אם מטרת האשכול היא לגרום לבחורים (בעיקר צעירים) לא להתחיל לעשן,
הסיבה העיקרית עמה הם יתמודדו באופן מיידי,
היא: כסף.
סיגריות עולות כסף !!! והרבה !!! מאוד !!! (כשעישנתי בעבר שילמתי 1,200 ש"ח בחודש !!!)
מי שלא היה שם, לא יכול לדמיין את הייסורים של בחור שמחפש סיגריה, ואין לו 3 שקל לשלם עליה!
אלו ייסורים נוראים !!! מניסיון !!!
עד היום אני מרחם על בחורים הפונים אלי בתחנת אוטובוס ושואלים, אולי יש לך סיגריה. 'העניות מנוולותן', אוי הבושה.
שני סיבות שהובאו עד כה שוב ושוב באשכול, לא רלוונטיות:
א. העישון מסוכן ומזיק לבריאות: יש קמפיין ממומן היטיב נגד סיגריות, קמפיין המזכיר את הקמפיין נגד הקורנה בשעתו. נכון, זה מסוכן, אין חולק, אך אין צורך להפחיד בנתונים לא מדויקים. איני רוצה להיכנס לשקרים המטורפים במספר 8,000 הרוגים בשנה מעישון !!! אך זה נכון באותה רמה של הקורנה, כל מי שמת ואפשר איכשהו לקשר את מיתתו לעישון בצורה כלשהי מחושב. 60% ממקרי המוות מעישון קשורים בצורה כזו או אחרת לחומרים אסורים. 75% קשורים לעישון פיראטי.
אגב, מבזקים מדהימים: כוס 200 מ"ל קוקה קולה זירו מסרטנת פי 5 יותר מסיגריה. הימנעות מצריכת מוצרים מן החי מאריכה את החיים פי שניים ממה שהסיגריות מקצרים אותם. עישון ממריץ את רמת הדופמין במוח כמו ריצת בוקר בת חצי שעה (כן, הסיגריות באמת מרגיעות, ומאיצות את חילוף החומרים). 40% מהמוצרים המעובדים בשוק המזון מכילים חומרים מסרטנים. כל החומרים אותם הסיגריות בארה"ב (הסיגריות בארץ ברובם מיובאות מארה"ב) מכילות, הינם בפיקוח מנהל המזון והתרופות, החומרים המסרטנים נמצאים בכמות נמוכה ביותר, שמנהל המזון והתרופות קבע כי במרבית המקרים אינה מסכנת. נתוני התמותה מעישון כוללים אף עישון שאינו טבק, לדוג' שאיפת פיח מאחורי אוטובוס ישן = עישון 50 סיגריות. כלל המבזקים אין בהם להפחית את חומרת העישון, אני אישית הפסקתי מטעמי בריאות. את כלל המבזקים שמעתי מרופא המשפחה שלי בקופ"ח, חלקם חקרתי בגוגל, חלקם לא. מי שקשה לו להאמין למבזק זה או אחר, מוזמן לפתוח ויקפדיה ולעיין על רשימת החומרים של המוצר המעובד הבא אותו הוא צורך.
ב. העישון מזיק לסביבה: לידיעת כל אלו שעשן סיגריות מגעיל אותם, צודקים ב 100% שמציק לכם! אך מרחב ציבורי הוא מרחב ציבורי! במרחב ציבורי מה שקובע על פי הלכה הוא מנהג המקום, יש שפירשו שהוא חוקי מדינת ישראל.
כשם שעל הפעלת מוזיקה במרחב הציבורי יש כללים ברורים מתי מותר ומתי אסור, וגם אם אני רוצה שקט, יש חוקים מסודרים במדינה. כך גם לגבי עישון יש חוקים מסודרים! מצאתם מישהו עובר על החוק (לדוג' מעשן באוטובוס)? תעירו לו! אם אינו שומע תוכלו אף להזמין ניידת במוקד 100! אם מי שמעשן בשטח בו מותר לעשן על פי חוק, זכותו!
בגמ' שו"ע ונו"כ דנים בכך באריכות, ולמעשה על פי שורת הדין מותר לחלוטין לעשן במקום ציבורי אע"פ שמזיק לסביבה כאשר מותר על פי חוק, ועל הניזק להרחיק את עצמו.
איני מעוניין לדון או להתווכח על פסקאות אלו, אישית איני מעשן כבר תקופה ארוכה. בכל מקרה מעשנים ימשיכו לסבור כך גם אם התעמולה תמשיך לשווק אחרת. הסיבה היחידה שיכולה למנוע מבחור לא להתחיל לעשן היא חשיבה פנסיונית מעמיקה, לא 'אתה מסכן/ מגעיל אותי'.