מרוסיה ומארה"ב: טילי הנ"ט שמופצים באוקראינה וגורמים לזרם האבדות של הרוסים
ה'ג'אוולין' האמריקאי, ה'NLAW' הבריטי, ה'סקיף' וה'קורסאר' האוקראינים, ה'פאנצרפאוסט' הגרמני, וה'קורנט' וה'מטיס' הרוסיים: אלפי טילים נגד טנקים פרוסים באוקראינה ופגעים במאות משוריינים של הצבא האדום • מדריך מלחמה
צפו: חלוקת נ"ט. *שימוש לפי סעיף 27א
כמעט 20 יום לתוך המלחמה של רוסיה באוקראינה, ונראה שבניגוד לכל הציפיות וההערכות המוקדמות, המלחמה הזאת לא תסתיים בקרוב, למעט אם הנתיב הדיפלומטי יפתיע. מול כל העולם שעמד מנגד וטען בביטחון מוחלט שפוטין יכול לכבוש את קייב תוך 48-72 שעות וזה לא מתחילות "כוחות" בכלל בין צבא רוסיה לצבא אוקראינה, האוקראינים מפתיעים יום אחרי יום ומשבים שערה.
אז מה הסוד שלהם? (חוץ המורל הלאומי שהנשיא השחקן הרים לגבהים עצומים) טילים. טילים נגד טנקים וטילים. אוקראינה הוצפה בטילים נגד טנקים 'ג'אוולין' האמריקאים ו'NLAW' הבריטיים, וכמעט כל יחידת חיילים ברחבי המדינה מצוידת בעשרות כאלה.
עוד בטרם החלה המלחמה, החלו לנחות באוקראינה מטוסי תובלה רבים, ועל סיפונם טונות של טילים נגד טנקים. למרות האיומים של הרוסים כלפי מדיניות שיסייעו צבאית לאוקראינה, נמשכת הרכבת האווירית של מטוסי המטען והנשק, בעיקר טילי הנ"ט, שממשיכים לזרום למדינה המופגזת. רשימת המדינות ששולחות את הטילים רק מתארכת, ובימים האחרונים נוספו אליה גרמניה ואפילו פינלנד.
חוליית נ"ט אוקראינית מכינה טיל לשיגור. צילום: משרד ההגנה האוקראיני
הטילים המערביים האלה מסוגלים לחדור את השריון של כל הטנקים הקיימים, בטח במקרה של הרוסים, שלא ציידו את הטנקים והנגמ"שים שלהם במערכות הגנה אקטיביות, כמו "מעיל רוח" של רפאל הישראלית. ההערכה היא שהאוקראינים השמידו כבר למעלה מ-200 טנקים ויותר מ-850 נגמ"שים, עוד עשרות משאיות, תותחים ועמדות של חיילים רוסים. הרוב בעזרת טילי נ"ט.
טיל ה'ג'אוולין' (כידון) האמריקאי הוא הכוכב המרכזי בקרב החיילים האוקראינים. מדובר בטיל קל משקל ופשוט מאוד להפעלה, מה שמסייע בקליטה המהירה שלו במסגרות הלוחמות של צבא אוקראינה. בדומה לטילי נ"ט מתקדמים אחרים, הג'אוולין נורה באופן שגר ושכח, ומכוון עצמו למטרה אחרי נעילה ראשונה על ידי המפעיל, ללא התערבות נוספת מצידו. לטיל שני אופנים לשיגור: ירי במסלול בליסטי במהלכו הטיל עולה לגובה 150 מטרים, וצולל אל מטרתו בזווית חדה. השני, ירי בכינון ישיר כאשר הטיל מגיע לגובה של 50 מטרים ומשם עושה את דרכו אל המטרה בזווית קהה.
לטיל טווח יעיל שנע בין 2.5 ל-4 ק"מ והראש הקרבי שלו כולל שתי שכבות של מטען חלול. מחיר טיל אחד הוא 80,000$. מחיר יחידה אחת שכוללת טיל, ומערכת שיגור אחת עולה 125,000$.
בחודשים האחרונים העבירו הבריטים משלוחי טילים מסוג 'NLAW' לאוקראינים, כולל צוותים של עשרות מדריכים ותוכנות לומדה. השימוש בו נעשה בקו ראייה ברור וישיר למטרה. הטיל עף באופן אוטונומי (שגר ושכח) אל היעד בטווח של קילומטרים בודדים ומתקן את עצמו עד לפגיעה המדויקת.
מדובר במערכת טילי נ"ט חדישה וקלת משקל, 12.5 ק"ג בלבד אל מול כמעט 30 במקרה של טיל הג'אוולין. ראש הנפץ של הטיל חודר את השריון של כל טנק מודרני הקיים כיום, כפי שטוענים בחברה, כאשר המערכת יעילה בטווחים שבין 20 ל-800 מטרים.
טיל ג'בלין אמריקאי בדרכו למטרה. צילום: לוקהיד מרטין
לאוקראינה גם טילי נ"ט מייצור מקומי, אחד מהם הוא ה"סקיף": טיל נ"ט בעל טווח יעיל של 5 ק"מ ביום ו-3 ק"מ בלילה. לטיל ראש נפץ טאנדם, המסוגל לחדור גם את הטנק המתקדם ביותר של הרוסים, מסוג T-90. הטיל השני, "קורסאר", בעל מאפיינים דומים ונכנס לשירות בצבא האוקראיני במהלך שנת 2017. טיל זה מסוגל לחדור 550 מ"מ פלדה.
מי שהפתיעה ושברה את הנוהל שלה מאז מלחמת העולם השנייה היא גרמניה, שהחליטה לספק לאוקראינה נשק. בין היתר את פאנצרפאוסט, מטול רקטות נגד טנקים ששימש את הצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה (כן, האירוניה במיטבה). אגב, כיום הטיל הוא מתוצרת חברת "Dynamit Nobel Defence", שהיא חברה בבעלות רפאל.
ואם כבר אירוניה, אז אחד מספקי הנשק למלחמה של האוקראינים ברוסים, הם הרוסים. עיקר האמל"ח של הצבא האוקראיני מבוסס על תעשיית הנשק הרוסית, לצבא אוקראינה מאות טילי נ"ט מסוג "קורנט" מדור ב' בעלי הנחיית קרן לייזר. הטווח היעיל שלו כ-5.5 ק"מ, הוא מסוגל לחדור שריון כבד ואף מאפשר פגיעה בכלי טיס שטסים נמוך, למשל מסוקים.
טיל רוסי נוסף הנמצא בשירות הצבא האוקראיני הוא ה"מטיס". גם במקרה הזה מדובר בטיל נ"ט מדור ב' בעל טווח יעל של 1 ק"מ ויכולת הפעלה מחללים סגורים. הדבר מאפשר ללוחם להסתתר בחלונות הבתים ומשם לירות על טנקים, רק"ם ומשאיות, שספק כי יבחינו באיום עד שיהיה מאוחר מדי.
טנק רוסי "לשעבר". צילום: המשמר הלאומי
כלי נוסף שהפך לחשוב עבור האוקראינים בלחימה הוא המל"ט ביירקטאר TB2, מל"ט טורקי שיכול לשאת כלי נשק קטנים נגד משוריינים. המל"ט יכול לשהות 27 שעות באוויר, טווח הפעולה שלו הוא 300 ק"מ והוא יכול להגיע לגובה של 25 אלף רגל (7,620 מטר). הפצצות שוקלות 22 ק"ג בלבד, אבל יכולות להשמיד את כלי הרכב שבו הן פוגעות.
וכל מה שפריטנו כאן כנראה עובדת, כי בתמונות מאוקראינה נראו כלי רכב רוסיים נטושים, ובהם טנקים, מה שהעלה תהיות לגבי הכשלים הלוגיסטיים של הרוסים בשטח אוקראינה. "פשוט אין להם מספיק ניסיון בתנועה במדינה אחרת ברמה כזו של מורכבות וגודל", אמר גורם ביטחון אמריקאי בהקשר לצבא הרוסי. הגורם אמר כי לא ברור אם מדובר בכשל בתכנון או בביצוע, אבל העריך שהכוחות הרוסיים יבצעו את ההתאמות הדרושות וישנו את האופן שבו הם מתנהלים.
בולט היטב הפער גם בתחום השריון. הרוסים שלחו למערכה טנקים ונגמ"שים מיושנים מאוד בשונה לחלוטין מטנקי המרכבה סימן 4 למשל, החמושים גם במערכת מעיל רוח מתקדמת. זו, מאפשרת מיגון כמעט מושלם נגד טילי נ"ט מכל סוג.
*הסרטון מופץ ברשתות החברתיות וניסיונותינו לאתר את בעל זכויות היוצרים לא צלחו. אם זהות הצלם ידועה לכם הודיעו לנו בדוא"ל <לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>. השימוש בתמונה נעשה בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007