי בשילוב עם תרופה משככת כאב אחרת ולא רק אופטלגין. כלומר אקמול ואופטלגין לסירוגין. ואם לקחתם ממנה יותר מיום אחד, הסיכוי לתופעת הלוואי הזו עולה, אז היו עירניים
אגב, אם כבר במשככי כאבים עסקינן, דעו כי נורופן חובה לקחת אחרי אוכל.
נורופן על קיבה ריקה עלול לגרום לדימום בקיבה. יש לא מעט מקרים כאלו.
לא כתבתי כאן את כל השתלשלות הסיפור הנ"ל [ומחדלים של מרפאות חירום, רופאים וכו'] , כדי לא להלאות. אבל שמעתי אותו לפרטיו מפי בעל המעשה והייתי עדה לאשפוז הזה.
באיחולים לבריאות איתנה תמיד