הבדואים נגד החרדים: עתרו לבג״ץ בעקבות הקמת העיר החרדית כסיף
מועצת כסייפה עתרה לבג"ץ נגד הקמת העיר החרדית כסיף ודורשת לצרף את שטח העיר החרדית לישוב הבדואי • המועצה המקומית כסייפה טוענת כי: "צירוף שטח כסיף לשטח השיפוט הוא הפתרון המתבקש, והסביר למצוקת הקרקעות הקשה"
כתבות נוספות בנושא:
המועצה המקומית כסייפה, הגישה בשבוע שעבר עתירה לבג"ץ נגד ממשלת ישראל, שרי הפנים, האוצר, הבינוי והשיכון והרשות לפיתוח והתיישבות בדואים בנגב, בדרישה לבטל את החלטת הממשלה על הקמת העיר החרדית כסיף, שנמצאת במרחק של קילומטרים אחדים ממנה, ומעבר לכך, מבקשת לספח לתחומה את שטח העיר העתידית. כך על פי הדיווח ב'כלכליסט'.
כזכור, שרת הפנים, איילת שקד ושר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, אישרו לפני כחודשיים את ההחלטה להקמת העיר כסיף, עבור המגזר החרדי. העיר המתוכננת תכלול מעל 20,000 יחידות דיור, וצפויה לאכלס כ-100,000-125,000 נפש. בנימוקי ההחלטה נכתב, "העיר כסיף מהווה פתרון יחיד במינו למצוקת הדיור בחברה החרדית, בשל היקף השטח הזמין לבנייה באזור, שאינו קיים במקום אחר בארץ, בנוסף, בסביבת האזור קיימות תשתיות שמאפשרות הקמה של עיר חדשה בזמן קצר.
על פי הנתונים, מדי שנה גדלה החברה החרדית בכ-11,000 משקי בית חדשים להם צורך מהותי בקורת גג, הצפי הינו כי עד לשנת 2040 יתווספו כ-300,000 משקי בית חרדים למעגל צרכני הדיור, ולפי ההערכות כיום חסרות כ-40,000 יחידות דיור עבור האוכלוסייה החרדית.
הישוב כסייפה הוקם רשמית ב-1982, אך הוא ממוקם באתר שהייתה בו התיישבות בדואית מזה שנים רבות. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכסייפה מתגוררים 23,251 תושבים, והאוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של 3.0%. עתירת הישוב כסייפה לבג"ץ, מציינת כי מדובר בישוב הבדואי השני בגודלו, אחרי רהט, שהוא מיושב ברובו במפוני שדה התעופה נבטים ושמזה שנים הוא מתמודד עם מצוקה קשה של קרקעות.
העתירה מתארת מצב תכנוני וחברתי מורכב ביותר, שלא מאפשר מימוש בנייה למגורים בשטחי המועצה: "שטח השיפוט של המועצה עומד על 13,700 דונם, מתוכו כ-10,000 דונם הופקעו מכח חוק רכישת מקרקעין בנגב, כדי להבטיח את מילוי התחייבות המדינה כלפי המפונים. למרות ההפקעה ורישום המקרקעין ע"י המדינה, תובעי הקרקע המקוריים מונעים את השימוש ברובו". מרבית השטח, כ-89%, לא ניתן לשימוש בגלל תביעות בעלות של פרטיים. במילים אחרות, אוכלוסיית הישוב גדלה, אך לא ניתן לאכלס את הקרקעות בתחומה.
המועצה המקומית כסייפה טוענת כי: "צירוף שטח כסיף לשטח השיפוט הוא הפתרון המתבקש, הנכון, היעיל, המעשי, הראוי והסביר למצוקת הקרקעות הקשה שממנה סובלת העותרת ביחס לאוכלוסייתה כיום, וממילא, לפי צפי הגידול בה בעתיד הלא רחוק". עוד טוענת המועצה כי הרעיון הועלה בעבר ואף זכה לתמיכת הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב, ושעל אף תמיכת מנהל התכנון, אין משרד הפנים בוחן את הרחבת שטח השיפוט של הישוב.