ושאר עובדות-ההוראה באופק-חדש?
הסכם אופק-חדש הגדיר, שאת מקבלת שכר מסויים, ורשאית לעבוד שעתיים פחות, שעה פרונטלית אחת ושעת שהייה.
ניתן לזה כמה דוגמאות:
- מורה ביסודי שמלמדת בפועל 21 שעות שבועיות פרונטליות בכיתה. ללא המשרת-אם השכר שלה היה לפי 80.5% משרה. אבל התוספת-אם מוסיפה לה לשכר עוד שעתיים, ולכן היא תקבל בפועל שכר של 86.11% משרה.
- מטפלת ממקצועות-הבריאות שעובדת בחטיבת-ביניים 22 שעות פרונטלית בשבוע (אני יודע שהיא לא מלמדת פרונטלי בכיתה. מה אני אעשה שאלו ההגדרות הרשמיות…
) לפני התוספת-אם אחוזי-המשרה שלה הינם 94.44% משרה, אבל בזכות התוספת היא תקבל משכורת לפי 100% משרה.
- מורה בחטיבת-ביניים, שנכנסת בפועל ל-20 פרונטליות בכיתה בשבוע – ללא המשרת-אם אחוז המשרה שלה יהיה 83.33%, ובזכות התוספת היא תקבל שכר לפי 91% משרה. (נוספה לה גם עוד שעה פרטנית שהיא צריכה לעשות אותה בפועל)
אני חייב לציין שלא בכל המקרים אחוזי-המשרה יעלו לפי תוספת של שעתיים. לפעמים אחוזי-המשרה יעלו לפי 3 שעות, ואז יהיה צריך לבצע שעה נוספת (פרטני או שהייה). ולפעמים אחוזי-המשרה יעלו רק בשעה אחת, ובעצם אפשר יהיה לבצע פחות שעה שבועית אחת (פרטנית או שהייה). הכל לפי הטבלאות שנקבעו בהסכם אופק-חדש.
(נציין שבעבר היו מורות באופק שקיבלו תוספת-אם למרות ששובצו בפועל פחות מ-79% משרה באופק-חדש. פורמלית זו היתה טעות ומשרד-החינוך די הפסיק את החגיגה הזו.)
האם תוספת-אם נחשבת לפנסיה?
התשובה היא פשוטה – כן. אל תקשיבו לכל השמועות והמיתוסים. בודאי בפנסיה צוברת החדשה יותר, כל אחוז-משרה שנוסף למשכורת, מוסיף גם להפרשות לפנסיה במקביל. (עד 100% משרה. מעבר ל-100% משרה מופרש לקופת גמל מקבילה)
אבל גם למי שבפנסיה תקציבית באופק חדש – התוספת-אם מוסיפה לאחוזי המשרה הכלליים, שלפיהם מחושבת הפנסיה. אפשר לראות את זה בבסיס-המשרה שמופיעה בתלוש. היא כוללת גם את האחוזים שהוסיפו לך בזכות התוספת-אם.
כמובן גם בפנסיה תקציבית אפשר לצבור זכויות רק עד 100%. מה שתקבלי מעבר ל-100%, ילך להפרשה לקופת גמל משלימה (כמו הילה וכלנית)
אני שומע כל מיני תשובות “מלומדות” בסגנון – “לא כדאי לך משרת-אם כי זה פוגע לך בפנסיה”. זה פשוט לא נכון, מטעה סתם ויכול לפגוע בשכר ובפנסיה.
(גם למי שהיה לה תוספת של 10% למשרת-אם בעולם-הישן, והתוספת הזו קירבה אותה ל-100% משרה,
התוספת כן נחשבת לה לאחוזים לפנסיה תקציבית.
שלא יטעו אתכם – זה נבדק גם על-ידי מומחים פנסיוניים מומחים לעובדי-הוראה, גם נבדק מול נתוני הפרישה של מורות בפועל, וגם כתוב בפירוש בחוק-הגמלאות.
כמובן שאם מישהי עבדה בפועל 4 ימים, שזה 80% משרה, היא ודאי לא הגיעה יחד עם המשרת-אם ל-100%, למרות שסיפרו לה שזו “משרת-אם”. אין פה קסמים. השנה הזו לא נחשבה לה בשלימותה. כנראה שזו מקור המיתוס, שמשרת-אם לא נחשבת לפנסיה)
בתור מורה/מטפלת/גננת שילוב – איך אדע מה השפעת התוספת-אם על אחוזי-המשרה שלי?
ישנן טבלאות שכר לרפורמות השונות.
מי שבעוז-לתמורה בתיכון, יש טבלאות שכר ביומן-המורה, ובאתר ארגון-המורים.
מי שבאופק-חדש, יש טבלאות ביומן ההסתדרות וברשת.
חשוב לשים לב שיש כמה סוגי טבלאות, למורות-אם ולמורות רגילות. טבלה עם שעות-גיל וטבלה ללא שעות-גיל.
שימי-לב בשלב ראשון לבדוק את אחוזי-המשרה שלך בטבלה הרגילה “
לא לאמהות” ללא תוספת-אם, ולוודא קודם שאת בכלל עוברת את ה-79% משרה. במידה וכן – את מוזמנת בשלב השני לעבור לטבלה של מורות-אמהות, ולבדוק מהם אחוזי-המשרה המגיעים לך לאחר התוספת.
ב”פורטל עובדי- הוראה” יש טבלה הרבה יותר מסודרת ודינאמית, שפשוט מקפיצה לך את הטבלה המתאימה לך לפי נתונייך. את מזינה איזה סוג של עובדת-הוראה את (מורה, מורת-שילוב וכד’), איזו שכבת-גיל (יסודי, חט”ב), האם יש שעות-גיל. כך תוכלי לראות את אחוזי-המשרה ללא תוספת-אם, ויחד עם התוספת.
האם ניתן לקבל שכר מעבר ל-100% משרה בזכות התוספת-אם?
התשובה היא פשוטה – כן. ניתן לראות זאת בטבלאות השכר.
כפי שאמרנו – שכר מעבר ל-100% לא נכנס לקרן הפנסיה הרגילה, אלא לקופת-גמל משלימה.
איך מקבלים את ההטבה?
ההטבה היא אוטומטית. ברגע שדיווחת בטופס 101 שיש לך לפחות ילד אחד בן פחות מ-14, ואחוזי-המשרה שלך מספיקים, תוספת האם שלך “אמורה”(!) להיות אוטומטית….
בתלושי משרד-החינוך די פשוט לראות את התוספת. יש ריבוע בתלוש מצד ימין למטה שנקרא “מקדמים/שעות”.
בשורה התחתונה של הריבוע אמורה להופיע השורה “ש. השלמה למורה אם”. ואז מופיע מספר השעות שמתווספות לך לאחוזי-המשרה.
אם את גננת או בעולם ישן, יופיע לך באותו ריבוע “מקדם אם: 0.1”. הכוונה לתוספת 10% למשרה.
בתלושי הבעלויות זה כבר מורכב וכתוב אחרת בכל תלוש. אין אפשרות פה לפרט. פשוט לחפש.