דעתי בעניין מתוך נסיוני ומתוך התעניינות בניסיונותיהם של אחרים:
החומר שאתם מעוניינים להוציא, הוא מאוד נישתי, לדעתי.
אני גם הוצאת ספר נישתי מאוד, לא מבחינת הז'אנר, אלא מבחינת קהל היעד, ועכשיו מוציאה שוב ספר נוסף, ליתר דיוק, ספרון לילדים (היום הוא יורד לדפוס, הידד!).
לפי הידוע לי, כשסופר מוציא ספר דרך ההוצאות הגדולות, המרוויחה העיקרית היא ההוצאה. חלומם של אנשים להוציא ספרים מפרנס בד"כ את ההוצאות, ולא את הסופרים. אם הספר הפך לרב מכר מסיבות שונות (סופר מוכר, נושא שמעורר באזז וכדו'), אז גם הסופר ירוויח אי אלו שקלים.
כשאדם מוציא ספר הוא צריך לחשוב טוב מהי המטרה העיקרית שלו, ומי קהל היעד שלו. ספר שירה, למשל, הוא ממש גרוע למכירות. כשמשורר רוצה להוציא ספר כזה למען הסיפוק וההגשמה, הוא צריך לקחת בחשבון שזה עסק לא כלכלי בעליל. מקסימום, יחסוך לו בקניית מתנות יום הולדת או חנוכת הבית למכרים.
לפעמים, הוצאת ספר היא חלק ממיתוג אישי, ואז הכותב לוקח בחשבון, שהוא לא יתפרנס ממכירת הספר, אבל אם, לדוג', הוא יוציא ספר איך להינצל מהשקעות לא בטוחות, הוא יכול למתג את עצמו כמומחה תחום במגזר החרדי, ואז יזמינו אותו לסדנאות בתחום, וכך יתפרנס מהספר בעקיפין.
לפעמים, בכל זאת אנחנו חושבים שיש קהל יעד שיתעניין מאוד בספר שלנו, ויהיה מוכן לשלם על כך, ואז יש צורך לתכנן באופן ריאלי. מי יתעניין בספר הזה, בכמה עותקים כדאי לי להדפיס אותו? איך הוא ירצה שאגיש לו אותו? כמה הוא יסכים לשלם עליו? איפה ואיך כדאי לשווק אותו?
במקרה כזה אפשר לעשות סקר שוק קטן (כמו שהעליתם פה עכשיו...), ולבדוק כמה שיותר את השטח.
באופן אישי, אוכל לספר שאת הספר הראשון שהוצאתי שהיה מיועד לקהל יעד מסוים בחרתי להוציא באופן עצמאי. הדפסתי אותו ב-500 עותקים והוא נמכר חלק באופן עצמאי, וחלק דרך חנויות ייעודיות לקהל היעד (ספר בישולי גורמה לא חייב להימכר דווקא בחנויות ספרים, אלא בחנות המוכרת אביזרי בישול למקצוענים, למשל). המהדורה הזו אזלה (מלבד כמה עותקים שנשארו פה ושם).
מדובר בכאב ראש, ורווח לא גדול, אבל חושבת שזה היה ריווחי יותר מאשר למכור את זה דרך הוצאת ספרים בגלל מספר העותקים. דבר נוסף, מדובר בחומר שכבר התפרסם, וקיבלתי תשלום על עצם הכתיבה, כך שהיה לי חומר מוכן שרק היה צריך להדפיס אותו. לא חושבת שאכתוב במיוחד חומר מהז'אנר הזה רק כדי להדפיס אותו. זה לא מכסה את שעות העבודה, בנוסף להשקעה בהוצאת הספר.
חוץ מהוצאה דרך חברות הוצאה לאור והוצאה עצמית יש עוד אופציות. אופציה אחת לא נראית לי רלוונטית למקרה שלכם, אבל אציין אותה למי שבכל זאת מתעניין בכך. אפשר למכור ספרים דרך אמאזון כספר אלקטרוני וגם כספר מודפס. הרווח על כל יחידה הוא ממש מועט, אבל ניתן למכור אותו במספר עצום של עותקים. מדובר כמובן, רק על חומר אוניברסאלי שניתן לתרגם אותו לאנגלית. סאטירה פנים מגזרית זה לא ספר שיעניין סינים או אינדונזים. היתרון במכירה דרך אמאזון הוא כמעט אפס השקעה כלכלית, החיסרון הוא שקשה לקדם היום מכירת ספרים באמאזון, וצריך להתמצא בזה כדי להרוויח.
אופציה נוספת שאני מכירה היא מימון המונים. זו גם דרך מצוינת כדי לדעת האם אכן יש קהל יעד ממשי שמעוניין בתוכן שלנו. צריך לדעת שיש הרבה פרויקטים כאלו, וכדי לקדם את הפרויקט חייבים גרעין קשה של קרובי משפה וידידים שישתתפו במימון ויעניקו את הדחיפה הראשונית. אם אני לא טועה, בעל הפרויקט תמיד יכול להשלים בעצמו את הסכום החסר (כמובן, אם יש לו את האפשרות הכלכלית הזו) כדי ששאר הכסף שאחרים נתנו לקידום הפרוייקט לא ילך לאיבוד. גם במימון המונים כדאי לתכנן טוב טוב את הפרויקט כי אחרת אפשר לצאת בהפסדים מהסיפור (נניח, גייסנו 20,000 ₪ והתחייבנו לספק לכל אחד מהמשתתפים המימון XYZבתמורה לכספם, וסך ההוצאות כולל הדפסת הספר עולות על סך ההכנסות).
בהצלחה!