אני לא כל כך מבין מה הולך פה.
הנה מכתב של יו"ר ארגון המורים העל יסודיים ממנו עולה שבדרך כלל משרד החינוךמקפיד ש 80% משרה זה לפני התוספת של משרת אם
הבהרה בנושא משרת אם
לציבור המורים
שלום רב,
לאחרונה התעוררו מס' שאלות בדבר אי תשלום ל"משרות אם" והתנהלות משרד החינוך והבעלויות בנושא.
קצת היסטוריה: עוד בשנות ה- 50', אפשרו למורות אימהות לילדים עד גיל 14 לעבוד 90% משרה ולקבל תוספת יוקר כאילו עבדו משרה שלמה. תוספת היוקר לא השלימה את משרתה של המורה שענתה לקריטריונים של מורה אם עד 100%.
מאוחר יותר, בסוף שנות ה- 70' , סוכם שבמקום תוספת יוקר המשכורת של המורה תושלם ל 100% (תוספת של 10% ) אם היא תיענה לקריטריונים ותעבוד 90% משרה. אם המשרה הייתה 95%, אזי התוספת הייתה 5% כדי לא לעבור 100% משרה.
בשנות ה-80' הצלחנו בהסכם קיבוצי לשפר את הזכאות ולתת את התוספת של 10% (התוספת המקסימלית) גם ל"מורות אם" שעבדו 80% משרה, וביחד עם התוספת הגיעו ל- 90% שכר.
בשנות ה- 90', סוכם בהסכם קיבוצי, שאם צרכי המערכת דורשים את שיבוץ המורה במשרה או יותר, היא לא תפסיד את "תוספת האם" של 10% ותקבל אותה גם אם היא עובדת יותר ממשרה אך לא יותר מ- 150% משרה יחד עם התוספת.
בתקופת כהונתה של לימור לבנת כשרת חינוך, כאשר היו קיצוצים בשעות לימוד בכל מערכת החינוך ובמיוחד בחינוך היסודי וחט"ב, החליטה השרה, לימור לבנת, לחייב את משרד החינוך לצמצם את המשרות של כל האימהות ל- 90% משרה כדי שביחד עם תוספת "משרת אם" יגיעו ל- 100% ולא יותר מכך, זאת בטענה שמשרד החינוך לא חייב להעסיק מורים מעל 100% משרה. נוצר ויכוח בינה לביננו בשאלה האם 10%, כטענתנו, הם אחוזים שניתנים גם מעל למשרה, כפי שאמר ההסכם הקיבוצי, או שהם חלק אינטגרלי מהמשרה, כפי שטענה השרה.
הואיל ושרת החינוך דאז, לימור לבנת, פעלה בשרירות לב בסוגיה זו וקיצצה לכל המורים ל- 90% משרה, הגשנו בנושא זה עתירה לביה"ד לעבודה . משרד החינוך זכה וביהמ"ש קיבל את פרשנותה של הגב' לימור לבנת ואישר שתוספת האם היא חלק אינטגרלי ממשרתה של המורה כי היא ניתנה מלכתחילה כדי לאפשר לה לעבוד פחות ולטפל בילדיה מבלי שתינזק בשכרה שאמור להיות 100%.
פסיקה זו תקפה לגבי עובדי המדינה (כי על כך התקיים דיון בבימ"ש). מאז, משרד החינוך מקפיד שמורות אימהות יעבדו 90% או 80% משרה ולא יקבלו יותר מ- 10% "תוספת אם".
פסיקה זו, לא תקפה לגבי מורות אימהות עובדות "בעלויות". יתרה מזאת, בהסכם עוז לתמורה, הדבר מופיע במפורש ומורה שמועסקת משרה מלאה מקבלת את "תוספת האם" בנוסף למשרתה.
לסיכום, מורה עובדת מדינה זכאית לעבוד עד 100% משרה הכוללת "תוספת אם". מורה עובדת בעלות, זכאית ל"תוספת אם" גם אם היא עובדת 100% משרה (ו"תוספת האם" היא בנוסף.
כל האמור לעיל אינו מונע מהמעסיק להעסיק מורה בהיקף משרה של יותר מ- 100% , אם צורכי המערכת דורשים זאת.
בכבוד רב,
רן ארז,
יו"ר ההנהלה
ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים