מומחה התזונה פרופ' חיים גמליאל ממליץ:
לקראת החיסון לקורונה: מומלץ להעשיר את התזונה בחלבון
בימים אלה נקרא הציבור להתחסן נגד מחלת הקורונה. בדומה לדברים שפירסמתי בעבר לפני החיסון לשפעת, כך גם כאן – חשוב לדעת שניתן לשפר את יעילות החיסון ולמנוע את תופעות הלוואי שלו, אם ממלאים אחר כמה תנאים פשוטים וקלים ליישום.
מי שמדווחים על תופעות לוואי בעקבות קבלת חיסונים, סובלים לאמיתו של דבר מתגובה חיסונית מוגברת הנגרמת בשל מחסור באבני בניין (חלבונים וחומצות אמינו) ליצירת נוגדנים נגד הנגיף. תזונה עתירת חלבונים לפני, בזמן ואחרי החיסון, מונעת תופעות אלו, מאחר שהיא תורמת את אבני הבניין (חומצות אמינו) ליצירת אותם נוגדנים.
מדובר בתזונה הכוללת מזונות עתירי חלבון כגון: דגים, בשר (צאן, בקר, הודו, עוף), ביצים, גבינות קשות ועוד, שישולבו בכל אחת מהארוחות במהלך היום. על צמחונים וטבעונים להשלים את מכסת החלבונים הדרושה להם בעזרת שילובים חכמים של קיטניות ודגנים, או בצריכת מזונות צמחיים המכילים חלבון מלא (סויה, קינואה, כוסמת), או בצריכה משלימה של אבקות חלבון ממקור צמחי.
מינון יומי מומלץ של חלבון לאנשים בריאים נע בין 1 ל- 1.5 גרם חלבון נקי לכל ק"ג משקל גוף (מסה רזה). לפי זה, כמות החלבון הדרושה לאדם במשקל ממוצע נעה בין 70 ל- 100 גרם חלבון בכל יום. על פי שיטת הרפואה המונעת התכליתית (רמ"ת) מומלץ שמחצית הכמות הזאת תבוא ממזונות עתירי חלבון והמחצית השנייה תבוא מאבקת חלבון (רצוי ממי גבינה). בממוצע, מדובר בכ- 40 גרם אבקת חלבון לאדם, ליום. ניתן לתת אבקת חלבון גם לילדים במינון של חצי גרם לכל ק"ג משקל גוף, מחולק לשתי מנות, בבוקר ובערב. ניתן להכין מהאבקה שייק טעים בטעמים רבים ושונים (שוקו, וניל, בננה ועוד). כאמור, לצמחונים וטבעונים ניתן להמליץ על אבקות חלבון ממקור צמחי כמו סויה ו/או קיטניות אחרות.
במקביל, מומלץ להפחית למינימום צריכת סוכרים פשוטים, מזונות עתירי עמילן ופחמימות פשוטות (ראו 'טבלת מזונות דלי סוכר ועמילן' באתר רות"ם), ולהרבות בשתיית משקאות בריאות כמו תה ירוק, תה צמחים, קקאו, מי הבישול של סלק וכדומה. רצוי להיעזר גם בקומפלקס ויטמינים מקבוצה B, החיוני לאספקת קו-אנזימים שמשפרים את יצירת הנוגדנים בדם, כמו גם אספקטים שונים של פעילות מערכת החיסון.
לא פחות חשובה מכך היא ההמלצה להקפיד על שינה מספקת לאחר קבלת החיסון, שכן עפ"י מחקרים שונים נמצא מתאם (אם כי לא קשר סיבתי) בין רמת החיסון המתקבל – לבין משך שינה תקין, בימים שלאחר החיסון.
בבריאות טובה ואיתנה תמיד
© פרופ' חיים גמליאל